Δεν θα είχε δόση υπερβολής, να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, ήταν καθαρά διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, με τους λίγους αγοραστές να έχουν σαν κύριο μέλημα την μη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, με κλείσιμο χαμηλότερα των 850 μονάδων και τους πωλητές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να μην παρουσιάζουν επιθετικές διαθέσεις.
Σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων και σε μία αγορά που έχει χάσει μέρος της “ζωντάνιας” της και ο τζίρος έχει “κάτσει” σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, τα τηλέφωνα στις ΑΧΕ συνεχίζουν να χτυπούν και όλοι αναζητούν τις επόμενες “επενδυτικές ιδέες” και αυτό διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον στο ταμπλό, καθώς προκύπτουν νέοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.
Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και στις συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και θεσμών και στα μηνύματα που προέκυψαν, ή θα εξαχθούν από τις εν λόγω συναντήσεις.
Συγκεκριμένα, ισχυρή ζήτηση καταγράφεται στη δημοπρασία του 7ετούς ομολόγου, με τις προσφορές των Επενδυτών να υπερβαίνουν τα 12,5 δισ. ευρώ. Η υπερπροσφορά έχει οδηγήσει και σε μείωση της αποτίμησης, με το επιτόκιο να προσδιορίζεται στο 1,875% πλέον, έναντι “ανοίγματος” του βιβλίου στη ζώνη του 2,1% και υποχώρησης του επιτοκίου στο 2% νωρίτερα.
Πηγές εκτιμούν ότι το ποσό που θα αντληθεί θα είναι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και θα αξιοποιηθεί για την εξαγορά ακριβότερων δανείων.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, πάνω από το 70% των προσφορών που υποβλήθηκαν είναι από πραγματικά χρήματα (real money), ενώ η συμμετοχή του σχήματος των αναδόχων στις προσφορές, ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ.
Μένοντας στους κρατικούς τίτλους, αισθητή αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί στο 2,250%.
Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση να καταθέσει προϋπολογισμό που θα σέβεται τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έστειλε από το βήμα του Economist ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Παράλληλα τόνισε ότι “τους τελευταίους μήνες υπήρξε ‘χαλάρωση’ στο μεταρρυθμιστικό πεδίο”.
Μείωση φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, διεύρυνση της δυνατότητας για τις Επιχειρήσεις και μείωση του επιτοκίου για τις οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το φορολογικό Νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
“Για σήμερα οι Επενδυτές θα περιμένουν τα νέα από την έκδοση ομολόγου και θα έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους και στα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ και τα οποία θα δώσουν τον τόνο στις Διεθνείς Αγορές αυτή την εβδομάδα”, εκτιμούσε η Eurobank Eq.
“Περιμένουμε το Χ.Α. να κινηθεί υψηλότερα, λόγω της πρώτης συνάντησης μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”, ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.
“Μία αντίδραση είναι πιθανή στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι μειούμενοι όγκοι συναλλαγών, ίσως είναι ένδειξη ότι εξαντλείται η προσφορά”, πιθανολογούσε η Beta Sec.
“Η ολοκλήρωση της διαδικασίας άντλησης ποσού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 7ετους τίτλου, με επιτόκιο κάτω από 2%, είναι πιθανό να αποτελέσει τον καταλύτη για να επανέλθει θετική ψυχολογία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Εξέλιξη που θα συμβάλει στη συναλλακτική αναβάθμιση και τη συνακόλουθη επάνοδο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα για Τραπεζικές μετοχές, που αποτελούν τον ‘αδύναμο κρίκο’ τις τελευταίες ημέρες”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Άλλη μια πτωτική συνεδρίαση, η χθεσινή, με ανάκαμψη στο τέλος και συνέχεια χαμηλού όγκου συναλλαγών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 838 και αντίσταση στις 863. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2072 και αντίσταση στις 2181. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 713 μονάδες και αντίσταση στις 761. Συμπερασματικά: Η εικόνα παραμένει ίδια: Ο ΓΔ προσπαθεί να ισορροπήσει στα τρέχοντα επίπεδα και ψάχνει νέες ειδήσεις και επαναπροσδιορισμό στόχων. Ο όγκος συναλλαγών πρέπει να αυξηθεί για να ξαναμπούμε σε ανοδική τροχιά, ο τωρινός χαμηλός δείχνει ότι δεν υπάρχει ακόμα καθαρή στρατηγική. Στηρίξεις στην περιοχή 838 - 824 και στόχος προς τα επάνω, οι 903 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, μπορεί αυτές να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως τις τελικές εντυπώσεις κέρδισαν οι αγοραστές, καθώς μετά από αρκετές συνεδριάσεις, επανέφεραν τα θετικά πρόσημα στην τελική εικόνα.
