Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη... Βουλή

Το πολιτικό σκηνικό καλούνται να αποτιμήσουν οι επενδυτές. Ποια μηνύματα στέλνει η... ιστορία για τις εκλογικές χρονιές του ΧΑ. Ντεμπούτο στις αξιολογήσεις της οικονομίας κάνει ο S&P. Ποια «βαριά χαρτιά» παρακολουθεί στενά η αγορά.

Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη... Βουλή

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις και πυκνός ο χρόνος, με "πονηρά" τα πρώτα 24ωρα και την αυριανή αντίδραση της αγοράς σε όσα δρομολογεί ήδη η Κυριακή.

Στην πολιτική θεματογραφία του Euro2day.gr αναλύονται και καλύπτονται όλες οι πτυχές του σκηνικού, που πυροδοτήθηκε με την απόφαση Καμμένου να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την απάντηση Τσίπρα με το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για "καθαρές λύσεις".

Προφανές, πως όσα διαδραματίζονται από νωρίς το πρωί (από τις 10.00' με απευθείας τηλεοπτικές συνδέσεις) μέχρι και νωρίτερα θα επηρεάσουν άμεσα την στάση traders και επενδυτών. Τόσο των εντός, όσο (κυρίως) των εκτός συνόρων δυνάμεων που το τελευταίο διάστημα επιχείρησαν μία μικρής έκτασης προεξόφληση των πολιτικών εξελίξεων.

Ο κανόνας "η αγορά θέλει εκλογές, το ΧΑ κερδίζει τις εκλογικές χρονιές" μπορεί να ισχύει, με 10 στις 14 χρονιές που στήθηκαν κάλπες, αλλά δεν είναι όλες οι χρονικές περίοδοι της μεταπολίτευσης ίδιες. Για αυτό ως πιο ενδεικτικές θα αναφέρω μόνο τις δύο τελευταίες που κατά γενική εκτίμηση σημάδεψαν την "αλλαγή εποχής" το πέρασμα από την μεταπολίτευση (το πρώτο εκλογικό έτος, με την αναμέτρηση της 17ης Νοεμβρίου 1974, με το σύνθημα... ή Καραμανλής ή τανκς, την πρώτη αναμέτρηση μετά την 7ετή δικτατορία το ΧΑ είχε υποχωρήσει 13,28%).

Το 2012 με διπλές εθνικές εκλογές, στις 6 Μαίου και στις 17 Ιουνίου, με την ΝΔ πρώτο κόμμα το ΧΑ είχε ενισχυθεί με 33,42%.

Το 2015, επίσης με διπλή αναμέτρηση, στις 25 Ιανουαρίου και στις 20 Σεπτεμβρίου, την πρώτη με τον "πρώτο ΣΥΡΙΖΑ" και την δεύτερη με την στροφή 180ο και μετά από "κλειστές τράπεζες", χρηματιστήριο και capital controls το ΧΑ είχε μετρήσει απώλειες 23,58%. Και πάλι λίγες θα πει κάποιος πιο ψύχραιμος εάν ανατρέξει σε εκείνη την ταραχώδη χρονιά.

Και τώρα τι; το 2019 πως; Εκτίμηση μου πως θα ήταν εγωιστικό να μην συνεκτιμήσει κάποιος το ότι το 2019 είναι χρονιά εκλογών στην Ευρώπη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο από τις κάλπες στα τέλη Μαΐου να αναδειχθεί άλλη "γεωγραφία" στα κοινοτικά όργανα (παράλληλα με το Brexit), πως τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η θητεία Ντράγκι στην ΕΚΤ και ότι ήδη στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό επικεφαλής είναι ένας επίσης Ιταλός, ο Αντρέα Ενρια. Σε αυτά ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο τον Οκτώβριο να δρομολογηθούν εκ νέου εξελίξεις στην Γερμανία (εκλογές), ενώ τα μέτωπα σε Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο τη μία αναζωπυρώνονται και την άλλη εξασθενούν.

Ωστόσο ας περιοριστούμε σήμερα στα της εβδομάδος.

