Η διαφαινόμενη διατήρηση του θετικού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές και η συνεχιζόμενη μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, συνεχίζουν να διατηρούν στην "θέση του οδηγού" τους λίγους αγοραστές και στο Χ.Α., με αποτέλεσμα την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αποτελούν ρεκόρ 8μηνου, καθώς "5+" ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από το διάστημα 30/5 έως και 5/6/2018.
Τα αθροιστικά κέρδη των τελευταίων ανοδικών συνεδριάσεων, για τον Γενικό Δείκτη, φθάνουν στο 5,43%.
Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και στο Χ.Α., το θετικό κλίμα συντηρούν οι προσδοκίες για πιθανή ανεύρεση λύσης στην εμπορική "διαμάχη" ΗΠΑ και Κίνας.
Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Πεκίνο οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, οι οποίες διήρκησαν περισσότερο από το αναμενόμενο, με Αξιωματούχους να δηλώνουν ότι σύντομα θα δημοσιευθούν λεπτομέρειες, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος που θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την Παγκόσμια Οικονομία.
"Οι συνομιλίες παρατάθηκαν για τρίτη ημέρα, πέραν της προγραμματισμένης διάρκειάς τους, γεγονός που καταδεικνύει ότι και οι δύο Πλευρές λαμβάνουν 'στα σοβαρά' τη διαδικασία", σύμφωνα με το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Από την άλλη και όπως προαναφέρθηκε νέα μικρή αποκλιμάκωση σημειώνουν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 4,27% (-4 μονάδες βάσης).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, πολύ γρήγορα οι αγοραστές πήραν τον έλεγχο της τάσης και το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας, είναι, αν μη τι άλλο, μία θετική ένδειξη, έστω και αν αυτό επετεύχθη με τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 17 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ο σχετικά ενισχυμένος τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων), με την βοήθεια και των "πακέτων" και το γεγονός ότι ο Τραπεζικός κλάδος και σήμερα, ηγήθηκε της ανοδικής κίνησης.
Από την άλλη, η επιφυλακτική εικόνα των περισσότερων, μη Τραπεζικών, blue chips με τους λίγους αγοραστές να δραστηριοποιούνται στο εν λόγω ταμπλώ, μόνο κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, προκειμένου να επιτευχθεί το κλείσιμο στα υψηλά ημέρας, κάνει τους περισσότερους αναλυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί για την συνέχεια, έστω και αν ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση των 635 μονάδων.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Η ανοδική κίνηση των δεικτών της Wall Street είναι πιθανό να αποτελέσει τον καταλύτη για τη διάχυση ανόδου και σε λοιπές Αγορές, συµπεριλαµβανοµένης και της Ελληνικής, καταγράφοντας µια 5η συνεχόµενη ανοδική ηµέρα, στο βαθµό που οι πωλητές παραµείνουν σε σχετική αποχή. Η προοπτική της γρήγορης εξυγίανσης της Πειραιώς από τα NPLs, είναι πιθανό να συνεχίσει να επενεργεί ως θετικός καταλύτης, µε τις 635 µονάδες να συνιστούν το πρώτο επίπεδο αντίστασης του ΓΔ" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Η Αγορά έχει διάθεση σταθεροποίησης, μετά από 4 συνεδριάσεις ανόδου, που οφείλονται κυρίως στην τάση των Αγορών του εξωτερικού, αφού από το εσωτερικό απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις" σημείωνε η Beta Sec.
