Πού το... πάει το Χρηματιστήριο

Τι...φέρνει το δεύτερο 6μηνο για την εγχώρια αγορά. Οι ευκαιρίες από το «Greek risky bet», οι παγίδες και οι μετοχές που θα «τρέξουν». Τα οφέλη της ανόδου για τράπεζες, blue chips, funds και βασικούς μετόχους.

Πού το... πάει το Χρηματιστήριο

Που το πάει το Χρηματιστήριο είναι το εύλογο ερώτημα επαγγελματιών της αγοράς, οι οποίοι παρακολουθούν την ξέφρενη πορεία του, που με απόδοση 41,61% στο πρώτο εξάμηνο έφερε το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς.

Από το ναδίρ του 2018 στο ζενίθ του πρώτου εξαμήνου του 2019 με το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής αντίδρασης να αποδίδεται σε ένα risky bet των funds προεξόφλησης πολιτικών εξελίξεων που θα ευνοούσαν μετοχές, ομόλογα, επιχειρηματικά deals. Στοίχημα, που ξεκίνησε από τα χαμηλά, στις αρχές Φεβρουαρίου, επικεντρώθηκε στον πιο αδύναμο...κρίκο, τον τραπεζικό κλάδο, που λόγω των πολύ χαμηλών αποτιμήσεων (κάτω από τα 4 δισ. ) είχε το μικρότερο κόστος μόχλευσης με το μεγαλύτερο περιθώριο υπεραπόδοσης.

Πράγματι το 83,40% του τραπεζικού κλάδου έναντι του 38,41% του FTSE25 δηλαδή των blue chips δείχνει το πού επικεντρώθηκαν τα funds.

Πλέον το ΧΑ είναι στις 900 μονάδες, πρακτικά επιστρέφοντας στα προ-ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα "φλερτάροντας" με ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών. Κλάδος οδηγός ο τραπεζικός, που μέσα σε ένα 4μηνο έχει ανακτήσει σχεδόν 6 δισ. ευρώ από την χαμένη κεφαλαιοποίηση των 25 δισ. προ κλεισίματος των τραπεζών και την επιβολή των capital controls.

Από κοντά τα blue chips, αρκετά από τα οποία έχουν αποτίμηση που αντιστοιχεί σε τιμές 2011-2009 δηλαδή σε Γενικό Δείκτη 1.600 έως 2.700 μονάδων ενώ από τον Μάιο άρχισαν να ενεργοποιούνται όλο και περισσότερα εγχώρια επενδυτικά σχήματα και ιδιώτες επενδυτές. Ενδεικτικό της επιστροφής αρκετών επενδυτών στο ΧΑ τα μεγέθη ενεργών μερίδων, που από 14.170 τον Ιανουάριο, αυξήθηκαν σε 15.120 τον Φεβρουάριο για να φτάσουν τις 27.500 τον Μάιο και σύμφωνα με εκτιμήσεις να έχουν ξεπεράσει τις 35.000 τον Ιούνιο.

Στο ίδιο διάστημα ενισχυόταν η συμμετοχή των ξένων- σε συμμετοχή στην κεφαλαιοποίηση και στις συναλλαγές- με τις εκτιμήσεις για τον Ιούνιο να "βλέπουν" πολύ κοντά στο 70% της συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων, δηλαδή οι ξένοι ελέγχουν περί τα 43 με 45 δισ. (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας) των εισηγμένων, με τη μερίδα του λέοντος σε ομίλους, επιχειρήσεις της "πρώτης ταχύτητας" του ΧΑ από τα οποία πάνω από 5 δισ. αφορούν στις συστημικές τράπεζες.

Τι μέλλει γενέσθαι το δεύτερο εξάμηνο θα κριθεί από 4 παράγοντες,

- την πορεία των διεθνών αγορών, κυρίως της Wall Street που συνεχίζει ακάθεκτη με διαδοχικά ιστορικά υψηλά,

- την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ενεργειών, μεταρρυθμίσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση,

- την πρόοδο όσον αφορά στην δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων του εγχώριου banking, και

- την ευκαιρία που δίνεται στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα κόστη δανεισμού τους, πετυχαίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια λειτουργικού κέρδους και παραγωγής "νέου χρήματος", εσόδων που θα διανεμηθούν σε μερίσματα ή με επιστροφή κεφαλαίων.