Στον ρυθμό του ομοσπονδιακού shutdown και των διαπραγματεύσεων με την Κίνα η Wall Street. Συνακόλουθα τα κύρια ξένα χρηματιστήρια, με ενδεικτική την απόδοση του S&P 500 κατά 3,57% (από την αρχή του έτους) και του DAX κατά 3,12%.

Ομως ας δούμε, πως διαμορφώνεται το κλίμα στις ξένες αγορές, με το μίνι ράλι να εξελίσσεται από τις 24 Δεκεμβρίου, όπως το "μετρούν" έμπειροι αναλυτές, αλλά με τους ταλαντωτές να παραπέμπουν σε ολοκλήρωση του, πιθανότατα λίγο υψηλότερα. Από την συνέχιση -για πόσο ακόμη- της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης στην Wall Street θα εξαρτηθεί, σε σημαντικό βαθμό, η έκταση της κίνησης σε Φρανκφούρτη κ.λπ. μέχρι Αθήνα.

Συνεπώς ζητούμενο, για τους long, να μην επιβαρυνθεί το κλίμα από το "μέτωπο των επαφών Ουάσιγκτον- Πεκίνου" την προσεχή εβδομάδα, ούτως ώστε να κερδηθεί χρόνος και ο S&P 500 να συντηρηθεί υψηλότερα των 2.520 μονάδων. Στις 2.596,26 διαμορφώθηκε σε κλείσιμο την Παρασκευή.

Για το ΧΑ μένει να φανεί, και θα φανεί από αύριο κιόλας, τι στάση θα τηρήσουν όσοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν εξελίξεις (το βράδυ της Παρασκευής) Για τους βραχυπρόθεσμους long παίκτες (αυτοί που κινούνται σε ορίζοντα Τ+2 έως εβδομάδα) τα χθεσινά ενδεχομένως να αποτελέσουν αφορμή για πισωγύρισμα, κίνηση που δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί όσο ο Γενικός Δείκτης δεν χάνει τις 620 μονάδες. Ωστόσο μένει να φανεί-από την στιγμή που θα επιβεβαιωθεί ή όχι η πλειοψηφία/ψήφος εμπιστοσύνης πως θα λειτουργήσουν όσοι προσέβλεπαν στην προσέγγιση/υπέρβαση των 650 μονάδων.

Σημειωτέον, πως όπως "μετρά" έμπειρος αναλυτής "... για 14 στη σειρά εβδομάδες ο ΓΔ συσσωρεύει σε ένα στενό εύρος 50 μονάδων, με πιθανό το ενδεχόμενο να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ της περιόδου του 2016". Το πιθανότερο είναι και αυτή την εβδομάδα να παραμείνει "εγκλωβισμένος" σε αυτό το εύρος με τους traders να περιορίζονται σε stock picking."

Η Αθήνα θα διευκολύνονταν εάν ο οίκος, που ανοίγει την... αυλαία των αξιολογήσεων για το 2019 (την Παρασκευή 18 του μηνός η S&P) έδινε μία βαθμίδα υψηλότερα ωστόσο η προσοχή είναι στραμμένη προς την 1 η Μαρτίου, οπότε και θα δώσει βαθμό ο Moody's. Μάλιστα η αξιολόγηση του Moody's υστερεί 2 και 3 βαθμίδες από των άλλων δύο, που σημαίνει ότι είναι ο επικρατέστερος να μας ανεβάσει... σκαλί ή... σκαλιά. Θυμίζω, πως ο συγκεκριμένος οίκος ήταν αυτός που (στα τέλη Φεβρουαρίου 2018) είχε κάνει την θετική έκπληξη αναβαθμίζοντας κατά δύο βαθμίδες, από Caa2 σε B3.

Αυτά όσον αφορά στον ορίζοντα μας έως τέλη Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου, με πρώτη σημαντική ημέρα την Παρασκευή, συνεκτιμώντας δε ότι η απόδοση του 10ετούς παραμένει υψηλότερα του ορίου του 4% για σχεδόν δύο μήνες. Στο 4,229% η τελευταία τιμή.

