Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πρώτο ρόλο ξανά οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Με την αγορά πάνω από τις 680 μονάδες και τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν σήμα Long επανέρχεται το ΧΑ σε «δράση» την Τρίτη. Γιατί αναμένονται εισροές στις μετοχές του κλάδου, πού τοποθετούνται οι επόμενες στηρίξεις και αντιστάσεις.

Σε πρώτο ρόλο ξανά οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Η Νέα Υόρκη δίνει, για πολλοστή φορά, τάση στις αγορές. Συνεδρίαση ανατροπών η σημερινή, πρώτη μίας εβδομάδος με το Χρηματιστήριο Αθηνών κλειστό, λόγω αργίας, και την εκκίνηση να δίνεται αύριο από υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Για την αγορά ευρύτερα, τον τραπεζικό κλάδο και τα blue chips ειδικότερα και ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης να ελκύει το ενδιαφέρον των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.
Η διακύμανση του DAX, ενδεικτική της επιρροής της "αγοράς των αγορών" με το "γύρισμα" των συμβολαίων στην Wall Street να τον οδηγούν, νωρίτερα το μεσημέρι, από τις 12.670 έως και 170 υψηλότερα. Ανάλογη εικόνα επικράτησε και στα χρηματιστήρια από Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο.

Ωρες νωρίτερα στα ασιατικά οι long είχαν καταγράψει κέρδη, με αφορμή την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για την ανεργία, στις ΗΠΑ, τον Μάιο.

Με αυτό το κλίμα στις διεθνείς αγορές, στο ελληνικό χρηματιστήριο η αυριανή συνεδρίαση ξεκινά, με τον Γενικό Δείκτη από τις 683,46 μονάδες, με τον FTSE25 από τις 1.651,89 και από τις 383,21 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών.

Με θετικό πρόσημο οι κύριοι δείκτες σε διάστημα εβδομάδος και μηνιαίο, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 88,1 εκατ. ευρώ. Σαφώς χαμηλότερα της προηγούμενης εβδομάδος (λόγω MSCI-rebalancing) αλλά σταθεροποιούμενη σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εάν η τάση συντηρηθεί και αυτή την εβδομάδα θα ενισχύει την εκτίμηση για επανάκαμψη traders και επενδυτών.

Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ανοδικής διόρθωσης, με τον Γενικό Δείκτη 45% υψηλότερα των ακραίων χαμηλών της 17ης Μαρτίου. Καταλυτική για την αγορά μας, αλλά ευρύτερα για χρηματιστήρια/μετοχές-ομόλογα, η νέα δραστική παρέμβαση της ΕΚΤ .

Το ενθαρρυντικό, η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου, καθώς μετά από ένα πτωτικό σερί πέντε μηνών έδειξε, και πάλι, σημάδια αντίδρασης. Σε αυτό συνέβαλε η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, η αποτίμηση τους από τους επενδυτικούς οίκους με το ενδιαφέρον να εστιάζεται- πλέον- στους 2 κύκλους παρουσιάσεων. Αφ' ενός η Goldman Sachs, ακτινογραφεί τα μεγέθη των 4 συστημικών, ξεχωρίζοντας την Alpha Bank (σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη) αφ΄ ετέρου ο ίδιος ξένος οίκος (την Παρασκευή 12/6) και η Wood (την Δευτέρα 15/6) διοργανώνουν παρουσιάσεις στις οποίες συμμετέχουν Eurobank, Εθνική, Alpha Βank και Πειραιώς.

Για τον κλάδο διαμορφώνεται, μετά από μήνες, εκ νέου long τάση, όπως αυτή σηματοδοτείται με την υπέρβαση της ευρύτερης περιοχής των 380 μονάδων. Κίνηση, που για να μπορεί να θεωρηθεί πειστική χρειάζεται ακόμη 2-3 "κλεισίματα" υψηλότερη της. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από αντίσταση θα μεταβληθεί σε στήριξη και σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Επιπλέον στοιχείο, που χρήζει προσοχής η διαφοροποίηση μεταξύ των 4 τραπεζών, με το Μάνο Χατζηδάκη (επικ. ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) να σημειώνει πως, Eurobank και Εθνική είναι σε διαπραγμάτευση στο 25% της ενσώματης καθαρής θέσης τους απόρροια της όποιας προόδου έχει επιτευχθεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αλλά και των δυνατοτήτων που τους παρέχει η κεφαλαιακή δομή τους.
Στα 0,428 η μετοχή της Eurobank, με 29,07% σε μηνιαίο, στα 1,4515 η Εθνική με 28,68%, στα 0,67 η Alpha Bank με 10,30% και στα 1,522 με 35,77% πάντα σε διάστημα μηνός η Πειραιώς.

Κρίσιμη, κατ' αρχήν για την βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς η αυριανή-και οι αμέσως επόμενες- συνεδριάσεις καθώς θα διαφανεί εάν θα συνεχισθεί η αντίδραση πάνω από τις 700 μονάδες.

Οσο ο ΓΔ συντηρείται υψηλότερα των 660 το σενάριο αυτό κερδίζει πόντους, ενδεχόμενο που εάν επιβεβαιωθεί οδηγεί προς την ευρύτερη περιοχή των 720-730 μονάδων.

Προφανώς θα απαιτηθεί η ενεργότερη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου, συνεκτιμώντας πως σύμφωνα με τις τελικές τιμές της Παρασκευής θα υπολογισθεί η αναθεωρημένη στάθμιση- των μετοχών του FTSE- από Δευτέρα. Σχετικά είχαμε αναφερθεί στον ΕΚΗ (Παρασκευή 5/6) για το ποιοι ευνοούνται από την αναδιάρθρωση αυτή.

Στα 24,16 ευρώ η μετοχή της Coca Cola/HBC (που θα υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση στην στάθμιση της, χαμηλώνοντας στο όριο του 10%), στα 12,38 του ΟΤΕ (που επηρεάζεται λιγότερο).

Την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Quest (στα 8,12 ευρώ), ακολουθεί την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ (στα 8,95 ευρώ) ενώ την ίδια μέρα αναμένεται η έκδοση του 10ετους ομολόγου. Με την τελευταία τιμολόγηση το ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται στο 1,380% έναντι 1,414% του αντίστοιχου ιταλικού.

Λογικά ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αναλυτών (Ηλίας Ζαχαράκης/Fast Finance) πως λόγω της αύξησης της στάθμισης των μετοχών θα ενεργοποιηθούν εισροές και θα ενισχυθεί η μεταβλητότητα σε ένα σημαντικό τμήμα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 1.625 η στήριξη για τον FTSE25, στις 1.700 η αντίσταση. Καταληκτική η περιοχή πέριξ των 1.745 μονάδων. Στις 407 και 425 οι αντιστάσεις για τον ΔΤΡ, καταληκτικός ο στόχος στις 470-480 μονάδες, σε... επόμενο χρόνο. Το stop για τους long στις 330 μονάδες.

Συνεκτιμώντας την τάση των διεθνών αγορών. Ειδικότερα προσέχοντας, για τον S&P500, την στήριξη των 3.152 και αντίσταση των 3,259 μον. Για τον DAX, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, προσοχή στις τιμές των 12.070 και 12.326 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v