"Τέταρτη ανοδική στη σειρά, η χθεσινή συνεδρίαση, όπου την σκυτάλη ανόδου πήραν οι Τράπεζες με κέρδη πάνω από 3.5%. Απουσία πωλητών, κλείσιμο κοντά στα υψηλά της ημέρας και συναλλαγές στα γνωστά χαμηλά επίπεδα. Ο ΓΔ με στήριξη στις600 και αντίσταση στις 631 μονάδες. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1603 και αντίσταση στις 1646 μονάδες. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 398 και αντίσταση στις 450 μονάδες. Συμπερασματικά: Με θετικές τις Διεθνείς Αγορές, ο ΓΔ κατάφερε να φτάσει στο πάνω όριο της πτωτικής γραμμής (633), όπου λογικά θα βρει αντιστάσεις και θα χρειαστεί αυξημένο όγκο για να τις ξεπεράσει. Ο Δείκτης μόλις που μπήκε σε υπεραγορασμένα επίπεδα, έχει όμως περιθώρια να παραμείνει ψηλά. Σε περίπτωση που κλείσει πάνω από τις 633, έχει την επόμενη αντίσταση στις 651 μονάδες και όπου αλλάζει και η βραχυπρόθεσμη εικόνα. Μια διόρθωση, μέχρι τις 616 είναι απόλυτα θεμιτή και δεν αλλάζει την εικόνα" τόνιζε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι τίτλοι τρων Εθνικής (+8,40%) και Πειραιώς (+6,56%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών και στις 17.00 βρέθηκε στο μέχρι εκείνη την στιγμή υψηλό των 463,49 μονάδων (+4,05%), για να έλθουν οι τελικές δημοπρασίες και να τον στείλουν να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα νεότερα υψηλά των 469,34 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 5,36%.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το κλείσιμο υψηλότερα των 457 μονάδων, είναι μία πρώτη "νίκη" των αγοραστών, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 513 και 525 μονάδες.
Επίσης το σημερινό +5,36% είναι η μεγαλύτερη άνοδος του ΔΤΡ για το τρέχον έτος, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στην τελευταία συνεδρίαση του 2018 (+5,63%), για να ακολουθήσουν δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Αξίζει υποσημείωσης ότι στις τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Τραπεζικός δείκτης καταγράφει αθροιστικά κέρδη 10,71%.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "ριζικές ανακατατάξεις στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, φέρνει η νέα επιθετική στρατηγική που θα ακολουθήσουν φέτος οι Τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν δραστικά το 'βουνό' των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο 'Euro2day.gr', ότι στην Ελληνική Αγορά, όσο μεγάλο κι αν είναι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν 'χωρούν' πάνω από τρεις, κατ’ ανώτερο τέσσερις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες θα διαχειριστούν προβληματικά δάνεια περίπου 60 δισ. ευρώ".
Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο έτος, ο Γενικός Δείκτης έχει "δει" μόλις μία πτωτική συνεδρίαση, αυτή της 2ης μέρας του τρέχοντος μήνα και πρώτης συνεδρίασης του έτους, με τους περισσότερους αναλυτές να αποδίδουν την κίνηση της Εγχώριας Αγοράς στην τάση που επικρατεί στα Διεθνή Χρηματιστήρια, καθώς στο εσωτερικό απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις οι αγοραστές δεν επέδειξαν επιθετικές διαθέσεις, ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,87%) συμπλήρωσε "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, δίνοντας τις ανάλογες βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Στα 26,05 ευρώ το ημερήσιο "stop long", στα 27,75 - 27,90 η αποφασιστική ζώνη αντίστασης, μέσα στην οποία ο τίτλος ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 461.679 νέες μετοχές της ΕΕΕ που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 371.827.229.
Παρά τον "αργό βηματισμό", τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε και ο τίτλος της ΕΧΑΕ (+1,09%). Το ημερήσιο "stop short" στα 3,84 και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 4,04 ευρώ. Η πρώτη και σημαντική στήριξη στα 3,47 ευρώ.
Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Κέκροπα, που συνεχίζει με ιδιαίτερα αργό "tempo", τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε, για την ΕΛΧΑ (+3,57%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Ιντρακόμ (+6,81%), Ιντρακάτ (+4,08%), Τεχν. Ολυμπιακή (+1,65%) και Attica Group (+2,46%).
Στα 0,348 ευρώ βρήκε "τοίχο" ο μικρός αγοραστής στην Newsphone (+4,85%), ενώ μετά από "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων σήμερα διόρθωσε η Intralot (-4%) και μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που θέλουν τον τίτλο να κάνει κίνηση προς τα 0,58 ευρώ.
Σαφώς βελτιωμένη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.
Ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του και την αντίσταση των 635 μονάδων και έχει μπροστά του την σημαντική "αναμέτρηση" με τις 650 μονάδες, η οποία θα χρειαστεί σαφώς πιο αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,17%) άφησε πίσω του, εν σειρά, τις αντιστάσεις στις 1652, 1660 και 1672 μονάδες. Απόλυτα κρίσιμη η ζώνη αντίστασης 1702 - 1708, η οποία αν υπερκεραστεί θα απαιτήσει άμεσο κλείσιμο "short" θέσεων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Ούριος άνεμος πνέει στις Διεθνείς Αγορές, τις τελευταίες μέρες, με το πρόσφατο ανοδικό ράλι να βελτιώνει αισθητά την βραχυπρόθεσμη εικόνα των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών" αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.
Αν και προς το παρόν η αντίδραση είναι μη πειστική, η Ελληνική Αγορά ακολουθεί, εκτελώντας μία αναιμική αντίδραση από τα επίπεδα των 600 μονάδων.
Όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν, οι 600 μονάδες του Γενικού Δείκτη αποτελούν και το σημαντικότερο επίπεδο Fibonacci της ανόδου (420,82 - 895,64). Η διατήρησή του είναι υψίστης σημασίας για την Ελληνική Αγορά, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 520 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Όσο όμως η Αγορά δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το επόμενο κρίσιμο επίπεδο των 660 μονάδων, με αυξημένους όγκους συναλλαγών, τότε θα αναμέναμε διατήρηση της κίνησης μεταξύ του εύρους 600 - 660, όπου αποτελεί και το επικρατέστερο σενάριο.
Η τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη εμφανίζεται ανάλογη με αυτή του Γενικού Δείκτη, όμως με ιδιαίτερα αυξημένη δυναμική, καθώς οι ταλαντωτές παρουσιάζουν συνεχείς θετικές αποκλίσεις ενισχύοντας το ανοδικό σενάριο. Τα ιστορικά χαμηλά του ΔΤΡ αποτελούν και την μόνη ουσιαστική στήριξη σε χαμηλότερα νούμερα, δηλαδή στις 358,6 μονάδες. Τιμές ψηλότερα των 476 μονάδων του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, θα δώσει και το πολυπόθητο σήμα αγοράς, με το καθαρό μεσοπρόθεσμο σήμα να έρχεται με κλείσιμο ψηλότερα των 550 μονάδων.
"Κινητήριο μοχλό της Ελληνικής Αγοράς, για την ερχόμενη εβδομάδα, θα αποτελέσει, κατά κύριο λόγο, η τάση στα Διεθνή Χρηματιστήρια, όμως κρατάμε 'μικρό καλάθι' για κάτι περισσότερο ενθουσιώδες, από μία αντίδραση τεχνικής φύσεως" τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά με εμφανή υποχώρηση των δεικτών από τα υψηλά ημέρας, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.
Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.
Υποχώρησαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το MarketWatch, οι εξαγωγές διολίσθησαν 0,4% σε μηνιαία βάση, στα 110,6 δισ. ευρώ, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 1,6%, στα 91,6 δισ. από τον Οκτώβριο. Το προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα έφτασε τα 19 δισ. τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για 18 δισ.
Η ανεργία στην Ευρωζώνη σημείωσε αναπάντεχη υποχώρηση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Διαμορφώθηκε στο 7,9%, το πιο χαμηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2008 και χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που εκτιμούσαν ότι θα διατηρηθεί στο 8,1%.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014. Η Στατιστική Υπηρεσία "INSEE" ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε τον Δεκέμβριο στις 87 μονάδες, από τις 91 ένα μήνα νωρίτερα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 90 μονάδες.
Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι πιέζει για συνομιλίες με τους Ευρωπαίους Ηγέτες, για να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις προκειμένου να περιοριστούν οι ανησυχίες για τη συμφωνία της αναφορικά με το "Brexit", επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση της ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία, εάν το Κοινοβούλιο ψηφίσει κατά της ιδίας.
"Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου", δήλωσε σήμερα η Τερέζα Μέι, όταν ένας βουλευτής τής ζήτησε να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο καθυστέρησης του "Brexit".
Η Goldman Sachs δεν υποδέχεται με μεγάλο ενθουσιασμό το 2019, όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές μετοχές. Αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια ανόδου για τον δείκτη Stoxx Europe 600, βλέπει ως τιμή - στόχο τις 375 μονάδες.
