ΧΑ: Ο λόγος στις τράπεζες και την Εθνική

Στον τραπεζικό κλάδο και κυρίως στην Εθνική Τράπεζα, λόγω της έκδοσης του ομολόγου, το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση. Τα βλέμματα των επενδυτών και στο μπρα ντε φερ Fed και ΕΚΤ. Οι διεργασίες για την έκδοση νέου ομολόγου από το Δημόσιο.

ΧΑ: Ο λόγος στις τράπεζες και την Εθνική

Για πρώτη φορά στην ιστορία του (*) ο αποκαλούμενος και «δείκτης των δεικτών» υπερέβη και το όριο των 3.000 μονάδων, σε μία ξεκάθαρη κίνηση προεξόφλησης πως η Fed ενδεχομένως να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, κίνηση που εάν όντως γίνει, θα πρέπει να απαντηθεί από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου. Ενδιαφέρον μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο ισχυρότερων τραπεζικών πόλων διεθνώς, με ό,τι αυτό σημαίνει για συνάλλαγμα, αγορές χρέους/ομολόγων, μετοχών, πρώτες ύλες κ.λπ.

Συνεπώς ο Ιούλιος προοιωνίζεται θερμός μέχρι τα τέλη του.

Στα καθ' ημάς, μετά το διήμερο «εξαέρωσης» Δευτέρας-Τρίτης, διάστημα στο οποίο... χάθηκε αποτίμηση 3,3 δισ. σύμφωνα με μέτρηση του Θανάση Σταυρόπουλου, το ΧΑ «έβγαλε» -ευτυχώς για τους long- από τη χαμηλότερη ζώνη στηρίξεων των 838,32 και όχι των 851 ή 856 μονάδων, όπως περίμεναν αρκετοί. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο τζίρος χθες  ήταν στα 68,077 εκατ., δηλαδή χαμηλότερος αυτού της διόρθωσης αλλά και του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, μας κρατά σε επιφυλακή, κατ' αρχήν σήμερα-Παρασκευή. Και από Δευτέρα, βλέπουμε.

Συνεδρίαση με την προσοχή στην Εθνική και στην έκδοση ομολόγου Tier II με το «άνοιγμα» του βιβλίου το πρωί, με στόχο την άντληση έως 400 εκατ. και όπως σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος, ένα ζητούμενο επιτόκιο είναι κοντά στο 9,25%. Θυμίζουμε πως η πρόσφατη έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, επίσης 10ετούς διάρκειας, ήταν με επιτόκιο στο 9,75%. Συνεπώς ένα bet συγκρίσεων πιθανότατα να επιχειρηθεί σήμερα-αύριο, ανάλογα και με τα τελικά αποτελέσματα της έκδοσης της Εθνικής. Παράλληλα στον Όμιλο της ΕΤΕ «τρέχουν» και διοικητικές αλλαγές, με παραίτηση χθες ενός εκτελεστικού και τριών μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. ενώ στις 31 του μηνός έχει προγραμματισθεί η γ.σ., για να εξετάσει αίτημα για αύξηση των μελών.

Κατά τα άλλα, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που παραμένει σταθερά στο monitoring των κάθε λογής funds, κυρίως των επιθετικών θα λέγαμε, που προκάλεσαν και το bottleneck effect στις αρχές της εβδομάδας. Το 47% του χθεσινού τζίρου επιβεβαιώνει τον κανόνα, αν και η αντίδραση των μετοχών έγινε με περίπου 32 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερος αυτού της διόρθωσης αλλά και του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας. Συνεπώς, ο τραπεζικός κλάδος θα μας «δείξει» κατά πόσον η διήμερη διόρθωση (απρόσμενη και για τους short η έκτασή της) ήταν μία κίνηση «εξαέρωσης», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, επ' ωφελεία των long ή κάτι άλλο, που ενδεχομένως να σηματοδοτεί την ταλαιπωρία της αγοράς πριν επιχειρηθεί η υπέρβαση των 900 μονάδων.

Οι ξένοι οίκοι έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση με αφορμή το μετεκλογικό σκηνικό, τις εξαγγελίες και τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης. Η S&P αποτιμά ως θετική για τον κλάδο τη νίκη της ΝΔ (αλλά με επιφυλάξεις για στοχοθεσία NPLs και κίνδυνο αναιμικής ανάπτυξης), η Deutsche Bank εκτιμά πως οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων θα επιτευχθεί φέτος, ενώ εκθέσεις και αναλύσεις θα δουν το φως της δημοσιότητας μέσα στα επόμενα 24ωρα. Παράλληλα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας... αιφνιδιαστικής παρέμβασης ενός εκ των 3 οίκων αξιολόγησης, σε μία συγκυρία που ο ισχυρός άνδρας του Fairfax έρχεται Αθήνα για συναντήσεις και με τον πρωθυπουργό και την ώρα που σε Υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ καταστρώνονται τα τελικά σχέδια για την έκδοση ενός νέου ομολόγου.

Θα βγει μέσα στις επόμενες 5-15 ημέρες και θα είναι 7ετές, όπως θέλουν τα συντηρητικά funds και οι κύριοι αγοραστές/κάτοχοι του χρέους, ή 15ετές όπως πιέζουν κυρίως τα hedge funds και συγκεκριμένα κέντρα του City, ή θα πάει η έκδοση για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Πιο πιθανό, με την ενημέρωση που έχουμε προσώρας, είναι πως θα «βγει» μέσα στις επόμενες 5-15 ημέρες.

Iσχυρό αναπτυξιακό σοκ με φορολογικές ελαφρύνσεις 6 δισ. σε ορίζοντα 4ετίας θέτει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ελενα Λάσκαρη, και αυτή η ενέργεια που θα δώσει... ανάσες από τους απλούς κατόχους, ευρύτερα την οικοδομή, παρεμφερείς κλάδους μέχρι τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια στεγαστικών NPLs. Για να δούμε, πώς θα τα δουν όλα αυτά οι ξένοι, οι δανειστές και στα της αγοράς, εάν και εφόσον αρχίσουν να αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά.

Καλή η χθεσινή εικόνα στα blue chips, περιμένουμε σήμερα από Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, βεβαίως από ΔΕΗ μετά την παραίτηση (ή «παραίτηση», το ίδιο κάνει για την αγορά, ειδικότερα το δεύτερο) Παναγιωτάκη, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, ενώ... μπαλαντέρ και σήμερα θα είναι μάλλον η Coca Cola.

Στη χαμηλότερη κατηγορία, ο ρυθμός επανήλθε χωρίς ιδιαίτερη χρονοτριβή, με ενεργότατη τη συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα την επανάκτηση μέρους ή όλου των απωλειών Δευτέρας-Τρίτης. Θα λέγαμε μάλιστα πως στάθηκε αφορμή και για νέες επαναγορές από τιμές χαμηλότερα 4%-8% ή ακόμη και για την ενεργοποίηση νέων κωδικών, όπως μας είπαν από 3 ισχυρές ιδιωτικές ΑΧΕΠΕΥ. Και αυτό είναι ενθαρρυντικό, γιατί με αυτό τον ρυθμό μπορεί τον Ιούλιο οι ενεργές μερίδες/κωδικοί να ξεπεράσουν τις 45, με στόχο τις 50 χιλιάδες.

(*) τον δείκτη εισήγαγε η Standard & Poor's το 1957, δηλαδή μετρά 62 χρόνια ζωής και στατιστικών στοιχείων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v