Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάθηκαν 3,3 δισ. σε δυο συνεδριάσεις στο ΧΑ!

Κάτω από τις 850 μονάδες «βούλιαξε» ο Γενικός Δείκτης. Στο 6% οι σωρευτικές απώλειες χθες και σήμερα, στο 12% για τις τράπεζες. Στο «κόκκινο» το σύνολο των μετοχών του FT 25. Τα stop loss που επιδείνωσαν την εικόνα.

Χάθηκαν 3,3 δισ. σε δυο συνεδριάσεις στο ΧΑ!

Ένα τουλάχιστον επιφυλακτικό, αν όχι αρνητικό μίγμα ειδήσεων, που έλαβαν χώρα μετά την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά και τις επιθετικές κινήσεις “stop loss” που ενεργοποιήθηκαν, μόλις ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα των 850 μονάδων, είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφατική επιστροφή των “short” και την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με την υποχώρηση να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, ακρογωνιαίο λίθο του Ελληνικού προγράμματος χαρακτήρισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ τη δέσμευση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες επαναδιαπραγμάτευσης, που είχαν δημιουργήσει οι δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης.

Αντίθετα, όσον αφορά την μείωση του αφορολόγητου από το 2020, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε “ξέρουμε ότι η νέα Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει προεκλογικά ορισμένα φορολογικά μέτρα, Δεν χρειάζεται να είναι τα παλιά μέτρα, περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις της Κυβέρνησης”.

“Η έγκριση των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος”, εκτιμά το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κομισιόν, στο πλαίσιο των συστάσεων που απευθύνει εντός του Ευρωπαϊκού εξαμήνου ξεχωριστά για κάθε Κράτος - Μέλος.

“Τα νέα μέτρα εκτιμάται ότι έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο πάνω από 1% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη”, επισημαίνει το Συμβούλιο.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν η επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς το “ψαλίδισμα” των προσδοκιών για μείωση επιτοκίων στο τέλος Ιουλίου, από την Fed, συνεχίζει να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθεί στην εξαμηνιαία έκθεση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής (Τετάρτη) και της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας (Πέμπτη).

Η τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη αύξηση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να αναρριχάται στο 2,204% και τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να καλούνται να δείξουν αν η αρνητική εικόνα οφείλεται σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ή σε επιστροφή των πωλητών.

Η προαιρετική δημόσια πρόταση για τον ΟΠΑΠ (-4,03%), με discount 9,3% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής και με τον τίτλο του Οργανισμού να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσπαθώντας να προσεγγίσει την τιμή της δημόσιας πρότασης.

Πιο συγκεκριμένα, η SAZKA Group a.s. ανακοίνωσε χθες την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που ο Προτείνων δεν κατέχει, ήτοι 213.730.000 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 67% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου, καθώς και του συνόλου των μετοχών της υπό εξαγορά, που μπορούν να εκδοθούν από την υπό εξαγορά Εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης του υπολοίπου μερίσματος της χρήσης 2018, ήτοι κατ’ ανώτατο όριο 11.969.268 μετοχές. Το προσφερόμενο από τον Προτείνοντα αντάλλαγμα, σε μετρητά, για την απόκτηση κάθε μετοχής της δημόσιας πρότασης, ανέρχεται σε €9,12. Η δημόσια πρόταση ισχύει, ανεξαρτήτως του αριθμού των μετοχών που θα προσφερθούν στον Προτείνοντα κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης. Υπενθυμίζεται ότι η Emma Delta Hellenic Holdings Limited ελέγχει το 33,0% των μετοχών της εταιρείας.

“Θέλουμε να δώσουμε στους υπάρχοντες Μετόχους την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη από την αξία που έχουν συγκεντρώσει με την πάροδο των ετών. Δεσμεύουμε κεφάλαια άνω των 2 δισ.”, επισημαίνει ο Karel Komarek, επικεφαλής του ομίλου SAZKA, που υπέβαλε την προαιρετική δημόσια πρόταση για τον ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με Στελέχη της Αγοράς, “η δημόσια πρόταση δεν αναμένεται να οδηγήσει σημαντικό αριθμό Επενδυτών σε πωλήσεις, λόγω της ελκυστικής αποτίμησης της εισηγμένης”.

Να σημειωθεί ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από σήμερα άρθηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολογιών του ΟΠΑΠ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο ΟΠΑΠ έχει ενεργοποιήσει από τη γ.σ. της 23ης Μαΐου και αγορά ιδίων μετοχών έως το 5% του μετοχικού του κεφαλαίου, σε εύρος τιμών από 0,3 έως 15 ευρώ, κίνηση που είθισται να ενισχύει παθητικά τα ποσοστά των βασικών Μετόχων.