Η προσεχής εβδομάδα όμως είναι πολύ σημαντική για την Wall Street, καθώς όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης ξεκινά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, με την Citigroup, αύριο Δευτέρα, JP Morgan, Wells Fargo την Τρίτη και να ακολουθούν BofA, Alcoa, Goldman Sachs, BlackRock και Morgan Stanley από τα πολύ "βαριά" ονόματα της Νέας Υόρκης. Σημειωτέον, ότι το διήμερο 23-24 του μηνός ανακοινώνουν αποτελέσματα περί τις 200 εταιρείες, μεταξύ αυτών σημαντικά ονόματα του τεχνολογικού κλάδου οι μετοχές των οποίων δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση στην πρόσφατη διόρθωση. Οι ανακοινώσεις στην Wall Street έρχονται μετά από μία γενναία διόρθωση (10% από τα υψηλά Οκτωβρίου) και την τελευταία ανοδική διόρθωση που ακολούθησε.

Οι long έχοντας ως ενθαρρυντική την ένδειξη της επιβεβαίωσης των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων γνωρίζουν πολύ καλά πως οι "μάχες" με τους short θα δοθούν διαδοχικά στις 638, στις 641, στις 650 και τέλος στις 656 μονάδες. Η υπέρβαση της τελευταίας τιμής θα γείρει ξεκάθαρα υπέρ των αγοραστών την συνέχεια, ενώ η υποχώρηση χαμηλότερα των 613 μονάδων θα σημάνει την πλήρη επικράτηση των πωλητών.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 452,51 και δύο ξένους οίκους (Deutsche Bank, KBW) να χαμηλώνουν αισθητά τον πήχη (για κερδοφορία, τιμές-στόχους) ενώ θα ακολουθήσουν αναλύσεις των J P Morgan, BofA και Morgan Stanley.

Σε γενικές γραμμές τα ξένα σπίτια παραμένουν άκρως επιφυλακτικά για το κατά πόσον θα επιτευχθούν οι στόχοι για τα "κόκκινα" δάνεια, για το αν μπορεί να "τρέξουν" μαζικοί πλειστηριασμοί σε προεκλογική περίοδο (στους 2.000 μηνιαίως υπολογίζουν οι τράπεζες αλλά όσον αφορά σε κατοικιών οι 7 ή 8 στους 10 καταλήγουν πάλι πίσω στις τράπεζες).

Για να θεωρηθεί ότι έχει απομακρυνθεί (σχεδόν δια... παντός) ο κίνδυνος νέων ιστορικών χαμηλών για τον κλάδο θα πρέπει να δούμε τον ΔΤΡ πάνω από τις 547 μονάδες, οπότε ακόμη απέχουμε πολύ.

Για τα blue chips αρκετά θα εξαρτηθούν και από το κλίμα, που θα επικρατεί διεθνώς. Δεδομένου ότι ΟΤΕ στα 10,80 ευρώ με απόδοση 13,45% (από την αρχή του έτους) και Coca Cola στα 28,22 με 4,09% υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό την κίνηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (στο 4,79% ο FTSE25 από αρχή έτους) είναι προφανές, πως η συνέχεια θα εξαρτηθεί και από τις δύο βαρύτερες της αγοράς.

Μία δεύτερη ομάδα "βαριών" μετοχών, Motor Oil, Jumbo, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Viohalco έχει θετικό πρόσημο (από την αρχή έτους) πλην όμως ακολούθησαν την τάση των διεθνών αγορών, του ΧΑ. Σε ενδεχόμενη υποχώρηση της Νέας Υόρκης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκ νέου υποχώρηση τους προς τις πρώτες και δεύτερες γραμμές στήριξης.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει επιχειρήσει να "δει" τις τιμές στόχους για τα "βαριά χαρτιά" υπό την σκιά των κραδασμών στην εγχώριο αγορά από το μέτωπο των πολιτικών και τραπεζικών εξελίξεων.

Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία, καθώς για 20 μετοχές αυτών των κατηγοριών η απόδοση ήταν μεγαλύτερη της αγοράς. ΙντραΚάτ, Μοτοδυναμική, Τεχν. Ολυμπιακή, ΕΚΤΕΡ, ΒΙΟΤΕΡ, ΚΕΚΡΟΨ, Profile αναφέρονται ενδεικτικά.

Στα 47,7 δισ. η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων, στα 40,2 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (αυξημένη Πέμπτη- Παρασκευή).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v