«Κοκκίνισε» το ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 850 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στο «κόκκινο». Ξεχωρίζουν με απώλειες άνω του 4% Πειραιώς, ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. «Διασώζεται» ο τίτλος της Lamda.

«Κοκκίνισε» το ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν την τάση.

Μπορεί οι κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές να παραμένουν με αρνητικά πρόσημα αλλά απόλυτα οριακές απώλειες, όμως στο Χ.Α. οι εν δυνάμει πωλητές δείχνουν να επιταχύνουν τον βηματισμό τους και οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχουν περάσει σε τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τιμές σημαντικά χαμηλότερα από το όριο των 850 μονάδων, έχοντας καταγράψει μέχρι στιγμής χαμηλά στις 844,53 μονάδες (-1,61%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 25 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ).

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι ΑΔΜΗΕ (+0,98%), Μυτιληναίος (+0,09%) και Lamda Development (+0,64%) και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη για τη συνέχεια.

Το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, εξού και το -1,53% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, ενώ ξεχωρίζει αρνητικά η Πειραιώς (-3,77%).

Δεν είναι καλύτερη η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25άρη, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,68%), ΔΕΗ (-3,46%), ΕΕΕ (-2,18%), Ελλάκτωρ (-2,15%), Motor Oil (-2,04%), ΟΛΠ (-3,05%), Σαράντης (-2,70%), Τιτάν (-2,75%) και Fourlis (-2,31%).

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι Παράγοντες της Αγοράς, καθώς οι επιμένουσες πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο δεν απέχουν πολύ από το να επαναφέρουν σενάρια για πιθανές κεφαλαιακές ενισχύσεις, ενώ τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις, θα προχωρήσουν σε περισσότερο επιθετικές πωλήσεις, αν ο Τραπεζικός δείκτης δείχνει ότι μπορεί να υποχωρήσει χαμηλότερα των 716 μονάδων.

Σαφώς μικρότερη η κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να είναι διπλάσιες των ανοδικών, επιβαρύνοντας τη «μεγάλη εικόνα» του ταμπλό.

Κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, θα αυξήσει τις πιθανότητες παράτασης της «ταλαιπωρίας», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v