Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για το χρηματιστήριο

Την αντίδραση των διεθνών αγορών εκμεταλλεύτηκε το ΧΑ για να πάρει… απόσταση ασφαλείας από τις 600 μονάδες. Για δεύτερη συνεδρίαση τα blue chips στήριξαν την ανοδική κίνηση. Αδύναμες παραμένουν οι τράπεζες.

Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για το χρηματιστήριο

"Ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, παίρνοντας βοήθειες από τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, το ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street, αλλά και από το συνεχιζόμενο "rotation" των αγοραστών, σε τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη.

Από την άλλη, αυξημένη προσοχή απαιτούν οι Αγορές ομολόγων, όπου σήμερα σημειώθηκε συντονισμένη επιστροφή των πωλητών, με αποτέλεσμα την ευδιάκριτη αύξηση των αποδόσεων για την συντριπτική πλειονότητα των Κρατικών τίτλων, πλην του Ελληνικού (η απόδοση παραμένει αμετάβλητη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Αντίθετα, για μία ακόμα συνεδρίαση, η όποια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στον Τραπεζικό κλάδο, έμεινε από "δυνάμεις" πολύ γρήγορα, δείχνοντας ότι ο εν λόγω κλάδος συνεχίζει να έχει εν δυνάμει πωλητές, οι οποίοι κάθε προσπάθεια αντίδρασης την εκλαμβάνουν σαν ευκαιρία μείωσης θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές και όλα αυτά παρά την σημαντική πίεση των τιμών που έχει προηγηθεί.

Έτσι, για τον ΔΤΡ το θετικό πρόσημο και τα μικρά κέρδη εξασφαλίστηκαν κυριολεκτικά στο "φώτο φίνις" και με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωνε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας (!)

Από την άλλη και παρά το γεγονός των δύο ανοδικών συνεδριάσεων, στις τρεις συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα μέσα στο 2019, ο Γενικός Δείκτης μόλις σήμερα γύρισε σε οριακά κέρδη 0,39% για το 2019, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υπολείπεται του κλεισίματος των 439,63 μονάδων, που σημειώθηκε στις 31/12/2018, κατά 3,02%.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη επιμονή του τζίρου στα γνωστά επίπεδα απελπισίας, αλλά και οι ελάχιστες κινήσεις των αγοραστών, σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η Wall Street κατέγραψε χθες σηµαντικές απώλειες, σε συνέχεια των προειδοποιήσεων για τα µεγέθη της Apple, ενώ το µεσηµέρι θα αναγγελθούν τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ για το ∆εκέµβριο. Οι εξελίξεις αυτές είναι πιθανό να επηρεάσουν τις λοιπές Διεθνείς Αγορές, αλλά και το Ελληνικό Χρηµατιστήριο, δεδοµένης της εγχώριας ανομβρίας" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η Εγχώρια Αγορά, για να κινηθεί πλευρικά, θα πρέπει το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τις βιομηχανικές μετοχές να μπορεί να εξισορροπήσει την πίεση που προέρχεται από τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα" τόνιζε η Beta Sec.

"O ΓΔ, το τελευταίο διάστημα, παρόλα τα νέα χαμηλά στις Ξένες Αγορές, προτίμησε να κρατήσει μία στάση αναμονής και απλά να δοκιμάσει ξανά την ζώνη των 600 μονάδων. Συνεχίζει να κινείται εδώ και μεγάλο διάστημα σε πτωτικό κανάλι, με τους τζίρους να σβήνουν ειδικά μετά το rebalancing της 31 Νοεμβρίου. Οι 614 μονάδες έχουν δοκιμαστεί χωρίς να καταφέρουν να διασπαστούν τις τελευταίες συνεδριάσεις μέχρι την σημερινή και μία κατοχύρωση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει κίνηση στο 638 - 650 που είναι και κύρια αντίσταση. Τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις βλέπουμε ένα - ένα "χαρτιά" του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να αντιδρούν, μετά από την τελευταία πτωτική τους κίνηση" σημείωνε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής (+1,24%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Από την άλλη, Alpha Bank (+0,82%), Eurobank (-0,20%) και Πειραιώς (0%), "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΡ μπορεί να αναρριχήθηκε μέχρι τις 431,62 μονάδες (+1,82%), όμως κάπου εκεί έμεινε από "καύσιμα" με αποτέλεσμα την σταδιακή υποχώρηση μέχρι τις 421,95 (-0,46%). Στις 17.00 είχε ανακάμψει στις 423,84 (-0,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 426,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,57%.

