Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών και ΟΠΑΠ συντηρούν τις πιέσεις

Υπερισχύουν οι πωλητές στα blue chips σήμερα, ενώ κυριαρχούν οι εξελίξεις γύρω από τον ΟΠΑΠ. Πτωτικά οι τράπεζες, η αναδιοργάνωση της Deutsche Bank προκαλεί ντόμινο διόρθωσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών και ΟΠΑΠ συντηρούν τις πιέσεις

Συντηρείται η πτωτική τάση στο ΧΑ, με σημαντικές απώλειες σε τράπεζες και blue chips.

Σε... συστοιχία εξελίξεων αποδίδουν χρηματιστηριακοί παράγοντες την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει το ταμπλό.

Από τη μία, οι εξελίξεις με επίκεντρο τον ΟΠΑΠ σε συνδυασμό με την εύλογη κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και τα αρνητικά νεότερα από την Deutsche Bank δημιουργούν έδαφος πρόσφορο για τους short παίκτες.

Στα εκτός συνόρων, ξεχωρίζουν οι εξελίξεις στην Deutsche Bank, καθώς η διοίκησή της ανακοίνωσε τεράστιες περικοπές λειτουργικού κόστους (κυρίως απολύσεις), με συνέπεια η μετοχή να πιέζεται εκ νέου χαμηλότερα προς τα 6,934 ευρώ. Η νέα σημαντική διόρθωση της μετοχής λειτουργεί σαν... ντόμινο, ενεργοποιώντας ανάλογες κινήσεις από Παρίσι μέχρι Μιλάνο, με τον ευρωπαϊκό κλαδικό δείκτη να μετρά απώλειες μεγαλύτερες του 1%.

Μέρος των εντολών πώλησης που δίνονται σταθερά από την αρχή της συνεδρίασης αφορά και στα της Deutsche Bank, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος αποδίδεται στη... σιγή ασυρμάτου που από το πρωί έχει σημάνει για τον ΟΠΑΠ.

Η μέχρι τώρα πληροφόρηση περιορίζεται στην πρόθεση του βασικού μετόχου να προχωρήσει σε προαιρετική δημόσια πρόταση. Πρακτικά αυτό ισοδυναμεί -θεωρητικά όμως- σε μία αποτίμηση της τάξεως των 4,4-4,5 δισ. για το σύνολο του ομίλου, ωστόσο ακόμη και μέχρι πριν λίγο δεν είχε διευκρινισθεί εάν αυτό θα μπορούσε να αφορά το σύνολο του free float ή ένα... κριτικό μετοχικό μερίδιο που ενδεχομένως να ήθελε να αποκτήσει ο βασικός μέτοχος.

Το αρνητικό είναι πως όσο περνά η ώρα και δεν ανακοινώνεται κάτι επίσημα και αρμοδίως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (αλλά και από την εισηγμένη), τόσο ο πέπλος μυστηρίου καλύπτει από τις πιο λογικοφανείς εξηγήσεις μέχρι τις πιο... ακραίες εκδοχές και σενάρια.

Στο προηγούμενο σχόλιό μας σημειώναμε πως δεδομένης της πολύ σημαντικής θέσης που έχει ο ΟΠΑΠ -και που δεν περιορίζεται στα χρηματιστηριακά αλλά αφορά και περιλαμβάνει ζωτικούς χώρους άλλων κλάδων και τομέων δραστηριότητας-, η σημερινή εξέλιξη βαραίνει παράπλευρα άλλους κλάδους. Πρώτος και καλύτερος ο τραπεζικός, που δεδομένης της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης αλλά και της σιγής ενημέρωσης οδηγεί ορισμένα funds σε πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Ο κλάδος με την υψηλότερη απόδοση από την αρχή του έτους είναι αυτός που είναι πρώτος σε κάθε διόρθωση -καλή ώρα- ή σε ανοδική αντίδραση κινείται με τον επιθετικότερο ρυθμό.

Τάση που αποτυπώνεται στο ότι ο Δείκτης Τραπεζών διορθώνει στις 809,36, έχοντας διορθώσει νωρίτερα και χαμηλότερα στις 795,33 μονάδες, με το 56% εστιασμένο σε συναλλαγές σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Μεγαλύτερες οι απώλειες, 4,44% στο 1,763 ευρώ, για τη μετοχή της Αlpha Βank όπως επίσης και ο μεγαλύτερος τζίρος με αξία στα σχεδόν 13 εκατ. νωρίτερα, στις 15:30.

Στην πλειονότητα των blue chips υπερισχύουν οι πωλητές -με αγοραστές μόνο σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Sarantis. Χωρίς μεταβολή οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και Lamda Development.

H ουσία, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, είναι πως (κυρίως) οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ και οι συνέπειες που έχουν δημιουργηθεί επισκιάζουν τις πολιτικές εξελίξεις, και την ορκωμοσία -ήδη- της νέας κυβέρνησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v