Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατούν τα ηνία οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Στην ευρύτερη ζώνη των 650 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο επιθετικών κινήσεων για δεύτερη συνεδρίαση. Προσπάθεια αντίδρασης σε Motor Oil, OTE, Sarantis.

Κρατούν τα ηνία οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται η διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε «άνοιγμα» από τις 3.130 (-1,75%) μονάδες παραπέμπουν τα futures του S&P500.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι πωλητές έχουν τον έλεγχο της συνεδρίασης, με τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρό τους. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, υπό τις συνεχείς εκθέσεις/αναλύσεις επενδυτικών οίκων για την κατάσταση των συστημικών ομίλων. Μετά το «καμπανάκι» του οίκου Moody's σειρά έχει η JP Morgan, που υποβαθμίζει τα τραπεζικά ομόλογα.

Κυρίως ξένα funds συνέβαλαν στη σημαντική κίνηση του τραπεζικού κλάδου από τα χαμηλά μέχρι τα «τοπικά υψηλά» και συγκεκριμένα την ανοδική διόρθωση από τις 263,25 μέχρι τις 402,19 μονάδες, στη χθεσινή συνεδρίαση. Κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια είναι, και τώρα, στη διόρθωση προς τις 344 μονάδες πωλητές, καθώς κατοχυρώνουν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους.

Σε αυτά τα επίπεδα του κλαδικού δείκτη, η απόδοση διαμορφώνεται στο 13,80% σε διάστημα μηνός, ενώ μόλις έχει «γυρίσει» σε αρνητική, σε διάστημα εβδομάδας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το «γρήγορο χρήμα», με αφορμή τη διόρθωση στη Νέα Υόρκη, στην Ευρώπη επίσπευσε κατά μία συνεδρίαση το πέρασμα από το ταμείο. Λίγο... άτσαλα είναι αλήθεια, και αυτό γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχος εγχώριος παράγων ικανός να απορροφήσει την προσφορά σε καλύτερες τιμές.

Με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει 5,11% στις 352 μονάδες, η συνολικότερη εικόνα της αγοράς, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αποτυπώνεται μάλλον φυσιολογικά. Με τον FTSE25 κατά 2,31% χαμηλότερα, στις 1.570 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη με 2,04% στις 649 μονάδες.

Σε αυτά τα επίπεδα δικαιολογείται η προσπάθεια αντίδρασης για συγκεκριμένα blue chips, έτσι ώστε να μειωθεί η έκταση των απωλειών. Κυρίως σε μετοχές των ΤΙΤC, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ θα μπορούσαν οι αγοραστές να ανέβουν λίγο ψηλότερα, ακολουθώντας αυτούς που ενεργούν σε Motor Oil, OTE, Sarantis, τις μόνες τρεις του δείκτη με θετικό πρόσημο.

Στα 33,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 14:0'), με μεγαλύτερη για τίτλους των Alpha Bank, ETE, Jumbo, Eurobank, OTE.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v