Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που δίνουν σήμα «αγοράς»

Τις αποφάσεις του Eurogroup και την κίνηση των διεθνών αγορών καλούνται να «δουν» οι επενδυτές στο ΧΑ, μετά το τετραήμερο διάλειμμα. Τα όρια κίνησης για τον ΓΔ, οι τράπεζες και οι τίτλοι με ειδικό ενδιαφέρον.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που δίνουν σήμα «αγοράς»

Σε διόρθωση, χθες βράδυ, η Wall Street, στην πρώτη συνεδρίαση μετά το Πάσχα των Καθολικών και ενώ συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

Στις 2.761 με απώλειες 1,01% ο S&P500, φυσιολογική υποχώρηση μετά το 12,1% της προηγούμενης εβδομάδας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου για τον δείκτη από το 1974.

Στα εταιρικά αποτελέσματα η προσοχή των επενδυτών, με τους μεγάλους τραπεζικούς οίκους να ανοίγουν πρώτοι την αυλαία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε στα 22,41$/βαρέλι παρά την απόφαση-σταθμό των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να προχωρήσουν σε μείωση, ισόποση του 10% της παγκόσμιιας παραγωγής.

Στις 43,13 μονάδες ο VIX/CBOE, που όσο παραμένει χαμηλότερα των 50 αφήνει ανοιχτά παράθυρα συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης. Ενδεικτικά για τον S&P500 η περιοχή των 2.800 μονάδων θεωρείται σημαντική, με ζητούμενο για τους long η επανάκτησή της σήμερα. Ειδάλλως μπορεί να διορθώσει χαμηλότερα, προς τις 2.700 μονάδες.

Νωρίτερα τα futures του S&P500 «έδειχναν» υψηλότερα 1,51% και από τις 2.800 μονάδες.

Στην Ευρώπη, και στη σημερινή συνεδρίαση θα επιχειρηθεί μία πρώτη αποτίμηση των αποφάσεων του Eurogroup, με τις κύριες αγορές να έρχονται από εβδομάδα ανοδικής διόρθωσης. Με τον DAX στις 10.564,74 μονάδες, τον CAC 40 στις 4.506,85, τον ΙΒΕΧ στις 7.070,60 και τον ΜΙΒ στις 17.621,62 μονάδες. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο, με τη Γερμανία να διαβουλεύεται τη στρατηγική εξόδου της από το lockdown.

Ωστόσο οι αγορές εύλογα προσβλέπουν προς την 23η Απριλίου, οπότε την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης. Θα μπορούσε να αποφασισθεί κάτι πιο αποτελεσματικό πέραν των όσων «σφικτών» δράσεων ανακοινώθηκαν στο Eurogroup; Μένει να δούμε τι εννοούσε, επί της ουσίας, ο Γάλλος υπ.Οικ., όταν αναφερόταν στην προοπτική δημιουργίας ενός Ταμείου Ανάπτυξης.

Από τους βασικούς δείκτες, για τον DAX στήριξη είναι στις 10.336 ενώ συνέχιση της αντίδρασης οδηγεί προς τις 11.066 μονάδες.

Σε αυτά που μας αφορούν, στο Λονδίνο ο FTSE100 στις 5.842,71 μονάδες, με τη μετοχή της CC/HBC να λειτουργεί υπέρ της εισηγμένης στο ΧΑ, Coca Cola.

Επίσης μας αφορά και το GREK/ETF με απώλειες εχθές, στα 5,95$ και εκροές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και τραπεζικές.

Στα του ΧΑ, η αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας συνέβαλε στη δημιουργία σημαντικών βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, με τον ΓΔ στις 607,29 μονάδες να επανακτά ένα 12,31% (μειώνοντας στο 33,75% τις απώλειες από την αρχή του έτους). Με τον ΔΤΡ στις 365,39 να «τρέχει» ένα 19,68% με τη διόρθωση στο 58,72% από την αρχή του έτους, με τον FTSE25 στις 1.484,10 να κερδίζει ένα 13% μειώνοντας στο 35,42% τις απώλειες από την αρχή του έτους.

Ποιες εισηγμένες αντέχουν στην πανδημία, αναλύει ο Χρήστος Κίτσιος, συνεκτιμώντας τα οικονομικά αποτελέσματα, τη ρευστότητα. ΟΤΕ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis με ισχυρό δίχτυ προστασίας. «Κρησάρα» και για εισηγμένες του λιανεμπορίου που αντέχουν ένα παρατεταμένο lockdown και ύφεση. Εστίαση, από τον Χρήστο, και στον κλάδο της διύλισης.

Σήμερα μέχρι και Πέμπτη (αργία τη Μεγ. Παρασκευή) θα επιβεβαιωθεί ή όχι η βραχυπρόθεσμα/εβδομαδιαία long τάση, με τον FTSE25 να έχει εφεδρείες για προσέγγιση των 1.533 μονάδων. Με την απαραίτητη προϋπόθεση πως δεν θα διακυβευθεί η στήριξη των 1.393 μον. (σε «κλείσιμο» Πέμπτης).

Για τον ΓΔ, το εύρος που μας ενδιαφέρει διαμορφώνεται μεταξύ χαμηλής τιμής στις 582 και υψηλής στις 630, με υπέρβαση της αντίστασης να φτάνει μέχρι τις 655 μονάδες. Σημείο και αντίσταση που λειτουργούν ως ένα πρώτο stop για τις short θέσεις. Αντιθέτως η... κατηφόρα προς τις 582 θα πρέπει να λειτουργεί ως stop για τις long θέσεις.

Από ένα ενδεικτικό και μόνον ενδεικτικό καλάθι μετοχών, long τάση έχουν (σε εβδομαδιαίο) ΟΤΕ, Alpha Bank, Mytilineos, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Lamda Development, EXAE και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, Quest, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΘ.

Τέλος, για τον κλάδο-κλειδί μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και τα επόμενα βήματα θα επιχειρηθεί αύριο, στην τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των συστημικών ομίλων, της ΕΕΤ και των εταίρων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v