Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι σημαίνει η «μισή αναβάθμιση» S&P

Στα 95,8 εκατ. ευρώ ο μέσος τζίρος την εβδομάδα ετυμηγορίας από τον διεθνή οίκο, στέλνει μήνυμα σχετικά με την τάση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για ελληνικές μετοχές. Τιμολόγηση, ευκαιρίες και προκλήσεις.

Χρηματιστήριο: Τι σημαίνει η «μισή αναβάθμιση» S&P

Τελευταία εβδομάδα Απριλίου, με θετικό πρόσημο για τις αγορές από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη.
Και με το Χρηματιστήριο Αθηνών σταθερά σε υπεραπόδοση με κλάδο αιχμής τον τραπεζικό.

Στις διεθνείς αγορές η προσοχή δίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου 3μηνου 2023 (για την Wall Street) και τις επικείμενες συνεδριάσεις Fed-EBC τις πρώτες ημέρες του Μαϊου. Συνδυασμός που "βγάζει" τάση, ειδικότερα για τον S&P500 είτε προς τις 4.113 είτε προς τις 4.195 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, γνωστή πλέον η βαθμολόγηση της Standard & Poor's, με την βούλα της ΠτΔ η "πρώτη κάλπη" στις 21 Μαϊου, με σημαντικό μέρος της επενδυτικής κοινότητας να εκτιμά πως εάν δεν ενυπήρχε η "εκλογική αβεβαιότητα" ενδεχομένως ο αμερικανικός οίκος να είχε κάνει το "δεύτερο μισό βήμα" προς την επενδυτική βαθμίδα.

Σε κάθε περίπτωση συνιστά ενθαρρυντική εξέλιξη η αναβάθμιση της προοπτικής (σε θετική από ουδέτερη) καθώς συνεπικουρείται από αρκετά βελτιωμένα μεγέθη στην οικονομία. Σημαντικό για τους traders το γεγονός της "μισής αναβάθμισης" καθώς ήταν το βασικό σενάριο όσων ενεργούσαν "αγοραστικά" από τις αρχές Απριλίου.

Προφανώς αύριο θα επιχειρηθεί να "τιμολογηθεί" η ετυμηγορία της Standard & Poor's, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.111,33 μονάδες, με θετικό πρόσημο 0,77% στην εβδομάδα και 19,52% στο έτος. Αντίστοιχα, στις 2.695,10 ο FTSE25 με 1,10% και 19,70%, στις 838,49 ο Δείκτης Τραπεζών με 3,90% και 30,90% σε θέση πρωταθλητή πανευρωπαϊκά.

Στα 95,8 εκατ. η αξία συναλλαγών (μέσο όρος ) την προηγούμενη εβδομάδα, σταθερά σε μεγάλα μεγέθη ακόμη και την περίοδο των δύο εορταστικών εβδομάδων (Πάσχα Καθολικών-Ορθοδόξων) ισχυρή ένδειξη του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Τόσο των πιο βραχυπρόθεσμων, διακριτά με ορίζοντα την Παρασκευή της S&P όσο-κυρίως- των πιο μεσομακροπρόθεσμων με επικέντρωση περισσότερο σε blue chips παρά σε τραπεζικά χαρτιά.

Και τύποις σε εκλογική περίοδο (και ) η επενδυτική/επιχειρηματική κοινότητα: με ισχυρό "όπλο" των long τα χαμηλά p/e vs του πολιτικού ρίσκου, όπως εύγλωττα περιέγραφε ο Στέφανος Κοτζαμάνης.
Δεδομένης της εκτίμησης των ξένων για τον βαθμό του πολιτικού ρίσκου τα στοιχήματα-πιθανότατα- θα αυξομειώνονται ανάλογα όσο πλησιάζει η 21η Μαϊου.

Ο κύριος στόχος υπάρχει-ούτως ή άλλως- η επενδυτική βαθμίδα με τον Γιάννη Στουρνάρα σαφή ως προς τον χρόνο και την προϋπόθεση. Επενδυτική βαθμίδα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, σημειώνει ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος συμπληρώνοντας με εκτιμήσεις για τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, που επίσης αφορά την εγχώρια επιχειρηματικότητα, τράπεζες, πραγματική οικονομία-κοινωνία.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών 2022 (σχεδόν οι μισές δεν έχουν ανακοινώσει/σε αντιδιαστολή με Νέα Υόρκη, αναπτυγμένες αγορές στις οποίες προσβλέπει το ΧΑ, αλλά τέλος πάντων...), η αποσαφήνιση της τακτικής της Fed κυρίως όμως της ΕΚΤ, οι τακτικές γενικές συνελεύσεις-ενημέρωση αναλυτών, οι παρουσιάσεις σε ξένους διαχειριστές, οι διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο και φυσικά η προεξόφληση long vs short του αποτελέσματος της "πρώτης κάλπης". Κοινή εκτίμηση, πως ρόλο θα διαδραματίσουν τα bets, οι φήμες-διαρροές, τα "σίγουρα", οι δημοσκοπήσεις, με πιο νωπή αυτή της Metron Analysis (για το "Βήμα").

