Τρίτη συνεχόμενη νίκη των “sellers”, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τις δύο τελευταίες να επιτυγχάνονται με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο και τους περισσότερους Αναλυτές να συστήνουν αυξημένη προσοχή στους traders, καθώς οι πιέσεις των τελευταίων ημερών έχουν επιδεινώσει σημαντικά τα τεχνικά δεδομένα για πολλές μετοχές του FTSE 25, αλλά και για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δόθηκαν και σήματα εξόδου, τουλάχιστον σε daily διαγράμματα.
Πολλοί είναι οι λόγοι που έκαναν τους πωλητές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο να κινηθούν ακόμα πιο επιθετικά, διευρύνοντας τις πιέσεις σε όλο, σχεδόν, το εύρος του ταμπλώ.
Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στα χαμηλά ημέρας, όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν στο “κόκκινο”, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερεξαπλάσιες των ανοδικών, ενώ το γεγονός ότι οι όποιοι αγοραστές τραβήχτηκαν σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα και αυτό φάνηκε από την υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων), αύξησε τον εκνευρισμό στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.
Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 5,64% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών δύο συνεχόμενες πτωτικές, με αθροιστικές απώλειες 10,98%.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, πιέσεις δέχονται τα Διεθνή Χρηματιστήρια, που ξεκίνησαν από την Ασία και επεκτάθηκαν και στην Ευρώπη,, ενώ με χρονοκαθυστέρηση σημειώνονται απώλειες και στο NYSE, στον απόηχο των προβλέψεων της Fed για τις προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις Επενδυτών και Αναλυτών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Αξιωματούχων της Fed, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022.
Όμως, αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω οι προβλέψεις της Fed για το ΑΕΠ το 2020. Έτσι, “το 2020 η Αμερικανική Οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,5%. Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και στο 5,5% το 2022”.
Το διεθνές κλίμα επιδεινώθηκε και από τις σημαντικές πιέσεις που δέχεται το Πετρέλαιο, μετά τη νέα αύξηση στα αποθέματα των ΗΠΑ (η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα Αργού αυξήθηκαν κατά 5,7 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου, έναντι της εκτίμησης των Αναλυτών για πτώση 3,2 εκατ. σε δημοσκόπηση της S&P Global Platts).
Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί η αλλαγή πλεύσης πολλών χαρτοφυλακίων, που φοβούνται πιθανή εμπλοκή στο Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, έως 750 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “η Ουγγαρία, η Τσεχία και το Βέλγιο είναι οι νέες Χώρες που έρχονται να προστεθούν στις Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία, που εγείρουν ενστάσεις και ‘βέτο’ για την πρόταση της Κομισιόν των 750 δισ. ευρώ. Ο αριθμός, δε, υποστηρίζουν κάποιοι, αναμένεται να αυξηθεί καθώς μπαίνουμε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων των Χωρών - Μελών με την Κομισιόν”.
Από την άλλη, η Πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δήλωσε ότι θα διαπραγματευθεί τις απόψεις της Χώρας, αλλά δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο.
Επίσης τα αυξανόμενα σενάρια, χαμηλής ορατότητας, για την δημιουργία Ευρωπαϊκής “bad bank”, προκαλούν νευρικότητα στις τάξεις των Επενδυτών.
“Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες, ήδη προετοιμάζονται για ένα ακόμη κύμα επισφαλών χρεών”, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, δεν είναι λίγα τα funds που πήραν θέσεις σε Ελληνικές και κατά κύριο λόγο Τραπεζικές, μετοχές, όταν έλαβαν χώρα οι πρόσφατες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω MSCI.
Τα funds αυτά, καθώς κινούνται με ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητα στην πρώτη επιδείνωση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος και δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να προχωρήσουν σε, έως και επιθετικές, κινήσεις μείωσης θέσεων, κάτι που γίνεται ευδιάκριτο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Όλα τα παραπάνω προστέθηκαν στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Εθνικής, όσον αφορά τα θέματα της γ.σ. στις 30 τρέχοντος.
Εν τω μεταξύ, η Εγχώρια Αγορά αναμένει σήμερα και την τρίτη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την εκταμίευσή της. Στη συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (16.30 ώρα Ελλάδας) μέσω βιντεοδιάσκεψης, το Eurogroup θα εξετάσει την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έδωσε στη δημοσιότητα στις 20 Μαΐου.
Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όλες ανεξαιρέτως κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με τον τίτλο της Εθνικής (-9,19%) να υπεραποδίδει και σήμερα σε απώλειες.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 343,23 μονάδες (-7,53%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 347,45 (-6,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 347,95 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,26%.
Χάθηκε η στήριξη και στις 360 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 340 και 330 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έγκρισης των αιτημάτων για χρηματοδότηση με τα κεφάλαια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας”.
“Το σοκ της πανδημίας μπορεί να έχει επιπτώσεις στον Ελληνικό Τραπεζικό τομέα”, προειδοποιεί ο ESM, κάνοντας έκκληση για μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας και Προϊόντων.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα είναι σχετικά βελτιωμένη, σε σχέση με τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΟΤΕ (+1,75%) και Σαράντης (+1,23%).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Lamda Development (-3,97%). Η μετοχή έδειξε αδυναμία κίνησης υψηλότερα των 6,75 ευρώ, μειώνεται η απόσταση ασφαλείας από τα 6,00 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ενώ από αυτή την περιοχή διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 6,61 ευρώ, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 7,10 ευρώ.
Στα 6,76 και 7,00 διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Χάθηκε και η στήριξη στα 6,25 ευρώ.
Σε πλήρη εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο των 10,04 ευρώ (29/5), για την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (-0,96%), που συμπλήρωσε και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 10,20 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση παραμένει ψηλότερα από το 1 δισ. ευρώ.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις από σήμερα, οι μετοχές της Entersoft (+13,33%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,05 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο split των μετοχών της, στα πλαίσια του οποίου εκδίδονται και διανέμονται 25.000.000 νέες (ΚΟ) μετοχές, σε αναλογία 5 νέες (ΚΟ) μετοχές για κάθε 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 25.000.000 (KO) μετοχών ορίστηκε η 16/6/2020. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €1,2000. Η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.
Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών στον Παπουτσάνη (+0,82%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 1/6 για την Mediterra (+3,45%), αύξηση συναλλαγών στην Ιντερτέκ (+1,60%, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), αυξημένες συναλλαγές και στην Fieratex (-10,80%), ενώ δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Centric (+0,45%, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο).
Εμφάνιση πωλητή σε Reds (-4,90%), ΕΛΧΑ (-3,08%) και Σπύρου (-5,88%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Αλουμύλ (-3,42%), Ιντρακόμ (-0,82%), Ιντρακάτ (-5,96%) και Κρι Κρι (-3,20%) και τέσσερις πτωτικές για Πετρόπουλο (-5,50%) και Profile (-2,45%).
Πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, για την Mevaco (-0,68%), με “ανοιχτές” εντολές αγορών οι Ιασώ (+11,90%) και Logismos (+9,92%), όλο και χαμηλότερα η Intralot (-2,82%), πέντε οι πτωτικές συνεδριάσεις για την Cenergy (-5,68%, με αύξηση των συναλλαγών), ενώ μετά το χθεσινό -21,63% με 40 τεμ., σήμερα η Moda Bagno υποχώρησε κατά 26,71%, με συνολικό όγκο 30 τεμ. (!)
“Βαρομετρικό χαμηλό”, δείχνει η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, καθώς αμφότεροι έδωσαν σήματα εξόδου, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα.
Για τον Γενικό Δείκτη το σήμα εξόδου αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 689 μονάδων και για τον δε’ικτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κλείσιμο υψηλότερα των 1688 μονάδων.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Περιμένουμε το momentum για τις μετοχικές αξίες να περιοριστεί περαιτέρω, μετά την επιφυλακτική στάση της FED για τις προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας”, εκτιμά η Eurobank Eq.
