Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αγρίεψαν» οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Στο χαμηλό ημέρας το κλείσιμο για την εγχώρια αγορά. Στο στόχαστρο οι τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 5%. Βαριές απώλειες και για Aegean, DEH, Motor Oil. Σε ρόλο αντίβαρου Coca Cola και Φουρλής.

«Αγρίεψαν» οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Σε εναλλαγές προσήμων, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, αναλώνονται οι κύριοι Ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τους ενεργούς Επενδυτές να αναμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι χθες στο NYSE ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε ακόμα ένα ιστορικό υψηλό (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να δοκιμάζει και τιμές υψηλότερα των 10000 μονάδων), ενώ S&P 500 και Dow Jones σημείωσαν ελεγχόμενη διόρθωση.

Ασφαλώς και η κίνηση που επιχειρεί η Wall Street έχει εκπλήξει ακόμα και όσους ήταν περισσότερο από βέβαιοι, ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση θα έκανε τα πάντα προκειμένου να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έφερε η πανδημία και το “lockdown” που την ακολούθησε, καθώς στην πορεία του NYSE έχει βασίσει σημαντικό κομμάτι της προεκλογικής της εκστρατείας, όμως ουδείς γνωρίζει μέχρι πότε οι Αγορές θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν “ανοσία” στην “νηοπομπή” των αρνητικών μάκρο που ανακοινώνονται και θα “πανηγυρίζουν” τις ελάχιστες θετικές εκπλήξεις.

“Οι Οικονομολόγοι δεν κάνουν προβλέψεις επειδή ξέρουν, αλλά επειδή έχουν ερωτηθεί. Η μόνη αξία των οικονομικών προβλέψεων, είναι ότι κάνουν την Αστρολογία να φαίνεται αξιόπιστη”, είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ο John Kenneth Galbraith, (1908 – 2006, Καναδός Οικονομολόγος, κεϋνσιανιστής και υποστηρικτής των θεσμικών οικονομικών. Ένας από τους κύριους υπερασπιστές του Αμερικανικού φιλελευθερισμού και προοδευτισμού).

Την πορεία των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών ακολούθησε, σε πρώτη φάση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι βασικοί του δείκτες ξεκίνησαν με ανοδικές διαθέσεις, όμως πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές ανέπτυξαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, με κύριο εκφραστή των ρευστοποιήσεων τον Τραπεζικό κλάδο, οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο και παρέμειναν σε “κόκκινο φόντο”, μέχρι την λήξη των συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ η, σχεδόν, απόλυτη απραξία σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, είχε σαν αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές, να είναι υπερτριπλάσιες των ανοδικών.

Σαφώς πιο επιθετικές οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών προς το τέλος των συναλλαγών και στις τελικές δημοπρασίες, που συμπεριέλαβαν και τον μη Τραπεζικό 25αρη και είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών, πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Με τα παραπάνω δεδομένα, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις “αναλαμβάνουν την υποχρέωση” να δείξουν, αν η σημερινή εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ ήταν αποτέλεσμα ρευστοποίησης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ή οι χθεσινές ανακοινώσεις της Εθνικής επανέφεραν την επιφυλακτικότητα, δημιουργώντας ανάλογους συνειρμούς για όλο τον κλάδο και βέβαια πόσο θα κρατήσει το “profit taking” στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips.

Επιστροφή των αγοραστών σημειώνεται στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,368% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), ενώ το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,25%, από 0,24% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “σε πέντε ‘καθαρά βέτο’, αρκετές ‘ενοχλήσεις’ και ενστάσεις από Χώρες - Μέλη και διμερείς διαπραγματεύσεις από άλλες, εξελίσσεται η συζήτηση επί της πρότασης της Κομισιόν για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στους τέσσερις ‘αρνητές’ του πακέτου (Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία), προστέθηκε και η Φινλανδία, η οποία ζητάει να μειωθεί το ποσό των 750 δισεκατομμυρίων και να αυστηροποιηθούν οι όροι για τις Χώρες του Νότου. Στο χθεσινό Ecofin (όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ), επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά, ότι δεν αναμένεται συμφωνία συντόμως”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι σήμερα δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ο ΟΠΑΠ, ενώ αύριο η Διοίκηση θα ενημερώσει τους Αναλυτές μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί η επιστροφή του υψηλού volatility, καθώς και οι τέσσερις μετοχές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, με την τελική εικόνα να δικαιώνει τους εν δυνάμει πωλητές και να “καίει τα χέρια” των πρωινών αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (-4,45%) κινήθηκε μεταξύ 0,723 (+3,73%) και 0,6608 ευρώ (-5,19%), της Εθνικής (-6,85%) μεταξύ 1,502 (+2,88%) και 1,36 ευρώ (-6,85%), της Eurobank (-5%) μεταξύ 0,444 (+2,87%) και 0,408 ευρώ (-5,47%) και της Πειραιώς (-3,15%) μεταξύ 1,613 (+2,74%) και 1,51 ευρώ (-3,82%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, διανύοντας την απόσταση μεταξύ 402,19 (+2,90%) και 370,28 μονάδων (-5,27%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 371,32 (-5%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 371,18 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,04%.