Συνεπώς, βήμα-βήμα, εβδομάδα-εβδομάδα η πορεία και των traders-επενδυτών. Οι πρώτοι πολύ δύσκολα δεν θα κλείσουν τον Απρίλιο με θετικό "ταμείο" , ειδικότερα από τα χαρτιά του 25άρη το πιο γενναιόδωρο δίνουν (με τιμές 21/4) Πειραιώς (14,83%) το μεγαλύτερο από τα τραπεζικά. Και διψήφιο AEGEAN (12,99% ), Mytilineos (10,64%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (10,35%), Jumbo (10,25%). Ειδικότερα, για την Πειραιώς μένουν 5 συνεδριάσεις για να συμπληρωθεί το διάστημα πλήρωσης ( ή όχι ) του κριτηρίου για την ένταξη στον MSCI Greece Standard. Με αποτίμηση 2,86 δισ. η αγορά ποντάρει στο ότι θα συντηρηθεί η long τάση και την προσεχή εβδομάδα με αποτέλεσμα την-πιθανότατη- είσοδο στον δείκτη.

Για την AEGEAN- όπως και την Autohellas- είναι το στοίχημα της εποχικότητας που ελκύει αγοραστές. "Το 3ήμερο της Πρωτομαγιάς ανοίγει η τουριστική περίοδος" σύμφωνα με σχετικό θέμα, μετά από μία καλή Πασχαλινή.

Θετικός ο Απρίλιος και για αρκετά mid caps, με χρήσιμα συμπεράσματα για την συνέχεια. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των Entersoft (22,16%), Profile (21,07%) με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται σε νέο άλμα στις επιδόσεις των εισηγμένων και το 2023. Αλλά και των Cenergy Holdings με αποτίμηση 842,4 εκατ. "βλέπει" προς τον FTSE25, Ideal Holdings (19,06%), Fourlis (10,19%).

Τελευταίες 5 συνεδριάσεις για το "κλείσιμο" Απριλίου, με θετικό πρόσημο από την λήξη της σειράς στα Παράγωγα την Παρασκευή. Premium 0,65% για 365 ΣΜΕ και 0,61% για 748 μηνός Μαϊου.

Συνεκτιμώντας τα οικονομικά μεγέθη 2022, με τον Μάνο Χατζηδάκη να θυμίζει:

Οι 86 εταιρίες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης θα πρέπει να επιταχύνουν τον ρυθμό τους καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 2ας Μαΐου. Στις κυριότερες ανακοινώσεις την εβδομάδα που ξεκινάει επισημαίνονται οι: (24/04) Ελαστρον, (26/04) Viokarpet, Λαζαρίδης, Logismos, (27/04) ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, (28/04) Interwood/, Ιnterlife και Ιατρικό Αθηνών.

Κατά τα λοιπά: Χωρίς το μέρισμα των 0,65 ευρώ θα διαπραγματεύεται από την Δευτέρα η μετοχή της Autohellas ενώ ολοκληρώνεται η ΑΜΚ της Attica Bank. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη της Μοτοδυναμικής και η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ με θέμα την πώληση της θυγατρικής Άκτωρ.

Την Τρίτη οι μετοχές της Γενικής Εμπορίου θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 0,075 ευρώ ανά μετοχή. Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου (προηγ. επιτ. 3,15%) ενώ τέλος την Πέμπτη ο ΟΠΑΠ θα πραγματοποιήσει την τακτική γενική συνέλευση με θέμα μεταξύ άλλων την ανανέωση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη: για τον ΔΤΡ όσο κυμαίνεται πάνω από τις 812 η τάση είναι long με κοντινή αντίσταση στις 841 και κύριο στόχο την "τοπική κορυφή" των 875 μονάδων. Κοντινή αντίσταση οι 2.720 για τον FTSE25 με στήριξη στις 2.654 μονάδες. Για τον ΓΔ "οροφή" οι 1.125 την προηγούμενη εβδομάδα, εάν την υπερβεί στόχος είναι οι 1.147 (και 1.165) με στηρίξεις στις 1.098 (και 1.077).

Στα 77,1 δισ. η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων με ΑΕΠ στα 208 δισ. η συγκριτική σχέση παραπέμπει σε ένα χρηματιστήριο αρκετά φθηνότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v