ΧΑ: Ζητείται φρένο στην πτώση του Γενικού Δείκτη

Στην αντίδραση της Wall Street ποντάρει η εγχώρια αγορά για να σταματήσει η τετραήμερη πτώση του τραπεζικού κλάδου, ωστόσο βαρίδι στο διεθνές σκηνικό αποτελούν οι εξελίξεις στη Βρετανία. Ποια είναι η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Ζητείται φρένο στην πτώση του Γενικού Δείκτη

Τεχνολογικό ράλι χθες βράδυ στη Wall Street, επάνοδος του Nasdaq πάνω από τις 7.000 μονάδες και ο S&P 500 υψηλότερα κατά 1,07% στις 2.610 μονάδες. Η αντίδραση της Νέας Υόρκης έρχεται να δώσει ένα χρονικό περιθώριο στους long να ανασυνταχθούν και τις ευρωπαϊκές αγορές να αποτιμήσουν σε λίγη ώρα τη χθεσινοβραδινή... συντριβή της Μέι στη βρετανική βουλή.

Η επάνοδος των long στη Νέα Υόρκη, μετά την εντός πλαισίου υποχώρηση τη Δευτέρα, μπορεί να διευκολύνει τις κινήσεις των traders και στο ΧΑ, που χθες δοκιμάστηκε κυρίως λόγω των έντονων πιέσεων που δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος. Απώλειες μεγαλύτερες απ' ό,τι τη Δευτέρα και μάλιστα με επίμονους πωλητές σε Alpha Bank και Εθνική, το μείον 5,06% του κλαδικού δείκτη έρχεται να καταδείξει τον προβληματισμό των περισσότερων ξένων για τη ρευστότητα που προκαλούν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Οι ξένοι δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών τους και ο ευπαθής τραπεζικός κλάδος είναι αυτός, που κατ' αρχήν και κυρίως υφίσταται τις συνέπειες. Ωστόσο ο προβληματισμός αυτός δεν αποτυπώνεται μόνο στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των εισηγμένων, όπου τα «ξένα χέρια» έχουν σημαντικές θέσεις.

Η εικόνα της αγοράς το προηγούμενο διήμερο παραπέμπει σε μία ομάδα funds που μειώνει θέσεις και μία άλλη ομάδα που από τα μέσα και μετά, εντείνοντας προς το τέλος, απορροφά σημαντικό μέρος της προσφοράς, πετυχαίνοντας μάλιστα προς το κλείσιμο να διαμορφώσει με θετικό πρόσημο μία ομάδα μετοχών του δείκτη.

Χθες ήταν η σειρά των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Sarantis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ να ακολουθήσουν τον Μυτιληναίο, που σε ένα σημαντικό μέρος της συνεδρίασης ήταν ο μόνος και από τα 21 blue chips που κρατούσε το θετικό πρόσημο. Για την contrarian κίνηση της εισηγμένης, αναφερθήκαμε στον Εκηβόλο, καθώς ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία.

Στις 622,78 μονάδες ο ΓΔ, με απώλειες 1,13%, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί 5,06% στις 411,73 και με τον FTSE25 κατά 1,22% χαμηλότερα, στις 1.656,86 μονάδες.

Τεχνικά το γεγονός της απώλειας της στήριξης των 625 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) αποτελεί από μόνο του θέμα για τους traders, με τους long να έχουν ως ζητούμενο την άμεση επαναφορά του ΓΔ υψηλότερα αυτής της περιοχής. Μη άμεση ανακατάληψη των 625 μονάδων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τον τερματισμό της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης και να οδηγήσει την αγορά εκ νέου χαμηλότερα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (ίσως) τελευταία άμυνα για τους long να αποτελούσε η περιοχή των 613 μονάδων (σχετική αναφορά μας στον Εκηβόλο).

Γι' αυτό η σημερινή συνεδρίαση έχει τη σημασία της, καθώς θα φανεί εάν συνεχίζονται οι πωλήσεις/πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, κατά πόσον είναι εφικτή η αντίδραση ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών (πρόσφατα ήταν ΟΤΕ και Coca Cola, χθες ΟΠΑΠ...), η στάση των funds που έχουν μεγάλη έκθεση σε εισηγμένες του δείκτη (Motor Oil, ΤΙΤΑΝ, Jumbo κ.α.)

Ο τζίρος των 50,666 εκατ., συμπεριλαμβανόμενων των αρκετών πακέτων που έγιναν χθες (Ιντρακάτ, ΜΟΗ, Eurobank, Μυτιληναίος) είναι αυξημένος για συνεδρίαση που είχε σημαντική υποχώρηση από τις 11:30 μέχρι τις 16:30 και προσπάθεια ανασύνταξης των αγοραστών σε μία ομάδα μετοχών του δείκτη. Μένει να φανεί σήμερα εάν θα επανέλθουν οι long πάνω από τις 625 ή οι short θα πιέσουν προς τις 613 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v