Συντηρείται η βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στον ρυθμό της Φρανκφούρτης η Αθήνα, την ώρα που τα futures στη Wall Street «δείχνουν» θετικό ξεκίνημα, με ενδεικτικό το συν 0,77% του S&P 500 από τις 2.570 μονάδες.
Μέτριων συναλλαγών, ανάλογου τζίρου η μέχρι τώρα κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο (*), κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να πτοεί τους long, οι οποίοι έχουν ανεβάσει τον πήχη πάνω από τις 623 μονάδες.
Στο εύρος των 620,87-627,34 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, καλύπτοντας μέχρι νωρίτερα τον στόχο της κατοχύρωσης/επιβεβαίωσης των 623 μονάδων. Το 27% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των κινήσεων των traders, με τον ΔΤΡ να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής (ακολουθεί ο κλάδος χημικών).
Από τις πρώτες κιόλας εντολές σήμερα οι αγοραστές επιχείρησαν -επιτυχώς- να δώσουν συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση, συμπληρώνοντας μέχρι και χθες ένα μικρό σερί τριών συνεχόμενων συνεδριάσεων με θετικό πρόσημο, μετά το πτωτικό ξεκίνημα, με 1,30%, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 2 Ιανουαρίου. Ακολουθούν συνεδριάσεις, με τους long να έχουν ανακτήσει τον έλεγχο και με συναλλαγές όχι περισσότερες των 32 εκατ. ευρώ να εκμεταλλεύονται το «γύρισμα» της αγοράς της Νέας Υόρκης και της επαναφοράς της Φρανκφούρτης πάνω από τις 10.800 μονάδες.
Σε αντίθεση με το ξεκίνημα του 2018, με ανοδική την πρώτη συνεδρίαση και πτωτικές τις αμέσως επόμενες, η αρχή του 2019 επιφυλάσσει μία ενδιαφέρουσα εκκίνηση.
Στην περιοχή των 440 μονάδων ο ΔΤΡ, πέριξ των 1.645 ο FTSE25 και με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 55/27μ η συνεδρίαση παρουσιάζει σχετικό ενδιαφέρον. Με τους ξένους να παραμένουν επιφυλακτικοί και λίγους εγχώριους traders να δραστηριοποιούνται, η αγορά έχει... καθηλωθεί σε επίπεδα 25-35 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να γίνεται σταθερά στον τραπεζικό κλάδο αλλά και αναλογικά σημαντικό να αφορά σε συναλλαγές σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως αρκετά θα κριθούν αφενός από την πορεία των ξένων αγορών αφετέρου από τις εξελίξεις στο εσωτερικό. Στη Wall Street, η αναθεώρηση (έστω και λεκτική)
της τακτικής της Fed (όσον αφορά στα αμερικανικά επιτόκια) έχει δώσει ώθηση στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες και -προσώρας- έχει μεταθέσει -για πόσο;- το ενδεχόμενο μίας σημαντικής διόρθωσης. Αλλαγή τάσης, που έχει ωθήσει υψηλότερα από το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μέχρι την Αθήνα.
Ειδικότερα, από τον τραπεζικό κλάδο, περισσότερες συναλλαγές έχουν γίνει στη Eurobank, ακολουθούν Alpha Bank, Πειραιώς. Μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank.
Μεικτές τάσεις για τα blue chips, με την εικόνα να έχει επιβαρυνθεί -εν μέρει- σε σχέση με αυτήν της πρώτης ώρας. Πωλήσεις έχουν ενεργοποιηθεί μετά τις 14:00 σε περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές, με τους short να υπερισχύουν σε τίτλους των Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Motor Oil, Sarantis, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Με πωλητές έως τα 10,43 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, μετά από μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση (με 10,19% σε διάστημα εβδομάδας). Εως τα 7,945 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με την Coca Cola οριακά υψηλότερα στα 27,15 ευρώ, με τη Motor Oil χαμηλότερα στα 20,95 ευρώ, με την τελευταία να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη.
Κυρίως μετοχές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο, ειδικότερα για Σελόντα, Revoil, J&P ΑΒΑΞ, ΜΕΡΚΟ, ΕλβάλΧαλκόρ, Καράτζη, Πλαστικά Θράκης κ.α.
(*) Στα 12,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 14:30.