Από εκεί και πέρα και για όσους αρέσκονται σε στατιστικά, το σημερινό -4,28% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 37 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/6/2016 (-13,42%), ενώ στις δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, που ακολούθησαν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αθροιστικές απώλειες 6,04%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 12,11% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. απώλειες 3,3 δισ. ευρώ (!)

Να σημειωθεί ότι η σημερινή υποχώρηση, συνδυάστηκε με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 4 συνεδριάσεων.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η χθεσινή υποχώρηση τιμών, κυρίως λόγου του Τραπεζικού κλάδου, δεν δημιουργεί ανησυχίες, καθώς απέχουμε από τα επίπεδα δοκιμασίας της ανοδικής τάσης, που έχουμε τοποθετήσει στην περιοχή των 830 μονάδων. Σχετικά με τον ΟΠΑΠ, η δημόσια πρόταση είναι περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα, ενώ οι μετοχές ζητούνται από τον Προτείνοντα οριακά υψηλότερα από την μέση τιμή εξαμήνου της μετοχής (9 ευρώ/μτχ περίπου). Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον αύξησης του ποσοστού από πλευράς Του. Άλλωστε, πάνω από το 33,3% υπάρχει περιθώριο αύξησης του ποσοστού κατά 3%, χωρίς την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης. Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα έχει ουδέτερο προς ελαφρώς θετικό αντίκτυπο για το χρονικό διάστημα ισχύς της πρότασης, παρόλο που η προτεινόμενη τιμή είναι 9% χαμηλότερα. Αν μη τι άλλο, δημιουργείται ένα σημαντικό επίπεδο στήριξης για την μετοχή”, ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει σήμερα γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με το βλέμμα στις εγχώριες εξελίξεις αλλά και στην ψυχολογία που επικρατεί στις Αγορές του Εξωτερικού”, ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Eurobank Eq.

“Περιμένουμε η Αγορά να σταθεροποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση, η οποία αποδίδεται σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 1,84%, καθώς οι Επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την αυτοδυναμία της ΝΔ. Η προαιρετική δημόσια πρόταση του ομίλου SAZKA για τον ΟΠΑΠ, με 9,3% discount από το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή, αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση τον ΓΔ. Σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε ότι η προαιρετική δημόσια πρόταση δεν θα έχει μεγάλη επιτυχία. Πρώτο σημείο στήριξης είναι οι 870 μονάδες και ισχυρό σημείο οι 855 μονάδες (ΚΜΟ20)”, σημείωνε η Merit Sec.

“Στη σημερινή συνεδρίαση, οι Επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν: α) την προαιρετική πρόταση για το 67% των μετοχών του ΟΠΑΠ, με προσφερόμενο τίμημα που υπολείπεται της τελευταίας τιμής και εν μέσω της παράλληλης πρότασης για το ‘scrip dividend’, β) τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης και ιδιαίτερα των Μελών του Οικονομικού Επιτελείου και γ) τα αυστηρά μηνύματα του Eurogroup προς τη νέα Κυβέρνηση”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (-6,98%) και Εθνική (-4,58%), χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Eurobank (-5,09%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Πειραιώς (-10,30%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 734,96 μονάδες (-6,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 737,14 (-6,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 736,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,41%.

Σύμφωνα με τα ωριαία διαγράμματα, ο ΔΤΡ έχει δώσει σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 848 μονάδων, ενώ το κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 751 – 740, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης, προς το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 790 και 822 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ξεκινούν αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρουσιάσεις της Διοίκησης της Εθνικής, καθώς και του Σχήματος Αναδόχων και Συμβούλων, για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) δεκαετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης στην πενταετία. Το σχήμα των Αναδόχων έχει οριστικοποιηθεί και αποτελείται από τις Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Credit Suisse και JP Morgan. Σήμερα το απόγευμα πετούν για Λονδίνο οι κ. Μυλωνάς, Παπαγρηγόρης και Κότσιρας για τις αυριανές παρουσιάσεις. Το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει μεθαύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου και όπως έχει γράψει το ‘Euro2day.gr’ η Τράπεζα θέλει να ‘σηκώσει’ συμπληρωματικά κεφάλαια έως 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 9,25%”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “έμφαση στην αναπτυξιακή δυναμική της Οικονομίας, με κεντρικό άξονα την προσέλκυση άμεσων Ξένων επενδύσεων, πρέπει και οφείλει, σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα Στελέχη των Τραπεζών, να δώσει η νέα Κυβέρνηση, προκειμένου η Χώρα να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης, σε σωστή βάση προς τις Διεθνείς Αγορές”.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Andrea Enria, ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στην Αθήνα και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κύριος Enria είχε συνάντηση με τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, Στελέχη της Διοίκησης της ΤτΕ και Εκπροσώπους από τις Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των Ελληνικών Τραπεζών, ιδιαιτέρως δε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει τίτλος που να διασώθηκε, έστω αμετάβλητος, ενώ στα χαμηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτετραπλάσιες των ανοδικών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την “μεγάλη εικόνα” στο Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ των μη τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή της Fourlis (-5,17%), όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος ερχόταν από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Στα 4,965 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 5,86 ευρώ η πρώτη αντίσταση.

