Μετά το έντονα διορθωτικό, μετεκλογικό, διήμερο, στο οποίο ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αθροιστικές απώλειες 6,04% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 12,11% και το σημερινό επιφυλακτικό ξεκίνημα, οι αγοραστές αποφάσισαν να επαναδραστηριοποιηθούν στο ταμπλώ του Χ.Α., ωθώντας τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε υψηλότερα επίπεδα και καλύπτοντας μέρος των απωλειών που είχαν προηγηθεί.
Σύμφωνα με την συγκλίνουσες απόψεις Εγχώριων Αναλυτών, “η διήμερη υποχώρηση, είχε ένταση και αυτό τραυμάτισε τεχνική εικόνα και ψυχολογία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα επιφυλακτικά μηνύματα από την Ευρώπη, όσον αφορά την επικείμενη διαπραγμάτευση για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Με τα παραπάνω δεδομένα, η επιδίωξη υπέρβασης των 900 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και των 2250 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνουν εγχειρήματα υψηλού βαθμού δυσκολίας, χωρίς να υπάρξει είδηση που δεν θα έχει προεξοφληθεί από το Χ.Α. Μοιραία, το ενδιαφέρον μεταφέρεται σε κινήσεις επιμέρους τίτλων, από όλες τις κατηγορίες των κεφαλαιοποιήσεων. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, το ενδιαφέρον δείχνει να επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις της νέας Κυβέρνησης, όσον αφορά το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, στο θέμα του project στο Ελληνικό, μετά την χθεσινή συνάντηση του κ. Γεωργιάδη, ως Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda κ. Αθανασίου, αλλά και στον ΟΠΑΠ μετά την υποβολή της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση, συντελέστηκε εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, τουλάχιστον όσον αφορά την εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, με το σύνολο των ενεργών Επενδυτών, να περιμένουν τα μηνύματα από την “άλλη Πλευρά του Ατλαντικού”. Όλα τα βλέμματα παραμένουν επικεντρωμένα στις ΗΠΑ και στην εξαμηνιαία έκθεση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής (σήμερα) και της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας (Πέμπτη).
“Οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και την αδύναμη Παγκόσμια Οικονομία συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας”, τόνισε σε ομιλία του στο Κογκρέσο ο Jerome Powell, τονίζοντας πως “η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει, για να διατηρήσει την δεκαετή οικονομική επέκταση”.
Οι δηλώσεις έφεραν ανοδικό ξεκίνημα στην Wall Street, με τον δείκτη – σηματωρό S&P 500, να διεκδικεί νέα ιστορικά υψηλά.
Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, το γεγονός ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση, συνοδεύτηκε από τζίρο εμφανώς χαμηλότερο, από τις προηγούμενες δύο διορθωτικές συνεδριάσεις.
Από την άλλη, συνεχίστηκε η άνοδος των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να σκαρφαλώνει στο 2,290%.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,23%, από 0,34% στην προηγούμενη δημοπρασία.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Η πτωτική εκτόνωση της Αγοράς, δείχνει ότι θα δοκιμάσει τα επίπεδα στήριξης στην περιοχή των 830 μονάδων που έχουμε επισημάνει. Η αντίστοιχη στήριξη στον ΔΤΡ εντοπίζεται στην ζώνη των 720 - 700 μονάδων. Η βιαιότητα της κίνησης δεν πρέπει να δημιουργεί ανησυχίες, τουλάχιστον όσο το διεθνές κλίμα παραμένει σταθεροποιητικό. Δεν διαφοροποιούμε την στρατηγική μας και αναζητούμε σημεία εισόδου, πάντα κατά περίπτωση. Σήμερα το βράδυ η διήμερη κατάθεση του Κεντρικού Τραπεζίτη της FED ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Επενδυτική Κοινότητα αναμένει νεότερα, σχετικά με την πιθανή μείωση των Αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούλιο”, ανέφερε η Leon Depolas Sec.
