ΧΑ: Προσπάθειες αντίδρασης με... βαρίδια

Οι υποτονικές συναλλαγές παραμένουν ένα από τα βασικά προβλήματα της εγχώριας αγοράς. Πιέσεις για τις μετοχές της ΔΕΗ, της Coca Cola και της Σαράντης. Στήριξη από τις Εθνική, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ. Ηπιες μεταβολές του Γενικού Δείκτη.

ΧΑ: Προσπάθειες αντίδρασης με... βαρίδια

Παρά την απόλυτα επιφυλακτική εικόνα και τα μεικτά πρόσημα για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, οι αγοραστές στο Χ.Α. δείχνουν να συντηρούν οριακό πλεονέκτημα και να διατηρούν τον Γενικό Δείκτη σε θετικό πρόσημο και οριακά κέρδη, όμως εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επαγγελματίες του χώρου είναι η επιμονή του τζίρου σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Και είναι σε όλους γνωστό ότι με αυτούς του τζίρους, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Ενώ βαδίζουμε προς τη συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης παραμένει με ελάχιστα κέρδη, ψηλότερα από την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 849,84 (-0,17%) και 858,49 μονάδων (+0,85%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 24,5 εκατ., από τα οποία το 1,2 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ).

Το σύνολο των ενεργών traders έχει επικεντρωμένη την προσοχή του στον τραπεζικό κλάδο, του οποίου η προσπάθεια αντίδρασης δεν δείχνει να διαθέτει ιδιαίτερη δυναμική, αν συνυπολογιστούν και οι μετεκλογικές απώλειες, στη συνεχιζόμενη «ταλαιπωρία» της ΔΕΗ (-6,27%) και πολύ περισσότερο στις επιμένουσες πωλήσεις για τον τίτλο της Coca Cola (-1,13%).

Στους παραπάνω αρνητικούς πρωταγωνιστές, ίσως θα πρέπει να προστεθεί και η μετοχή του Σαράντη (-2,33%), όμως σε αυτή την περίπτωση οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές και δεν μπορεί να αποκλειστεί αναστροφή της εικόνας.

Η προσοχή και στη σημερινή έξοδο της χώρας στις αγορές. Οι πρώτες σκέψεις για την αποτίμηση του τίτλου έκαναν λόγο για μια απόδοση περίπου στο 2,1%, ωστόσο το μεσημέρι το Guidance υποχώρησε στο 2%, καθώς καταγράφεται μεγάλη ζήτηση που κινείται στη ζώνη των 7 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ενώ συνεχίζεται το επιλεκτικό ενδιαφέρον και για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, αξίζει να αναφερθεί ότι από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Εθνική (+1,89%), Ελλάκτωρ (+2,42%), ΕΧΑΕ (+1,23%), Μυτιληναίος (+1,60%), ΟΛΠ (+1,14%) και Τιτάν (+2,19%).

Τίποτα δεν έχει κριθεί, όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, όμως θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 850 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v