"Ο Τραπεζικός δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα με το "stop" στο 398 και λείπει μία κατοχύρωση του 445 για να δώσει συνέχιση προς τις 500 μονάδες" σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, που ασφαλώς και παρουσίασε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,16%), Ελλάκτωρ (-1,67% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,53%).

Πάντως δεν ήταν λίγοι οι traders που είχαν στραμμένη την προσοχή τους στους τίτλους των ΟΠΑΠ (+1,53% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και ΟΤΕ (+5,37% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), αλλά και στις πυκνές συναλλαγές που συνεχίστηκαν στην περιοχή των 5,60 ευρώ και λίγο ψηλότερα για τον τίτλο της Τέρνα Ενεργειακή.

Ξεκινώντας από τον Οργανισμό Προγνωστικών, αν και ο τίτλος συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, παραμένει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι από τα 8,71 ευρώ (κλείσιμο 4/12). Στα 8,80 ευρώ το ημερήσιο "stopshort", με την πρώτη αντίσταση στα 8,50 ευρώ και την επόμενη στήριξη στα 7,48 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για την μετοχή του ΟΤΕ, όμως και εδώ η τάση παραμένει πλαγιοκαθοδική και έχει ξεκινήσει από τα 10,94 ευρώ (κλείσιμο 14/12). Στα 10,95 ευρώ το ημερήσιο "stop short". Θετική ένδειξη η υπέρβαση της πρώτης αντίστασης στα 10,35 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 9,39 ευρώ.

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Αν και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, δεν ήταν ιδιαίτερα πολλά τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σαφέστατη ένδειξη ότι παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για Άβακα (-4,04%) και Ιντρακόμ (-2,23%), επιμένουν πλαγιοκαθοδικά Ικτίνος (-2,90%) και Mermeren (-3,29%), τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, για τηνCenergy (-2,40%), ενώ η Ιντρακάτ μετά από 12 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητη (!)

"Ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Σελόντα (+5,88%), Παπουτσάνης (+4%), Creta Farm (+1,20%), Intralot(+4,64%) και Centric (+15,44%), επιμένει πλαγιοανοδικά το Ιασώ (+2,44%), από τις 20/12 έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο η Profile (+0,82%), ενώ σχετική κινητικότητα σημειώθηκε στην Αλουμύλ (+21,21%), αλλά και αξιοπρόσεκτη απόσυρση εντολών από πλευράς αγοραστών.

Δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τους βασικούς δείκτες, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο "stop short" στις 650 μονάδες. Θετική ένδειξη η υπέρβαση της πρώτης αντίστασης στις 611, ενώ η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 597 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στις 627 και 634 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 597 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για τις 580 και 573 μονάδες. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,67%), το ημερήσιο "stop short" στις 1708, πρώτη αντίσταση στις 1635 - 1655 και επόμενη στήριξη στις 1569 μονάδες.

Κλείσιμο υψηλότερα των 1655 μονάδων, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για κίνηση προς τις 1708 - 1720 μονάδες. Αντίθετα, υποχώρηση χαμηλότερα των 1569, μπορεί να σπρώξει τον εν λόγω δείκτη προς τις 1513 μονάδες.

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, πλάγια κίνηση από το Ευρώ, διορθώνει από τα πρόσφατα υψηλά ο Χρυσός.

Η δραστηριότητα στον τομέα Υπηρεσιών στην Κίνα αναπτύχθηκε με ελαφρώς πιο γρήγορο ρυθμό τον Δεκέμβριο. Η έρευνα των εταιρειών Caixin και Markit είναι σε συμφωνία με τα επίσημα στοιχεία της Κινεζικής Κυβέρνησης. Ο ΡΜΙ έκανε άλμα, φτάνοντας σε υψηλό έξι μηνών, στις 53,9 μονάδες, από 53,8 τον Νοέμβριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα πως θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της και θα καταβάλλει σταθερές προσπάθειες για διεθνοποίηση του Εθνικού Νομίσματος Γουάν.

