Σε νέα υψηλά με... 8 στα 8 το Χρηματιστήριο

Μια ανάσα από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης πριν την κάλπη. Κέρδη 5,67% σε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Αυξημένη η επιφυλακτικότητα σήμερα. Μεικτά πρόσημα για τράπεζες, πτώση για Coca Cola.

Σε νέα υψηλά με... 8 στα 8 το Χρηματιστήριο

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο, το οποίο κρίθηκε την τελευταία ώρα των συναλλαγών και στις τελικές δημοπρασίες, ήταν περισσότερο από εμφανής η επιστροφή της επιφυλακτικότητας, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν να ακούσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής με, σχετικά, μειωμένες θέσεις, όχι τόσο γιατί φοβούνται αυτό καθ΄ αυτό το μήνυμα που θα βγάλουν οι κάλπες, αλλά την αντίδραση της Αγοράς από την συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας και μετά.

Ασφαλώς και υπάρχει η αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “σε υψηλά επίπεδα παραμένει η επενδυτική ψυχολογία και οδηγεί το Χ.Α. σε νεότερα υψηλά, με τους όγκους συναλλαγών να υποστηρίζουν την κίνηση. Οι εκλογές της Κυριακής και οι προσδοκίες των Επενδυτών αναφορικά με το αποτέλεσμα, οδηγούν σε τοποθετήσεις, στέλνοντας πλήθος μετοχών σε πολυετή υψηλά. Η Αγορά παραμένει σε ανοδικό momentum και το ‘reality check’ θα έλθει σε δεύτερο χρόνο, όπου και θα αποκατασταθούν οι όποιες στρεβλώσεις και υπερβολές έχουν δημιουργηθεί στο ταμπλώ”.

Από την άλλη, οι περισσότεροι από τους Αναλυτές θεωρούν ότι ακόμα και με το πλέον θετικό σενάριο, όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, οι πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν volatility, με τους “profit takers” να αναλαμβάνουν πιο επιθετικούς ρόλους.

Σε αυτό ίσως συντελέσουν και τα σημερινά μηνύματα από την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που δείχνουν να μετριάζουν τις πιθανότητες άμεσης μείωσης των επιτοκίων από την Fed.

Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανική Αγορά εργασίας έδειξε σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του Μαϊου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 224.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι μόλις 72.000 τον Μάιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 160.000. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας κατέγραψε οριακή άνοδο στο 3,7%, από 3,6% προηγουμένως.

Τα στοιχεία δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ επιφυλακτικά χαμηλότερα ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, “αυξάνεται το βραχυπρόθεσμο πτωτικό ρίσκο, ειδικότερα για εκείνους που εισήλθαν καθυστερημένα στην Αγορά, ενώ μέγα ζητούμενο είναι η συμπεριφορά του Χ.Α. στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και ενώ θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα των Εθνικών εκλογών”.

Επιφυλακτικότητα έφεραν και τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τα οποία έδειξαν ότι η άνοδος του Ιουνίου ήταν “εσωτερική υπόθεση” με τους Ξένους να είναι στην πλευρά των πωλητών.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο οι Ξένοι Επενδυτές, στο σύνολό τους, εμφάνισαν εκροές της τάξης των €92,43 εκατ., με τις περισσότερες να γίνονται μέσω… Λονδίνου. Συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εκροές 82 εκατ. ευρώ.

Οι Έλληνες Επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές, με εισροές κεφαλαίων ύψους €92,46 εκατ.

Από εκεί και πέρα, η τελευταία προεκλογική συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από τις εξελίξεις στην Ελτράκ (+20,61%).

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικοί Μέτοχοι της Ελτράκ, πούλησαν μετοχές που αντιστοιχούν στο 66,03% στην ELTRAK CP (Θυγατρική της Αγγλικής εταιρείας CP HOLDINGS LTD) προς 3,2880 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχούσε σε premium 25,5%, σε σύγκριση με το κλείσιμο της μετοχής, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους περισσότερους Παράγοντες της Αγοράς να θεωρούν ότι θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της εισηγμένης.

