Συνεχίζει με ηπιότερο ρυθμό η βραχυπρόθεσμη αντίδραση στις αγορές. Στις 10.913 μονάδες με άνοδο 1,01% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 2.577 με 0,37% τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.
Το μίνι ανοδικό σερί συνεχίζεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά το μείον στην πρώτη συνεδρίαση για το 2019 (την προηγούμενη Τετάρτη) ακολούθησαν τα τέσσερα συν μέχρι και χθες. Θα κρατήσει το θετικό πρόσημο και σήμερα, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, η αγορά; Θα φανεί στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι τις 17:15.
Συνεκτιμώντας πως σταδιακά μετά τις 14:00 άρχισαν να εξισορροπούν οι εντολές πώλησης-αγορές (καθώς νωρίτερα από τις 13:30 έως τις 14:00 έκανε... κοιλιά η αγορά), επανήλθαν αγοραστές στον τραπεζικό κλάδο και «γύρισαν» θετικά μετοχές-σηματωροί, κυρίως ο ΟΤΕ. Ενδείξεις πως οι traders, αυτοί που συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση προεξόφλησης, ενδιαφέρονται και βραχυπρόθεσμες υπεραξίες να αποκομίσουν και η φορά της αντίδρασης να μην ακυρωθεί.
Ωστόσο ο ΓΔ ακόμη δεν έχει επανέλθει προς τον στόχο (ενδιάμεσος μεταξύ 620/623 και 650) των 635 μονάδων και χρειάστηκαν βοήθειες από τη βαρύτερη μετοχή, τον ΟΤΕ, για να ανακάμψει από τις 14:00 και μετά.
Γι' αυτό καλό θα ήταν να έχουμε ως... σημάδια τα χαμηλά ημέρας καθώς εκ προοιμίου περιμέναμε μικρής έστω έκτασης κατοχύρωση θέσεων.
Το πέρασμα από το ταμείο, στο οποίο αναφερόμασταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, εάν όντως ολοκληρώθηκε με το χαμηλό των 625,17 για τον ΓΔ και των 446,02 για τον ΔΤΡ, έχει καλώς. Θα μπορούσε η αγορά να «δει» ακόμη λίγο ψηλότερα προς την Παρασκευή, ημέρα κρίσιμη και για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Ηδη για τον ΓΔ η εβδομαδιαία απόδοση πλησιάζει το 4% και για τον ΔΤΡ ξεπερνά το 6%, όχι άσχημα εάν συνεκτιμήσουμε το πώς έκλεισε το 2018.
Συνεπώς, για σήμερα, ζητούμενη η επιβεβαίωση (ή όχι) των χαμηλών ημέρας που αναφέρθηκαν και ει δυνατόν κλείσιμο του ΓΔ έστω και οριακά πάνω από τις 630 μονάδες. Βήμα βήμα, ούτως ή άλλως συναλλαγές και τζίροι παραμένουν σε μέτρια επίπεδα (*), γεγονός που καθιστά επίφοβη την όποια αντίδραση στο πλαίσιο μίας ανοδικής διόρθωσης.
Στο επίκεντρο ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, με το 38% της αξίας συναλλαγών να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και σημαντικό μέρος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και άλλες μετοχές του δείκτη.
Θα σταθώ κατ' αρχάς στη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου, τον ΟΤΕ, καθώς το «γύρισμά» του από τα 10,48 προς τα 10,72 ευρώ συντελέστηκε με αύξηση συναλλαγών (σε άνοδο της τιμής έως και 1,25%), που παραπέμπει (μάλλον) σε εντολές ισχυρών χεριών από funds ξένων αγορών. Είχε προηγηθεί το «γύρισμα» της δεύτερης βαρύτερης μετοχής, της Coca Cola, καθώς μετά τις 12:30 πέρασε από τα 27,21 προς τα 27,50 ευρώ.
Με αυτές τις δύο ο FTSE25 στις 1.660 μονάδες, ενώ μετά τον ΟΤΕ ακολούθησαν και 2-4 blue chips.
Στις 15:00, μοιρασμένες οι δυνάμεις στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με αγοραστές εκτός από ΟΤΕ, Coca Cola σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Fourlis και σταθερές Sarantis και Τέρνα Ενεργειακή.
Στις 58/36 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετές μετοχές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδουν σε σχέση με τον ΓΔ. Με αξία συναλλαγών μεγαλύτερη των 1.000 ευρώ οι τίτλοι των 3Α, Ιντρακόμ, ΒΙΟΤΕΡ, Medicon, Ιντρακάτ, Ιλυδα, Μοτοδυναμική.
(*) Στις 15:00 είχαν αλλάξει χέρια 12,1 εκατ. μετοχές, με τζίρο 19,5 εκατ. ευρώ.