Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πήρε την κατιούσα ο Γενικός Δείκτης

Στα όρια των 600 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 1% σε ένα αρνητικό γύρισμα από τα πρωινά κέρδη. Κατεβάζουν ταχύτητα οι συναλλαγές. Υπεραποδίδει ο τραπεζικός κλάδος.

ΧΑ: Πήρε την κατιούσα ο Γενικός Δείκτης

Πτωτικό γύρισμα καταγράφεται αυτή την ώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 1%. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:

Συντηρείται η ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, πάνω από τις 620 το ΧΑ και με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν.

Σε αναμονή οι traders, που προχωρούν και σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, καθότι τελευταία συνεδρίαση για αυτή την εβδομάδα, με τις αργίες (του Πάσχα των Καθολικών) να ακολουθούν.

Στον ρυθμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, των futures στη Wall Street, στο ΧΑ κυρίως οι traders ενεργούν σε τραπεζικές και blue chips. Συνεχίζεται για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η ενεργός παρουσία εγχώριων επενδυτικών σχημάτων σε μετοχές μεσαίας-χαμηλότερης χρημ. αξίας.

Με την αγορά, ήδη, ένα 30% πάνω από τα χαμηλά του Μαρτίου, η μέχρι τώρα εικόνα του Απριλίου δικαιώνει τον χαρακτηρισμό του ως «καλού μήνα» για τους long. Να δούμε εάν θα τους δικαιώνει και στη συνέχεια.

Πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, σημειώνοντας πως τα 3 εκατ. είχαν πραγματοποιηθεί στα πρώτα 10' μέχρι τις 10:40. Το μεγαλύτερο μέρος επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός με την επιθετικότερη συμπεριφορά σε αντιδράσεις και διορθώσεις της αγοράς.

Στις 378 νωρίτερα, με αρχική τιμή στις 370,37, υψηλή ημέρας στις 386,28 και ζητούμενο, για τους long, ένα «κλείσιμο» (εβδομάδας) έστω και οριακά υψηλότερα των 380 μονάδων. Με θετικό πρόσημο 21,89% στην εβδομάδα αλλά με μεγάλες απώλειες 57,25% από την αρχή του έτους.

Σε αντίθεση με τις τραπεζικές, πιο συντηρητική η τάση για τα blue chips, καθότι με μικρότερες απώλειες στη διόρθωση αλλά και ηπιότερη αντίδραση στην άνοδο.

Στις 1.514 ο FTSE25, με θετικό πρόσημο 15,10% στην εβδομάδα αλλά με απώλειες 34,12% από την αρχή του έτους.

Στοιχείο που εν μέρει κάνει τη διαφορά η μικρότερη έκθεση σε hedge funds και ο σχεδόν μηδενικός δανεισμός τίτλων όπως και θέσεις πώλησης. Κυρίως το Lansdowne διατηρεί «αρνητικές θέσεις» σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς ενώ έχει και ένα μέρος στη ΔΕΗ. Short θέσεις στον κλάδο διατηρεί και θυγατρικό χαρτοφυλάκιο της BlackRock.

Σε Εθνική, Αlpha Βank, OTE, ΟΠΑΠ και Eurobank ο μεγαλύτερος τζίρος, με τις ΔΕΗ, Πειραιώς, Mytilineos, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ να συμπληρώνουν την πρώτη 10άδα. Συγκριτικά ικανοποιητικός και για τίτλους των Motor Oil, Coca Cola, Lamda Dev., TITC, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Εμφανής όσο και εύλογη η μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, σταδιακά μετά τις 11:30 και σε τραπεζικές και σε μετοχές-σηματωρούς.

Ετσι η Eurobank διαμορφωνόταν στο 0,409 ευρώ, η Εθνική στο 1,339, η Αlpha Βank στο 0,74, η Πειραιώς στο 1,3895 ευρώ. Και ο ΟΤΕ στα 12,25, ο ΟΠΑΠ στα 7,17, η ΔΕΗ στα 2,652, η Mytilineos στα 6,775, η Motor Oil στα 14,58, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 0,745, η Lamda στα 5,61, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5,61, η Viohalco στα 2,085, η Coca Cola στα 22,08 ευρώ κ.α., όλες με θετικό πρόσημο.

Ικανοποιητική εικόνα και για τις μετοχές του FTMidCap, με Attica Bank, Ικτίνος, Cenergy, Profile, ΟΛΘ, Πλαίσιο να έχουν άνοδο μεγαλύτερη του 2%, την ώρα που η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στο 3/1.

Σαφώς ηπιότερη σήμερα η αντίδραση, με συγκριτικά μεγαλύτερο τζίρο στην αντίδραση μέχρι τις 10:40 και σταδιακή επιβράδυνση της ροής στη διάρκεια της διολίσθησης προς τις 618 μονάδες. Απόρροια, κυρίως, λελογισμένου «κλειδώματος» βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v