Αξίζει να σημειωθεί η εμφανής απόσυρση των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα, από σημαντικό αριθμό τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να “οδηγήσουν την κούρσα, μέχρι τα τελευταία μέτρα της συνεδρίασης” και όλα να παιχτούν στο τελευταίο ημίωρο και τις τελικές δημοπρασίες, με τελική, οριακή, επικράτηση των “πράσινων” τίτλων.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, ο Γενικός Δείκτης, που έκλεισε σε νέα υψηλά 53 μηνών, συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 5,67%, ενώ το ανοδικό σερί παραπέμπει στον Δεκέμβριο του 2017, όταν ο Δείκτης, από τις 13/12 έως και τις 27/12/2017, είχε συμπληρώσει εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Επίσης, μετά και το σημερινό κλείσιμο, ο Δείκτης έσβησε όλες τις απώλειες από τις 10/12/2014 (το απόγευμα μετά την λήξη της συνεδρίασης, ανακοινώθηκε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Γενικό Δείκτη να έχει κλείσει στις 893,71 μονάδες) και γύρισε σε οριακά κέρδη 0,11%.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 3,01% για τον Γενικό Δείκτη και 8,37% κέρδη για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 45,88% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 98,74%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η τελευταία συνεδρίαση πριν τις Εθνικές εκλογές και τελευταία της εβδομάδος, δύσκολα θα διαφοροποιηθεί από τις 7 ανοδικές που έχουν προηγηθεί, ως προς την κατεύθυνση του προσήμου του ΓΔ, εν όψει των προσδοκιών για περισσότερο φιλική στάση προς το επιχειρείν μετεκλογικά. Στις ΗΠΑ ανακοινώνονται σήμερα τα στοιχεία της Αγοράς εργασίας του Ιουνίου”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Για σήμερα οι Επενδυτές στις Διεθνείς Αγορές θα στρέψουν το βλέμμα τους στα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, αναζητώντας σημάδια για το πότε θα μειώσει τα επιτόκια η Fed, αλλά πιστεύουμε πως η Ελληνική Αγορά θα κινηθεί υψηλότερα, εν όψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων”, ανέφερε στις εκτιμήσεις της η Eurobank Eq.

“Το momentum είναι δυνατό, οι όγκοι είναι υποστηρικτικού χαρακτήρα και αντικατοπτρίζουν την επενδυτική ψυχολογία. Η κίνηση αυτή καθοδηγείται, από την προσδοκία αναφορικά με τις εκλογές της Κυριακής 7/7” επεσήμαινε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 0,18%. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 900 μονάδες και το πρώτο σημείο στήριξης στις 870. Τo αποτέλεσμα των Εθνικών εκλογών θα κρίνει την πορεία του ΓΔ βραχυπρόθεσμα. Εάν η ΝΔ σχηματίσει αυτοδυναμία με >155 έδρες, τότε ο ΓΔ θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Εάν οι έδρες είναι <155, τότε θα διορθώσει βραχυπρόθεσμα”, σημείωνε η Merit Sec.

“Νέο υψηλό για τον ΓΔ χθες, παρά την αποκοπή μερισμάτων σε Δεικτοβαρείς τίτλους (ΟΤΕ, ΕΕΕ) που δεν κατάφεραν να καλύψουν το μέρισμα. Ικανοποιητικός και ο όγκος συναλλαγών, παρά την αργία στις ΗΠΑ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 870 και αντίσταση στις 896. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2213 και αντίσταση στις 2306. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 802 μονάδες και αντίσταση στις 860. Συμπερασματικά: Η εικόνα παραμένει η ίδια: Ο ΓΔ, με νέα υψηλά συνεχίζει να κινείται σε υπεραγορασμένες περιοχές. Οι ταλαντωτές σε υπεραγορασμένη ζώνη, χωρίς όμως να δώσουν σήμα διόρθωσης. Οι δείκτες κινούνται πλέον οριακά και συντηρούνται λόγω των ειδικών συνθηκών. Επόμενος ανοδικός στόχος και αντίσταση οι 896 μονάδες, στηρίξεις του ΓΔ στην περιοχή 851 - 870”, τόνιζε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Πειραιώς (+1,57%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+2,10%), Εθνική (+0,20%) και Eurobank (-0,22%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών “είδε” και τα δύο πρόσημα κινούμενος μεταξύ 824,69 (-0,64%) και 838,36 μονάδων (+1%), που βρέθηκε στις 17.00. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 837,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,93%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 745 μονάδες και πρώτη στήριξη τις 794. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 826 μονάδων, η τάση παραμένει επιθετική και δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 890 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, έκαναν το 6Χ6 οι αγοραστές στον Τιτάνα (+0,55%). Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία της νέας δημόσιας πρότασης της Τιτάν προς τους Μετόχους της, με στόχο να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με αντίστοιχους της Titan Cement International (TCI) στο Βέλγιο.