Το ενθαρρυντικό για τους long είναι πως έχουν ένα εύλογο χρονικό περιθώριο μέχρι τις κρίσιμες ημερομηνίες-ορόσημα του Σεπτεμβρίου. Τον Σεπτέμβριο θα φανεί η εικόνα όσον αφορά στο δεύτερο πακέτο παρεμβάσεων για το χρέος και θα γίνει γνωστό το προ-σχέδιο προυπολογισμού 2020, οπότε θα επιβεβαιωθούν οι προθέσεις των δανειστών για τις τράπεζες, τα περιθώρια μείωσης (ή όχι ) των στόχων για πλεονάσματα 3,5%.

Μέχρι το φθινόπωρο εκτιμάται πως θα έχει φανεί εάν το τραπεζικό σύστημα είναι σε διαδικασία επαναφοράς, εάν θα μπορέσει να παράξει λειτουργικά κέρδη, να διανείμει μερίσματα το 2020. Αλλωστε όλο αυτό το διάστημα, από τις αρχές Φεβρουαρίου είναι σε εξέλιξη η πιο μεθοδική επιχείρηση "απεγκλωβισμού" μετόχων, funds κ.λ.π από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Στόχος η επίτευξη των τιμών που είχαν γίνει οι αμκ προ 4ετίας, που πρακτικά σημαίνει ότι ο τραπεζικός δείκτης θα πρέπει να πιάσει τα επίπεδα των 1.000 μονάδων, περίπου 20%-22% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Δεδομένης της βαρύτητας των τραπεζικών μετοχών- στο 19,2% της στάθμισης- μία ενδεχόμενη περαιτέρω άνοδος των τραπεζών κατά 20%-22% θα αντιστοιχούσε σε επίπεδα Γενικού Δείκτη προς τις 980-1.000 μονάδες.

Αυτό με την υπόθεση, πως τα blue chips, οι "βαριές" μετοχές θα έμεναν στάσιμες ή θα υποχωρούσαν. Για τα blue chips η εικόνα, με βάση τα κέρδη 2018 (και τους συντελεστές p/e και p/bv) αφήνει περιθώριο περαιτέρω ανόδου μέχρι και 15% ώστε να πιάσουν τον μέσο ευρωπαικό όρο.

Αλλωστε με μόλις δύο εισηγμένες/μετοχές Coca Cola και ΟΤΕ που έχουν βαρύτητα σχεδόν 20% μπορεί κάποιος να ελέγξει την διακύμανση των δεικτών. Εάν σε αυτές προστεθούν και οι 4 τραπεζικές αποκτάται έκθεση της τάξεως του 40%, δηλαδή με 4 τραπεζικές και 2 blue chips συμμετέχει με 40% στην διαμόρφωση των δεικτών.

Το θετικό για την αγορά είναι, πως οι 8-10 εταιρείες που οδηγούν την άνοδο παρουσιάζουν συνεχόμενες χρήσεις αύξησης κύκλου εργασιών, καθαρών κερδών και εσόδων για μέρισμα. Είναι ενδεικτικό πως για την χρήση του 2018 διανεμήθηκαν 2,25 δισ. στους μετόχους, ποσό αυξημένο κατά 58% σε σχέση με το 2017, ενώ 4 όμιλοι διένειμαν το 83% της πίτας. Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια είναι οι αιμοδότες της αγοράς, ενώ εάν προστεθούν οι Εθνική Πανγαία και Motor Oil το ποσοστό ανεβαίνει στο 92% των μερισμάτων. Με βάση το guidance των αναλυτών αλλά και των ίδιων των εταιρειών η χρήση 2019 θα είναι στα περυσινά και έως 5% (μεσοσταθμικά) υψηλότερα.

Παράλληλα υπάρχει...μαγιά, καθώς το 2018 περί τις 30 εταιρείες κατέγραψαν την υψηλότερη κερδοφορία τους (ως εισηγμένες) υπό δυσμενείς φορολογικές συνθήκες (το 2019 ο φοροσυντελεστής μειώνεται στο 28% από 29% το 2018). Εάν μάλιστα η νέα κυβέρνηση προχωρήσει σε μείωση φορολογίας (για επιχειρηματικά κέρδη, μερίσματα κ.λ.π) το όφελος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Εκτιμάται, πως σε ενδεχόμενη μείωση του συντελεστή 10% στο 5% για τα έσοδα από μερίσματα θα μπορούσε να εξοικονομηθούν περί τα 100 με 120 εκατ.

