ΧΑ: Οι άμυνες στις 850 μονάδες και τα σενάρια αντίδρασης

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για τον ΓΔ. Φρένο στις μετεκλογικές πιέσεις που δέχονται πρωτίστως οι τράπεζες και η ΔΕΗ, επιβαρύνοντας την τάση, αναζητείται στο Χρηματιστήριο. Τα νέα ρεκόρ στη Wall, η τάση στις διεθνείς αγορές και οι επιλεκτικές κινήσεις στα mid-small caps.

ΧΑ: Οι άμυνες στις 850 μονάδες και τα σενάρια αντίδρασης

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν χθες το βράδυ οι αμερικανικές μετοχές, με τους τρεις δείκτες να διευρύνουν τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας και να σημειώνουν ένα ακόμα ρεκόρ σε μια συνεδρίαση με ήπιες μεταβολές.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στη Citigroup, την πρώτη μεγάλη Τράπεζα της Wall Street που ανακοίνωσε αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένες να ανακοινώσουν οι JP Morgan, Wells Fargo, Goldman Sachs και Johnson & Johnson.

Εν τω μεταξύ, «η μείωση των επιτοκίων τροφοδότησε μία νέα έξαρση του δανεισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2019, με το χρέος των Αναδυόμενων Αγορών να εκτινάσσεται σε ύψη-ρεκόρ και το επίπεδο του παγκόσμιου χρέους να αυξάνεται κατά 3 τρισ. δολάρια», σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν εξέφρασε ανησυχίες για τις πιθανές παράνομες χρήσεις του κρυπτονομίσματος του Facebook από τρομοκράτες. Σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποίησε ότι «το Libra θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος και για χρηματοδότηση τρομοκρατών και αυτό αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

«Kρυπτονομίσματα όπως το bitcoin έχουν χρησιμοποιηθεί για να στηρίξουν παράνομες δραστηριότητες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» υπογράμμισε σύμφωνα με το CNBC, προσθέτοντας ότι «δεν νιώθει άνετα με το λανσάρισμα του ψηφιακού νομίσματος από το Facebook».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Wall Street δεν δείχνουν να συμμερίζονται και σήμερα το πρωί οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα πρόσημα δείχνουν μεικτά.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και η ερώτηση που κυριαρχεί στα χρηματιστηριακά γραφεία είναι αν και κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η μετεκλογική πλαγιολισθητική κίνηση, που έχει «στοιχίσει» 4,85% στον Γενικό Δείκτη, 12,53% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., έστω και αν, σε επίπεδο Δείκτη, δείχνει να αντέχει το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων.

Τραπεζικός κλάδος και ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ δείχνουν οι πλέον ευάλωτοι στις πιέσεις των πωλητών, ενώ δεν διαφαίνονται άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι που θα αναλάμβαναν τον ρόλο «αντίβαρου» στις πιέσεις.

Από την άλλη, έστω και με σημαντικές αυξομειώσεις, συνεχίζονται οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και αυτό συντηρεί το ενδιαφέρον στο ταμπλό του Χ.Α.

Στη σημερινή ατζέντα, η Αγορά περιμένει τις εξελίξεις όσον αφορά την έξοδο της χώρας στις Αγορές, με έκδοση 7ετούς ομολόγου, ενώ σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει συνάντηση με τον Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν) και κατά πάσα πιθανότητα θα παραβρεθεί και στη συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του ESM.

Να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α. είναι προγραμματισμένο να εκποιηθούν 99.500 μετοχές της Profile και 34.800 μετοχές της Ιντεάλ. Ως τιμή εκκίνησης για την εκποίηση των μετοχών ορίζεται η τιμή της αμέσως προηγούμενης τιμής κλεισίματος, με απόκλιση κατά ποσοστό μείον δώδεκα τοις εκατό (-12%).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v