“Περιμένουμε η Αγορά να αναζητήσει σημείο ισορροπίας, μετά τις βαριές απώλειες των τελευταίων δύο ημερών”, εκτιμούσε η Euroxx Sec.
“Πιστεύουμε πως η Αγορά θα δοκιμάσει χαμηλότερα επίπεδα μέσα στη διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο θα μπορούσαμε να περιμένουμε να ενισχυθεί στη συνέχεια το αγοραστικό ενδιαφέρον”, ανέφερε στις εκτιμήσεις της η Eurobank Eq.
“Οι απώλειες ανέρχονται στο 6,04% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και δικαιολογούν μία τεχνική αντίδραση. Ωστόσο περιμένουμε η Αγορά να παραμείνει ευμετάβλητη, λόγω του χθεσινού υψηλού όγκου συναλλαγών”, επεσήμαινε η Beta Sec.
“Η διήμερη υποχώρηση στο Χ.Α., οδήγησε το ΓΔ σε επίπεδα που η τεχνική ανάλυση θεωρεί ότι συνιστούν σημεία στήριξης. Παράλληλα, η έκταση της υποχώρησης ενσωματώνει στοιχεία υπερβολής, συνεκτιμώντας το σύνολο των λόγων που συντρέχουν για κίνηση του ΓΔ είτε προς θετική, είτε προς αρνητική κατεύθυνση. Είναι επομένως αυξημένη η πιθανότητα να σημειωθεί ανοδική αντίδραση, κατά τη σημερινή συνεδρίαση”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Ισχυρή πτώση στον ΓΔ, χθες, με επιθετικές πωλήσεις και χωρίς ουσιαστική αντίδραση, τόσο στις Τράπεζες, όσο και στο σύνολο των μετοχών. Υψηλές και οι συναλλαγές στα 101 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 824 και αντίσταση στις 838. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2077 και αντίσταση στις 2199. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 722 μονάδες και αντίσταση στις 789. Συμπερασματικά: Η εικόνα της Αγοράς χθες, ήταν υπερβολική ιδιαίτερα στον Τραπεζικό και δεν δικαιολογείται ως ‘Profit Taking’. Θα μπορούσε να είναι πιο ήπιο και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά τα επίπεδα. Όλοι οι δείκτες κινούνται ακόμη σε ανοδικό κανάλι, βραχυπρόθεσμα όμως έχουν δώσει σήμα πώλησης. Οι ταλαντωτές είναι έντονα πτωτικοί, με τον ΓΔ να έχει την επόμενη βασική στήριξη στις 805 μονάδες. Προς τα επάνω βρίσκουμε βασική αντίσταση στις 860. Εάν ήταν αυτή η διόρθωση που περίμενε η Αγορά, θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, μόνο με νέα υψηλά και ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Eurobank (+3,49%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+4,25%), Εθνική (+4,53%) και Πειραιώς (+7,63%).
Ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 734,15 μονάδες (-0,29%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι το υψηλό ημέρας των 774,06 μονάδων (+5,13%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 771,22 (+4,75%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 769,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,55%
Τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι να παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα, όσο ο ΔΤΡ διατηρεί ανοιχτό το “gap” στις 780 – 782 μονάδες. Κλείσιμο του τεχνικού χάσματος, δίνει ένα πρώτο σήμα για επαναπροσέγγιση των πρόσφατων υψηλών, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 790, 822 και 848 μονάδες.
“Δεν χρειάζεται αλλαγές το Ελληνικό πρόγραμμα. Στο θέμα αυτό συμφωνώ με τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης”, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση με τον Φινλανδό Πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι “σε συνομιλία που είχε μαζί της ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, της δήλωσε πως θα προχωρήσει στην ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων”.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που σήμερα αντέδρασε δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μόνο η ΕΕΕ (-1,27%).
