Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες ξανακοιτά προς τις 1.100 μονάδες

Ισχυροποιούνται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν. Βοήθειες στην τάση και από την Coca Cola. Ράλι για MIG, ποια «χαρτιά» ξεχωρίζουν από τα mid caps.

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες ξανακοιτά προς τις 1.100 μονάδες

Με πλεονέκτημα οι αγοραστές προσβλέποντας στη Fed στα ευρωπαϊκά, σε ανάλογο ρυθμό στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές ενεργούν πάνω από τις 1.090 μονάδες.

Νέα αύξηση επιτοκίων της Fed κατά 25 μ.β. προεξοφλούν σε Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη, συνδυαστικά με τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου 3μήνου, με αποτέλεσμα τα futures του S&P500 από τις 4.142 (0,18%) και τον DAX στις 15.843 (0,73%), τον FTSE100 στις 7.795 (0,28%).

Με αυτό το κλίμα εκτός, εντός οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της συνεδρίασης, αρχικά μέσω της Coca Cola HBC και στη συνέχεια και με τη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου. Αποτέλεσμα ο μεν FTSE25 από την αρχική τιμή των 2.628,61 να αντιδράσει έως τις 2.656,76, για να διαμορφωθεί νωρίτερα (*) στις 2.647,82 μονάδες.

Διακύμανση που από την αρχή υποστηρίχθηκε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 3μήνου της Coca Cola HBC, εισηγμένης/μετοχής με αυξημένο βάρος στη στάθμιση των δεικτών. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ακολούθησε ο τραπεζικός κλάδος, ξεκινώντας από αρνητικό για να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος και σταδιακά να κορυφωθεί στην περιοχή των 813 μονάδων.

Και σε αυτή την περίπτωση η παράμετρος «μεγέθη 3μήνου» είναι που κάνει τη διαφορά για traders, επενδυτές, καθώς ακολουθούν Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική, Eurobank. Η αγορά προεξοφλεί καλό 3μηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο.

Τεχνικά αυτό ξαναδίνει προβάδισμα στους long, με σημείο αναφοράς τους τις 1.103 μονάδες για τον ΓΔ.

Ωστόσο, έρχεται νέα «βουτιά» στις μετοχές περιφερειακών τραπεζών στη Wall Street, που πρακτικά σημαίνει ότι μεταβλητότητα και ρίσκο θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη στάση (κυρίως) των traders.

Το pre-opening προοιωνίζεται για νέο γύρο sell off στις μετοχές του regional banking των ΗΠΑ.

Εξαρχής ερώτημα, εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε το εγχώριο σύστημα να διαφοροποιηθεί, έχοντας την προοπτική της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα. Για το manual της σχετικής διαδικασίας κατά τη Moody's μάς ενημερώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Κεντρικοί τραπεζίτες και οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώνουν κλίμα, όμως ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο ΧΑ, ρόλο διαδραματίζουν τόσο η εκλογική/πολιτική παράμετρος όσο και αυτή της οικονομικής κατάστασης των εισηγμένων. Και για το τελευταίο τα στοιχεία για το «ταμείο» των εισηγμένων, όπως τα μετρά ο Στέφανος Κοτζαμάνης, επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα αρκετών εισηγμένων. Ενθαρρυντικό το ότι αυτή η θετική κατάσταση δεν περιορίζεται στους μεγάλους ομίλους, τις επιχειρήσεις του FTSE25 αλλά και σε σημαντικό αριθμό των mid&small caps.

Στις 59/48 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, ξεχωρίζει το «γύρισμα» για τη μετοχή της MIG με 27,3% μετά από εβδομαδιαίες απώλειες 50%, η άνοδος τίτλων των ΣΑΤΟ, Μινέρβα, Ιλυδα, Mevaco, Centric, ΚΡΙ-ΚΡΙ ενώ αγοραστές έχουν ενεργοποιηθεί -μετά από ισχυρή διόρθωση- σε τίτλους των mezzanines (CairoMezz).

Στα 28 εκατ. η αξία συναλλαγών, χαμηλή συγκριτικά με τη χθεσινή -αρκετά χαμηλότερη του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας-, ενδεικτική της στάσης αναμονής/αποχής που τηρούν στην πλειονότητά τους οι ξένοι διαχειριστές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v