Τα οφέλη από την άνοδο για τράπεζες και επιχειρήσεις πολλαπλά τόσο σε επίπεδο παραγωγής εσόδων όσο και μείωσης του κόστους χρήματος, που μόλις από τον Ιούνιο έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στους...ισολογισμούς των εισηγμένων. Παράλληλα με την άνοδο δύναται η δυνατότητα σε βασικούς μετόχους, επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε στρατηγικές συνεργασίες εκχωρώντας μειοψηφικά μερίδια των εταιρειών σε υψηλές τιμές.

Δεν είναι τυχαίο, πως αυτή την περίοδο κυοφορούνται περί τα 18 με 20 deals στο ΧΑ με επίκεντρο εταιρείες από τη μεγάλη και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Μάλιστα από τον Μάιο και μετά μία ομάδα 10 small cap funds έχει ενεργοποιηθεί στην αγορά βάζοντας στο monitoring τους εισηγμένες από 500 και 200 εκατ. ευρώ και κάτω.

Ονόματα όπως το AXIS Small Cap Fund, το Franklin Smaller Companies, το Reliance Small Cap Fund ή το HDFC (5 από τα 10 κορυφαία σε απόδοση για το 2019, διεθνώς ) έχουν ανθρώπους στην Αθήνα και παρακολουθούν συγκεκριμένες εταιρείες (Cenergy, Quest, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ κ.α από αυτή την κατηγορία).

Μαζί με τα ξένα funds έχουν ενεργοποιηθεί βασικοί μέτοχοι μικρότερων εταιρειών, χρηματιστές, επενδυτικά σχήματα και lobbies που με μέτρια ρευστότητα "σηκώνουν" μετοχές εταιρειών που ήταν υπό-υποτιμημένες με χρηματιστηριακή αξία στα 10, 20 και στα 30 εκατ. πετυχαίνοντας το πρώτο 6μηνο να γράψουν διψήφιες αποδόσεις. Περισσότερες από 45 εισηγμένες των μικρότερων κατηγοριών είχαν απόδοση από 30% έως και 115% στο πρώτο 6μηνο τάση που θα συντηρηθεί εάν και εφ΄όσον συνεχίσουν υψηλότερα και τα βαριά χαρτιά.

Το μεγάλο στοίχημα η... επιστροφή των επενδυτών και οι νέες εισαγωγές 

Η αλήθεια είναι,πως η παρατεταμένη ανοδική κίνηση στο ΧΑ (η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια από τη αρχή της κρίσης, το 2008) έχει κινήσει το ενδιαφέρον θεσμικών αλλά και ιδιωτών επενδυτών, με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται για τρίτο συνεχόμενο μήνα στις εισροές κεφαλαίων στα αμοιβαία κεφάλαια, και δη στα μετοχικά εσωτερικού, στην αύξηση των κωδικών που επανεργοποιούνται (τον Ιούνιο ξανά κινήθηκαν περί τις δέκα χιλιάδες κωδικούς ελλήνων , αριθμός μικρός μεν πλην όμως είναι μία αρχή μετά από ένα 5ετές τέλμα).

Το ζητούμενο για την "επόμενη ημέρα" του ΧΑ είναι η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος με στόχο να υπερβούν τον αριθμό-όριο των 50 χιλιάδων (μέχρι το φθινόπωρο) όπως και η είσοδος νέων εταιρειών στο ΧΑ.

Ηδη σε 3-4 μεγάλες ιδιωτικές χρηματιστηριακές, σε γραφεία 2 εξειδικευμένων εταιρειών/συμβούλων και σε Eurobank, Alpha Bank επικρατεί κινητικότητα όσον αφορά στην προοπτική νέων αναδοχών, εκδόσεων και πιθανής εισόδου στο χρηματιστήριο μίας 10άδας εταιρειών από τον ασφαλιστικό κλάδο, τον ξενοδοχειακό, τον φαρμακευτικό- υγείας και από τον τομέα των logistics-μεταφορών.

Το γεγονός πως από την...φούσκα του 1999 μέχρι τελευταία έχουν αποχωρήσει, κλείσει, απορροφηθεί κ.λ.π το ένα τρίτο του χρηματιστηριακό ταμπλό έχει...εξαφανισθεί καθίσταται άμεσης προτεραιότητας η ενδυνάμωση του θεσμού, με την είσοδο νέων εταιρειών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v