Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλείσιμο στα υψηλά ημέρας με πονοκέφαλο τον τζίρο

Ανετη επικράτηση σήμερα για τους αγοραστές αλλά ο χαμηλός όγκος συναλλαγών δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για τη συνέχεια. Υστέρησαν οι τράπεζες εξαιτίας των προβληματισμών για τα NPEs. Ξεχώρισαν Ελλάκτωρ, Aegean.

ΧΑ: Κλείσιμο στα υψηλά ημέρας με πονοκέφαλο τον τζίρο

Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα, με τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, δείχνοντας διαθέσεις υπεραπόδοσης, έναντι των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, έστω και αν το “κάρο” και σήμερα το “τράβηξαν” τα μη τραπεζικά blue chips.

Μάλιστα η ψυχολογία των αγοραστών, ενισχύθηκε από το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, αλλά και από την είδηση για επικείμενη έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, ενώ σημαντικές βοήθειες έδωσαν και οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 8 τίτλους του FTSE25. (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για την έκδοση 7ετους ομολόγου. Το οικονομικό επιτελείο βγαίνει στις αγορές με στόχο να αντλήσει κεφάλαια, με τίτλο που λήγει τον Απρίλιο του 2027.

Όπως σημειώνεται η έκδοση θα γίνει στο άμεσο μέλλον, σε συνάρτηση με τις συνθήκες της αγοράς και ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ, βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων.

Αντίστροφα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, ήταν η αντίδραση στην αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετους βρισκόταν στο 1,789% και με την είδηση για επικείμενη έξοδο στις αγορές, αναρριχήθηκε στο 1,865.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σαφώς υποδεέστερη η εικόνα στο δεικτοβαρές τραπεζικό ταμπλό, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ξένων οίκων, σύμφωνα με τις οποίες οι εγχώριες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν και νεότερες δυσκολίες από την επερχόμενη ύφεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σημερινές εκτιμήσεις της Moody΄s, σύμφωνα με τις οποίες “η αντιμετώπιση της επιδημίας κορωνοϊού στην Ευρώπη θα προκαλέσει διαταραχές και θα επιβραδύνει τις συναλλαγές και τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα αναμένεται επιδείνωση στις τιμές των ακινήτων, ανάλογα και με το βάθος που θα έχει η ύφεση στην οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει σαφώς και τις τράπεζες. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, καθώς και η δημιουργία νέων ‘κόκκινων’ δανείων”, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, ο οποίος αναμένεται να αξιολογήσει την εγχώρια οικονομία στις 8 Mαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την Moody΄ς και πιο συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου, αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από Standard & Poor’s και DBRS.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει μερίδα εγχώριων αναλυτών, που συνεχίζει να προκρίνει σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της πλαγιοανοδικής κίνησης και της αυξημένης μεταβλητότητας, προβλέποντας ότι η πορεία των διεθνών αγορών και κατ΄ επέκταση και του Χ.Α., θα συνεχίσει να εξαρτάται από την καθημερινή ειδησεογραφία που αφορά τα μέτωπα που ανησυχούν τις αγορές, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των εισηγμένων για την πορεία στο τρέχον έτος.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, η οποία “δείχνει” στα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην “άλλη πλευρά του Ατλαντικού” και τα οποία επιβεβαιώνουν τις καθοδικές αναπροσαρμογές (σήμερα ανακοίνωσαν κατάρρευση κερδών οι JP Morgan και Wells Fargo), με αποτέλεσμα οι τρέχουσες αποτιμήσεις να μην δείχνουν και τόσο “ελκυστικές”, παρά την διόρθωση των τιμών που έχει προηγηθεί, έστω και αν η κυβέρνηση Τραμπ έχει επενδύσει πάρα πολλά στην ανάταξη του NYSE (!)

Εκεί που συμφωνούν όλοι οι αναλυτές είναι στον τζίρο, καθώς όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, λόγω επερχόμενων αργιών του ορθοδόξου Πάσχα.

Ύφεση 10% και έκρηξη της ανεργίας στο 22,3% του εργατικού δυναμικού προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα το 2020, πριν η οικονομία επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης με επέκταση 5,1% το 2021. Στην έκθεση “World Economic Outlook”, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται στο 3%. Το ΔΝΤ συγκρίνει ευθέως το μέγεθος της παρούσας κρίσης με αυτή της Μεγάλης Ύφεσης του 1930, αναδεικνύοντας τις μεγάλες αβεβαιότητες στη διατύπωση προβλέψεων.

Στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος (επέκταση 4,7% το 2021).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας την περιήγηση από τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, που και σήμερα επιβεβαίωσαν την αδυναμία ανοδικής διαφυγής, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (+1,49%), δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Εθνική (+0,67%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,33%) και Eurobank (0%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κινούμενος μεταξύ 373,91 (+2,33%) και 365,10 μονάδων (-0,08%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 366,78 (+0,38%) και τερμάτισε την συνεδρίαση στις 368,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Για τον εν λόγω δείκτη συνεχίζεται η αδυναμία κλεισίματος υψηλότερα της ζώνης 372 – 382, προκειμένου να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 420 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Κλείσιμο χαμηλότερα των 332 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια για υποχώρηση προς τις 300, 266 και 250 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 382 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη τραπεζικό FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο, ενώ ξεχώρισαν οι ΑΡΑΙΓ (+11,11%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+20,73%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Αεροπορία Αιγαίου, που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο της ΠΝΠ.

“Μόνο 84% απόδοση από τα χαμηλά του έχει το ομόλογο της AEGEAN, μιας και στις 18 Μαρτίου κατάγραψε τιμή 50 και σήμερα 92”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Για την μετοχή της ΑΡΑΙΓ (+11,11%), οι επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 5,95 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 5,06 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 3,95 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο του Ελλάκτωρα (+20,73%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Προσδοκίες για την γραμμή 4 του μετρό καθώς, σύμφωνα με τον “Χαμαιλέοντα” “υπήρξε παρέμβαση και του πρωθυπουργικού γραφείου, ώστε να αποφευχθεί μια αρνητική εξέλιξη, δηλαδή η ακύρωση του διαγωνισμού μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας”.

Στα 0,512 το ημερήσιο “stop long”, με ενδιάμεση στήριξη στα 0,8080 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενες στα 0,77 και 0,6030 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 1,19 – 1,22 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισε το +30% για την Τεχν. Ολυμπιακή, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για επιστροφή του ενδιαφέροντος Σαββίδη, με λίγο καλύτερη προσφορά. Με τα υφιστάμενα δεδομένα, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν “day by day”, το αισιόδοξο σενάριο εξαντλείται σε κεφαλαιοποίηση πέριξ των 120 εκατ.

Εντυπωσιακό και το σημερινό +12,96% για την Cenergy, για την οποία στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Πέμπτης η στήλη είχε κάνει εκτενέστατη αναφορά. Και μετά τη σημερινή ανοδική κίνηση, η μετοχή διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e και με σημαντικότατα ανοδικά περιθώρια, αν ξεπεράσει την “ροκ” συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τα “χαρτιά” του ομίλου.

Από εκεί και πέρα, κινητικότητα λόγω επικείμενου split (6ν/1π) στην Enersoft (+3,20%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντρακάτ (+4,26%), πέντε για την MLS (+5,51%), τρεις για την Γενική Εμπορίου (+3,62%), ενώ που και που “θυμάται” να κάνει συναλλαγές η Ίντεργουντ (+1,20%) που ίσως αξίζει καλύτερης χρηματιστηριακής μεταχείρισης, λόγω σημαντικής ακίνητης περιουσίας.

Σχετική αύξηση των συναλλαγών στην Medicon (+2,56%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Ικτίνος (+9,46%), Space (+2,72%), Forthnet (+19,66%) και Revoil (+10,83%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Άβακα (+8,13%), Αλουμύλ (+17,57%), ΕΛΧΑ (+5,71%), Κέκροπα (+6,94%), Μουζάκη (+4,17%), ΚΛΜ (+4,67%), Σπύρου (+3,42%), Μαθιό (+5,38%), Frigoglass (+11,02%), Autohellas (+4,09%), Έλτον (+3,17%) και Παπουτσάνη (+3,81%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον γενικό δείκτη, έχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 652 μονάδων. Αντίθετα, καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 582 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 539 και 531 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1534 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημέρων) και της ζώνης 1548 – 1576. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1426 – 1414, 1333 – 1315 και 1292 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Για σήμερα, παρά τη μάλλον ανεπαρκή αντίδραση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές έδειξαν πιο αισιόδοξοι από τη συνεχή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι η ελληνική αγορά μπορεί να κινηθεί λίγο ψηλότερα”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Eurobank Eq.