Αν ο κοινός τίτλος δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 18,65 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 19,64 ευρώ (τιμή ανταλλαγής δημόσιας πρότασης). Η πρώτη στήριξη στα 18,22 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 16,94 ευρώ.

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Jumbo (+4,33%) στις 25/6, ενώ σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και σε νέα ιστορικά υψηλά (!).

Το ημερήσιο “stop long” στα 16,27 ευρώ, αλλά θα ανέβει σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 2,55 δισ. ευρώ, ενώ δεν υφίστανται, έστω και θεωρητικές, τεχνικές αντιστάσεις (!)

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ανεβαίνει όποτε κάνει συναλλαγές ο Λεβεντέρης (+9,32%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ευρ. Πίστη (+8,08%), Πλ. Θράκης (+2,69%), Κυριακούλη (+6,74%) και Δομική Κρήτης (+14,08%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές και πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι, σήμερα αντέδρασε η Byte (+3,28%) και μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές οι Τρ. Αττικής (+2,48%) και Αλουμύλ (+1,08%).

Επιστροφή αγοραστών σε BriQ (+3,81%), Lavipharm (+1,71%), Profile (+1,75%) και ΕΚΤΕΡ (+6,94%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Frigoglass (+5,05%) και Σπύρου (+2,96%), στις 27/6 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τον Παπουτσάνη (+0,58%), ενώ χθες κυνήγαγαν τιμές υψηλότερα των 8,00 ευρώ στην Καράτζη (-3,16%), όμως σήμερα οι αγοραστές τραβήχτηκαν αισθητά χαμηλότερα (!)

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες. Ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς τις Εθνικές εκλογές, έχοντας πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων, για να ελπίζει σε κίνηση προς τις 988 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 853, 841 και 824 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να έχει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2275 μονάδων, για να βάλει σαν επόμενο στόχο τις 2420 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2188, 2162 και 2112 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Πρώτη φορά είδαμε κλεισίματα πάνω από τις 886 μονάδες. Αυτό είχαμε να το δούμε από 26 Φεβρουαρίου του 2015” αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Δεν μπορώ παρά να θυμηθώ με τρόμο, τις εφιαλτικές μέρες που ζήσαμε τέτοια περίοδο το 2015. Το Χρηματιστήριο ήταν κλειστό όλο τον Ιούλιο, λόγω της επιβολής των “capital controls”.

Είχαμε την 17ωρη διαπραγμάτευση, που μας οδήγησε σε ένα νέο σκληρό (και αχρείαστο) μνημόνιο. Στην Αγορά κυκλοφορούσαν τρομοκρατικά σενάρια, σαν να ερχόταν το τέλος του Κόσμου.

Ακόμα και όσοι είχαν ρευστοποιήσει και είχαν χρήματα, ή είχαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, φοβόντουσαν.

Το Χρηματιστήριο άνοιξε στις 3 Αυγούστου του 2015 και αυτό έφερε την κατάρρευση των τιμών.

Ακολούθησε η καταστροφική ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών το Φθινόπωρο του 2015, όπου πουλήσαμε τις Ελληνικές Τράπεζες για 750 εκατομμύρια ευρώ. Τράπεζες που άξιζαν στο Χρηματιστήριο 45 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο του 2014.

Τα επόμενα χρόνια, πολλές φορές προσπαθήσαμε να ανακάμψουμε, αλλά ποτέ δεν το καταφέραμε.

Σήμερα επανακάμπτουμε στα επίπεδα τιμών του Φεβρουαρίου του 2015, κυρίως βασιζόμενοι σε προσδοκίες.

Αν τη Δευτέρα δεν έχουμε μια σταθερή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, οι προσδοκίες θα αναστραφούν.

Αν από την άλλη, τη Δευτέρα έχουμε μια σταθερή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, η ευφορία θα συνεχιστεί για λίγο, αλλά οι Επενδυτές θα απαιτήσουν από την Κυβέρνηση να τους εντυπωσιάσει.

Η νέα Κυβέρνηση θα έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή της, για να εντυπωσιάσει τις Αγορές.