Ο εν λόγω δείκτης βρήκε κόντρα στην ζώνη αντίστασης των 402 – 407. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, επόμενος στόχος οι 420 – 426 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 360, 340 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 330 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η τελική εικόνα δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+0,46%) και Fourlis (+1,03%).

Προσπάθησαν, αλλά έπεσαν στη σημαντική επιδείνωση του κλίματος, οι αγοραστές στον τίτλο της Jumbo (-0,06%), στον απόηχο των ανακοινώσεων της Εισηγμένης, σύμφωνα με τις οποίες, η Διοίκηση θα προτείνει στην έκτακτη γ.σ. των Μετόχων, την έγκριση της καταβολής έκτακτης χρηματικής διανομής του μισού ποσού δηλαδή: Μικτό ποσό 0,235 € ανά μετοχή, ή συνολικά 31.974.043,37 €. Το ποσό αυτό θα ληφθεί από τα φορολογημένα έκτακτα αποθεματικά, από μη διανεμηθέντα κέρδη της εταιρικής χρήσης από 1 Ιουλίου 2010 έως 30 Ιουνίου 2011.

Οι πωλήσεις του Ομίλου για τον μήνα Μάιο σε διψήφια ανάπτυξη (+13,60%), με αποτέλεσμα η μείωση των πωλήσεων του Ομίλου κατά το πρώτο πεντάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, να έχει περιοριστεί στο -23 % περίπου.

Η μετοχή για να ελπίζει σε κάτι σημαντικά καλύτερο, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 16,56 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Στα 15,84 το ημερήσιο “stop long” και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 15,42 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, στα 14,70 ευρώ.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών κινήθηκε με θετικό πρόσημο ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,46%), δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. Θέλει κλείσιμο πάνω από τα 24,36 ευρώ, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 25,20 ευρώ. Στα 23,23 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Trastor ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, με έκδοση 80.690.653 νέων (ΚO) μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,90. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 15/6/2020 έως και 29/6/2020 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 15/6/2020 έως και 24/6/2020. Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση, ορίστηκαν ως εξής: +10% στην θεωρητική προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €0,8850 και –10% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (9/6/2020): €0,8700.

Από εκεί και πέρα, αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών σε Κορδέλλου (+2,17%), Ναύπακτο (-6,57%) και Μουζάκη (0%), βγήκε μικρό “bid” στην AS Company (+0,26%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Σπύρου (+2,59%), χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο το “bid”στον Λύκο (+1,45%), ενώ η Entersoft (0%) διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -4,33% από την Centric (+0,90%), “ντουμπλάρισαν” τις πτωτικές συνεδριάσεις οι Ιντρακόμ (-5,64%), Autohellas (-6,31%), Q&R (-5,37%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για την Ιντερτέκ (-5,66%), ενώ η Moda Bagno με συνολικό όγκο 40 τεμ. “κατόρθωσε” να ολοκληρώσει τις συναλλαγές με ημερήσιες απώλειες 21,63%.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για να κινηθεί προς τις 710 – 712 μονάδες, πρέπει να υπερκεράσει την πρώτη αντίσταση στις 684 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 658 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι 1665 μονάδες αποδείχθηκαν δυσκολοκατάβλητο εμπόδιο για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έχει σαν επόμενο στόχο τις 1700 – 1710 και 1745 μονάδες.

Χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 1625 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1588 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το ράλι των Διεθνών Αγορών, με τη Wall Street σε ρόλο οδηγού, επέτρεψε το συγχρονισμό και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με οδηγό τις Τράπεζες, ενόψει των ευνοϊκών γι’ αυτές δράσεων της ΕΚΤ. Είναι πιθανό η ανοδική κίνηση να ολοκληρώνεται στην παρούσα φάση, με την ατζέντα – έκπληξη της γ.σ. της Εθνικής, να προκαλεί εύλογα ερωτηματικά”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 650 και δεύτερο οι 645 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 700 μονάδες. Ο καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι οι αποφάσεις της FED που θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ. O ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα Α’ τριμήνου, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η γ.σ. της Εθνικής θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου. Το ΔΣ ζητά την παροχή εξουσιοδότησης για λήψη απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή/και για έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ή/και για έκδοση ομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες ή/και για έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (warrants). Επίσης, το ΔΣ ζητά την παροχή εξουσιοδότησης, προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την αποπληρωμή των κατόχων τίτλων πρόσθετου μετοχικού κεφαλαίου (Additional Tier1 capital), καθώς και την έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Δεν διαφοροποιούμε την στρατηγική μας στο εσωτερικό, ενώ αναμένουμε ελεγχόμενες διακυμάνσεις στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες βραχυπρόθεσμα. Σήμερα στο επίκεντρο θα βρεθεί η FED, καθώς, μεταξύ άλλων, θα ανακοινωθούν για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας στόχοι για την ανεργία και την ανάπτυξη από το ξέσπασμα της πανδημίας”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Ο ΓΔ μετά την ανοδική διάσπαση του trading range μεταξύ 585 - 645 μονάδων, δοκίμασε την πρώτη βραχυχρόνια αντίσταση στην περιοχή των 685 μονάδων. Πιο σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 720 μονάδες. Το ανοδικό κύμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, ως αντίδραση στο πολύ έντονο πτωτικό κύμα του Μαρτίου. Ο ΔΤΡ έδειξε τις τελευταίες δυο εβδομάδες έντονη δυναμική και μετά την ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-60 κινήθηκε προς τις 385 μονάδες, όπου συναντούσε σημαντική αντίσταση τους τελευταίους μήνες. Για επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασης θα χρειαστούμε 2-3 κλεισίματα πάνω από αυτές τις τιμές, καθώς η αντίσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική”, τονίζει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Στάση αναμονής, με μία δόση νευρικότητας στις Διεθνείς Αγορές πριν την σημερινή απόφαση της Fed, αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις από την σημερινή συνεδρίαση”, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.

Τα πολλά κέρδη του τελευταίου διαστήματος, σε συνδυασμό με τα υπεραγορασμένα επίπεδα που έχουν εισέλθει οι Αγορές, αποτέλεσαν την αφορμή για την σημερινή διόρθωση. Η δική μας Αγορά αντέδρασε, ως είθισται, με την γνώριμη υπερβολή στις ρευστοποιήσεις, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το πόσο ευάλωτη παραμένει.

Στο πτωτικό “χάσμα” των 685 μονάδων σταμάτησε προσωρινά ο ΓΔ, με την βραχυπρόθεσμη τάση να γυρίζει ουδέτερη με την απώλεια των 665 μονάδων. Στόχος της Αγοράς παραμένουν οι 698 μονάδες και το 50% της πτώσης, με την σημαντικότερη στήριξη να εντοπίζεται στην περιοχή των 650 - 645 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Οι ταλαντωτές παραμένουν “αγορασμένοι”, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν εμφανή σημάδια κόπωσης, με τα ανοδικά περιθώρια να είναι πλέον περιορισμένα, χωρίς την συμμετοχή των Τραπεζών.

Αναμενόμενα, o δείκτης Τραπεζών ακολούθησε την πορεία των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και το “breakout” του Stoxx 600 Banks, διασπώντας ανοδικά το κομβικό επίπεδο των 370 - 380 μονάδων, όπου και ήταν το ζητούμενο των τελευταίων εβδομάδων.

Η σημερινή διόρθωση απόρροια των ανακοινώσεων της ΕΤΕ, συμπαρέσυρε τον κλάδο στα κρίσιμα επίπεδα, των 370 μονάδων. Η απώλεια της ζώνης 380 - 370 ακυρώνει το αγοραστικό σήμα (Bull Trap) και το επόμενο ισχυρό σημείο στήριξης να εντοπίζεται στις 330 μονάδες του κλαδικού δείκτη.

“Αδικαιολόγητα άσχημη η σημερινή εικόνα της Αγοράς, με την πορεία της να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή των Ξένων Αγορών, που όπως έχουμε επισημάνει καταγράφουν σημαντικά κέρδη το τελευταίο διάστημα. Τα περιθώρια του ΓΔ έχουν στενέψει, με την συμβολή των Τραπεζών να είναι άμεσα αναγκαία, για την συνέχιση της ανοδικής κίνησης”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, αξιοσημείωτες απώλειες για το Πετρέλαιο.

Προσπαθεί για κάτι καλύτερο ο Χρυσός, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ασήμι, χαμηλότερα των $9750 διαπραγματεύεται το Bitcoin.