“Το Eurogroup συμφώνησε σε πακέτο ύψους 540 δισ. ευρώ και τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της παύσης δραστηριοτήτων στην ευρωπαϊκή οικονομία. Τουλάχιστον ποσά 7 - 8 δισ. ευρώ αφορούν την Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκές αγορές θα αξιολογήσουν με τη στάση τους την επάρκεια αυτών των αποφάσεων. Το Χ.Α. αναμένεται να συγχρονίσει τις κινήσεις του με τις ευρωπαϊκές αγορές, με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει ως εγγύτερη περιοχή αντίστασης του Γ.Δ. εκείνη των 625 - 630 μονάδων”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ξεκίνησαν σήμερα οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων που θα βρεθούν στο επίκεντρο με τις JP Morgan, Wells Fargo και Johnson & Johnson. Παράλληλα, συνεχίζουν να επιβραδύνονται τα κρούσματα σε πολλές χώρες, χωρίς ωστόσο να μπορούμε, με σχετική ασφάλεια, να εκτιμήσουμε την πιθανότητα οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες να έχουν δει τα χαμηλά τους μεσοπρόθεσμα. Βασικοί λόγοι είναι η αβεβαιότητα γύρω από το χτύπημα που θα δεχθούν οι ισολογισμοί, αλλά και η πιθανότητα ύπαρξης ενός 2ου κύματος εξάπλωσης του ιού. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΓΔ θα κληθεί να ακολουθήσει την πορεία των διεθνών αγορών. Συνεχίζουμε την αμυντική στρατηγική μας σχετικά με την επιλογή των τίτλων”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η αγορά αρχίζει και βρίσκει και πάλι τα πατήματά της, με αρκετούς επενδυτές να αρχίζουν να τοποθετούνται μετά τον πανικό του τελευταίου διαστήματος”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Είμαστε σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, που δεν παίζουν και ιδιαίτερο ρόλο την παρούσα φάση.

Το μεγάλο στοίχημα είναι πότε θα αρθεί σταδιακά η καραντίνα, για να μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία, με το πιο σημαντικό μέλημα να είναι ο τουρισμός, που είναι και ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ. Είναι νωρίς ακόμα να προβλέψουμε το μέλλον, παρόλα αυτά είναι εφικτό να κερδηθεί ένα κομμάτι από την ζημιά με τις προβλέψεις να αναφέρονται σε απώλειες που μπορούν να φτάσουν το 50%.

Η πρόβλεψη για την συνολική ζημιά στο ΑΕΠ φτάνει το 10%, με την Ευρώπη να προσπαθεί να καλύψει την ζημιά “εν κινήσει”, ώστε να μην προβληματιστεί σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση και να επανέλθει γρήγορα η οικονομία, όταν αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα. Φυσικά εκτός από το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην υγεία, θα πρέπει να υπάρξει και σχέδιο για την επόμενη μέρα, για την γρήγορη επαναφορά της οικονομίας.

Εν κατακλείδι η αγορά είναι σε μία φάση ανοδικής αντίδρασης, έχοντας δώσει αγοραστικό σήμα εδώ και αρκετές συνεδριάσεις. Μένει να δούμε πόσο θα διαρκέσει και που μπορεί να φτάσει σε αυτή την φάση η άνοδος. “Μην μπαίνετε σε διαδικασία πρόβλεψης, ειδικά μετά από μία τόσο μεγάλη και γρήγορη πτωτική περίοδο της αγοράς μιας και μπορεί να δούμε υπερβολές και πάλι. Καλώς, ή κακώς μόνο η τεχνική ανάλυση μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή την φάση, να μπορέσουμε να κερδίσουμε την αγορά”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Το πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια των δράσεων της ΕΚΤ και οι απαραίτητες διευκρινήσεις για τις πληττόμενες από την πανδημία οικονομίες της, είναι πλέον γνωστό στις αγορές”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και η υποδοχή των αγορών είναι θετική, με τους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών να κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα. Η εξήγηση της συνέχισης του θετικού momentum των αγορών επικεντρώνεται σε δύο άξονες:

