Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αλλαγή τάσης στις τράπεζες

Κίνηση πάνω από τις 680 μονάδες στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Η βελτίωση του κλίματος διεθνώς, οι επιθετικές κινήσεις στις τράπεζες και το discount σε σχέση με την ευρύτερη αγορά. Και χρώμα... ΟΠΑΠ στη συνεδρίαση, λόγω Q1.

Χρηματιστήριο: Αλλαγή τάσης στις τράπεζες

Απόλυτα φυσιολογική η εικόνα των αγορών, χθες Τρίτη. Με αρκετές άμυνες στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long δεν δυσκολεύτηκαν να κρατήσουν τις 670 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Το σημαντικότερο, ενήργησαν επιθετικά στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα όχι μόνο το «κλείσιμο» του Δείκτη Τραπεζών υψηλότερα του ορίου των 380 μονάδων αλλά με αγορές να κινηθούν υψηλότερα στις 390,87 μονάδες.

Προσθέτοντας ένα δεύτερο συνεχόμενο «κλείσιμο» πάνω από τις 380 μονάδες, επί της ουσίας φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο αλλαγής τάσης στον τραπεζικό κλάδο, το μόνο που ήταν σε υποαπόδοση σε σχέση με την αγορά, τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με σημαντικό discount έναντι ΓΔ και FTSE25.

Αυξημένες συναλλαγές, τζίρος σχεδόν 90 εκατ., για ακόμη μία συνεδρίαση μεγαλύτερος των 70 εκατ. -δηλαδή του ελάχιστου απαιτούμενου- για την ευόδωση της προσπάθειας προσέγγισης/υπέρβασης των 700 μονάδων.

Ρυθμιστής της τάσης διεθνώς η Wall Street, σε μία φρενήρη πορεία επαναφοράς προς τα προ κορωνοϊού υψηλά επίπεδα, με πολλούς να προεξοφλούν διόρθωση σε αυτές τις συνεδριάσεις, αν και ένας από τους πρόδρομους δείκτες, ο VIX/CBOE, παραμένει χαμηλότερα του ορίου των 30 μονάδων.

Θα προλάβουν στο ελληνικό χρηματιστήριο να αξιοποιήσουν τη συγκυρία και να συνεχιστεί η αντίδραση προς/και πέραν των 700 μονάδων σε αυτό τον κύκλο των αγορών; Ερώτημα που αφορά κυρίως τους traders.

Στον τραπεζικό κλάδο η προσοχή τους, με την Alpha Bank να κάνει τη διαφορά από τις συστημικές, με 4,03% στο 0,697 και υψηλό ημέρας στο 0,715 ευρώ. Δυναμική διαμορφώθηκε προς το τέλος για την Πειραιώς, με 3,15% στο 1,57 και υψηλό ημέρας στο 1,598 ευρώ. Να δούμε σήμερα.

Ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση έχει και χρώμα ΟΠΑΠ, καθώς ανακοινώνει οικονομικά στοιχεία πρώτου τριμήνου, ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση επενδυτών και αναλυτών. Ενα προεξοφλητικό 4,30% στα 9,335 ευρώ έγινε χθες με αυξημένες συναλλαγές και τοποθετήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων, γεγονός που ενισχύει το ενδεχόμενο κίνησης προς και πάνω από τα 10 ευρώ.

Θετικό το κλίμα στην αγορά, απόρροια και της απόλυτα επιτυχούς νέας έκδοσης κρατικού ομολόγου, με την υπερβάλλουσα προσφορά των ενδιαφερομένων να αποδίδεται τόσο στις νέες δράσεις της ΕΚΤ όσο και στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Αλλά και για τον πρόσθετο λόγο, που αναλυτικά παραθέτει ο Στέφανος Κοτζαμάνης: Η ουσία, παρά την αναμενόμενη μείωση των εταιρικών κερδών, οι φετινές διανομές προς τους μετόχους (μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου), αποτελούν σημείο στήριξης για το χρηματιστήριο. Για εισηγμένες και μετόχους και βεβαίως επενδυτές οι οποίοι έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να είναι ενεργότεροι στην αγορά μας, σε εταιρείες που αποδεδειγμένα σέβονται την επενδυτική κοινότητα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v