Νωρίτερα, η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως μειώνει το αποθεματικό της, απελευθερώνοντας έως $116 δισ. για νέα δάνεια, στην προσπάθεια να αποτρέψει τον κίνδυνο για μία οικονομική ύφεση.

"Το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με την 'Banca Carige' για την απόκτηση 'κόκκινων' δανείων ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να συμβάλει στην εκκαθάριση του ισολογισμού της προβληματικής Τράπεζας", σύμφωνα με την εφημερίδα "Il Messaggero". "Η εκκαθάριση του ισολογισμού της 'Carige' θα αποτελούσε προϋπόθεση για να καταστεί πιο ελκυστική η Τράπεζα για μια συγχώνευση", σημειώνει η "Il Messaggero". Οι μετοχές της "Banca Carige" παραμένουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Οι τιμές κατοικιών στη Μεγάλη Βρετανία υποχώρησαν τον Δεκέμβριο. Η πτώση ήταν ύψους 0,7% από τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλεια από τον Ιούλιο του 2012. Σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά μόλις 0,5%, σε σχέση με την άνοδο κατά 1,9% τον Νοέμβριο. Και οι δύο αναγνώσεις ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Reuters.

Η δραστηριότητα των Επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Δεκέμβριο. Ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ δείκτης της IHS Markit υποχώρησε στις 51,1 μονάδες, από 52,7 τον Νοέμβριο, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειχναν ότι θα φτάσει στις 51,3. Είναι το πιο χαμηλό επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013. Ο σύνθετος ΡΜΙ για την μελλοντική παραγωγή, επίσης, κινήθηκε καθοδικά, σε χαμηλό τετραετίας, στις 59,1 μονάδες, από 59,5.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία υποχώρησαν τον Δεκέμβριο.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ατόμων που υπέβαλε αιτήσεις υποχώρησε κατά 14.000, φτάνοντας στα 2,261 εκατ. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει κατά 11.000. Η ανεργία παραμένει στο 5%, στο πιο χαμηλό σημείο από την επανένωση της Γερμανίας, το 1990.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση, κατεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 1,9% του Νοεμβρίου.

Η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη από την εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και η οποία προέβλεπε 1,8% πληθωρισμό.

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε η δημιουργία θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, τον τελευταίο μήνα του έτους δημιουργήθηκαν 312.000 θέσεις εργασίας, από 176.000 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή άνοδο στις 177.000.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανακοίνωσε ότι "η Κεντρική Τράπεζα μπορεί τώρα να είναι υπομονετική για την πορεία της νομισματικής πολιτικής και να περιμένει πως θα εξελιχθεί η Οικονομία". Σε εκδήλωση της Ένωσης Αμερικανών οικονομολόγων, ο κ. Πάουελ τόνισε πως "η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αλλάξει πορεία, όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων και τη συρρίκνωση του ισολογισμού, εφόσον αλλάξουν τα οικονομικά στοιχεία". Υπογράμμισε πως δεν θα παραιτούνταν από τη θέση του, ακόμα και αν του το ζητούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τι εκτιμούν αναλυτές της αγοράς

"Το 2018, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια χρονιά χαμένων ευκαιριών για την Ελλάδα" τονίζει ο Κώστας Φέγγος. Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, τα Ξένα Χρηματιστήρια είχαν μια καλή χρονιά το πρώτο μισό του έτους, ενώ το Πετρέλαιο έπεσε.

Οι Τράπεζες πέρασαν τα "stress tests" του Μαϊου με ευκολία, ενώ η ποσοτική χαλάρωση παρέμεινε ενεργή, τα επιτόκια της Ευρώπης μηδενικά και η Ευρώπη παρέμεινε σε ανάπτυξη. Σε όλο αυτό το θετικό κλίμα του πρώτου εξαμήνου, η Ελλάδα απέτυχε να κάνει την έκπληξη και να δημιουργήσει τις προδιαγραφές για μεγάλη ανάπτυξη. Αντίθετα αναλώθηκε να φτιάχνει "μαξιλάρια" ρευστότητας, υπερφορολογώντας τους Πάντες και διώχνοντας Επενδυτές.