“Η τεχνική εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που με οδηγό τις Τράπεζες στόχευε στην άμεση υπέρβαση των 700 μονάδων, δεν εκπληρώθηκε στην παρούσα φάση. Η επανάληψη της προσπάθειας θα απαιτήσει την επιβεβαίωση των επιπέδων στήριξης της περιοχής των 650 - 640 μονάδων για το ΓΔ και την εμφάνιση νέων θετικών καταλυτών, ενδεχόμενο μάλλον αισιόδοξο με τα υφιστάμενα δεδομένα χαμηλού βαθμού ορατότητας στις Αγορές”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Ο ΓΔΧ.Α. έχασε την πρώτη κρίσιμη βραχυπρόθεσμη στήριξη, στην περιοχή των 660 - 650 μονάδων. Η πορεία των διεθνών δεικτών δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Ελληνική Αγορά. Συνεχίζουμε και δίνουμε βαρύτητα στην κατάλληλη επιλογή μετοχικών τίτλων. Ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων καταγράφηκαν τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, με τα EBITDA να ανέρχονται στα 86,4 εκατ. ευρώ για το Α΄ τρίμηνο του 2020. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) συρρικνώθηκαν κατά 17,1%, αλλά σε επαναλαμβανόμενη βάση αυξήθηκαν κατά 1,7%. Η πρόταση για διανομή πρόσθετου μερίσματος για το 2019, θα είναι στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα, συνεδριάζει το Eurogroup με θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης και ο ESM, όπου θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα λάβει τα 748 εκατ. ευρώ (κέρδη από τα ομόλογα SΜP, ANFAs και κέρδος από την κατάργηση δανείων του EFSF) βάσει της 6ης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας”, σημειώνει η Leion Depolas Sec.
“Χάθηκε το πρώτο σημείο στήριξης στις 647 μονάδες (ΚΜΟ 20). Αδύναμα τα αποτελέσματα α΄ τρθμήνου του ΟΠΑΠ, όπως αναμενόταν λόγω του lockdown. Τα καταστήματα στην Ελλάδα παρέμειναν κλειστά για 58 ημέρες (14/3 - 11/05) και στην Κύπρο για 68 ημέρες (16/3 - 23/5). Τα OPAP Play (VLTs) επαναλειτούργησαν στις 8 Ιουνίου, ενώ ο Ιππόδρομος αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου. Το ΔΣ θα προτείνει στην τακτική γ.σ., στις 25 Ιουνίου, την διανομή μικτού μερίσματος €0,30/μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 21η Ιουλίου και ημερομηνία πληρωμής η 11η Αυγούστου. Ο ΟΠΑΠ παραμένει από τις καλύτερες επενδυτικές ιδέες μας για αγορά”, επισημαίνει η Merit Sec.
“Η σημερινή έντονη διόρθωση της Ελληνική Αγοράς, ακολουθεί την διόρθωση των Διεθνών Αγορών και επαναφέρει με εμφατικό τρόπο τις ανησυχίες, τόσο για τα επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και τις δυσκολίες επαναφοράς στην κανονικότητα της οικονομικής ζωής”, αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Οι δυσκολίες εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, άλλα κυρίως οι αμφισημίες στα διάφορα οικονομικά πακέτα ενίσχυσης, που ανακοινώνονται αλλά δεν εφαρμόζονται με την ταχύτητα που απαιτείται, είτε λόγω αναποφασιστικότητας είτε λόγω δυσκολιών στους μηχανισμούς εκταμίευσης που απαιτούνται, εντείνουν την ανησυχία. Όσο περνά ό χρόνος γίνεται περισσότερο αντιληπτό σε όλους, ότι η ζημιά είναι πρωτοφανούς μεγέθους σε οικονομικό επίπεδο.
Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο, παρά την Παγκόσμια προσπάθεια. Έτσι πιθανότατα οδεύουμε σε ένα νέο κύκλο αναζωπύρωσης του ίου, κατανοώντας όλοι ότι δεν θα υπάρξει νέο γενικό lockdown, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και Αμερικανικό επίπεδο είναι άκρως αρνητικά, ενώ σε Εθνικό επίπεδο η Ελλάδα παρουσιάζει (προς το παρόν) καλύτερη εικόνα. Βέβαια πληρέστερη εικόνα για την Ελληνική Οικονομία, θα αποτυπώσουμε μετά την ολοκλήρωση της πετσοκομμένης φετινής τουριστικής περιόδου, που έχει μεγάλη βαρύτητα στο ΑΕΠ.
Όσον αναφορά το χρηματοδοτικό πρόβλημα που δημιούργησε η πανδημία στις Ελληνικές Επιχειρήσεις, υπάρχουν αρκετά παράπονα για το ύψος και την ταχύτητα διάχυσης της ρευστότητας. Όλοι ζητούν βοήθεια, αλλά δυστυχώς πολλοί δεν πληρούν βασικά κριτήρια για να λάβουν τις σχετικές ενισχύσεις. Ακόμα και για τα προγράμματα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, οι Τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν ίδιους πόρους, που θέλουν να μην γραφτούν σαν νέα “κόκκινα” δάνεια.
Είναι σαφές στην Αγορά ότι υπάρχουν 3 κύριες κατηγορίες Επιχειρήσεων & Επαγγελματιών, που απορροφούν κεφάλαια μέσω των διαφόρων προγραμμάτων.
Αυτοί που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και χρειάζονται κεφάλαια για να καλύψουν καθυστερημένες υποχρεώσεις & να διατηρηθούν υποτυπωδώς σε λειτουργία, αλλά συνήθως δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις δανειοδότησης.
Αυτοί που δεν τα χρειάζονται (κυρίως μεγάλες & εύρωστες Επιχειρήσεις), που προσπαθούν να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, ή ακόμα χειρότερα θέλουν να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο “μαξιλάρι” ασφαλείας στην ρευστότητα τους, έχοντας σοβαρές αμφιβολίες τόσο για τις αρνητικές επιπτώσεις, όσο και το ύψος της πανδημίας.
Αυτοί που όντως χρειάζονται κεφάλαια (κυρίως μεγάλες Επιχειρήσεις) για να τα προωθήσουν σε νέα επενδυτικά προγράμματα, που θα βοηθήσουν στην μεγέθυνση τους, όσο και στην αναπτυξιακή προοπτική της Χώρας.
Δυστυχώς οι δύο πρώτες κατηγορίες αποτελούν και την πλειοψηφία των αιτούντων χρηματοδότησης, ενώ δεν θα προσφέρουν τίποτα στην αναπτυξιακή προοπτική της Χώρας, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι λύσεις δυστυχώς είναι λίγες και επώδυνες για τους Συμμετέχοντες στο οικονομικό κύκλωμα και δυστυχώς θα υπάρξουν και αρκετές απώλειες οικονομικών μονάδων, στην μάχη για την επαναφορά της κανονικότητας…
Οι συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ, με την περαιτέρω αύξηση του προγράμματος ρευστότητας λόγω πανδημίας (PEPP) στα 1,35 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την παράτασή του μέχρι τις 30/6/21, αποτελούν προς το παρόν την μόνη απτή βοήθεια, αν και μας προϊδεάζει ότι η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Οικονομία είναι χειρότερη από ότι φανταζόμαστε.
Η πρόσφατη επιτυχής έξοδος στις Αγορές με νέο 10ετες ομόλογο, οφείλεται κυρίως στην κα Lagarde, δίνοντας ισχυρό κίνητρο σε Τραπεζικά Ιδρύματα αγοράζοντας Κρατικά ομόλογα, να αντλούν ρευστότητα με μηδενικά, ή αρνητικά επιτόκια.