Πρώτον, στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν ένα συμβιβασμό μεταξύ τους, οι χώρες του Βορρά (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία) με εκείνες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα). Αν και το μέγεθος του πακέτου ύψους 540 δισ. ευρώ αναλυόμενο σε εκταμιεύσεις με ευνοϊκούς όρους από τον ESM, κονδύλια για την απασχόληση και δάνεια με κρατική εγγύηση φτάνει μόλις στο 4,5% του ΑΕΠ των οικονομιών της ευρωζώνης, υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτό θα ξεπεραστεί στην πράξη. Και οι διαδικασίες θα προωθηθούν με ταχύτητα καθώς “όλα αλλάζουν” στους θεσμούς της Ε.Ε., προκειμένου να ξεδιπλωθεί η αλληλεγγύη στους πληττόμενους και για να βελτιωθεί η συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Δεύτερον, στο γεγονός ότι σε επόμενο χρόνο θα επεκταθεί το πακέτο στήριξης με εκείνο του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ύψος των πόρων του Ταμείου θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να αποφασιστεί ακόμη και το ευρωομόλογο, όπως υποστηρίζουν οι Γάλλοι, εισάγοντας τη αμοιβαιοποίηση εφεξής, τουλάχιστον, του χρέους, καθώς εναλλακτικά ενισχύεται το σενάριο αποδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής συνοχής και ίσως και της διάλυσής της !

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να εισπράξει κατ’ ελάχιστον πόρους ύψους 8 δισ., σε διάστημα που στο πλέον αισιόδοξο σενάριο θα απαιτήσει ολίγους μήνες. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί για την ανακούφιση των πληττομένων θα φτάσουν τα 17 δισ. μέχρι τον Ιούνιο, με ίδια μέσα, καθώς υφίστανται οι αναγκαίοι πόροι, χωρίς να συνυπολογίζεται “το μαξιλάρι”. Έτσι, αν η επανεκκίνηση της οικονομίας αρχίσει εντός του Μαΐου, η ελληνική οικονομία ίσως πετύχει την άμβλυνση των δυσμενέστατων συνεπειών που αναπόφευκτα θα υποστεί από τη φετινή απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των τουριστικών εσόδων, αλλά και εκείνων από τη μείωση των λοιπών τομέων (λιγότερες εξαγωγές, λιγότερη βιομηχανική παραγωγή, λιγότερες μεταφορές – ναυτιλία - εμπόριο).

Καταληκτικά, το σενάριο που οδηγεί σε ύφεση της τάξης του 10% για το σύνολο του 2020, συνιστά εκείνο που συνάδει με τα υφιστάμενα δεδομένα, στο βαθμό που οι δράσεις, μετά την σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, στεφθούν από υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας και η ψυχολογία των πολιτών σύντομα επανακάμψει.

Με τα δεδομένα αυτά, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει τον παράλληλο βηματισμό του με τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές.

Το σενάριο του διπλού πάτου για το γενικό δείκτη, προσώρας απομακρύνεται με τη χαμηλή επίδοση του έτους των 484,40 μονάδων στις 16/3, να απέχει ήδη ένα σχεδόν μήνα !

Επί του παρόντος, η ζώνη 625 - 630 μονάδων και στη συνέχεια των 650 μονάδων αποτελούν τις ορατές αντιστάσεις για το γενικό δείκτη, ενώ οι 600 μονάδες και στη συνέχεια οι 580 τα ορατά επίπεδα στήριξης.

“Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μετά τον κορωνοϊό εποχή επιφέρει ήδη καταιγιστικές αλλαγές στην καθημερινότητα του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών του πλανήτη, γίνεται αντιληπτό ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κίνηση των δεικτών των αγορών είναι πιο εύκολο από ποτέ να ανατραπεί, από το απρόβλεπτο των πυκνών εξελίξεων που συντελούνται” σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ τεχνικά προβλήματα αντιμετώπισε το σύστημα Xetra, όπως και το Eurex, με αποτέλεσμα να σταματήσει, προς στιγμήν, το trading του γερμανικού χρηματιστηριακού δείκτη DAX. Το γερμανικό χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι ερευνά την αιτία του προβλήματος.

