Στην πρέσα Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ το Χρηματιστήριο

Πώς επιδρούν στη διαδρομή της εγχώριας αγοράς τα σενάρια για την πορεία των επιτοκίων από Fed-EKT. Οι κινήσεις των traders σε τράπεζες και blue chips ενόψει αποτελεσμάτων.

Στην πρέσα Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ το Χρηματιστήριο

Στις δηλώσεις Πάουελ επικεντρώνουν οι επενδυτές στη Wall Street, μετά το χθεσινοβραδινό sell off στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Στις 4.119 μονάδες με απώλειες 1,16% ο S&P500.

Σημαντική διόρθωση νωρίτερα στις ασιατικές αγορές, στο επίκεντρο και των ευρωπαϊκών οι αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μία μέρα πριν τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ, με ερώτημα όχι τόσο το ύψος της νέας αύξησης επιτοκίων όσο η πολιτική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

Από τις 15.726 (-1,23%) ο DAX, από τις 7.773 (-1,24%) ο FTSE100, από τις 1.087,49 (0,22%) ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με απώλειες 0,30% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 792,50 μονάδες, έναντι μικρής ανόδου 0,18% για τον FTSE25 στις 2.628,82 μονάδες, απόκλιση ενδεικτική της εστίασης traders και επενδυτών στη χθεσινή συνεδρίαση. Ανάλογη στάση αναμένεται να ακολουθηθεί και σήμερα, πιθανότατα με εντονότερη παρουσία πωλητών στον τραπεζικό κλάδο, ανάλογα και με την τάση που θα διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Στο στόχαστρο, συνεπώς, ο τραπεζικός κλάδος, με ερώτημα τη στάση των ξένων διαχειριστών καθώς επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται θετικοί για το εγχώριο σύστημα. Επίσης ενδιαφέρουσα η προσέγγισή τους ευρύτερα για το ΧΑ, με τελευταία την έκθεση της Goldman Sachs.

Θα μπορούσε ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος να διαφοροποιηθεί αισθητά έναντι του ευρωπαϊκού, εάν ενταθούν οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις εκτός; Τα υπερδιπλάσια κέρδη της BNP Paribas ενδεχομένως να απαντούν στο ερώτημα, στη λογική της κατηγοριοποίησης των επιλογών των επενδυτών, πρακτικά με την ενδεχόμενη στροφή τους προς υγιέστερους ομίλους.

Σηματωροί Πειραιώς και Alpha Bank και λόγω ανακοίνωσης μεγεθών 3μήνου, στα 2,164 (1,12%) και 1,1385 (0,31%) αντίστοιχα. Στις 780 και 770 μονάδες οι πιο κοντινές στηρίξεις για τον Δείκτη Τραπεζών.

Στα blue chips οι προσδοκίες των long για αντιστάθμιση κινδύνου, σήμερα-Παρασκευή, διάστημα που όμιλοι ανακοινώνουν ενδεικτικά μεγέθη 3μήνου. Αυλαία σήμερα με την Coca Cola HBC, που νωρίτερα ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 16,2% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου. Στα 27,50 (0,36%) η μετοχή με θεαματικό ανοδικό σερί -μεσοπρόθεσμα- και αποτίμηση μεγαλύτερη των 10 δισ. Από τα σταθερότερα «εργαλεία» hedging για τους long εδώ και τέσσερις εβδομάδες.

Πλέον η προσοχή σε Mytilineos, OTE και όσες εισηγμένες προχωρούν σε δημοσιοποίηση στοιχείων, διεργασιών κ.λπ.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται σε ένα από τα συγκριτικά πλεονέκτηματα αρκετών εισηγμένων, καθώς για 2 στις 10 διαμορφώνεται πλεονάζον ταμείο με καθαρό ρευστό 2,2 δισ. Μπορεί αυτό να αποτελέσει μέρος της θωράκισης εταιρειών με υγιή οικονομικά στοιχεία και να προσελκύσει κεφάλαια που αναζητούν ασφαλέστερα καταφύγια;

Η απάντηση δίνεται, εν μέρει, στο ταμπλό (και) σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v