Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πάνω οι τράπεζες, κάτω ο ΓΔ

Ανοδική κίνηση για τον τραπεζικό κλάδο με συνοδοιπόρους Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ. Ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Jumbo και ΔΕΗ οδήγησαν σε πτώση τον Γενικό Δείκτη. Στα 90 εκατ. ευρώ η σημερινή αξία των συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Πάνω οι τράπεζες, κάτω ο ΓΔ

Οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, δείχνουν να επικρατούν σήμερα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, που δεν έδειξαν διάθεση να ακολουθήσουν την νέα, χθεσινοβραδινή, ανοδική κίνηση της Wall Street, με το δείκτη S&P 500 να σβήνει όλες τις απώλειες του τρέχοντος έτους και να γυρίζει σε θετική μεταβολή και τον Nasdaq, γκαζώνοντας προς το τέλος της συνεδρίασης, να ολοκληρώνει τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά (!)

Η προσοχή των ενεργών Επενδυτών στα κρούσματα που ανακοινώνονται Παγκοσμίως από το μέτωπο της πανδημίας, παραμένουν οι αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας, ενώ απόλυτα βραχυπρόθεσμα, τα βλέμματα στρέφονται από σήμερα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ξεκινά τη διήμερη συνάντηση επιτοκιακής πολιτικής. Οι Αγορές θα περιμένουν τις αυριανές ανακοινώσεις, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον επικεφαλής της Fed, Jerome Powell.

“Καθώς μία αίσθηση ευφορίας σαρώνει τα Διεθνή Χρηματιστήρια, ωθώντας τις μετοχές να ανακτήσουν $21 τρισ. από το χαμηλό του Μαρτίου, τα συγκεκριμένα assets δείχνουν ‘φουσκωμένα”, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Με τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια σταθερά στο “κόκκινο”, έστω και αν έχουν ανακάμψει σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, επόμενο ήταν να επικρατήσει η νευρικότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ερχόταν από νέα υψηλά τριών μηνών και έτσι οι όποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις, αντισταθμίστηκαν από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν οι εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά την πορεία του ΓΔ.

Όλα τα παραπάνω, με φόντο τη νέα έξοδο της Χώρας στις Αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, με προσφορά άνω των 15,75 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για την έκδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά περισσότερες από 6 φορές.

Το επιτόκιο της έκδοσης, λήξεως στις 16 Ιουνίου του 2030, αποκλιμακώθηκε λόγω της υψηλής προσφοράς για να διαμορφωθεί τελικώς στο 1,55% (Mid Swaps + 160 μονάδες βάσης).

Ο στόχος του Δημοσίου ήταν η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με Ανάδοχο της έκδοσης, η Αθήνα θα αντλήσει τελικώς 3 δισ. ευρώ.

Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Οι τελευταίες εξελίξεις δεν είχαν το ανάλογα, θετικό, αντίκτυπο στην Αγορά ομολόγων, όπου κυριάρχησαν οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων (στο 1,422% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την ευδιάκριτη μεταβλητότητα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, τις σαφώς πιο ήπιες διακυμάνσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου οι αγοραστές δεν πήραν ιδιαίτερα επιθετικές πρωτοβουλίες και την “σιγή ασυρμάτου” από την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου εντελώς επιδεικτικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, επέλεξαν να παραμείνουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, μόνο οι τίτλοι των Alpha Bank (+4,03%) και Fourli (+0,65%) διασώζονταν με θετικό πρόσημο, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου, τριπλάσιες, των ανοδικών.

Επίσης, αξίζει υποσημείωσης ότι κατά το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών, όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας, ο τζίρος ξεπέρασε τα 20 εκατ., από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΜΟΗ).

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των Επαγγελματιών του χώρου, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να επισημαίνουν ότι “παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών, οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να έχουν αποδόσεις σημαντικά υποδεέστερες του Γενικού Δείκτη, άρα έχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης των αποτιμήσεων”, ενώ οι περισσότερο συντηρητικοί περιορίζονται στο να υπενθυμίσουν “τι έχει συμβεί στο Χ.Α., εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όταν της όποιας ανοδικής κίνησης – αντίδρασης, τον ρόλο ‘ταγού’ ανέλαβαν οι Τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να σημειώνει αλλεπάλληλα νέα ιστορικά χαμηλά και στην πρόσφατη βύθιση του Μαρτίου”.