Ξεκινώντας από την περίπτωση της Δεικτοβαρούς ΕΕΕ, μόνο λίγες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έστω και αν ο τίτλος παραμένει η “χρυσή εφεδρεία” για τις “δύσκολες συνεδριάσεις” του Χ.Α. Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 33,22 ευρώ, ενώ έχει ισχυροποιηθεί εξαιρετικά η επόμενη αντίσταση στα 35,20 ευρώ. Αν επιμείνουν οι πωλητές, η επόμενη στήριξη στα 30,04 ευρώ.
Μετά την διήμερη υποχώρηση, σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,37%). Η πρώτη στήριξη στα 8,10 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 8,05 ευρώ. Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 8,60 ευρώ, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 9,00 – 9,10 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 8,47 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της Profile (+0,30%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,47 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,05 ανά μετοχή στους Μετόχους της εταιρείας, με καταβολή μετρητών.
Από εκεί και πέρα, από τις 18/6 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Sato (+20%), σε νέα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (+7,14%), χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο το “bid” στην Ναύπακτο (+13,24%), συνεχίζει να έχει αυξημένη προσφορά υψηλότερα των 3,00 ευρώ ο Κέκροπας (+4,97%) δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την AS Company (+0,65%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Έλτον (-1,20%), με αυξημένες συναλλαγές.
Συνεχίζει να έχει πωλητή η Fieratex (-10%), ενώ αντέδρασαν μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι ΕΥΔΑΠ (+2,21%), Λύκος (+6,45%), Ιντρακόμ (+6,96%), Quest (+3,43%), Ιατρικό (+0,76%), Reds (+6,36%), MIG (+7,32%), Attica Group (+2,93%), Κτήμα Λαζαρίδη (+5,19%) και Intralot (+8,67% και λόγω επιχειρηματικών εξελίξεων).
Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές και πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι, έδωσε ανοδική αντίδραση η Αλουμύλ (+14,35%), επιστροφή αγοραστών σε Ίλυδα (+11,38%), Τρ. Αττικής (+18,46%), Άβακα (+3,56%), ΕΚΤΕΡ (+4,94%), Frigoglass (+6,25%) και Λανακάμ (+9,45%), ενώ ίσως χρειαστεί αυξημένη προσοχή η Ιντερτέκ (+8%), αν οι αγοραστές κάνουν κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, καθώς είναι σε εξέλιξη η Α.Μ.Κ. που θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή του βασικού Μετόχου στην εισηγμένη (!)
Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., το πρώτο ζητούμενο είναι να “γεμίσουν” τα τεχνικά “χάσματα”, που εντοπίζονται στις 875 – 877 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 2196 – 2200 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Μετά την διήμερη πτώση, όπως είχε προαναγγελθεί, η Αγορά έκανε μία ανοδική αντίδραση, μαζεύοντας μέρος των απωλειών. Απόρροια της ανοδικής κίνησης φαίνεται να είναι η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα της νεοεκλεχθείσας Κυβέρνησης. Συνδυαστικά με τα τεχνικά επίπεδα, τα οποία δικαιολογούσαν μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.
Αν και η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς εμφανίζει περιθώρια συνέχισης της διόρθωσης, το στοίχημα των επομένων ημερών θα είναι η διατήρηση του momentum της νέας Κυβέρνησης σε σημαντικούς τομείς, όπως η Οικονομία, οι Επενδύσεις άλλα και οι ειδικές περιπτώσεις των “κόκκινων” δανείων και της ΔΕΗ. Η βαρύτητα φαίνεται να υπερισχύει προς το παρόν, όμως θα αναμέναμε έντονη μεταβλητότητα, μέχρις ότου η Αγορά να αποτιμήσει τα ρεαλιστικά επίπεδα τιμών.
Διαγραμματικά, οι 813 μονάδες αποτελούν το πρώτο σημαντικό “οχυρό” για τον Γενικό Δείκτη, ενώ η σημαντική στήριξη των 785 μονάδων θα είναι το επόμενο σημείο εισόδου για τους αγοραστές. Στον αντίποδα, το μεγάλο στοίχημα των αγοραστών, παραμένουν οι 895 - 900 μονάδες, όπου ανοδική διάσπαση αυτών θα ανοίξει τον δρόμο για ψηλότερα νούμερα.