Από εδώ και πέρα, τον ρόλο του “πλοηγού” αναλαμβάνει ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS: “ξεκινώντας από τον ΟΤΕ, η τιμή είχε τμήσει ανοδικά τη μακροπρόθεσμη αντίσταση των 12,50 ευρώ με 12,80 ευρώ, ανοίγοντας μέτωπο με την κεντρική γραμμή της ‘Pitchfork’ αποτύπωσης στα 14,55 ευρώ. Η διακράτηση, σε επίπεδο εβδομαδιαίων κλεισιμάτων, της περιοχής των 12,60 ευρώ με 13 ευρώ θα δώσει πόντους στο σενάριο κίνησης προς τις παρυφές των 15 ευρώ με 15,50 ευρώ. Σημείο πιθανής αλλαγής σκέψης η καθοδική βύθιση πέραν των 12 ευρώ, σε κλείσιμο εβδομάδας”.

“Ο Μυτιληναίος μετά το ‘φάγωμα’ του μερίσματος και την ανοδική καταπάτηση των 10,40 ευρώ με 10,80 ευρώ ετοιμάζεται να ‘διακτινιστεί’ διαγραμματικά, μιας που δεν υπάρχει ενδιάμεσο σημαντικό σημείο αντίστασης, προς το επίπεδο των 13 ευρώ, με 13,50 ευρώ. Περιοχή, που εμφανίζεται χρονικά να προσεγγίζεται προς το τέλος του 2019. Οδηγό σε αυτή την κίνηση έχει το ανοδικό κανάλι, που τον διέπει από το 2016 και δύναται να το σπρώξει μελλοντικά προς τα 15,20 ευρώ με... 17,40 ευρώ”.

“Τα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται διαγραμματικά αντιμέτωπα με τον ‘πειρασμό’ μιας ανοδικής φυγής από τα εξαετή ‘δεσμά’ ενός σχηματισμού ‘Cup with Handle’, που στατιστικά έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στην προγνωστική αποτύπωση της μετέπειτα κίνησης. Έτσι, λοιπόν, η εμπέδωση της ανοδικής διάσπασης στην περιοχή των 8,50 ευρώ με 9 ευρώ, θα δώσει ως στόχο το βάθος της ‘κούπας’, δηλαδή τα 13,70 ευρώ. Πρώτος κοντινός σταθμός τα 10 ευρώ”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 5.616.600 δικαιώματα της Ιντερτέκ συμμετοχής στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 09/07/2019 έως και 18/07/2019, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0250. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 09/07/2019 έως και 23/07/2019.

Επίσης οι μετοχές της Έλτον (-3,77%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,06 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,054 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, όλο και ψηλότερα η Audiovisual (+3,77%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Κυριακούλη (+5,50%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Epsilon Net (+2,25%) και AS Company (+0,33%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντρακάτ (+0,34%), έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Νηρέα (-3,16%), επτά οι πτωτικές για τον Μουζάκη (-1,30%), ενώ σήμερα αύξησε συναλλαγές η Ιντερτέκ (-9,09%), με τον τίτλο να κλείνει στην τιμή της εν εξελίξει Α.Μ.Κ., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!)

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., το “stop long” στον ΓΔ και στα ωριαία διαγράμματα παραμένει στις 837 μονάδες. Το 895 κοντινή και το 900 κύρια αντίσταση.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 830 μονάδες, προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 800 – 790 μονάδες.

Σύμφωνα με τα 60λεπτα διαγράμματα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει δώσει σήμα εξόδου. Χάθηκαν οι στηρίξεις στις 2160 και 2133 μονάδες και απομένει το ψυχολογικό όριο των 2100 μονάδων. Το 2210 είναι κοντινό επίπεδο αντίστασης, που μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει το 2240.