Ξεκινώντας και σήμερα την περιήγηση από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, με την λήξη των συναλλαγών να βρίσκει τους αγοραστές στην θέση του οδηγού.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+4,03%) κινήθηκε μεταξύ 0,715 (+6,72%) και 0,671 ευρώ (+0,15%), της Εθνικής (+0,59%) μεταξύ 1,509 (+3,96%) και 1,4055 ευρώ (-3,17%), της Eurobank (+0,84%) μεταξύ 0,4432 (+3,55%) και 0,4158 ευρώ (-2,85%) και της Πειραιώς (+3,15%) μεταξύ 1,598 (+4,99%) και 1,46 ευρώ (-4,07%).

Η ίδια συμπεριφορά και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 377,77 (-1,42%) και 399,84 μονάδων (+4,34%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 387,02 (+0,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 390,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2%.

Για τον εν λόγω δείκτη, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 400 – 407 και οι πρώτες στηρίξεις στις 374 και 330 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “περίπου 111 χιλιάδες ‘κόκκινα’ στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια της Πειραιώς, τα οποία διαθέτουν υποθήκες επί Ακινήτων, θα αλλάξουν χέρια, μέσω δύο τιτλοποιήσεων, τους επόμενους 12 μήνες. Η πρώτη τιτλοποίηση (project ‘Phoenix’) αφορά σε 58 χιλ. στεγαστικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Στην πλειονότητά τους (67%) είναι καταγγελμένα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση. Στόχος είναι εντός της χρονιάς να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία και για τη δεύτερη τιτλοποίηση (project ‘Vega’), η οποία περιλαμβάνει 53 χιλιάδες ενυπόθηκα δάνεια, στην πλειονότητά τους καταγγελμένα (το 70% του χαρτοφυλακίου) όλων των κατηγοριών. Η Πειραιώς εκτιμά ότι η ζημιά από την πώληση των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης των δύο τιτλοποιήσεων, θα κινηθεί μεταξύ 1,1 με 1,4 δισ. ευρώ (15% με 20% της μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, των δύο προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων)”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και των Θεσμών, με στόχο εντός του Ιουνίου να μπει η τελική σφραγίδα στο νέο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα έχει 9μηνη διάρκεια, θα προσφέρει Κρατική επιδότηση της δόσης και για πρώτη φορά, θα απευθύνεται και στους συνεπείς, έως την 29η Φεβρουαρίου 2020, Δανειολήπτες”.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την είδηση που έσκασε σαν “κεραυνός εν αιθρία”, στις τάξεις των ενεργών Επενδυτών, “την παροχή εξουσιοδότησης για λήψη απόφασης αύξησης κεφαλαίου, ή έκδοση μετατρέψιμων δανείων (ΜΟΔ) ή/και warrants προτίθεται να ζητήσει από τους Μετόχους της Εθνικής το Διοικητικό της Συμβούλιο”.

Ειδικότερα στην ατζέντα της φετινής τακτικής γ.σ., που έχει προγραμματισθεί για την 30η Ιουνίου, περιλαμβάνονται τα παραπάνω θέματα, που έχουν εξάψει την περιέργεια της Αγοράς (!)

Εννοείται ότι η είδηση και μόνο επανέφερε την μετοχή της Εθνικής σε αρνητικό πρόσημο (στις 17.00 ήταν στα 1,444 ευρώ, με απώλειες 0,52%, για να επαναφέρουν τις ισορροπίες οι τελικές δημοπρασίες), ενώ έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στις υπόλοιπες μετοχές των συστημικών Τραπεζών, καθώς ξύπνησε μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος.

