Συντηρείται η ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρότι η προοπτική συμφωνίας στην αγορά πετρελαίου μετατέθηκε για λίγες ημέρες.
Μάλιστα οι τιμές και των δύο τύπων, WTI και Brent, υποχωρούν περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο σχόλιό μας, φτάνοντας το 3,5% και για τους δύο. Παράλληλα παραμένει σε τροχιά αποκλιμάκωσης ο δείκτης VIX/CBOE, σταθερά χαμηλότερα των 45 μονάδων, την ώρα που τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε «άνοιγμα» από 3,65% υψηλότερα, από τις 2.575 μονάδες.
Σε αυτό το κλίμα και σε συνδυασμό με τη μείωση των κρουσμάτων στις κύριες εστίες της Ευρώπης αλλά και την τακτική προεξόφλησης μίας θετικής έκβασης στο αυριανό Eurogroup, ο DAX συνεχίζει στις 9.927 (4,49%), ο CAC στις 4.301 (3,55%), ο ΙΒΕΧ στις 6.795 (3,22%) και με 2,85% στις 16.852 μονάδες ο ΜΙΒ.
Σε ανάλογο ρυθμό και το ΧΑ, με (κυρίως) τους traders να οδηγούν σε υπεραπόδοση την αγορά, με σημαντικό μέρος των trading κινήσεών τους να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά εξίσου σημαντικό σε blue chips που είχαν υπερπουληθεί τον Μάρτιο.
Οπως σημειώναμε στο σχόλιό μας της Κυριακής, ο Απρίλιος είναι παραδοσιακά ένας μήνας καλός για τους long, θυμίζοντας, μάλιστα, πως το καταστροφικό 2008 ήταν ο μόνος με θετικό πρόσημο από τους 12 εκείνου του έτους.
Βέβαια, τώρα, (και) οι αγορές τελούν υπό το βάρος πρωτόγνωρων καταστάσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο μεσο/μακροπρόθεσμα.
Σχεδόν τα πάντα είναι συνάρτηση της έκβασης αυτής καθεαυτής της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και των συνεπειών και σε οικονομικό επίπεδο. Και στο τελευταίο είναι που, στην κυριολεξία... χάνεται η μπάλα. Αρκεί να λάβει κάποιος ως ενδεικτική την εκτίμηση ξένων οίκων για το εύρος/βάθος της ύφεσης, που θα «πληγώσει» λ.χ. την ελληνική οικονομία, ένα μέγεθος της τάξης των 200 δισ. Η HSBC «βλέπει» ύφεση 6%, αντίδραση μορφής V το 2021. Λίγες μέρες πριν, η Goldman Sachs την υπολόγιζε στο 9%, η UniCredit στο 18,6% κ.ο.κ., με τις αποκλίσεις να είναι τεράστιες.
Ωστόσο η πραγματικότητα των στοιχείων είναι αυτή που φέρνει τη Γαλλία αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από το 1945, το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη να καταποντίζεται, ενώ ο BDI προβλέπει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 3%-6%, για το 2020.
Σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, είναι αρκετά τολμηρό να προεξοφληθεί πως οι αγορές έχουν «δει» τα χαμηλά τους, παρότι ορισμένοι οίκοι θεωρούν ελκυστικές τις αποτιμήσεις των εταιρειών και με περιθώρια απόδοσης για τα εταιρικά ομόλογα.
Πάντως σε ξεκάθαρα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης, κυρίως, σε Ευρώπη και ΧΑ, επιχειρείται η προεξόφληση μίας λύσης αποδεκτής και από τις τρεις μεγάλες χώρες/οικονομίες, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία.
Προφανές πως ενδεχόμενη θετική έκβαση θα ωθούσε ακόμη υψηλότερα την ανοδική διόρθωση, μία αρνητική θα πυροδοτούσε ένα μικρό ξεπούλημα και μία... μεσοβέζικη διόρθωση μεν, διαχειρίσιμη, δε. Κοντός ψαλμός, που λένε...
Στα καθ' ημάς, από 4% και πάνω οι βασικοί δείκτες το πρώτο ημίωρο και σταθερά μεγαλύτερη του 6% απόδοση σταδιακά από τις 12:30, με ικανοποιητική τη ροή των συναλλαγών. Ζητούμενο θα ήταν ένας τελικός, συνολικός τζίρος υψηλότερος του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή από 58 και πλέον.
Στην περιοχή των 576 με 6,64% ο Γενικός Δείκτης, με τον FTSE25 να επανέρχεται άνω των 1.400 με 6,85% και τον Δείκτη Τραπεζών με 8,67% στις 332 μονάδες. Υψηλότερα των πρώτων αντιστάσεών μας και οι 3 βασικοί δείκτες.
Με την αξία συναλλαγών σε Εθνική, Eurobank, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Sarantis, Motor Oil, Πειραιώς, Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Autohellas, ΑΔΜΗΕ κ.α.
Στις 96/15 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ενθαρρυντικό το ότι συντηρείται η εξαρχής τάση, με 36 μετοχές να καταγράφουν απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς. Από τη μεγάλη και τη μεσαία μέχρι τη χαμηλότερη κατηγορία, για τίτλους των Εθνικής (1,123 με 10,10%), Aegean (4,68 με 9,86%), Viohalco (1,68 με 9,80%) αλλά και Κέκροψ (1,346 με 12,17%), Ιντρακόμ (0,415 με 6,15%) κ.α.
Χαμηλότερα του 2%, στο 1,910% το 10ετές.