Ανάλογη εικόνα και στον Τραπεζικό δείκτη, όπου τα περιθώρια διόρθωσης εμφανίζονται και εκεί αυξημένα. Όσο ο ΔΤΡ παραμένει χαμηλότερα των 785 μονάδων, “βλέπει” τις 716 μονάδες, ενώ χαμηλότερα τις 665 μονάδες του κλαδικού δείκτη. Σε περίπτωση πειστικής ανοδικής διάσπασης των 785 μονάδων, τα ψηλά των 850 μονάδων της Δευτέρας θα είναι ο πρώτος στόχος των Τραπεζικών τίτλων.
“Συνοψίζοντας, αν και διαγραμματικά η Αγορά φαίνεται να έχει περιθώρια διόρθωσης, η αποφασιστικότητα του νέου Κυβερνητικού Σχήματος να εργαστεί άμεσα με μεγάλη ταχύτητα, ως προς την επίλυση των καίριων ζητημάτων, δύναται να αντιστρέψει το σενάριο αυτό” εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, με θετικό βηματισμό κινείται η Wall Street.
Τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα τα κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.
Ετήσια αύξηση 2,7% κατέγραψε ο δείκτης τιμών Καταναλωτή (CPI) στην Κίνα τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία (NBS). Η εξέλιξη αυτή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Αγοράς, ενώ η τιμή του δείκτη παρέμεινε σταθερή, μετά την αύξησή της, τον Μάιο.
Ο δείκτης τιμών Παραγωγού κατέγραψε ετήσια αύξηση 0,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η τιμή του δείκτη, παρέμεινε σταθερή τον Ιούνιο.
“Συνομιλίες με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας, Λιου Χε, είχαν ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Λάιτιζερ και ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν”, σύμφωνα με Αμερικανό Αξιωματούχο.
Το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε το τηλεφώνημα, την ώρα που, όπως σημειώνει και το CNBC, “οι δύο Πλευρές ξεκαθαρίζουν τις εμπορικές διαφωνίες τους”.
Σύμφωνα με τον Αξιωματούχο, “οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, με στόχο την επίλυση των διαφορών τους στο Εμπόριο”.
Η Οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε τον Μάιο. Η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,4% τον Απρίλιο, ενώ οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν μικρότερη άνοδο, ύψους 0,1%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η ανάπτυξη “έτρεξε” με ρυθμό 1,5%, υψηλότερα από την πρόβλεψη των Αναλυτών για 1,3%.
Υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης την επόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι “η αβεβαιότητα για την Αμερικανική εμπορική πολιτική, θέτει μεγάλο κίνδυνο για το Μπλοκ, καθώς η Ουάσιγκτον διατηρεί τους τιμωρητικούς δασμούς σε ένα ευρύ κατάλογο Προϊόντων της ΕΕ”.
Στις τριμηνιαίες προβλέψεις της, η Κομισιόν υποβαθμίζει και τον πληθωρισμό για το Μπλοκ, προβλέποντας ότι θα είναι χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ για κοντά, αλλά πιο κάτω από το 2%.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επιβεβαιώνει την πρόβλεψή της, σύμφωνα με την οποία η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα επιβραδύνει φέτος στο 1,2%, από 1,9% το 2018. Του χρόνου θα “τρέξει” με 1,4%, από 1,5% που προέβλεπε τον Μάιο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Η Moody’s εκτιμά ότι η αλλαγή στην Κυβέρνηση θα επιταχύνει τις φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές και αυτήν την αλλαγή την θεωρεί “credit positive”. Όπως επισημαίνει στο σχόλιο της, “η στάση της νέας Κυβέρνησης στην εφαρμογή των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική στρατηγική θα είναι σημαντικοί παράγοντες, στην αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Χώρας”.
“Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, χαιρετίστηκε από τους Αναλυτές ως θετική για τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά κάποιοι εκφράζουν προβληματισμούς για το πόσο πρακτικοί είναι οι φιλόδοξοι στόχοι μείωσης της φορολογίας, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη”, αναφέρει ο Οίκος Standard and Poor's σε ανάλυσή του.