Οι Αγορές για να εντυπωσιαστούν περιμένουν κάποια άμεσα αποτελέσματα στις Αποκρατικοποιήσεις και στα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε μακρόχρονη εκκρεμότητα, αλλά και στο θέμα των “κόκκινων” δανείων των Τραπεζών, που ήδη προχωρά προς επίλυση.

Περιμένουν αποτελέσματα και σωστή στόχευση των αναπτυξιακών Νόμων και τέλος περιμένουν άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου. Κανείς δεν θέλει μείωση του Δημοσίου, γιατί αυτή έχει ήδη γίνει. Αποτελεσματικό και φιλικό Δημόσιο ζητάνε όλοι.

Αν η νέα Κυβέρνηση τα καταφέρει, θα αφήσουμε πίσω μας την κρίση.

Αλλιώς καλημέρα νέο μνημόνιο.

Σε όλο αυτό το επενδυτικό Eldorado που προσδοκούν οι Επενδυτές, το Χρηματιστήριο θα πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο.

Μέχρι τώρα οι Τράπεζες χειρίζονται το θέμα του δανεισμού και το Κράτος το θέμα των επιδοτήσεων. Στο θέμα της χρηματοδότησης κεφαλαίου (equity financing), αυτή γίνεται εξωχρηματιστηριακά χωρίς να διασφαλίζεται η απαραίτητη διαφάνεια, ή μέσω Ξένων Χρηματιστηρίων.

“Ας ελπίσουμε η νέα Κυβέρνηση, να δώσει την πρέπουσα σημασία και σε αυτό το θέμα”, σημειώνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Η εβδομάδα προς την τελική ευθεία των εκλογών έκλεισε με θετικό πρόσημο και στις πέντε συνεδριάσεις της”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το γεγονός αυτό θα περνούσε απαρατήρητο αν δεν μεσολαβούσαν σημαντικές αποκοπές μερισμάτων σε αξία, οι οποίες ήρθαν πάνω σε κέρδη Γενικού Δείκτη άνω του 40%. Η Αγορά είχε κάθε λόγο να διορθώσει, να αναμείνει και να γίνει πιο επιλεκτική ενόψει των γεγονότων που έχει μπροστά της.

Η αγοραστική επιμονή και η ήπια αλλαγή κερδισμένων θέσεων, έδειξε ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο περιθώριο, που αναζητά την στιγμή της αδυναμίας για να τοποθετηθεί απορροφώντας την προσφορά.

Στην μείωση της δυναμικής της ανόδου πάντως, έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η Ελληνική Αγορά δεν είναι εξόφθαλμα φθηνή, υπό την έννοια ότι πολλές αποτιμήσεις, κυρίως Εμποροβιομηχανικών τίτλων, βρίσκονται κοντά σε πολυετή υψηλά, ενώ άλλες κινούνται αποκλειστικά στην λογική της επόμενης ημέρας.

Η κερδοφορία έχει διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι ρυθμοί ωστόσο αύξησης των τιμών έχουν ξεφύγει, δημιουργώντας εικόνα επιμέρους υπερβολών.

Πλέον το ράλι της Αγοράς έχει προσεγγίσει το 46% και αν θα θέλαμε να δούμε αυτή την ισχυρή ανοδική διαδρομή ως μέρος των προσδοκιών που σταδιακά ενσωματώθηκαν στον Δείκτη, θα μπορούσαμε να κάνουμε τις εξής παραδοχές:

Η άνοδος από τις 600 έως τις 700 μονάδες είχε την βάση της στο πρώτο κύμα μείωσης των επιτοκίων των 10ετων ομολόγων και στην ομαλοποίηση της εικόνας των αποτιμήσεων, υπό την έννοια της μείωσης των μεγάλων εκπτώσεων στις κερδοφορίες και τις καθαρές θέσεις.

Η επόμενη στάση του Δείκτη στις 750 μονάδες είχε τον χαρακτήρα της μείωσης της αβεβαιότητας που συνεπαγόταν η Προεδρική εκλογή το 2020, καθώς ο απαιτούμενος πήχης των θετικών ψήφων είναι πλέον 151. Από τις 750 μονάδες έως και σήμερα διαδοχικά αποτιμήθηκαν: η συρρίκνωση του εκλογικού χρόνου, η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών μετά τις Ευρωεκλογές και το καθαρό προβάδισμα του πρώτου Κόμματος με αυτοδυναμία.