Περίπου η ίδια κατάσταση και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 750,83 (+2,46%) και 727,64 μονάδων (-0,70%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 740,92 (+1,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 741,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,13%
Επαναλαμβάνεται ότι σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 770 μονάδων, η πλαγιοκαθοδική τάση παραμένει κυρίαρχη.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο ΔΤΡ παραμένει “short” με το “stop” στις 847 μονάδες και πρώτες αντιστάσεις στις 765 – 770 και 786 μονάδες. Αν διασπαστεί καθοδικά η στήριξη στις 716 μονάδες, θα ακολουθήσουν κινήσεις “stop loss”.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η ΔΕΗ (-5,45%), έστω και αν ο τίτλος αναδύθηκε από το χαμηλό ημέρας των 1,998 ευρώ (-9,18%). Η μετοχή, τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε ωριαίο διάγραμμα, έχει γυρίσει “short” και στην δεύτερη περίπτωση του 60λεπτου διαγράμματος, το σήμα επανατοποθετήσεων, δίνεται με κλεισίματα υψηλότερα των 2,248 ευρώ.
Σαφώς πιο κινητικοί σήμερα οι αγοραστές στον Τιτάνα (+5,41%), ενώ αύριο λήγει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης. Το ημερήσιο “stop long” στα 17,20 ευρώ, ενώ για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 20,00 ευρώ, θα πρέπει να υπερκεράσει, με κλείσιμο, τα 18,50 ευρώ.
Ίσως είναι και αρνητικό ρεκόρ “ever”, ή τουλάχιστον πολυετίας, οι εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για την μετοχή της ΕΕΕ (-0,73%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 35,20 ευρώ, ενώ αν συνεχίσουν οι πωλητές να είναι πιο κινητικοί, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 29,41 και 28,46 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι “παρά την διστακτική εικόνα των τελευταίων ημερών, είναι περισσότερο από βέβαιο πως, για τους ενασχολούμενους με τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., έχει αλλάξει η ψυχολογία επί το θετικότερον και αυτό είναι πολύ σημαντικό και ίσως η Αγορά περιμένει μία αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας, προγραμματισμένη ή όχι, προκειμένου να κινηθεί ψηλότερα”.
Υπενθυμίζεται ότι οι προγραμματισμένες αξιολογήσεις είναι στις: 2 Αυγούστου από την Fitch Ratings, 23 Αυγούστου από τη Moody’s, 25 Οκτωβρίου από τη Standard and Poor’s και 1 Νοεμβρίου από την DBRS.
Ερχόμενοι προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η στήλη εντόπισε εγκαίρως τα ελκυστικά μεγέθη της Performance Technologies (+19,85%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων με σταθερό αγοραστή για τον Τζιρακιάν (+10,10%), προσοχή να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,10 ευρώ, σε κλείσιμο, για την Ιντρακόμ (+8%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Ιατρικό (+4,04%) και Κέκροψ (+4,93%, με πονταρίσματα ότι είναι επί θύραις, ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις).
Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα αντέδρασαν οι Τρ. Αττικής (+4,75%), Intralot (+2,24%), Autohellas (+1,36%), Byte (+1,64%), MIG (+3,85%), “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Καραμολέγκος (+12,68%), επιστροφή αγοραστών στην Frigoglass (+11,52%) και αναρρίχησης συνέχεια για την Λανακάμ (+12,20%) με αυξομειώσεις στους όγκους συναλλαγών.
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+6,25%) και για την Quest (+2,76%, ενώ ισοφάρισε το ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο), ανεβαίνει όποτε κάνει συναλλαγές ο Λεβεντέρης (+18,49%), πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, για την AS Company (+0,64%) και δεύτερη μέρα διόρθωσης για την Ιντερτέκ (-3,85%), που έχει ζωηρέψει η συναλλακτική της δραστηριότητα.
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών. Για τον Γενικό Δείκτη, η πρώτη στήριξη στις 850 – 842 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 838. Για τον FTSE25, το ημερήσιο “stop long” στις 2102 μονάδες.
Σε ότι αφορά τις διεθνείς αγορές, σχετική επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, οριακές μεταβολές στην Wall Street. Με μικρές μεταβολές κινούνται Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.