“Εάν η Ελλάδα δεν αναδιαρθρώσει το χρέος της και τον προϋπολογισμό της, δύσκολα θα αποκλίνει από μια ‘αναιμική’ ανάπτυξη”, αναφέρει η έκθεση.
“Η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σε 1,3%, 0,3 και 1,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από το προηγούμενο τρίμηνο και το ίδιο τρίμηνο του 2018”, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση για την Ελληνική Οικονομία.
“Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, οκτώ χρόνια με τρία προγράμματα προσαρμογής, με το τελευταίο να ολοκληρώνεται τον περασμένο Αύγουστο, την Οικονομία να έχει ισορροπήσει μέσα και από τη συσσωρευμένη βαθιά ύφεση, υπάρχει ‘παράθυρο ευκαιρίας’ ώστε η νέα Ελληνική Κυβέρνηση, σε συνεργασία και με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να δρομολογήσουν ισχυρότερη ανάπτυξη της Χώρας”.
Την εκτίμηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αναζωπυρώσει τις προσδοκίες, για την αναγέννηση της Ελληνικής Οικονομίας διατυπώνει η Eurobank.
Αναφορικά με την επενδυτική στρατηγική η Eurobank ξεχωρίζει ως κορυφαίες επιλογές την Alpha Bank από τις Τραπεζικές και τις μετοχές του ΟΠΑΠ και της Jumbo από τα υπόλοιπα blue chips. Συγκεκριμένα, για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Eurobank ορίζει ως τιμή - στόχο τα 11,70 ευρώ και για την Jumbo τα 19,40 ευρώ, ενώ για την Alpha η τιμή - στόχος προσδιορίζεται στα 2,30 ευρώ.
“Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας μειώθηκε περαιτέρω το α' τρίμηνο του 2019, ωστόσο τα μέτρα πολιτικής αναμένεται να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην Οικονομία. Γενικά, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει στο 2,1% το 2019 και να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 2,2% το 2020, καθώς θα αυξάνονται οι Ιδιωτικές επενδύσεις. Τα πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιρροή από την αποδυνάμωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και με την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού”, γράφει η Κομισιόν στις Θερινές της προβλέψεις.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 838,32 (-0,27%) και 864,16 μονάδων (+2,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 863,55 (+2,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 861,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,50%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 68,1 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ και CENER.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 97 ανοδικές μετοχές, έναντι 27 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.
----ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού, με επιστροφή αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.285 συμβόλαια).
Στα 16.464 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.225 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.225, 1.610 για τον Ιούλιο και 615 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.171) κινήθηκε μεταξύ 2.115 και 2.182 μονάδων.
Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.440 Eurobank, 250.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.104), Alpha Bank (8.195), Πειραιώς (5.417), ΔΕΗ (2.104), Εθνική (9.554), Ελλάκτωρα (394), Μυτιληναίο (384), MIG (1.931), Τρ. Αττικής (274), Cenergy (212), ΑΔΜΗΕ (188), Τέρνα Ενεργειακή (249), ΓΕΚ (540), Lamda Development (281), Ελ. Πετρέλαια (143), Intralot (344), ΕΧΑΕ (149), Viohalco (100), Ιντρακόμ (140), ΟΠΑΠ (450).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.193, Alpha Bank 68.081, Εθνική 64.769, MIG 87.378, Πειραιώς 25.608, ΔΕΗ 20.050.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,00% | 2019-06-24 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,58% | 2019-06-20 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,65% | 2019-06-04 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,01% | 2019-06-28 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 2,00% | 2019-06-21 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,61% | 2019-06-11 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.978.380 τεμ., (από 37.065.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.116.424 τεμ. (24.175.031), ΔΕΗ 6.888.692 τεμ. (6.888.692), Eurobank 78.390.708 τεμ. (78.447.759), Εθνική 30.420.300 τεμ. (30.420.300), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.