Καθαρά πτωτική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στον απόηχο των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων, ή των διαφαινόμενων μη εξελίξεων που θα ήθελε η Αγορά και της πιθανολογούμενης παράτασης της, έτσι κι αλλιώς, μακράς προεκλογικής περιόδου, ενώ, σύμφωνα με την άποψη ορισμένων αναλυτών, η σημερινή συνεδρίαση αποκατέστησε τις “στρεβλώσεις” της προηγούμενης Παρασκευής.
Από την άλλη, ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), ήλθε να επιβεβαιώσει ότι η σημερινή υποχώρηση ήταν πολύ περισσότερο τράβηγμα των λίγων αγοραστών σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών και σαφώς λιγότερο αποτέλεσμα επιθετικών διαθέσεων που επέδειξαν οι εν δυνάμει πωλητές, κάτι που μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις σημερινές κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών, διευκόλυναν η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις Ευρωπαϊκές Αγορές, έστω και αν αυτές ανέκαμψαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, όπως και το “διστακτικό” ξεκίνημα της Wall Street, ενώ στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος.
Εν τω μεταξύ δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στο επιλεκτικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε μετά το μέσον της συνεδρίασης και αυτό σε συνδυασμός με τις σημαντικές βοήθειες που προσέφεραν οι τελικές δημοπρασίες (έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 10 μετοχές του FTSE25), απέτρεψαν τα χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Τελικά με θετικό πρόσημο επέπλευσαν οι ΕΕΕ (+1,06%), ΕΛΠΕ (+0,13%), ΜΠΕΛΑ (+1,32%), ΟΤΕ (+0,93%), ΤΙΤΚ (+0,98%), ενώ αμετάβλητοι τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν ότι ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί τον “αδύναμο κρίκο” της Αγοράς, με τον Τραπεζικό δείκτη να συμπληρώνει και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 7,6%, έστω και αν αποφεύχθηκε το κλείσιμο ΔΤΡ και των περισσότερων επιμέρους Τραπεζικών μετοχών στα χαμηλά ημέρας.
Από την άλλη, τουλάχιστον ενδιαφέρουσα δείχνει η εβδομάδα που ξεκίνησε, καθώς εκτός από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, ή μη, υπάρχει η ετυμηγορία του Βρετανικού Κοινοβουλίου για το “Brexit” (15/1), ξεκίνησαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο NYSE, με την Citigroup να κάνει σήμερα την αρχή, ενώ η εβδομάδα ολοκληρώνεται την Παρασκευή με την λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου στο Χ.Π.Α., αλλά και την ετυμηγορία της S&P, για την Ελληνική Οικονομία.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει τον καταλύτη πολιτικών εξελίξεων. Παράλληλα, στο τέλος της εβδομάδος (18/1) αναμένεται η ανακοίνωση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας, με προσδοκίες για αναβάθμιση, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν τα συμβόλαια των Παραγώγων του τρέχοντα μήνα. Αναμένεται, επομένως, μια εβδομάδα με συναλλακτική βελτίωση και αυξημένη μεταβλητότητα με τον Γ.Δ. να επιδιώκει την περαιτέρω αναρρίχηση εν μέσω μιας ζώνης που συνιστά σοβαρή περιοχή αντίστασης” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις φέρνουν την εκλογική αναμέτρηση νωρίτερα, με αυξημένες πιθανότητες αυτή να πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Το γεγονός είναι θετικό για την Οικονομία και το Χ.Α., το οποίο θα μπορούσε, μερικώς, να αυτονομηθεί έναντι νέων πιέσεων στις Διεθνείς Αγορές. Εξίσου κρίσιμο για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη είναι όμως και μία πετυχημένη έξοδος στις Αγορές. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται στήριξη από τις ετυμηγορίες των Οίκων αξιολόγησης, με την κοντινότερη να ανακοινώνεται αυτή την Παρασκευή. Αυξάνονται οι πιθανότητες ανοδικής διάσπασης των 650 μονάδων” εκτιμούσε η Merit Sec.
“Η Αγορά αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής, μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, η οποία θα γίνει την Τετάρτη” σημείωνε η Beta Sec.
“Η πολιτική σκηνή της Ελλάδας πρόκειται να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των Επενδυτών, για το αν τα χρόνια των αναταραχών έχουν μείνει στο παρελθόν”, τόνιζε σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, “η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι η Επενδυτική Κοινότητα δεν φαίνεται να περιμένει πως η Κυβέρνηση δεν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, επομένως το θέμα των εκλογών παραμένει στον Πρωθυπουργό και όλα δείχνουν ότι η προεκλογική περίοδος θα παραταθεί, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για Χ.Α. και Εγχώρια Οικονομία. Η Αγορά θα παραμείνει σε φάση αναμονής και η στασιμότητα, όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα εντείνει την υφιστάμενη επιφυλακτικότητα, από πλευράς των Ξένων χαρτοφυλακίων, κάτι που θα επιβεβαιώνεται και από τους καθημερινούς τζίρους. Η απουσία θετικών καταλυτών, κάνει να φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη η υπέρβαση των 650 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, κίνηση που μπορεί να προβλημάτιζε τους ‘short”.
Ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει υποσημείωσης ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.
Ο ΔΤΡ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 430,41 μονάδες (-4,88%), στις 17.00 βρέθηκε στις 431,52 (-4,64%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 433,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,17%.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 446 μονάδων, τόσο κερδίζει πόντους το σενάριο πιθανής δοκιμασίας των 398 μονάδων (ημερήσιο “stop long”). Πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 500 – 515.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος του Fourli (-1,48%). Στα 4,25 ευρώ έχει κατέβει το ημερήσιο “stop short”, ενώ απόλυτα κρίσιμη θεωρείται η στήριξη στα 3,94 ευρώ. Ο τίτλος “φλερτάρει” με χαμηλά 22 μηνών.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Μυτιληναίος, που πρόσθεσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Στα 7,19 ευρώ το ισχυρό “οχυρό” των “buyers”, στα 7,87 ευρώ το ημερήσιο “stop short”.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τεχν. Ολυμπιακή (+2,81%) και πέμπτη συνεχόμενη για ΚΛΜ (+3,55%) και Αλουμύλ (+4,78%).
Επιστροφή αγοραστών σε Λούλη (+1,82%) και Ιασώ (+3,35%, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Creta Farm (+11,98%) και Μοτοδυναμική (+2,92%).
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Epsilon Net ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 1 παλαιά μετοχή. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 5.587.720 μετοχών ορίζεται η 17/01/2019. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 1,2600.
Τεχνικά, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 650 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 630 και 644 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη στις 626 – 623 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί επαναδοκιμασία της ζώνης 610 – 600.
Σε περίπτωση θετικής έκπληξης και ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 650 μονάδων, οι κινήσεις “stop short” θα ωθήσουν τον Δείκτη προς τις 674 – 680 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,49%) και σύμφωνα με τα ίδια διαγράμματα, το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 1705 μονάδες, με τις επόμενες αντιστάσεις στις 1720 και 1750.
Σε περίπτωση πισωγυρίσματος, οι πρώτες στηρίξεις στις 1658, 1638, 1606 και 1574 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Δεν ξέρουμε αν οι εκλογές έρχονται πιο κοντά μετά τις εξελίξεις, κάτι που ‘οσμίζεται’ το Bloomberg, παρόλα αυτά και μόνο ως νέα δεδομένα μπορούν να επηρεάσουν την Αγορά” αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Πλέον είμαστε αντιμέτωποι με το πολύ σημαντικό 644 - 650 επίπεδο, που κατοχύρωση σε κλείσιμο θα δώσει αγοραστικό σήμα και στον ΓΔ σε ημερήσιο, θυμίζοντας πως το εβδομαδιαίο είναι στο 664 που είναι και υψηλό της πρόσφατης περιόδου.
Όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και αμέσως, σε σύντομο χρόνο, θα δοκιμάσει να περάσει και την συμφωνία των Πρεσπών από την Βουλή.
Μπροστά μας έχουμε την επίσκεψη των Θεσμών, στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ενώ το 10ετες διορθώνει με αργούς ρυθμούς και με το Υπουργείο Οικονομικών να θέλει να βγάλει μία μικρή έκδοση έστω και βραχυχρόνιας διάρκειας το επόμενο διάστημα.
Στα σημαντικά της εβδομάδας που πέρασε, τα “πακέτα” στον Ελλάκτωρα, με τον κ. Κούτρα να αποχωρεί από το μετοχικό του κεφάλαιο.
Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε πτωτικοί, παρόλα αυτά το σενάριό μας για μια ανοδική κίνηση σε τιμές και σε χρόνο είναι σε εξέλιξη, με την Αγορά να διψάει για νέα που θα μπορέσουν να δώσουν “καύσιμα” στην κίνηση.
“Όλα δείχνουν ότι οι 600 μονάδες είναι σημαντικό ‘οχυρό’ στήριξης και ικανό να αντέξει τις πιέσεις τουλάχιστον στην παρούσα φάση” εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από περίπου απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (οι Αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας).
Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, χαμηλότερα ξεκίνησαν οι δείκτες την συνεδρίαση στην Wall Street.
Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.
“H Κίνα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στις Ξένες επενδύσεις και θα αντιμετωπίσει δυσκολίες που συναντούν Ξένες εταιρείες που επενδύουν στη Χώρα”, ανακοίνωσε το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου.
Παρά την επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ και την εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα ανακοίνωσε ότι το εμπορικό πλεόνασμα του 2018, έναντι της Ουάσιγκτον, αυξήθηκε κατά 17% από την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας στα $323,32 δισ. και ήταν το μεγαλύτερο από το 2006, σύμφωνα με το Reuters.
“H ‘Μonte dei Paschi’ θα αρχίσει επαφές με Παράγοντες της Αγοράς, σχετικά με την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης για την ενίσχυση των κεφαλαίων της”, ανέφερε πηγή στο Reuters.