Αναθεώρηση των προσδοκιών
“Η συμπλήρωση 10 ημερών μετά τη διενέργεια των εκλογών, με το Γ.Δ. να καταγράφει απώλειες κατά 5% περίπου, οδηγεί σε αναθεώρηση των προσδοκιών για συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή ευφορία και μετεκλογικά”, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας. Έτσι, η νέα Κυβέρνηση οφείλει να πείσει με τις πράξεις της πλέον, ότι μπορεί να διαμορφώσει πιο φιλικό περιβάλλον για τους Επενδυτές, τόσο με την θεσμοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών για Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα, όσο και με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, προειδοποιεί ότι η Κυβέρνηση οφείλει να εκπληρώσει το φετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα ,ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 3,5%, όταν η ΤτΕ θεωρεί ότι η μέχρι τώρα δημοσιονομική διαχείριση θα οδηγήσει φέτος πιο κοντά στο 3%. Παράλληλα, ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία ζητεί να επιταχυνθεί η συμμετοχή των ΜΕΔ από τα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών (στο 41,41% στο 1ο τρίμηνο). Έτσι, στο επόμενο διάστημα θα δούμε την υλοποίηση των δύο λύσεων που είναι στο τραπέζι και που η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος τις είχε αφήσει σε κατάσταση αναμονής: τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού για τη δρομολόγηση της τιτλοποίησης δανείων με Κρατικές εγγυήσεις, ως προς τις αποδόσεις των τίτλων και τη δημιουργία άλλης εταιρείας (SPV) με μεταφορά μέρους του αναβαλλόμενου φόρου, για τη μεταβίβαση μέρους των ΜΕΔ από τα Τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Και τα δύο σχήματα θα απαιτήσουν “Κρατική βοήθεια”, γεγονός που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των Δανειστών για την υλοποίησή τους, ώστε οι διαδικασίες να δρομολογηθούν χωρίς “κραδασμούς”. Όπως την ανάγκη νέων ανακεφαλαιοποιήσεων, καθώς προσδοκάται ότι σύντομα η αυξημένη πιστωτική επέκταση θα βοηθήσει στην κερδοφορία των Τραπεζών, ενώ ήδη οι εκδόσεις ομολόγων ενισχύουν τα εποπτικά κεφάλαια.
Είναι επομένως φανερό, ότι θα απαιτηθεί χρόνος μέχρις ότου ξεκαθαρίσει τόσο το δημοσιονομικό και Τραπεζικό τοπίο, όσο και η πειστική υλοποίηση ενός άλλου αφηγήματος, ώστε οι ρυθμοί μεγέθυνσης της Οικονομίας να ξεπερνούν αισθητά το 2%. Μέχρι τότε, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα θα πετύχει να επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες, αναμένοντας τους κατάλληλους καταλύτες, με την περιοχή των 825 - 830 μονάδων να συνιστά την κοντινότερη περιοχή στήριξης του Γ.Δ. Στο πλαίσιο αυτό, η ολοκλήρωση της άντλησης ποσού 2,5 δισ. για 7ετες ομόλογο με επιτόκιο 1,90% συνιστά θετική ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε τον Αύγουστο να συντελεστεί αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους Fitch και Moody’s.
Στο διεθνές περιβάλλον, το σκηνικό παραμένει αμετάβλητο, με τις Κεντρικές Τράπεζες να διατηρούν τη στάση υψηλής επαγρύπνησης, σε σχέση με το χρόνο που θα επιλέξουν για να δρομολογήσουν κινήσεις χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής. Με περισσότερη σαφήνεια ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ και πιο έμμεσα ο Πάουελ της Federal, που ωστόσο είναι πιθανό να προχωρήσει στο τέλος Ιουλίου σε μείωση επιτοκίων, καθώς η διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με την Κίνα δεν προχωρεί ιδιαίτερα. Με τους Αναλυτές να διαβλέπουν τον κίνδυνο ενός ψυχρού Νομισματικού πολέμου, ανάμεσα στα βασικά νομίσματα (Δολάριο, Ευρώ, Γουάν), στην προσπάθεια για αυξημένα εμπορικά οφέλη από κάθε Πλευρά. “Ευλόγως, η διάθεση των Διαχειριστών για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα”, τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Η Moody's
Σε αναβάθμιση του outlook για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις “Caa1” των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας σε θετικό, από σταθερό προχώρησε η Moody's.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή έργων ύψους 6 δισ. ευρώ στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, μεταξύ αυτών και των έξι υψηλών κτιρίων, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μ., γνωστά ως τοπόσημα (landmarks) του Ελληνικού.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 847,6 (-0,43%) και 858,49 μονάδων (+0,85%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 855,42 (+0,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 855,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,54%.
Ο τζίρος στα 58,6 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ, απασχόλησαν το 52,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ και ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΜΟΗ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΟΛΠ και Fourlis και στο χαμηλό η Motor Oil.
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.
Η Αγορά Παραγώγων
Αλλαγή σκηνικού με ανοδική αντίδραση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μένουν σε σταθερά επίπεδα και λόγω μετακύλισης θέσεων, στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν μικρή περαιτέρω μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.127 συμβόλαια).
Στα 14.843 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.732 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.390, 2.234 για τον Ιούλιο, 2.808 για τον Αύγουστο και 348 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.125) κινήθηκε μεταξύ 2.103 και 2.134,25 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.719), Alpha Bank (4.359), Πειραιώς (2.895), ΔΕΗ (4.722), Εθνική (5.439), Ελλάκτωρα (483), Μυτιληναίο (169), MIG (1.187), Ιντρακόμ (106), ΓΕΚ (111), Τρ. Αττικής (225).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.961, Alpha Bank 64.196, Εθνική 61.207,MIG 87.530, Πειραιώς 24.330, ΔΕΗ 21.395, Μυτιληναίο 10.087.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
SP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.914.818 τεμ., (από 36.914.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.636.855 τεμ. (24.636.855), ΔΕΗ 6.982.839 τεμ. (6.982.839), Eurobank 78.189.840 τεμ. (79.030.840), Εθνική 30.582.359 τεμ. (30.582.359), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.