Να συναινέσουν με τα σχέδιά του εγκρίνοντας $5,7 δισ. για το χτίσιμο προστατευτικού τείχους στη μεθόριο με το Μεξικό, ζήτησε από τους Δημοκρατικούς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε διάγγελμα που απηύθυνε από το Οβάλ Γραφείο.
O Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε σήμερα για μία πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ (ΑΑΑ) αργότερα φέτος, εάν η συνεχιζόμενη μερική αναστολή λειτουργίας Υπηρεσιών του Αμερικανικού Δημοσίου (shutdown), οδηγήσει στην υπέρβαση του πλαφόν για το χρέος του και εμποδίσει τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού.
"Η Παγκόσμια Οικονομία συνολικά, αναμένεται να επιβραδύνει το 2019, καθώς οι Χώρες των 'G7' επιστρέφουν σε σταθερούς μέσους ρυθμούς ανάπτυξης", σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση "Global Economy Watch" της PwC.
Η PwC εκτιμά ότι η άνοδος της ανάπτυξης στις περισσότερες μεγάλες Οικονομίες, που παρατηρήθηκε μεταξύ του τέλους του 2016 και των αρχών του 2018 έχει φτάσει στο τέλος της. Σύμφωνα με την PwC η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί από, περίπου, 2,8% το 2018, σε, περίπου, 2,3% το 2019.
Η Κίνα, επίσης, αναμένεται να σημειώσει επιβράδυνση σε σχέση με το 2018.
"Ο ρυθμός ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,9% το 2019, από 3% το 2018", σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί στο 2,5% φέτος, από 2,9% το 2018 και στην Κίνα στο 6,2%, από 6,5% αντίστοιχα. Οι Αναδυόμενες Οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 4,2% φέτος και οι Αναπτυγμένες Οικονομίες με ρυθμό 2%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο μέσω δημοπρασίας 3μηνων εντόκων γραμματίων. Τo επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,67%, έναντι 0,70% στην προηγούμενη δημοπρασία.
"Η προοπτική μίας Κυβέρνησης ανοχής στην Ελλάδα, για παρατεταμένη περίοδο (μεγαλύτερης από 1 - 2 μήνες), θα μπορούσε να ασκήσει προκλήσεις και να δημιουργήσει εμπόδια στις προσπάθειες της Χώρας να προχωρήσει προς τα εμπρός", σημειώνει η Axia σε ανάλυσή της.
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά, υποχωρώντας μέχρι τις 625,17 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα οι αγοραστές πήραν τον έλεγχο της τάσης και ο Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 633,64 (+1,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 633,3 (+1,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 638,22 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 1,93%.
Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 53,4 εκατ., από τα οποία τα 14,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΣΑΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 38,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Grivalia, Lamda Development, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Σαράντης και Τιτάν.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μείωση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.422 συμβόλαια).
Στα 4.613 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.698 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.245, 591 για τον Ιανουάριο και 654 για τον Φεβρουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.665,5) κινήθηκε μεταξύ 1.647 και 1.679,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υποτίμηση 1,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Grivalia, 16.264 Motor Oil, 10.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.014), Alpha Bank (4.147), Πειραιώς (2.874), ΔΕΗ (253), Εθνική (4.504), ΟΤΕ (504), ΟΠΑΠ (298), MIG (891), Ελλάκτωρα (272), ΕΧΑΕ (186), Μυτιληναίο (301), ΑΔΜΗΕ (130), Intralot (268), Viohalco (131), Lamda Development (102), Τέρνα Ενεργειακή (226).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 56.489, Alpha Bank 19.228, Εθνική 28.859, Πειραιώς 17.223, MIG 48.860, ΑΔΜΗΕ 10.015.
Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,10 ευρώ.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,40% | 2018-01-02 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,60% | 2018-12-31 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.980.008 τεμ., (από 28.980.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.518.564 τεμ. (22.603.526), ΔΕΗ 6.524.107 τεμ. (6.586.107), Eurobank 22.462.851 τεμ. (23.293.943), Εθνική 8.226.551 τεμ. (8.226.551), ΟΠΑΠ 1.107.199 τεμ. (1.107.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.