Όλα δείχνουν ότι τα ερωτήματα της Αγοράς θα παραμείνουν και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, ιδιαίτερα αν και οι άλλες συστημικές Τράπεζες ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εθνικής, αλλά και για την περαιτέρω πορεία των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, που σήμερα δεν ήταν και στην καλύτερή τους μέρα, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,74%), Ελλάκτωρ (+6,89%), Motor Oil (+0,34%), Fourlis (+0,65%), ΟΠΑΠ (+4,30%) και αμετάβλητη η μετοχή του Σαράντη.

Συνεχίζει να δείχνει αδυναμία κίνησης υψηλότερα των 6,75 ευρώ, η μετοχή της Lamda Development (-1,52%), όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι διατηρεί απόσταση ασφαλείας από τα 6,00 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 6,61 ευρώ, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 7,10 ευρώ.

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 28/5 για τον Ελλάκτωρα (+6,89%), ενώ σήμερα ο τίτλος κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Η μετοχή κινείται σε υψηλά 3 μηνών, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη των 1,22 – 1,32 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 0,963 ευρώ.

Κατεβαίνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, η Διοίκηση της Προοδευτικής (-3,94%) με ανακοίνωσή της στο Χ.Α. διευκρινίζει ότι: Δεν υφίσταται συμφωνία εξαγοράς της Εισηγμένης από την Hellenic Steel και δεν υπάρχει εξαγορά μετοχών της Προοδευτικής Α.Τ.Ε από την Εταιρεία Jordan International.

Από εκεί και πέρα, αισθητή υποχώρηση των συναλλαγών στον ΟΛΘ (+2,36%), στις 26/5 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Ίλυδα (+6,21%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε ΕΚΤΕΡ (-3,65%), Ιντρακάτ (-5,38%), Centric (-4,33%), Audiovisual (-3,91%), Ιντρακόμ (-2,10%), Άβακα (-3,18%) και ΚΛΜ (-2,07%), οι όροι συγχώνευσης με την Αλουφόντ έφεραν ρευστοποιήσεις στην Αλουμύλ (-4,36%), ενώ συνεχίζεται η αργή αναρρίχηση των αγοραστών στα Πλ. Κρήτης (+1,20%).

Και σε αυτά τα επίπεδα τιμών έχει πωλητή η Frigoglass (-2,54%), σχετική αύξηση των συναλλαγών στην Forthnet (-2,22%), δίπλωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις η Ιντερτέκ (-2,93%), μικρή άνοδος των συναλλαγών για την ΓΕΚΕ (+6,50%), μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις έδωσε αντίδραση η Mermeren (+7,07%, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΛΧΑ (-1,82%) και Cenergy (-3,96%) και δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για Σπύρου (+3,11%) και Space (+10,59%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 686 – 690 και οι πρώτες στηρίξεις στις 675 και 658 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 1700 μονάδες και η στήριξη στις 1625 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 650 και δεύτερο οι 642 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 700 μονάδες και δεύτερο οι 741 μονάδες. Ο καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι οι αποφάσεις της  FED  που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη”, σημειώνει η Merit Sec.  “Βραχυπρόθεσμα, αναπροσαρμόζουμε τα ανοδικά όρια του ΓΔΧΑ στην περιοχή των 730 μονάδων, με την προϋπόθεση ότι θα επικρατήσει τουλάχιστον σταθερότητα στους διεθνείς δείκτες. Αυτό στηρίζεται στις αποκοπές μερισμάτων σε Δεικτοβαρείς Εταιρείες, που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα, αλλά και στην ανοδική ορμή του Τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα και συγκεκριμένα, σε υψηλά τριμήνου”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Όλως τυχαίως οι Ξένοι Οίκοι, αμέσως μετά το rebalancing του MSCI θυμήθηκαν τις Τραπεζικές μετοχές, ενώ παράλληλα είχαμε και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα”, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τα αποτελέσματα στα macro δεν “ακούγονται” από τους ξένους δείκτες, που πλησιάζουν και πάλι τα ιστορικά υψηλά.

Το Πετρέλαιο έχει πάρει βαθιές ανάσες μετά το βύθισμα του προηγούμενου διαστήματος, ενώ σταδιακά επιστρέφουμε στην κανονικότητα, αλλά με τον φόβο για την συνέχεια της υγειονομική κρίσης, διάχυτο.