Αυτό που δεν είναι αποτιμημένο είναι μια διαφορά άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων και μια άνετη αυτοδυναμία που θα δώσει αρκετούς βαθμούς ελευθερίας στην υλοποίηση του Κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και ένα μήνυμα έντασης στην πολιτική εντολή.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ολοκλήρωση ενός μακροχρόνιου πυθμένα, που είχε χαμηλό στις 600 μονάδες .Οι αντιστάσεις που μεσολαβούν από το χαμηλό έχουν πέσει με συστηματικό τρόπο, η δομή της αντιστροφής είναι αρκετά δουλεμένη με συναλλαγές και ενδιάμεσες διορθώσεις, γεγονός που συνιστά συμπαγή και ποιοτική την έως τώρα πορεία.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκ νέου σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, τόσο σε ημερήσια όσο και σε εβδομαδιαία διαγράμματα, όμως η έξοδός του από την κύρια ζώνη αντίστασης των 895 μονάδων, δικαιολογεί την υπερβολή της… υπερβολής των ταλαντωτών (overshoot) προς την επόμενη αντίσταση των 950 μονάδων.

Όλοι οι κινητοί μέσοι είναι αγορασμένοι, ο MACD ξαναγύρισε ανοδικός μετά την μικρή κόπωση του Δείκτη και η Αγορά έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Φεβρουαρίου του 2015, λίγες ημέρες πριν την αλλαγή Κυβερνητικής σκυτάλης στην Ελλάδα, συμβαδίζοντας πιθανότατα και με την ολοκλήρωση ενός κύκλου εξουσίας.

Όλα δείχνουν ότι η επόμενη εβδομάδα θα έχει αρκετή δράση, δεδομένης της πληθωρικής εικόνας που παρουσιάζουν πλέον οι περισσότερες τεχνικές ενδείξεις. Σε αυτό το κλίμα αυξημένης μεταβλητότητας, όπου τα γεγονότα θα κληθούν να μετρήσουν τις αποκλίσεις από τις προσδοκίες, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το νέο αφήγημα, η διαμόρφωση δηλαδή νέων προοπτικών και ροής γεγονότων που θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην επικράτηση της κατοχύρωσης κερδών ενόψει της είδησης, στάση που είθισται να επικρατεί μετά από κάθε κομβικό γεγονός.

Ο βαθμός απορρόφησης των ευκαιριακών επενδυτών, που κινήθηκαν με βάση την δυναμική της περιόδου από το τέλος Μαΐου έως και την παραμονή των εκλογών, θα αποτελέσει ένα ακόμα σημείο αναφοράς για την ποιότητα του Επενδυτικού Κοινού που αποφάσισε να τοποθετηθεί τους τελευταίους μήνες και τις συναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να επιχειρηθεί μια άμεση κίνηση προς το ψυχολογικό ορόσημο των 1.000 μονάδων.

Πέρα από τις μετεκλογικές εξελίξεις η ερχόμενη εβδομάδα έχει και τις καθιερωμένες εταιρικές πράξεις και προγραμματισμένα γεγονότα.

Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένο το τακτικό Eurogroup, στο οποίο θα εξετασθεί η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και οι επιπτώσεις των προεκλογικών εξαγγελιών, για τις οποίες, πιθανόν, θα γίνουν κάποιες συστάσεις.

“Την Τετάρτη, ο ΟΔΔΗΧ έχει την προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, με το επιτόκιο να φλερτάρει με νέα ιστορικά χαμηλά (προηγ. 0,34%) για την έκδοση, μετά το χαμηλό που σημειώθηκε στην έκδοση των 26 εβδομάδων (0,23%)”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικά αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές στο Πετρέλαιο, απώλειες για το Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερες για τον Χρυσό.

Καθοδικά κινήθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Μάιο. Τα συμβόλαια για “made in Germany” προϊόντα κινήθηκαν αρνητικά κατά 2,2%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Έρευνα του Reuters εκτιμούσε ότι θα υποχωρήσουν κατά 0,1%.

Όπως μετέδωσε το Reuters, “το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι ο τομέας αναμένεται να παραμείνει αδύναμος τους επόμενους μήνες”.

Υποτονική θα παραμείνει η Ιταλική Οικονομία τους επόμενους μήνες”, σύμφωνα με την Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Ιταλική Οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 0,1% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, βγαίνοντας από την ύφεση του δεύτερου εξαμήνου της περασμένης χρονιάς.

