Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές διατηρούν προβάδισμα οι long

Πόσο εφικτή είναι η διατήρηση του premium απόδοσης της εγχώριας αγοράς. Ποιες μετοχές κινούνται σε νέα υψηλά. Οι κινήσεις της ΕΚΤ και το ορόσημο για τον τραπεζικό δείκτη.

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές διατηρούν προβάδισμα οι long

Στον ρυθμό των κεντρικών τραπεζιτών οι επενδυτές σε Wall Street και ευρωπαϊκά, μόλις 14 και η αυριανή συνεδριάσεις μέχρι την "πρώτη κάλπη" της 21ης Μαϊου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις ΗΠΑ, η JP Morgan Chase εξαγοράζει την First Republic Bank, αναλαμβάνοντας όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανόμενων των ανασφάλιστων, σύμφωνα με την Λία Δεληγιάννη. Αύριο-Τετάρτη η συνεδρίαση της Fed, με την ΕΚΤ να ακολουθεί και τις εκτιμήσεις των αναλυτών να πιθανολογούν νέα αύξηση 25 μ.β χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμη μίας των 50 μ.β. Η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού-από την Eurostat- πιθανά να διαμορφώσει την τελική στάση του δ.σ της ΕΚΤ, των όποιων αποφάσεων της Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης αύριο θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για την πιστωτική επέκταση των τραπεζών.

Με αυτά, συνοπτικά, ξεκινά ο Μάϊος μήνας μεστός εξελίξεων εκτός-εντός, μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) ο κανόνας του "πούλα και φεύγε μακρυά..." σε μία περίοδο που νέος κανόνας τείνει να γίνουν οι εξαιρέσεις και νέα κανονικότητα η μη κανονικότητα. Για αυτό η οποιαδήποτε πρόβλεψη ενέχει σημαντικό βαθμό ρίσκου.

Με κέρδη από τον Απρίλιο (και συνολικά από την αρχή του έτους) η πρώτη του Μαϊου για τους επενδυτές, από Νέα Υόρκη με τον S&P500 στις 4.169,48 μονάδες και θετικό πρόσημο 3,52% (Απρίλιος) και 8,59% (2023).

Αντίστοιχα, ο DAX στις 15.800,45 με 3,08% και 13,48% όταν στο ΧΑ για τον Γενικό Δείκτη στις 1.085,11 μονάδες η μεταβολή είναι 5,28% στο μήνα και 16,70% από την αρχή του έτους. Premium του ΧΑ που οφείλεται τόσο στην υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου όσο στην θετική τάση δεικτοβαρών εισηγμένων και επιλεγμένων σηματωρών.

Στις 794,86 ο ΔΤΡ με σημαντικές απώλειες 5,26% την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου αλλά συν 6,05% σε μηνιαία μέτρηση και 24,09% από αρχή έτους. Στις 2.624,08 ο FTSE25 με θετική μεταβολή 5,13% (μηνιαία) και 16,55% (2023) με την διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών την προηγούμενη εβδομάδα να δίνονται (δυνητικά) σημεία εισόδου για όσους προσβλέπουν σε άνοδο της αγοράς (και ) εν όψει εκλογών.

Στο crash test της κάλπης αναφερόταν ο Στέφανος Κοτζαμάνης, αιτιολογώντας γιατί η αγορά μένει ψύχραιμη. Ενας κύριος/καίριος λόγος; τα ισχυρά μεγέθη των εισηγμένων, με τον Στέφανο να "μετρά" ενίσχυση καθαρής κερδοφορίας κατά 68% αποτέλεσμα αύξησης 51,5% του κύκλου εργασιών. Παρ' όλα αυτά οι αποτιμήσεις των εισηγμένων παραμένουν χαμηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ ισχυρή διαμορφώνεται η μερισματική απόδοση των εταιρειών.

Οικονομικά αποτελέσματα 2022 αλλά κυρίως διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο και εξελίξεις που μπορεί να δημιουργήσουν τάση στο επίκεντρο, από αύριο κιόλας.

"Επεσε κρίσιμη υπογραφή για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή" σημείωνε ο ΧΑΜαιλέων, με το deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-First Sentier στις τελευταίες λεπτομέρειες. Μία συμφωνία, που κατά πως φαίνεται θα ανακοινωθεί αυτόν το μήνα. Στα 12,40 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 20,08 της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Τα "νέα υψηλά" για Coca Cola HBC (27,40), ΟΠΑΠ (15,46), Viohalco (4,965) στη συνεδρίαση της Παρασκευής- τελευταία του Απριλίου- δίνουν ένα πλεονέκτημα στους long, με τον ευρύτερο όμιλο της Viohalco να έχει βρεθεί στο επίκεντρο σεναρίων το προηγούμενο διάστημα.

Οπως και τα νέα τοπικά υψηλά" για mid/small caps: Cenergy Holdings (4,695 ευρώ), ΚΑΡΕΛΙΑΣ (338), Fourlis (4), Attica Συμμετοχών (2,50) αλλά και των Alpha Trust (5,65), MEVACO (3,36), ΕΛΤΟΝ (2,55), ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (2,11).

Κλάδος ρυθμιστής- και λόγω "βαρύτητας" στάθμισης- ο τραπεζικός με την αξία συναλλαγών να έχει μειωθεί αισθητά τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ενδεικτικά, τα 14,1 εκατ. (27/4) ήταν τα λιγότερα από την συνεδρίαση της 3/1.

Με αρκετά ορόσημα ο Μάϊος, πρώτο σημαντικό στην συνεδρίαση της 11/5 οπότε θα γίνει γνωστό εάν η Πειραιώς θα ενταχθεί (ή όχι) στο "καλάθι" του MSCI Greece Standard. Στα 2,14 ευρώ η μετοχή, με απώλειες 6,30% την προηγούμενη εβδομάδα-απόρροια ρευστοποιήσεων με αφορμή την ανάλυση/πρόβλεψη της Morgan Stanley πως το ενδεχόμενο εισόδου στον δείκτη συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες- αλλά με θετικό πρόσημο 10,17% τον Απρίλιο και-σχεδόν- 50% για το 2023.

Με "κλειστές" τις ευρωπαϊκές αγορές, σε Αυστραλία και Ασία υπερίσχυσαν οι αγοραστές. Παρά την αναπάντεχη συρρίκνωση της κινεζικής μεταποίησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v