Το “stop short”, σε ωριαίο διάγραμμα, στις 2263 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Αγόρασε στη φήμη και πούλα στο γεγονός’ (buy the rumor, sell the fact) λέει ένα ρητό βγαλμένο από την ιστορία της κίνησης των χρηματιστηριακών δεικτών, που συχνά χαρακτηρίζονται από ασύμμετρη (προσοχή όχι παράλογη) συμπεριφορά” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας. Έτσι, από τη Δευτέρα 27 Μαΐου και μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου, για έξι συνεχόμενες εβδομάδες δηλαδή, ο ΓΔ κινήθηκε ανοδικά από τις 730 μέχρι τις 895 μονάδες, προεξοφλώντας ότι από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα προκύψει Κυβέρνηση με αυτοδύναμη πλειοψηφία και με στάση περισσότερο φιλική προς τους Επενδυτές και προς το Επιχειρείν.

Η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αλλάζει τα δεδομένα, καθώς η Επενδυτική Κοινότητα προσβλέπει τώρα σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες και θα θέσουν την Ελληνική Οικονομία σε ρυθμούς αυξημένης ανάπτυξης.

Χρειάζονται δηλαδή τα συγκεκριμένα εκείνα δείγματα γραφής (λιγότεροι φόροι, περιορισμός της γραφειοκρατίας κοκ) που θα οδηγήσουν σε αυξημένες επενδύσεις, Δημόσιες και Ιδιωτικές, θα επιφέρουν αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο Τραπεζικό Σύστημα, ώστε σύντομα να αρθούν τα “capital controls” και θα επαναφέρουν το Χρηματιστήριο ώστε να διεκδικεί ένα διαφορετικό ρόλο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη, με την άντληση κεφαλαίων μακράς πνοής από τις Επιχειρήσεις.

Ήταν επομένως αναμενόμενη η διορθωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο, με ρευστοποιήσεις που αποσκοπούν στην κατοχύρωση μέρους των κερδών, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι μέχρι την Παρασκευή τα κέρδη από την αρχή του έτους ήταν 45,88% για το Γ.Δ. και +98,74% για τις Τράπεζες.

Την ίδια ώρα, η αναγγελία για την προαιρετική δημόσια πρόταση για το 67% του ΟΠΑΠ δεν έγινε ούτε με τον καλύτερο τρόπο, ούτε την καλύτερη στιγμή, καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία του “scrip dividend”, γεννώντας ερωτηματικά για τις προθέσεις του βασικού Μετόχου και συμβάλλοντας σε επιβάρυνση του κλίματος. Παράλληλα, αρνητικά επιδρά και το Ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθώς η συνεχιζόμενη οικονομική επιβράδυνση των Οικονομιών της Ευρωζώνης, οδηγούν τους δείκτες σε υποχώρηση.

Πάντως, η τεχνική εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, διαμορφώνει προϋποθέσεις να υπάρξει στήριξη στη ζώνη των 840 μονάδων, χωρίς να αποκλείεται και ένα διαφοροποιημένο σενάριο.

Στο μεταξύ στο διεθνές περιβάλλον, οι Κεντρικές Τράπεζες είναι πάντα σε επιφυλακή, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν σοβαροί, με τη σχέση των ΗΠΑ με την Περσία να διαμορφώνει προϋποθέσεις για αναζωπύρωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο και τον Ερντογάν να ενεργεί μονομερώς, ορίζοντας κατά το δοκούν τη νομισματική πολιτική και παραβιάζοντας τα Ελληνικά Εναέρια και Υδάτινα Σύνορα.

Ωστόσο, οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν το προνόμιο να αποφασίσουν εκείνες για το χρόνο που θα ενεργοποιήσουν τα “οπλοστάσιά τους”, κρατώντας έτσι σε ομηρεία τις Αγορές και διαμορφώνοντας συνθήκες αυξημένης απώθησης για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων.

“Ευλόγως, αρκετοί Διαχειριστές σπεύδουν να κλειδώσουν τις διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις, που ενδεχομένως έχουν πετύχει στο 1ο εξάμηνο, όποτε αρκετοί δείκτες κατέγραψαν μέχρι και διψήφιες αποδόσεις”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, απωλειών συνέχεια για Χρυσό και Ευρώ.