Η “Monte dei Paschi” ανακοίνωσε πως “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή της για την Ιταλική Τράπεζα, τις χρηματοδοτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και προειδοποιεί ότι η αποτυχία της να εκδώσει ομόλογο έχει αποδυναμώσει την κεφαλαιακή της θέση”.
Ο Ιταλός Υπουργός των Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Corriere della Sera”, ότι δεν βλέπει οικονομική ύφεση στον ορίζοντα, αλλά παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρξει μία περίοδος οικονομικής στασιμότητας.
Απώλειες κατά 1,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κινήθηκε αρνητικά κατά 1,3%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τον Οκτώβριο είχε αυξηθεί κατά 0,1% και στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28.
Ο Νοέμβριος είχε τη χειρότερη μηνιαία μέτρηση από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν η παραγωγή είχε απώλειες κατά 2,1%.
Σε ετήσια βάση, υποχώρησε κατά 3,3%. Οι οικονομολόγοι έρευνας του Reuters ανέμεναν μικρότερη, κατά 1,5% σε μηνιαία βάση και κατά 2,3% σε ετήσια.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “υψηλότερο έλλειμμα και χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τους στόχους κατέγραψε ο προϋπολογισμός στο τέλος Δεκεμβρίου 2018. Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν υψηλότερο έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκε σε 2,392 δισ. Ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 1,911 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζει υστέρηση της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκε σε 3,162 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,604 δισ. ευρώ. Οι επιδόσεις αυτές έρχονται παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες του Κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υποεκτέλεση1,085 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 513 εκατ. στο ΠΔΕ. Βασική αιτία των αποκλίσεων φαίνεται να είναι το γεγονός ότι δεν εισπράχθηκαν τον Δεκέμβριο, όπως είχε προϋπολογιστεί, αλλά μετατέθηκαν για τον Ιανουάριο, έσοδα 1,115 δισ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών”.
Στο ερώτημα του τι θα μπορούσε να συμβεί στη περίπτωση πρόωρων εκλογών, η Morgan Stanley εκτιμά πως ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τις Αγορές ως ένα νέο γεγονός ρίσκου. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν παραπέμπουν στην πιθανότητα μεγάλου κέρδους για τα μη συστημικά κόμματα. Αντιθέτως, υποδηλώνουν πως αν διενεργηθούν σύντομα νέες εκλογές, τότε η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά. Δεδομένων των επίμονων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους και το υψηλό απόθεμα “κόκκινων” δανείων, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύνεση και η μεταρρυθμιστική ατζέντα αποτελούν “κλειδί» για την Ελλάδα, όπως εκτιμά η MS. Η Οικονομία δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, όμως αυτό που θα είναι κρίσιμης σημασίας για τους Επενδυτές, κατά την εκτίμηση της MS, είναι αν η τάση αυτή είναι βιώσιμη.
“Ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να παραμείνει στην εξουσία για λίγους ακόμη μήνες, αν και αυξάνεται το ρίσκο πρόωρων εκλογών την Άνοιξη (πιθανόν το Μάιο μαζί με τις Ευρωεκλογές). Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πίσω από τη ΝΔ, η οποία δείχνει πιθανότερο να ηγηθεί της επόμενης Κυβέρνησης. Παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, οι πιθανότητες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου και της δημοσιονομικής πειθαρχίας παραμένουν χαμηλές”, σημειώνει η Citigroup.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 623,63 μονάδες (-1,90%), στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 627,79 (-1,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 629,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,92%.
Ο τζίρος μειώθηκε στα 24,6 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. Αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς και Ελλάκτωρ και στο υψηλό ημέρας οι Motor Oil, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
----ΧΠΑ
Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων, σε χαμηλά επίπεδα παρέμειναν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.068 συμβόλαια).
Στα 3.810 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.925 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.368, 825 για τον Ιανουάριο, 493 για τον Φεβρουάριο και 50 για τον Μάρτιο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.671,75) κινήθηκε μεταξύ 1.655 και 1.677 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.081 ΕΕΕ, 60.000 Grivalia), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.518), Alpha Bank (1.403), Πειραιώς (1.857), ΔΕΗ (308), Εθνική (1.291), ΟΤΕ (263), MIG (221), Ελλάκτωρα (470), Jumbo (130), Μυτιληναίο (117).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 54.010, Alpha Bank 19.331, Εθνική 31.639, Πειραιώς 17.687, MIG 49.841, ΑΔΜΗΕ 10.266.
Ας σημειωθούν τα 170 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,20 ευρώ.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,40% | 2018-01-02 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,60% | 2018-12-31 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.744.008 τεμ., (από 28.744.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.527.786 τεμ. (22.522.654), ΔΕΗ 6.524.107 τεμ. (6.524.107), Eurobank 21.079.643 τεμ. (21.809.643), Εθνική 8.226.551 τεμ. (8.226.551), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.