Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο ΧΑ

Τρίτη μέρα κερδών στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 610 μονάδων παρά το ναυάγιο στο Eurogroup και τη διόρθωση στις ευρωαγορές. Κοντά στις 1.500 μονάδες ο FT 25. Κέρδη σχεδόν 20% για τη μετοχή της Ελλάκτωρ.

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο ΧΑ

Σε μία κόντρα κίνηση, το ΧΑ αντιδρά υψηλότερα σε σχέση με τα κύρια ευρωπαϊκά που διορθώνουν.

Καλοδεχούμενη από πολλές απόψεις η σημερινή, και μέχρι τώρα διαφοροποίηση έναντι της Φρανκφούρτης μέχρι Μιλάνου.

Με θετικό πρόσημο ο ΓΔ στις 612,73 (0,82%) μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει την ανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα και την πλειονότητα των blue chips να επανακτά μέρος των σημαντικών απωλειών του Μαρτίου.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος αλλά με ευρύτερα συγκρατημένα αισιόδοξη τη διάθεση παραγόντων της αγοράς και αυτό γιατί -μέχρι τώρα- η ελληνική πλευρά εισπράττει, συγκριτικά πάντα, περισσότερες ευνοϊκές δράσεις -κυρίως από την ΕΚΤ- συγκριτικά με άλλες, όπως λ.χ. η ιταλική ή η ισπανική.

Προφανώς και η κατάσταση είναι βεβαρημένη, δεν επιτρέπει κάτι περισσότερο από μία... χαραμάδα αισιοδοξίας, κάτι που αποτυπώθηκε νωρίτερα στο «τσιμπημένο» 0,29% της έκδοσης εντόκων 3μηνης διάρκειας, ωστόσο οι πρόνοιες -κυρίως από την πλευρά της Φρανκφούρτης- δείχνουν πως μπορούν να μετριάσουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του Covid-19.

Σε αυτή την προσέγγιση τα σχόλιά μας σήμερα, από νωρίς στον Εκηβόλο, προτάσσοντας την απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχτεί το σύνολο του ελληνικού χρέους με κατ' αρχάς θετικό αποτέλεσμα αυτό που από νωρίς περιέγραφε η Αναστασία Παπαϊωάννου. Πρόσθετη ρευστότητα 10 δισ. στις τράπεζες από τη Φρανκφούρτη και μέσω αυτών στην προσπάθεια χρηματοδότησης/στήριξης του επιχειρείν, της πραγματικής οικονομίας.

Εύλογα η βραχυπρόθεσμη εστίαση της αγοράς στον κλάδο-κλειδί, που μετά το ξεπούλημα του Μαρτίου επανέρχεται, αυτή τη φορά με ενθαρρυντικές εξελίξεις.

Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τον ΔΤΡ, νωρίτερα στις 368 μονάδες, με 3,63% και συνολικά, σχεδόν, 20% στο διάστημα Δευτέρας-Τετάρτης.

Στο 0,7282 η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,282 της Εθνικής, στο 0,397 της Eurobank και στο 1,3505 της Πειραιώς. Με αυξημένο τζίρο για Eurobank, ETE, Αlpha Βank, Πειραιώς.

Ισχυρότερη τάση επαναφοράς για την Εθνική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υστερούν σημαντικά οι άλλες τρεις του κλάδου. Και με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα τους, τον Απρίλιο, να δικαιώνουν την JP Morgan που σε πρόσφατη ανάλυσή της έβλεπε... μισογεμάτο το ποτήρι.

Ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός πως η τάση επαναφοράς εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του FTSE25, με τον δείκτη πολύ κοντά, πλέον, στις 1.500 μονάδες και με αρκετά blue chips να μετρούν διψήφιες αποδόσεις από τη Δευτέρα. Για αρκετά δε από αυτά να έχει καλυφθεί ήδη ένα 25%-50% των απωλειών του Μαρτίου.

Ενδειξη πως για συγκεκριμένους ομίλους παρά τις προβλέψεις για βαθιά ύφεση σε Ευρώπη και Ελλάδα υπάρχει η εκτίμηση πως θα διαχειρισθούν και αυτή την τεράστια κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Πόσο; Προφανώς διαφέρει από κλάδο σε κλάδο, και από εισηγμένη σε εισηγμένη. Αλλωστε η εμπροσθοφυλακή του εγχώριου επιχειρείν επιβίωσε της πρωτόγνωρης 10ετούς κρίσης.

Ετσι με αγοραστές ο ΟΤΕ διαμορφώνεται στα 11,98 ευρώ, η Motor Oil στα 13,90, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5,63, η Mytilineos στα 6,60, η ΔΕΗ στα 2,55, η Ελλάκτωρ στο 0,75 με κέρδη σχεδόν 20%, η Lamda στα 6,10 ευρώ κ.α.

Με αγοραστές και στη μεσαία κατηγορία για τίτλους των Attica Bank, Intracom, Avax, Intralot, MIG, Κέκροψ, Κρι Κρι, Τεχν. Ολυμπιακή, Πλαίσιο, Ικτίνο. 

Στις 65/40 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στις 14:15, με την αξία συναλλαγών στα 31,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v