“O επικεφαλής του Eurogroup επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών, για την έκδοση ενός Ευρωομολόγου”, ανέφεραν τρεις καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

“Τo σχέδιο του Μάριο Σεντένο επιχειρεί να υπερβεί τους ενδοιασμούς που έχουν ορισμένα Κράτη - Μέλη στην ιδέα του Ευρωομολόγου, προτείνοντας ως αντιστάθμισμα την προοπτική να καταστούν τα Κρατικά ομόλογα πιο ακριβά για τις Τράπεζες και να περιοριστεί έτσι η έκθεσή τους σε αυτά. Η πρόταση του κ. Σεντένο έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο χθεσινό Eurogroup”, σημείωσαν οι πηγές.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν έκρυβαν εκπλήξεις και επιβεβαίωσαν τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις”, αναφέρει η JP Morgan σε ανάλυσή της για το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου.

“Η εκλογική αναμέτρηση επιβεβαίωσε τη μεγάλη μετακίνηση από τον λαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ στη συστημική Νέα Δημοκρατία”, προσθέτει.

“Δεδομένης της πιο φιλικής στάσης της έναντι του Επιχειρείν, μία Κυβέρνηση υπό τη ΝΔ θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε μία Οικονομία που έχει σημαντικά περιθώρια βιώσιμης ανάπτυξης για πολλά χρόνια, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί φέτος στην περιοχή του 2,5 - 3%, έναντι στόχου 3,5%”, σχολιάζει η JP Morgan.

“Οι αποδόσεις του 10ετους Ελληνικού ομολόγου μειώθηκαν σε επίπεδα, που σχεδόν εναρμονίζονται με τα Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα, καθώς οι Ψηφοφόροι επέλεξαν το Κεντροδεξιό Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο επανήλθε στην Εξουσία”, σχολιάζει ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management.

“Θεωρούμε ότι το γενικό πολιτικό κλίμα, καθώς και το μεγάλο ‘cash buffer’, θα διατηρήσουν από κοινού τον ρόλο τους, ως παράγοντες στήριξης της Αγοράς. Εντούτοις, τα Ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι ευάλωτα, καθώς επηρεάζονται τόσο από την Παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και το τοπίο της νομισματικής πολιτικής, όσο και από τους ευρύτερους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη”, προσθέτει.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η Attica Group ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την από 08.07.2019 συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου με εμπράγματες εξασφαλίσεις, ποσού €125.000.000 κατ' ελάχιστον και έως €175.000.000, τη διάθεση των ομολογιών μέσω δημόσιας προσφοράς, υπό την αίρεση της λήψης των σχετικών εγκρίσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την υποβολή αιτήσεως για την εισαγωγή των ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η υλοποίηση της συναλλαγής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 839,14 μονάδες (-4,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 841,52 (-4,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 840,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,28%.

Ο τζίρος στα 102,5 εκατ., από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΔΕΗ απέσπασαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ και Fourlis.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 28 ανοδικές μετοχές, έναντι 102 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9% (!)

---ΧΠΑ

Επιθετικής διόρθωσης συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν λιγότερο αισθητή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (67.072 συμβόλαια).

Στα 16.225 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.248 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.287, 2.704 για τον Ιούλιο και 583 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.129,75) κινήθηκε μεταξύ 2.125 και 2.228 μονάδων.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.700 Lamda Development, 5.700 Intralot, 6.200 Motor Oil, 5.000 Ελ. Πετρέλαια, 46.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.025), Alpha Bank (14.656), Πειραιώς (7.827), ΔΕΗ (7.617), Εθνική (16.856), Ελλάκτωρα (899), Μυτιληναίο (720), MIG (5.639), Τρ. Αττικής (2.097), Cenergy (194), ΑΔΜΗΕ (585), Τέρνα Ενεργειακή (366), ΓΕΚ (1.090), Lamda Development (395), Ελ. Πετρέλαια (163), Intralot (546), ΕΧΑΕ (157), Viohalco (398), ΟΤΕ (328), ΟΠΑΠ (1.227).

Ας σημειωθούν τα 180 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Αυγούστου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ και τα 50 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Αυγούστου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ.

Έκλεισαν “long” και “short” θέσεις στην ΔΕΗ.

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 46.539, Alpha Bank 70.476, Εθνική 66.823, MIG 88.419, Πειραιώς 25.681, ΔΕΗ 21.276, Μυτιληναίος 10.137, Cenergy 10.023.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                Name of Issuer                       NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,01%

2019-06-28

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 37.065.818 τεμ., (από 36.960.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.175.031 τεμ. (24.183.137), ΔΕΗ 6.888.692 τεμ. (6.888.692), Eurobank 78.447.759 τεμ. (78.450.708), Εθνική 30.420.300 τεμ. (30.420.300), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.256), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v