Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και υπεραπόδοση αρκετών μετοχών του δείκτη. Αντίδραση στο ΧΑ, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι εκτός αλλά εντός, λίγο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου για το πλαίσιο προβλέψεων για νέα και παλαιά NPEs, λίγο η διάθεση για ανοδική διόρθωση, φέρνει τα κάτω προς τα πάνω.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, ήταν αυτός που Δευτέρα-Τρίτη «ταλαιπώρησε» την αγορά αλλά ο ίδιος που σήμερα οδηγεί σε αλλαγή στάσης/τάσης τους traders. Οδηγός για τον κλάδο η Εθνική, το ανοδικό «γύρισμα» της οποίας ακολούθησαν διαδοχικά Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Ούτως ή άλλως, το τελευταίο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών αφορά σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις και δη στον τραπεζικό κλάδο, με το 40% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών.
Τα όσα αναφέρει ο Χρήστος λειτουργούν ευνοϊκά για το πολύπαθο τραπεζικό σύστημα, στο μείζον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων και από αυτή την άποψη είναι η σημερινή συνεισφορά στην προσπάθεια των long να καλύψουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων συνεδριάσεων. Θυμίζω πως χθες αφορμή για τη σημαντική διόρθωση του κλάδου ήταν το δημοσίευμα του Reuters για τους νέους κανόνες της ΕΚΤ, που αφορούν σε όλα τα κόκκινα δάνεια.
Οι εξελίξεις στις τράπεζες είναι η αφορμή, ο λόγος όμως θα πρέπει να αποδοθεί στην τεχνικότητα της αγοράς, στο πλαίσιο ενός retest που δικαιολογούνταν μετά τη διήμερη υποχώρηση. Θυμίζω πως στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε ότι «... Τεχνικά το γεγονός της απώλειας της στήριξης των 625 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) αποτελεί από μόνο του θέμα για τους traders, με τους long να έχουν ως ζητούμενο την άμεση επαναφορά του ΓΔ υψηλότερα αυτής της περιοχής. Μη άμεση ανακατάληψη των 625 μονάδων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τον τερματισμό της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης και να οδηγήσει την αγορά εκ νέου χαμηλότερα».
Με αυτή τη λογική προσεγγίζουμε την εξέλιξη της συνεδρίασης, με τον ΔΤΡ να αντιδρά 0,51%, ωθώντας και τον FTSE 25 υψηλότερα κατά 0,36% , συνακόλουθα τον ΓΔ με 0,58% έως τις 627 μονάδες.
Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με τον μεγαλύτερο τζίρο στη μετοχή της Εθνικής, που όπως αναφέρθηκε οδηγεί την ανοδική διόρθωση του κλάδου.
Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια μεν επίπεδα αλλά μετά τις 14:30 θα έχουμε πιο σαφή εικόνα για τη ροή εντολών από παίκτες του εξωτερικού. Αυξημένη κινητικότητα στη μετοχή του ΟΤΕ, με τέσσερα μεγάλα πακέτα για συνολικά 250.000 σε τιμές 10,74-10,75 ευρώ.
Από τα 28,24 στα 28,67 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, καθώς ευνοείται και σήμερα από τη... διαφορά τιμής μεταξύ Αθηνών-Λονδίνου. Το «γύρισμα» της δεύτερης βαρύτερης μετοχής του χρηματιστηρίου κάλυψε τις απώλειες του ΟΤΕ- της πρώτης βαρύτερης- και λειτούργησε υποστηρικτικά στην κίνηση Εθνικής, τραπεζών.
Με θετικό πρόσημο, πλέον, αρκετές μετοχές του δείκτη, με τον Μυτιληναίο να συνεχίζει υψηλότερα, μετά τη χθεσινή contrarian κίνησή του, προς τα 7,78 ευρώ, με τη Viohalco έως τα 2,72 ευρώ, τη Motor Oil έως τα 21,50, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως τα 4,26 ευρώ.
Στις 37/38 η σχέση ανοδικών/πτωτικών (με 117 αμετάβλητες) και στα άξια αναφοράς η υπεραπόδοση για τη μετοχή του ΙΑΣΩ, με νέο υψηλό στο 1,33 ευρώ, με τον τίτλο να... αναπνέει μετά και τη σημερινή δημοπρασία (σχετική αναφορά μας για τις δύο εκποιήσεις από Πήγασος και Λαυρεντάκης στον Εκηβόλο), για τη συνέχιση της αντίδρασης για την Alumil στο 0,31, της Profil στο 1,37, του Ανεμου στο 1,59, των Πλαστικών Κρήτης στα 10,90 ευρώ.
Σημειωτέον πως συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων στη Νέα Υόρκη. Η προσοχή εστιάζεται περισσότερο σε Goldman Sachs και BofA, που θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης.