Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των πιέσεων το αρνητικό γύρισμα για το Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί κάτω από τις 670 μονάδες. Μεγαλύτερες απώλειες για τον τίτλο της Εθνικής, Πτώση άνω του 3% για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Σταθερή η Coca Cola.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές, υψηλότερα, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την προσοχή στραμμένη στις προβλέψεις της FeD και τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ, τα futures στη Wall Street «δείχνουν» ακόμη υψηλότερα. Από τις 3.223 μονάδες, με 0,52% για τον S&P500, δίνοντας τον ρυθμό στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Αφορμής δοθείσης, στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι traders συνεχίζουν προς υψηλότερα επίπεδα τιμών, με τον τραπεζικό κλάδο να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις τους.

Στην περιοχή των 400 μονάδων, νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, διαγράφοντας μία απόλυτα τεχνική επαναφορά, συγκλίνοντας κατά τι προς τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, εν γένει προς την αγορά.

Στις 398,71 μονάδες ο ΔΤΡ, που ναι μεν μετρά απόδοση 28,65% σε διάστημα μηνός, αλλά καταγράφει απώλειες 15,31% σε μέτρηση τριμήνου.

Στα ίδια διαστήματα, ο μεν ΓΔ στις 684,51 μονάδες εμφανίζει θετική μεταβολή 13,30% και 8,94% αντίστοιχα. Για τον δε FTSE25, με τον δείκτη στις 1.660, η μέτρηση είναι επίσης θετική, με 14,13% και 3,47% σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο.

Πρακτικά ο τραπεζικός κλάδος παρά την τελευταία αντίδρασή του παραμένει σε σημαντικό discount έναντι της αγοράς, σε σχέση με την αντίδραση των blue chips από τα χαμηλά Μαρτίου. Συνεπώς είναι και ο κλάδος με το μεγαλύτερο (θεωρητικά) περιθώριο απόδοσης, όπως επίσης είναι ο κλάδος για τον οποίο τρέχουν εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συμμετοχή, παρουσίαση αύριο στο πλαίσιο του Delphi Forum, την Παρασκευή στην ημερίδα της Goldman Sachs, τη Δευτέρα της Wood & Co, την προσεχή Πέμπτη της ΕΧΑΕ και από Δευτέρα 22 Ιουνίου με βαρύτερους συντελεστές στάθμισης στη διαμόρφωση των δεικτών FTSE25. Πλέον για τον κλάδο υπάρχει το δείγμα γραφής από τα οικονομικά στοιχεία πρώτου τριμήνου, οι αναλύσεις των επενδυτικών οίκων (BofA/ML, Deutsche Bank, Goldman Sachs). Και έμμεσα, η συνδρομή της ΕΚΤ αλλά και ο αέρας από τη χθεσινή επιτυχή νέα έξοδο στις αγορές.

Εύλογα, λοιπόν, το trading επικεντρώνεται στις μετοχές του κλάδου, διαμορφώνοντας τάση και με τεχνική (υπο) στήριξη από τα δύο σερί «κλεισίματα» πάνω από τις 380 μονάδες, ο κλάδος «βλέπει» υψηλότερα. Το πιθανότερο είναι πως το «γύρισμά» του θα το σηματοδοτήσει η διόρθωση στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική ο μεγαλύτερος τζίρος. Με αγοραστές στις δύο πρώτες, στα 0,709 και 0,435 ευρώ αντίστοιχα, με πωλητές στην ΕΤΕ, στο 1,439 ευρώ. Για την Εθνική, η αφορμή για μερική κατοχύρωση θέσεων αποδίδεται στις χθεσινές αποφάσεις της διοίκησης (για εξουσιοδότηση να προχωρήσει, όποτε κριθεί αναγκαίο, σε ομολογιακό ή σε warrant ή ό,τι άλλο αποφασισθεί).

Στον ΟΠΑΠ πραγματοποιείται ο τέταρτος μεγαλύτερος τζίρος, με τη μετοχή να διορθώνει στα 9,075 ευρώ, σήμερα, ημέρα ανακοίνωσης στοιχείων πρώτου τριμήνου. Αύριο είναι η ενημέρωση των αναλυτών.

Σε ΟΤΕ, Coca Cola/HBC, Πειραιώς, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, TITC, Motor Oil και ΔΕΗ επίσης αυξημένη αξία συναλλαγών, με τους Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, Autohellas, Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν.

Μεικτές τάσεις για τις μετοχές του δείκτη, ενώ με βάση την απόδοση ξεχωρίζουν Coca Cola/HBC, OTE και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μετοχή-κλειδί, λόγω της τρέχουσας αυξημένης βαρύτητάς της (αλλά στο πλαφόν του 10% από 22/6) η Coca Cola/HBC, με την ανοδική κίνησή της να αποδίδεται (και) στη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ενόψει της αναθεώρησης της στάθμισής της.

Με 3,25% στα 24,47 νωρίτερα, διατηρεί τη long τάση σε διάστημα εβδομάδος και μηνός.

Στις 48 οι μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 19 με αρνητικό, αλλά και με 114 μετοχές χωρίς μεταβολή, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης.

Στα 15,3 εκατ. η αξία συναλλαγών, αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v