Η Στατιστική Υπηρεσία σημείωσε ότι “ο μηνιαίος δείκτης της για τον Ιούνιο δείχνει σενάριο οικονομικής αδυναμίας”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τρεις σημαντικές προκλήσεις για την Κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα από την κάλπη της 7ης Ιουλίου, καταγράφει σε ανάλυσή της η Bank of America Merrill Lynch. Συγκεκριμένα σημειώνει πως “ο Νικητής των εκλογών θα πρέπει να διαφυλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους, να αποκαταστήσει την υγεία των Τραπεζών και να υλοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις”.

“Οι Έλληνες προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις πρόωρες Βουλευτικές εκλογές”, σημειώνει σε νέα της έκθεση η Citi.

Οι Ελληνικοί πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά, συγκριτικά με τις προηγούμενες δυο Εθνικές εκλογές (τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015) και τώρα υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία Κομμάτων στη Βουλή, που τάσσονται υπέρ μιας σχέσης συνεργασίας με τους Διεθνείς Δανειστές της Ελλάδας και που είναι κυρίως φιλοευρωπαϊκά. Αυτή η σχέση παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και την ανάκαμψη της Χώρας, που βρίσκεται στα σπάργανα.

Μια υψηλότερη ανάπτυξη μπορεί να είναι αρκετή για να συνεχίσουν οι Οίκοι αξιολόγησης τις αναβαθμίσεις τους, εκτιμά η Citi. Η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει νέο γύρο αγοράς τίτλων, πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το αν η αξιολόγηση της Ελλάδας επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον υπό την επιτήρηση ενός προγράμματος διάσωσης.

Ωστόσο, καταλήγει η Citi, τo έργο που θα έχει η επόμενη Κυβέρνηση, για να φέρει την Ελλάδα σε έναν ενάρετο δρόμο ανάπτυξης και να σχεδιάσει μια σταθερή μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει δύσκολο.

“Ξεπέρασαν το 20% φέτος οι συνολικές αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, σε όσους πήραν το ρίσκο να τα κρατήσουν στην κατοχή τους, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη”, γράφει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει: “Το ράλι των Ελληνικών ομολόγων ενδέχεται να συνεχιστεί, καθώς οι επικείμενες εκλογές αναμένεται να φέρουν στην εξουσία μια Κυβέρνηση φιλικότερη στις Αγορές, ενώ πέραν τούτου υπάρχει και η προοπτική συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινή συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 896,5 (+0,40%) και 887,54 μονάδων (-0,60%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 894,33 (+0,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 894,66 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,19%.

Ο τζίρος στα 97,1 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το αρνητικό οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ και ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo και Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό ΟΤΕ και Σαράντης.

Στο φίνις κρίθηκε η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.480 συμβόλαια).

Στα 15.959 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.835 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.438, 1.316 για τον Ιούλιο και 122 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.260) κινήθηκε μεταξύ 2.251,25 και 2.275,75 μονάδων.

Αυξήθηκε, οριακά, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (60.000 Alpha Bank, 30.000 Jumbo, 7.296 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.388), Alpha Bank (5.789), Πειραιώς (2.466), ΔΕΗ (2.776), Εθνική (7.197), Ελλάκτωρα (895), Μυτιληναίο (602), MIG (4.820), Τρ. Αττικής (325), Cenergy (380), ΑΔΜΗΕ (353), Τέρνα Ενεργειακή (401), ΓΕΚ (175), Lamda Development (273), Ελ. Πετρέλαια (212), Intralot (513), Τιτάνα (199), Viohalco (174), Jumbo (104), ΟΠΑΠ (918), ΟΤΕ (226).

Ας σημειωθούν τα 120 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ και άλλα 400 δικαιώματα αγοράς για το ίδιο τίτλο, τα 150 λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ και τα 250 λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 46.100, Alpha Bank 71.737, Εθνική 67.231, MIG 91.162, Πειραιώς 26.840, ΔΕΗ 20.451, Μυτιληναίος 10.096.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                         Name of Issuer                                  NSP      Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,01%

2019-06-28

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.960.818 τεμ., (από 36.960.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.183.137 τεμ. (24.188.196), ΔΕΗ 6.888.692 τεμ. (6.688.692), Eurobank 77.695.084 τεμ. (77.755.084), Εθνική 30.200.300 τεμ. (33.200.300), ΟΠΑΠ 1.280.256 τεμ. (1.280.256), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v