Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street, αρέσει στις ευρωαγορές η υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την ΕΚΤ, 1 + σήμερα μετρά το ΧΑ για την κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής.
Από την έκβασή της θα κριθούν πολλά και στη χρηματιστηριακή αγορά και δεν αναφέρομαι στη βραχυπρόθεσμη αντίδρασή της, Δευτέρα-Τρίτη, αλλά για τη συνέχεια προς τον δύσκολο Σεπτέμβριο.
Μέχρι τώρα στο ΧΑ εξελίσσεται ένα στοίχημα προεξόφλησης, που έχει αποφέρει από την επομένη των ευρω-εκλογών άνοδο του Γενικού Δείκτη από τις 733,72 μονάδες (χαμηλό 27/5) μέχρι τα χθεσινά υψηλά των 891,31 μονάδων.
Σημαντικό το όφελος για τα long χαρτοφυλάκια και traders, που προφανώς δεν περνά απαρατήρητο από ξένους παίκτες, οι οποίοι μέχρι τώρα παραμένουν θεατές αυτής της θεαματικής διόρθωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το αν από Δευτέρα-Τρίτη θα έχουμε και νέες εισροές ή μαζικές εκροές εξαρτάται από το αποτέλεσμα της κάλπης, ωστόσο όπως σημειώνει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, οι εισροές στα δύο ελληνικά ETF ξεπέρασαν τα 610 εκατ. δολάρια, με τον MSCI να έχει άνοδο 29% και την έκθεση σε μεγάλες θέσεις (Coca Cola, OTE, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, Εθνική, Μυτιληναίος και Πειραιώς).
Προφανής η... στοχοθέτηση των funds και πώς να γίνει αλλιώς, όταν η βαρύτητα στη στάθμιση στη διαμόρφωση του δείκτη είναι συνολικά στο περίπου 20% για τις 4 συστημικές τράπεζες ενώ ένα άλλο 20% για μόλις δύο -Coca Cola και ΟΤΕ. Δηλαδή κάποιος παίκτης, επενδυτής, με 4 τραπεζικές και 2 blue chips, έχει έκθεση της τάξεως του 40% στο σύνολο της αγοράς.
Για αυτό από Δευτέρα το ΧΑ ή θα... φύγει «σφαίρα» για πάνω από τις 920-930 μονάδες, ή θα διορθώσει άτακτα προς 868 και 850 μονάδες. Δεδομένου ότι στη συνεδρίαση της 27ης Μαΐου ο μεν ΓΔ αντέδρασε με 6,09% (και με 2,32% την αμέσως επομένη), ο δε ΔΤΡ κατά 11,84% και 6,65% αντίστοιχα, δηλαδή σε μία σχέση 2/1 οι τράπεζες έναντι της αγοράς θα πρέπει να αναμένουμε ανάλογες «εκρήξεις» ή «βυθίσεις» στο διήμερο της επομένης των εθνικών εκλογών. Γιατί αναφέρομαι σε αυτά; Μα για να ενισχύσω την προσέγγιση πως σε ενδεχόμενη αντίδραση του ΧΑ, ο κλάδος με τον υψηλότερο συντελεστή «επιθετικότητας» είναι ο τραπεζικός.
Στις 817,16 ο ΔΤΡ, στις 2.269,70 ο FTSE25, με οδηγό τις Αlpha Βank και Εθνική ο τραπεζικός και με νέα υψηλά για Coca Cola, Jumbo αλλά (και σε προσαρμοσμένες τιμές) για Motor Oil και επιθετική κίνηση από ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ κ.λπ.
Στις 81/36 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, δηλαδή πάνω από τη σχέση 2/1 που θεωρούμε ως... οδηγό για την κίνηση long vs short, με πλειάδα μετοχών από τις χαμηλότερες κατηγορίες να υπεραποδίδει.
Συνεδρίαση όπου θα κριθεί η... κατάκτηση (ή όχι) των 898 μονάδων, του υψηλού 2018, ενώ σε ενδεχόμενη υπέρβαση και των 900 μονάδων, θα λέγαμε πως η αγορά ξεπερνά τα προ-ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα σε σημαντικό βαθμό (στις 840 ο ΓΔ στις 23 Ιανουαρίου), με ό,τι αυτό σημειολογικά μπορεί να σημαίνει και σηματοδοτεί για τη συνέχεια.