Εκπρόσωπος του γερμανικού χρηματιστηρίου ενημέρωσε ότι τα προβλήματα δεν οφείλονται σε επίθεση χάκερ και πως η διακοπή του Xetra T7 επηρέασε επίσης τις συναλλαγές σε Βιέννη, Πράγα, Βουδαπέστη, Ζάγκρεμπ, Λιουμπλιάνα, Σόφια και Μάλτα.

Με θετικό βηματισμό ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικές απώλειες για το πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το ευρώ.

Κόντρα στις παρυφές των $1750 βρήκε ο χρυσός, προς υψηλότερα επίπεδα και το ασήμι, ενώ προς τα $7000 κινείται το Bitcoin.

“Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Βρετανίας μπορεί να μειωθεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ στους συναδέλφους του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Times”.

Πτωτικά κινήθηκε το κόστος των εισαγόμενων αγαθών τον Μάρτιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον δείκτη να βουτάει κατά 2,3%. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

“Συρρίκνωση κατά 35% των προηγμένων οικονομιών αυτό το τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, τέσσερις φορές περισσότερο από το ρεκόρ της οικονομικής κρίσης του 2008”, προβλέπει η Goldman Sachs.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Αεροπορία Αιγαίου ανακοίνωσε, βάσει των υποχρεώσεων του από 28.02.2019 Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 200.000.000 ευρώ, ότι κατόπιν επαναξιολόγησης της από την εταιρεία ICAP Group A.E., έλαβε διαβάθμιση “ΒΒ”, όσον αφορά στην πιστοληπτική της ικανότητα (υποβάθμιση κατά 1 βαθμίδα), ενώ εν αναμονή των τελικών επιπτώσεων της επιδημίας COVID-19, στην αναφερόμενη διαβάθμιση προστίθεται από την εταιρεία ICAP αρνητικό outlook, για τους επόμενους 4 μήνες, προκειμένου στο τέλος του παραπάνω διαστήματος να επαναξιολογηθεί με νεότερα δεδομένα και στοιχεία, σχετικά με την πορεία και τις επιπτώσεις της επιδημίας και των εξελίξεων που προκύπτουν τόσο στον κλάδο δραστηριότητάς της όσο και εν γένει στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Στις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης για την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της “Handelsblatt”, με τίτλο “Ο κορωνοϊός ακυρώνει τα σχέδια της Αθήνας για ιδιωτικοποιήσεις”.

“Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για φέτος θα κυμανθούν γύρω στα 300 εκατ. ευρώ. Για τον υπουργό Οικονομικών, η ανατροπή είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς είχε προεγγράψει στον φετινό προϋπολογισμό τα προσδoκώμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 2,44 δισ. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν αναμένεται να επιτευχθούν. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα προκαλέσει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 15% και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων”.

Από εκεί και πέρα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στο υψηλό των 626,86 μονάδων (+3,22%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές σε νεότερα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 628,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,44%.

Ο τζίρος στα 49,2 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Motor Oil, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 97 ανοδικές μετοχές, έναντι 24 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

---ΧΠΑ

Έντονα ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην αγορά παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Σημαντική η μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.168 συμβόλαια).

Στα 2.449 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.089 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αργίας της Μ. Παρασκευής 17/4, τα συμβόλαια Απριλίου λήγουν την Μ. Πέμπτη 16/4.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.907, 2.057 για τον Απρίλιο, 1.790 για τον Μάιο και 60 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.533) κινήθηκε μεταξύ 1.487,25 και 1.533 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.716), Alpha Bank (4.142), Πειραιώς (1.558), ΔΕΗ (741), Ελλάκτωρα (2.226), Μυτιληναίο (249), MIG (1.557), Εθνική (3.184), ΓΕΚ (143), ΕΧΑΕ (111), ΟΠΑΠ (289), ΑΔΜΗΕ (338), Fourli (158), ΟΤΕ (188), Viohalco (126), Τέρνα Ενεργειακή (121), TITC (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.816, MIG 40.681, Alpha Bank 26.543, Εθνική 18.097, Ελλάκτωρα 10.027, Πειραιώς 10.067.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                Name of Issuer              NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.721.662 τεμ., (από 39.721.662 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.621.426 τεμ. (20.621.426), ΔΕΗ 6.317.159 τεμ. (6.317.159), Eurobank 61.758.301 τεμ. (60.813.021), ΟΠΑΠ 1.317.112 τεμ. (1.291.913), Εθνική 9.938.090 (9.961.090), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v