Με απώλειες για βασικούς δείκτες και μετοχές ολοκληρώθηκε η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα... πούλα στην είδηση, στο γεγονός.
Στην αρχή της εβδομάδος καταγράφηκε ενδοσυνδριακά υψηλή τιμή για τον Γενικό Δείκτη, στις 900,31 μονάδες, που πρακτικά είναι το άνω όριο ενός εύρους διακύμανσης με χαμηλό λίγο κάτω από τις 840 μονάδες. Κυρίως επιθετικά χαρτοφυλάκια πήραν τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη τους, την ώρα που εν δυνάμει αγοραστές έκριναν πως μπορούν να (ξανά) βρουν χαμηλότερες τιμές, όπερ και έγινε.
Η εβδομάδα ξεκινά αύριο, για τον ΓΔ από τις 858,35 μονάδες, με απώλειες 4,06%, για τον ΔΤΡ από τις 736,49 με διόρθωση 12,09%, για τον FTSE25 από τις 2.130,28 χαμηλότερα κατά 4,61% και για τον FTMidCap με απώλειες 3,10% από τις 1.326,41 μονάδες.
Στα περίπου 85 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος, με ένα ποσοστό κοντά στο 40% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ισχυρή ένδειξη για την επικέντρωση του βραχυπρόθεσμου στοιχήματος, που παίχθηκε στο ΧΑ την τελευταία εβδομάδα αλλά και στο διάστημα από την συνεδρίαση της Δευτέρας 27 Μαΐου (την επόμενη των Ευρωεκλογών) και εκείθεν. Από τις 733,72 έως τις 900,31 μονάδες μία καλή κίνηση της αγοράς με ξεκάθαρα προεξοφλητικό χαρακτήρα.
Πλέον... imperium habeat/έχουμε κυβέρνηση με καλή αυτοδυναμία, που τις προηγούμενες πέντε ημέρες έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής. Θα σταθώ σε αυτό, που αφορά στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, με τα μύρια όσα προβλήματα αλλά και με τις εμφανείς προσπάθειες των διοικήσεων να συμμαζέψουν την κατάσταση. Η παρουσία του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος στο Μαξίμου- μετά από 3 χρόνια- η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας στο τρίγωνο Ηρώδου Αττικού- πλατείας Συντάγματος- Πανεπιστημίου, οι πρώτες ενέργειες από το οικονομικό και τραπεζικό επιτελείο είναι προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των...αυτονόητων. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει ορισμένα funds να επαναπροσεγγίσουν τον κλάδο, να (ξανά) βγουν αγοραστές σε μετοχές των 4 συστημικών ομίλων, να οδηγήσουν την αγορά σε μία επόμενη προσπάθεια για την υπέρβαση των 900 μονάδων. Μόνο, που αυτή την φορά θα απαιτηθούν και νέες δυνάμεις στις τράπεζες και επιπλέον ρευστότητα στα blue chips.
Εβδομάδα λήξης της σειράς Ιουλίου στα Παράγωγα, με ενδιαφέρουσες γενικές συνελεύσεις, επιχειρηματικές ανακοινώσεις αλλά και αποτελέσματα τριμήνου στην Wall Street που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τάση εκτός-εντός.
Στις 3.013,92 μον., σε νέο υψηλό ο S&P 500 και με την Citigroup να ανακοινώνει αποτελέσματα (Δευτέρα), J P Morgan, Wells Fargo, Goldman Sachs, Johnson & Johnson (Τρίτη) και ακολουθούν Alcoa, EBay, BofA, Netflix, Morgan Stanley, Phillip Morris, Black Rock, American Express κ.α. Συνεπώς η προσοχή μας και στην Wall Street δεδομένης της μεταβλητότητας των τελευταίων ημερών και των νέων υψηλών για τους δείκτες.
Από την στιγμή, που θα διασφαλιστούν...έξωθεν τα νώτα μας, στο ΧΑ θα πρέπει να περιμένουμε κατ΄ αρχήν την επιβεβαίωση των γραμμών άμυνας για τραπεζικές και blue chips και μετά- εάν και εφ΄ όσον- μία πλαγιοανοδική κίνηση προς τις 875 μονάδες, που θεωρείται ένας εφικτός στόχος για τους long.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να εστιάζει στα κλειδιά για το θετικό σενάριο και τον Γιώργο Α. Σαββάκη να μας δίνει, από νωρίς, την Παρασκευή τα τεχνικά σημεία που χρήζουν προσοχής.
Στο 2,365% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου και η αγορά θα περιμένει να δει εάν όντως το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει- σε αυτή την φάση της αγοράς- σε μία νέα έκδοση, 7ετούς όπως εκτιμάται και για 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Εάν όντως η Αθήνα προχωρήσει άμεσα σε μία νέα έκδοση, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της για το 2019 και βάζει ακόμη ένα...επιτόκιο στην καμπύλη με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Εχοντας, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να...προκύψει και κάποια εκτός προγράμματος αναβάθμιση από ξένο οίκο.
Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που σύμφωνα με τον Φίλιππο Πανταζή, θα συζητηθούν στην Βουλή το επόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι ένας... στόχος για όσους long θα δοκίμαζαν να προεξοφλήσουν την "αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής" και την "υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών". Οντως οι προγραμματικές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μία αφορμή, μένει να το δούμε όμως στην πράξη.
Εάν ο τραπεζικός κλάδος δώσει σημάδια αναστροφής και επανόδου προς τις 780 μονάδες το σενάριο είναι εφικτό.
Σημειωτέον, πως σε διάστημα εβδομάδος η Eurobank είχε τις μικρότερες απώλειες (8,93%) έναντι διψήφιων των άλλων τριών, με την επίσκεψη Watsa στην Αθήνα, να κεντρίζει το ενδιαφέρον της αγοράς, και όχι μόνον.
Από τα blue chips, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ και Coca Cola έχει στραφεί το ενδιαφέρον και traders, καθώς αύριο θα είναι σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές του ΟΠΑΠ, που όπως μας αναλύει ο Μάνος Χατζηδάκης, προέκυψαν από την επιλογή σε είδος, σε τιμή των 9,56 ανά μετοχή. Την Τετάρτη λήγει η δημόσια πρόταση της ΤΙΤΑΝ. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη ημέρα και από την κάλυψη του στόχου του 75% του μ.κ θα εξαρτηθεί το κατά πόσον η TCI θα οδεύσει προς τις Βρυξέλλες και το Euronext.
Για τα blue chips, η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα ήταν περισσότερο ένα διάστημα, κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, διαμόρφωσης χαμηλότερων τιμών αλλά και επιλεκτικών κινήσεων σε μετοχές που επηρεάζονται λ.χ. από τις προγραμματικές της κυβέρνησης (κυρίως ΔΕΗ, Lamda Development).
Ενδεικτικό το γεγονός, πως από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη με θετικό πρόσημο έκλεισε η εβδομάδα για: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Sarantis, ενώ σημαντικές απώλειες "μέτρησαν" Coca Cola (5,45%), Jumbo (5,80%), ΔΕΗ (8,74%) κ.α.
Συγκριτικά καλύτερη εικόνα στα μεσαιό-μικρά, καθώς το...κυνήγι της αναζήτησης των ευκαιριών της επόμενης ημέρας συνεχίστηκε για ακόμη μία εβδομάδα.