Κόντρα στην ήπια διόρθωση των κύριων ευρωπαϊκών αγορών στο ΧΑ, οι long δίνουν συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση.
Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα των κινήσεών τους είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά καθώς η άνοδος είναι προσεκτική, σταθερή και μεθοδική, με τα «ισχυρά χέρια» να έχουν αναλάβει εδώ και 15', με ορατά τα αποτελέσματα στο ταμπλό. Και ο ρυθμός συναλλαγών έχει επιταχυνθεί, με συνακόλουθη ενίσχυση του τζίρου, και οι κινήσεις των traders έχουν γίνει επιθετικότερες σε συγκεκριμένα χαρτιά-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στα οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια της ροής μας.
Από τις αρχικές 862,46 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κερδίζει έδαφος πολύ στρωτά, επανακτώντας τις απώλειες της διήμερης... εξαέρωσης τη Δευτέρα-Τρίτη, με τον Δείκτη Τραπεζών να επανακάμπτει προς τις 780 μονάδες, που ήταν και το κύριο ζητούμενό μας από τα προηγούμενα σχόλιά μας και με τον FTSE25 να επανέρχεται στην περιοχή των 2.180 μονάδων. Ολα καλά λοιπόν; Προσωπικά δεν θα βιαστώ καθώς από το προσυνεδριακό σχόλιο ήθελα να βεβαιωθώ για το «κλείσιμο» σε εβδομαδιαία βάση, συνεπώς θα περιμένουμε και αύριο.
Πάντως, μέχρι τώρα οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές και για το ότι η αντίδραση στηρίζεται κυρίως σε εγγενείς παραμέτρους και όχι σε βοήθεια της Φρανκφούρτης ή της Wall Street. Παρεμπιπτόντως πριν λίγο (*) τα futures του S&P 500 έδειχναν ανοδικό άνοιγμα από τις 3.005 και 0,25% υψηλότερα, με τις προσδοκίες των long να επικεντρώνονται (κυρίως ) στις ενέργειες της Fed, μεταξύ άλλων και για μείωση των επιτοκίων.
Το 38% του τζίρου πραγματοποιείται μεν στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή περί τα 10 εκατ., που δεν είναι πολλά σε σχέση με αυτά του διημέρου αλλά και μακράν του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας.
Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών/τζίρου, γι' αυτό θα επιμείνω και θα περιμένω και το αυριανό «κλείσιμο».
Στο επίκεντρο, από τις τραπεζικές, η Εθνική, με τον Χρήστο Κίτσιο να μας ενημερώνει λεπτομερώς για την εξέλιξη της σχετικής διαδικασίας.
Ενα επιτόκιο, της τάξεως του 8,25%, εάν όντως διαμορφωθεί σε αυτά τα επίπεδα, είναι καλό και βοηθά στους σχεδιασμούς της διοίκησης Μυλωνά. Εχω υποστηρίξει πως η μείωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων διευκολύνει ποικιλοτρόπως τράπεζες, ομίλους, επιχειρηματίες κ.λπ. να εκμεταλλευτούν την ανάλογη μείωση του λεγόμενου «κόστους χρήματος». Ακόμη και τα 8 εταιρικά ομόλογα (ελληνικού δικαίου) θα μπορούσαν εάν «επαναγοράζονταν» να αποφέρουν σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού. Θα τα δει και θα τα βρει μπροστά της η αγορά, το επιχειρείν... συν τω χρόνω.
Από τα blue chips ξεχωρίζει το... πέταγμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως τα 6,18 ευρώ, μειώνοντας και άλλο το discount έναντι της... θυγατρικής ΤΕΝΕΡΓ. Σχετική ανάρτησή μας στον Εκηβόλο, σε καλό σημείο της αντίδρασης. Ισχυρά όλα τα χαρτιά-επιλογές των funds, με κορυφαία τα Jumbo, Μυτιληναίος, Motor Oil, τη -μία κατηγορία μόνη της- ΔΕΗ αλλά και την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.
Ενδεικτικό το ότι λίγο πριν τις 14:30 μόνο μία από τις 25 του δείκτη (Τέρνα Ενεργειακή) ήταν οριακά -0,25%- χαμηλότερα, στα 7,35 ευρώ.
Υπεραπόδοση και στις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Aegean, Lamda Development, Sarantis, ενώ η Coca Cola, όπως είχαμε αναφέρει από το προσυνεδριακό, είναι σε ρόλο... μπαλαντέρ για τους long, καθώς σήμερα έχει χαμηλώσει ταχύτητα ο ΟΤΕ.
Στις 81/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, διευρύνοντας την αρχική του 2/1 με πληθώρα μ/μ στον πίνακα με υπεραπόδοση. Ενδεικτικά οι αναφοράς μας για ΚΕΚΡΟΠΑ, ΙντραΚατ, ΚΛΜ, Ιατρικό, ΑΒΑΞ, Ιντρακόμ κ.α.
(*) στα 30 plus η αξία των συναλλαγών, στις 14:30.