Κατά 2,4% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα τον Μάιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο από την άνοδο κατά 2,7% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 3,7% σε ετήσια βάση, τον ίδιο μήνα. Η πτώση ήταν υψηλότερη από την πρόβλεψη για απώλειες 3,3%.

“Ένα σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν ‘κόκκινα’ δάνεια, που δυνητικά μπορεί να φτάσουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, καταρτίζουν τα Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Στα 136 δισ. ευρώ ενισχύει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία κορωνοϊού η Γαλλία, φτάνοντας το κόστος στο 5,6% του ΑΕΠ, στην τρίτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της μέχρι στιγμής φέτος.

“Ψηφιακή πιστωτική γραμμή για Εμπόρους με έδρα τις ΗΠΑ εισάγει η Amazon, σε συνεργασία με την Goldman Sachs. Οι δυνητικοί Δανειολήπτες θα δουν την προσφορά στο Seller Central, το διαδικτυακό hub για Εμπόρους της Amazon και μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσα από μία απλή διαδικασία δύο βημάτων. Οι πιστωτικές γραμμές θα έχουν σταθερό ετήσιο επιτόκιο 6,99% έως 20,99% και μπορούν να αναληφθούν και να εξοφληθούν, όπως μία κανονική πιστωτική κάρτα”, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNBC.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Μάιο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης διολίσθησε 0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο. Ο ετήσιος πληθωρισμός, η μεταβολή του δείκτη σε σχέση με τον Μάιο του 2019, διαμορφώθηκε στο 0,1%, από 0,3% τον Απρίλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν πτώση του πληθωρισμού στο 0,2%.

O Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι “η Αμερικανική Οικονομία ετοιμάζεται για μια ισχυρή ανάκαμψη, από το οικονομικό πλήγμα που επέφερε η πανδημία”.

Ο ίδιος απέδωσε το θετικό outlook στα προγράμματα στήριξης που εφάρμοσε η Αμερικανική Κυβέρνηση. σε συνεργασία με το Κογκρέσο, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα χορήγησης δανείων σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, έσωσε 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος και λόγω του “ασυνήθιστου βαθμού αβεβαιότητας”, ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί δύο σενάρια για όλες τις Χώρες και τις Οικονομίες, τα οποία θεωρεί εξίσου πιθανά. Στο πρώτο σενάριο, κατά το οποίο δεν θα υπάρξει νέα έξαρση του κορωνοϊού, το Ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί 8% φέτος, έναντι 9,1% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 4,5% το 2021, έναντι 6,5% στην Ευρωζώνη.

Στο δεύτερο σενάριο, κατά το οποίο θα υπάρξει μία νέα έξαρση της Covid-19 σε όλες τις Χώρες περί τα τέλη του 2020, η Ελληνική Οικονομία προβλέπεται να καταγράψει ύφεση 9,8% φέτος, έναντι 11,5% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 2,3% το 2021, έναντι 3,5% στην Ευρωζώνη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 686,27 (+1,12%) και 663,67 μονάδων (-2,21%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 663,67 (-2,21%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 662,41 (-2,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 662,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,36%.

Ο τζίρος στα 84,9 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Fourlis και στο χαμηλό οι Εθνική ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Motor Oil.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές, έναντι 95 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η αυξημένη μεταβλητότητα αύξησε συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (85.969 συμβόλαια).

Στα 3.725 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.810 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.700, 1.567 για τον Ιούνιο και 133 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.605) κινήθηκε μεταξύ 1.603 και 1.664,25 μονάδων.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 ΟΠΑΠ, 35.000 Ελλάκτωρ, 356.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.585), Alpha Bank (35.619), Πειραιώς (5.544), ΔΕΗ (1.677), Ελλάκτωρα (2.155), Εθνική (16.175), TITC (201), Μυτιληναίο (810), MIG (1.379), ΕΧΑΕ (170), ΟΠΑΠ (632), ΟΤΕ (385), ΑΔΜΗΕ (504), Viohalco (528), ΕΕΕ (102), ΓΕΚ (355), Ελ. Πετρέλαια (1.204), Τέρνα Ενεργειακή (125), Cenergy (410), Lamda Development (118).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 64.546, MIG 45.275, Alpha Bank 86.465, Εθνική 26.092.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                              Name of Issuer                    NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.008.765 τεμ., (από 57.008.765 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.013.573 τεμ. (20.020.479), ΔΕΗ 5.908.685 τεμ. (5.921.485), Eurobank 64.400.218 τεμ. (65.307.066), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 9.847.674 (9.847.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v