Έτσι η Ελληνική Ομολογιακή Αγορά, συνέχισε την ελαφρά αποκλιμάκωσή της με το 10ετες Κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,30%.
Είχαμε επισημάνει και στο σχόλιο μας της 4/6/20 ότι οδεύουμε σε “Bull trap” χαμηλού κόστους σε περίπτωση που δεν επιτευχτεί η ανωτέρω συνθήκη, δηλαδή το εβδομαδιαίο κλείσιμο, για τον Γενικό Δείκτη, υψηλότερα των 680 μονάδων και για τον FTSE25 υψηλότερα των 1650 μονάδων, όπερ και εγένετο…
Συμπερασματικά, η άγνοια κινδύνου δεν κρατά για πάντα και η λογική, αν και αργεί πολλές φορές, πάντα επιστρέφει. Η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τα ανακοινωθέντα μέτρα, αν και δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες και για την Ελληνική Αγορά, συνεχίζουν να μας κρατούν επιφυλακτικούς, μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος που υπόσχονται όλοι, να φθάσουν στην πραγματική Οικονομία.
Όσο για τις Διεθνείς Αγορές η εξόφθαλμη άγνοια του κινδύνου & της πραγματικότητας, παρά τα όσα αρνητικά συμβαίνουν, λόγω covid-19, κοινωνικών αναταραχών, αλλά και γεωπολιτικών συγκρούσεων, οφείλεται κυρίως στην υπερβάλλουσα ρευστότητα που τεχνηέντως κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στις αγορές τίτλων (μετοχών & ομολόγων).Ειδικά η Αμερικανική Αγορά, ένεκα και των επερχόμενων εκλογών εκτελεί το απόλυτο Zombie Rally (Πρακτ.Bloomberg).
“Απαιτείται προσοχή, διότι το αυξημένο volatility των Αγορών θα συνεχίσει να είναι εδώ, δίνοντάς μας όμως την ευκαιρία να επανατοποθετηθούμε σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις επιμέρους προεπιλεγμένων μετοχών, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, αυξημένης ρευστότητας, υψηλής κερδοφορίας & ποιοτικού διαχρονικού management”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Ισχυρές πιέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Πιέζεται σημαντικά το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.
Προσπαθεί για ψηλότερα ο Χρυσός, νέα υποχώρηση για το Ασήμι, προς τα $9500 οπισθοχωρεί το Bitcoin.
Πρωτοφανείς επιπτώσεις συνεχίζουν να καταγράφονται στην Ιταλική Οικονομία, εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε από την επιδημία. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Χώρας Istat, τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας μειώθηκε κατά 42,5%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019 και κατά 19,1% σε σύγκριση με τον φετινό μήνα Μάρτιο.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να διασφαλίσει πως η τρέχουσα κρίση δεν θα επιδεινωθεί από μια πιστωτική κρίση”, δήλωσε ο επικεφαλής Οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane σε συνέντευξή του στην “Il Sole 24 Ore”.
Στην “άλλη πλευρά του Ατλαντικού”, καταγράφηκαν 1,542 εκατομμύρια νέοι άνεργοι στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου, έναντι πρόβλεψης για 1,6 εκατομμύρια νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.
Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνει επίδομα ανεργίας (continuing claims) κινήθηκε επίσης χαμηλότερα, στα 20,9 εκατ., σε σύγκριση με το αναθεωρημένο μέγεθος των 21,5 εκατ. μία εβδομάδα πριν.
Ανέβασε ταχύτητα το κόστος χονδρικής Αμερικανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών τον Μάιο, μετά από τρεις συνεχόμενες μηνιαίες μειώσεις. Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,4% τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, μετά την ιστορική βουτιά 1,3% του Απριλίου. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα προέβλεπαν άνοδο 0,1%.
Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν τόνισε, στο “Squawk on the Street” του CNBC, ότι το κλείσιμο της Αμερικανικής Οικονομίας για δεύτερη φορά, δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή και μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στους Αμερικανούς.
“Οι Κυβερνήσεις σε όλο τον Κόσμο έχουν ξοδέψει πάνω από $10 τρισ., για να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις”, τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απαιτούνται πολλές περισσότερες προσπάθειες.
Η κα. Γκεοργκίεβα προειδοποίησε σε ένα νέο ιστολόγιο του ΔΝΤ ότι με βάση τις νέες εκτιμήσεις, ως και 100 εκατομμύρια Άνθρωποι μπορεί να οδηγηθούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, λόγω της κρίσης.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Ιταλική Mediobanca αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τις τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες, χωρίς να αλλάξει τις “neutral” ουδέτερες συστάσεις για τις μετοχές τους.
Για την Alpha Bank η νέα τιμή - στόχος στα €0,75, από €0,70 πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα €1,20, από €1,10 πριν, ενώ αφήνει αμετάβλητη την τιμή - στόχο για Τράπεζα Πειραιώς στα €1,30 ευρώ.
“Με την ύφεση να είναι βέβαιη, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και οι ευαισθησίες που σχετίζονται με τα κεφάλαια παραμένουν στο επίκεντρο, για τις Ελληνικές Τράπεζες”, εξηγεί η JP Morgan.
Για τους πιστωτικούς τίτλους των Τραπεζών (Tier 2), αν και διατηρεί τη θετική μακροπρόθεσμη οπτική της για τον κλάδο και αναμένει να επιστρέψει η δυναμική της μείωσης των NPEs, υποβαθμίζει τη σύσταση σε “neutral” από “overweight” στις συστάσεις της για την Alpha, τη Eurobank και την Εθνική και διατηρεί τη σύσταση “underweight” για την Πειραιώς.
Αμυντικά χαρακτηριστικά και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης βλέπει για τη Μυτιληναίος η Piraeus Sec. σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform" ενώ μειώνει την τιμή - στόχο στα 12,5, από 15 ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 640,51 μονάδες (-3,34%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 644,35 (-2,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 644,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,68%.
Ο τζίρος στα 69,3 εκατ., από τα οποία τα 7,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΒΙΟ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΣΕΝΤΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΒΙΟΣΚ, ΙΑΣΩ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΛΠΕ, ΑΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι ΕΕΕ και Fourlis.
Κακή η τελική εικόνα με 25 ανοδικές μετοχές, έναντι 83 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.
---ΧΠΑ
“Non stop” η πτωτική κίνηση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (70.566 συμβόλαια).
Στα 3.686 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.725 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.867, 1.621 για τον Ιούνιο και 246 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.555) κινήθηκε μεταξύ 1.546,5 και 1.598,25 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 Ελλάκτωρ, 15.059 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.816), Alpha Bank (28.014), Πειραιώς (3.717), ΔΕΗ (1.848), Ελλάκτωρα (2.898), Εθνική (14.023), TITC (181), Μυτιληναίο (673), MIG (1.671), ΕΧΑΕ (180), ΟΠΑΠ (1.460), ΟΤΕ (350), ΑΔΜΗΕ (995), Jumbo (131), ΓΕΚ (386), Ελ. Πετρέλαια (172), Τέρνα Ενεργειακή (219), Cenergy (177), Lamda Development (206), ΟΛΠ (283).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 61.885, MIG 45.487, Alpha Bank 75.923, Εθνική 22.698.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,77% | 2020-05-14 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORP. SA | 1,70% | 2020-05-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,10% | 2020-03-04 |
Oceanwood Capital Management LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,60% | 2020-05-21 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.008.765 τεμ., (από 57.008.765 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.013.573 τεμ. (20.013.573), ΔΕΗ 5.908.685 τεμ. (5.908.685), Eurobank 55.096.615 τεμ. (64.400.218), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 9.847.674 (9.847.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.