Στο κομμάτι του Τουρισμού επικρατεί μία αβεβαιότητα, ενώ και το ίδιο το Υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο λειτουργίας και της μετακίνησης με λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απορίες και φόβοι. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σύντομα αν θέλουμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα νούμερα, στην πιο σημαντική Βιομηχανία μας.

Πλησιάζουμε τους τρεις μήνες κρίσεις και όπως είχαμε σχολιάσει σε προηγούμενα σχόλια, τα πρόσφατα χαμηλά σε αρκετούς τίτλους και σε δείκτες τα αφήσαμε πίσω, σκεπτόμενοι τις σημαντικές ευκαιρίες δημιουργήθηκαν. “Στις 22 Ιουνίου θα δούμε σημαντικές αλλαγές στις σταθμίσεις των μετοχών, με τις Τράπεζες να κερδίζουν σημαντική βαρύτητα, κάτι που θα φέρει εισροές, ενώ παράλληλα θα αυξήσει και το volatility στην Αγορά”, αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η διάθεση για  παρεμβάσεις στις Αγορές συνεχίζεται αδιάλειπτα”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Μετά λοιπόν τη μορφοποίηση του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, που θα κληθούν να εγκρίνουν στις 18/6 οι Ηγέτες των Χωρών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής, ήταν η σειρά της ΕΚΤ να πάρει τη σκυτάλη, επεκτείνοντας θεαματικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Έτσι, επικαλούμενη τον κίνδυνο η ύφεση να φτάσει φέτος σχεδόν το 9%, η Κριστίν Λαγκάρντ επεκτείνει το πρόγραμμα PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) κατά 600 δισ. ευρώ. Πρακτικά, η Λαγκάρντ επαναλαμβάνει με το δικό της τρόπο το “whatever it takes” του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι, καθώς διαμορφώνει σε απεριόριστα, σχεδόν,  όρια,  τις αγορές τίτλων στην Ευρωζώνη, προκειμένου η νομισματική πολιτική να συμβάλει όσο μπορεί, στην αντιμετώπιση των παρενεργειών της οικονομικής κρίσης.

Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ωφελημένο από αυτή την εξέλιξη, με δεδομένο ότι τα Ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται πλέον στους επιλέξιμους από την ΕΚΤ τίτλους.

Υπολογίζεται ότι το ύψος των αγορών Ελληνικών τίτλων μπορεί να φτάσει στα 27 δισ. ευρώ περίπου, τη διετία 2020 - 2021, τροφοδοτώντας το ενεργητικό των Τραπεζών  με υψηλή ρευστότητα και διευκολύνοντας την έξοδο στις Αγορές, με στόχο την αναχρηματοδότηση του Ελληνικού χρέους με χαμηλότερο κόστος.

Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις για νέες δανειοδοτήσεις, με εκείνες που καλύπτονται από Κρατικές εγγυήσεις (ύψους 7 δισ. ευρώ περίπου) να έχουν ήδη ξεκινήσει από τις συστημικές, και τις άλλες Τράπεζες.

Την ίδια ώρα, οι Εποπτικές Αρχές χαλαρώνουν τα κριτήρια διαμόρφωσης νέων NPLs και επομένως λογισμού αυξημένων προβλέψεων από τις Τράπεζες, διαδικασία που συνεχίστηκε στο 1ο τρίμηνο του 2020,  όπως έδειξαν τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συντηρεί το θετικό momentum, με οδηγό τον Τραπεζικό κλάδο που διατηρεί χαμηλό δείκτη P/BV, σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (στο 0,50 περίπου), με τον Τραπεζικό δείκτη να καταγράφει αποδόσεις ύψους 50% σε σχέση με την ιστορικά χαμηλή επίδοση που σημειώθηκε τον Μάιο, πριν από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (rebalancing).

Με το Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει την περιοχή των 700 μονάδων, βοηθούμενος και από Δεικτοβαρείς τίτλους που εναλλάσσονται καθημερινά, σε ρόλο θετικού πρωταγωνιστή.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι διακυμάνσεις των δεικτών αποκλείουν την επαναφορά ενός σεναρίου όπου κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων  θα ξαναδοκιμαστούν, έστω και αν οι περισσότεροι συνομολογούν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου ιστορικού χαμηλού έχει χαμηλή πιθανότητα να ξαναγίνει, στο βαθμό που οι Κυβερνήσεις δεν εξετάζουν την εκ νέου υιοθέτηση ακραίων περιοριστικών μέτρων.

Την ίδια ώρα, η συνέχιση της κοινωνικής αναταραχής στις ΗΠΑ, συντηρεί τις πρόσθετες δυσκολίες για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, με στόχο την επαναφορά της κανονικότητας, ενώ το καθεστώς του Χονγκ-Κονγκ αποτελεί πρόσθετο διαταρακτικό παράγοντα, σε σχέση με την διαδικασία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στα εμπορικά θέματα.

Παραμένει επομένως η αβεβαιότητα και ο χαμηλός βαθμός ορατότητας στην Παγκόσμια Οικονομία, μην επιτρέποντας την εκτροφή ιδιαίτερης αισιοδοξίας για το διατηρήσιμο των επιδόσεων των δεικτών, ιδιαίτερα της Wall Street, αποτέλεσμα της διοχέτευσης τεράστιας μάζας ρευστότητας από τις δράσεις της Federal για αγορές τίτλων.

“Με την ΕΚΤ να κινείται αναλόγως και την BOJ (Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα) να έχει ήδη  στο ενεργητικό της το 1/3 της αξίας των μετοχών του Χρηματιστηρίου του Τόκυο”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους αγοραστές, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street, με τους δείκτες να δείχνουν διαθέσεις ανάκαμψης από τα αρχικά χαμηλά.

Κέρδη για το Ευρώ, παίρνουν κέρδη οι traders στο Πετρέλαιο.

“Ο OPEC συμφώνησε να παρατείνει για έναν μήνα, αρχικά, την μείωση της προμήθειας Πετρελαίου, στα τρέχοντα επίπεδα”, σύμφωνα με πηγή του Οργανισμού που επικαλείται το Reuters.

Προσπαθεί να δημιουργήσει απόσταση ασφαλείας από τα $1700 ο Χρυσός, αδύναμο το Ασήμι, πέριξ των $9700 κινείται το Bitcoin.

Στα 3,2 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε περαιτέρω το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Απρίλιο, έναντι πρόβλεψης για 10 δισ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εποχικά προσαρμοσμένες εισαγωγές υποχώρησαν κατά 16,5%, έναντι πρόβλεψης για -16%. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές έκαναν μηνιαία βουτιά 24,0% τον Απρίλιο, ενώ οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα είναι μικρότερη (-15,6%).

“Η Οικονομία της Γαλλίας θα χρειαστεί δύο χρόνια για να ανακάμψει από τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο που έχει προκληθεί φέτος, από την πανδημία. Η Γαλλική Οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 10,3% φέτος, πριν ανακάμψει με ανάπτυξη 6,9% το 2021 και 3,9% το 2022. Σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας είναι πιθανό να χαθούν φέτος και η ανεργία ενδέχεται να κάνει νέο ρεκόρ φθάνοντας στο 11,8% το πρώτο εξάμηνο του 2021”, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας.

“Κατά 3,6% υποχώρησε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και κατά 3,2% της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο”, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat.

Είναι οι μεγαλύτερες απώλειες από την εποχή που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995.

Ο αριθμός των Ανθρώπων που εργάζονταν μειώθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,1% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο. Είναι η πρώτη πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 για την Ευρωζώνη και από το πρώτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς για την ΕΕ.

“Η κρίση του κορωνοϊού θα οδηγήσει την Αεροπορική Βιομηχανία σε ετήσιες απώλειες ρεκόρ $84 δισ. καθώς το 2020 καθίσταται η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της Αεροπορίας. προέβλεψε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA). Επίσης, προβλέπουμε επιπλέον απώλειες $15 δισ. το 2021. Η κυκλοφορία των Επιβατών των Αερογραμμών αναμένεται να αυξηθεί κατά 55% το 2021, σε σύγκριση με φέτος, ενώ θα παραμείνει κατά 29% κάτω από τα επίπεδα του 2019”, προέβλεψε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

“Η Παγκόσμια Οικονομία θα υποχωρήσει κατά 5,2% φέτος”, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι στις Αναπτυγμένες Οικονομίες η μείωση θα είναι της τάξης του 7%, ενώ στις Αναδυόμενες 2,5%.

Πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει ο Πλανήτης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και 70 έως 100 εκατομμύρια Άνθρωποι, μπορεί να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τις διευκολύνσεις που δόθηκαν, λόγω πανδημίας, στους Δανειολήπτες για την εξόφληση δανείων, καταγράφει και αναλύει η Moody’s σε έκθεσή της. Όπως θυμίζει από τα οικονομικά στοιχεία πρώτου τριμήνου που δημοσίευσαν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες προκύπτει, χορηγήσεις συνολικού ύψους 16,3 δισ. ευρώ να έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα να μην πληρωθούν δόσεις κεφαλαίου.

Είναι κυρίως δάνεια Λιανικής, Μικρών Επιχειρήσεων και Εταιρικά σε τομείς που περιλαμβάνουν Τουρισμό, Φιλοξενία, Εμπόριο και Μεταφορές.

Ο Οίκος πιστεύει ότι μέρος αυτών των δανείων υπάρχει ο κίνδυνος στην πορεία του έτους να καταστούν “κόκκινα”, γεγονός που δημιουργεί πτωτικούς κινδύνους για την ποιότητα ενεργητικού των Τραπεζών.

Με σύσταση “αγοράς” για την Alpha Bank και “ουδέτερες” συστάσεις για τις άλλες τρεις συστημικές Τράπεζες, υποδέχθηκε η Goldman Sachs τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Οι τιμές - στόχοι που θέτει για τις τέσσερις τράπεζες είναι: Αlpha Bank τιμή - στόχος στα 1,37 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς, τιμή - στόχος στα 1,15 ευρώ, Εθνική Τράπεζα, τιμή - στόχος στα 1,91 ευρώ ανά μετοχή και Eurobank τιμή - στόχος στα 0,72 ευρώ.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Lamda Development στα 10, από 11,5 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, διατηρώντας τη σύσταση "buy".

Η Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι στο βασικό της σενάριο συμπεριλαμβάνει πτώση των εσόδων από τα ενοίκια των τριών Εμπορικών Κέντρων κατά 25,2% σε ετήσια βάση, με τα συνολικά έσοδα και τα EBITDA από τον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου να υποχωρούν 30% - 31%.

Θετική η Eurobank Equities για τις εγχώριες Τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, αναβαθμίζει τη σύστασή τους σε “buy” από “hold”.

Οι τιμές - στόχοι διαμορφώνονται σε 0,86 ευρώ για την Alpha Bank και 1,85 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα. Για την Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί τη σύσταση “hold”, με τιμή - στόχο τα 1,52 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 688,67 (+0,76%) και 676,14 μονάδων (-1,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 677,95 (-0,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 678,68 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,70%.

Ο τζίρος στα 89,9 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΜΙΓ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τος μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 73 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση διόρθωσης ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (68.761 συμβόλαια).

Στα 3.810 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.490  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.257, 1.113 για τον Ιούνιο και 144 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.640) κινήθηκε μεταξύ 1.634 και 1.677,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.500 Μυτιληναίος, 14.000 Ελλάκτωρ, 13.154 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες     σε Eurobank (21.687), Alpha Bank (27.356), Πειραιώς (3.577), ΔΕΗ (583), Ελλάκτωρα (1.521), Εθνική (8.793), TITC (273), Μυτιληναίο (476), MIG (1.897), ΕΧΑΕ (105), ΟΠΑΠ (472), ΟΤΕ (316), ΑΔΜΗΕ (109), Viohalco (403).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 69.807, MIG 45.877, Alpha Bank 84.714, Εθνική 27.114.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21


Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.008.765 τεμ., (από 57.069.429 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.020.479 τεμ. (20.271.929), ΔΕΗ 5.921.485 τεμ. (5.924.026), Eurobank 65.307.066 τεμ. (68.397.566), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 9.847.674 (9.847.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v