Το Καλοκαίρι, όταν ήρθε η πολυπόθητη "έξοδος από τα μνημόνια", η Ελλάδα αποφάσισε να κλειστεί στον εαυτό της και να ασχοληθεί με τις επερχόμενες, πλέον, εκλογές. Το κλίμα στο εξωτερικό είχε γυρίσει ήδη προς το χειρότερο και η εσωστρέφεια της Ελλάδας, εξελήφθη πολύ αρνητικά από τους Ξένους και τους Έλληνες Επενδυτές. 

Η πολυπόθητη χρηματοδότηση της Οικονομίας από το Χρηματιστήριο, με νέες εκδόσεις ομολόγων και μετοχών μετατράπηκε σε φυγή εταιρειών από το Χρηματιστήριο και αλλαγές έδρας, από πλευράς εισηγμένων.  Οι Αποκρατικοποιήσεις παρέμειναν παγωμένες και η εισροή κεφαλαίων στην Οικονομία έγινε εκροή, παρά τις καλές επιδόσεις του Καλοκαιριού στο θέμα του Τουρισμού. Πρωτοπόρες άλλη μια φορά στην πτώση, ήταν οι Τράπεζες. Αλλά και νέες Τράπεζες που ετοιμάζονταν να έλθουν, άρχισαν να κωλυσιεργούν με το κλίμα που δημιουργήθηκε. Οι αρχές του 2019, μας βρίσκουν με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει κλείσει στα χαμηλά του περυσινού έτους, τα Ξένα Χρηματιστήρια επίσης να έχουν κλείσει στα χαμηλά τους, στις περισσότερες περιπτώσεις και οι προβλέψεις για επενδύσεις να δίνουν έμφαση στη ρευστότητα.

Η Ελλάδα είναι πάλι αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα. Υπερφορολόγηση, επίλυση "κόκκινων" δανείων, Αποκρατικοποιήσεις, χρηματοδότηση της Οικονομίας, Αναπτυξιακός Νόμος, εκλογές και Μακεδονικό.

Σαν να μην πέρασε ένας χρόνος από πέρυσι τέτοια εποχή που έγραφα τα ίδια σε αντίστοιχο άρθρο μου (εκτός από τις εκλογές). Η Ελλάδα μπαίνει στο νέο έτος σε ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας και για την Ελλάδα αλλά και για τον Κόσμο.

Δύο πράγματα μπορούν να είναι βέβαια στην Ελλάδα. Οι πολλαπλές εκλογές θα ανοίξουν τα "πουγκιά" και θα κυκλοφορήσει χρήμα και οι εκλογικές αναμετρήσεις θα επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων στα ανοικτά θέματα (είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο).

Μπροστά μας έχουμε τον Ιανουάριο, που συνήθως δίνει μια ανάσα στους επενδυτές και βοηθάει στην άνοδο των τιμών. "Ελπίζουμε τεχνικά να κρατήσει το μέχρι σήμερα παντοδύναμο φράγμα των 600 μονάδων του Γενικού Δείκτη και περιμένουμε να δούμε τα όρια της αντίδρασης", αναφέρει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

"Στο διαγραμματικό 'σχοινί' των 610 με 600 μονάδων, 'ακροβατεί' στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προσπαθώντας να μην πέσει στο 'κενό' των 575 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Πιθανό βήμα βραχυχρόνιας απελευθέρωσης από τα "δεσμά" των 600 μονάδων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια ουσιαστική κίνηση άνω των 625 μονάδων, που να  εμπεριέχει  αυξημένο τζίρο συναλλαγών, κάτι που μέχρι τώρα βρίσκεται σε έλλειψη. Ιδιαίτερα "παυσίπονες" προς την πτώση, είναι και οι τελευταίες αλλαγές στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, με τον ΟΤΕ να χάνει, μετά από πολύ καιρό, την πρωτοκαθεδρία από τη Coca Cola HBC,  την Alpha Bank να εξακοντίζεται στη 10η θέση πίσω από τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, τον Τιτάνα να καταλαμβάνει τη 4η θέση και το Μυτιληναίο να δίνει τη "μάχη" με τη Motor Oil για την 5η θέση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα πλασαρίσματα των εταιρειών, που ρυθμίζουν το Γενικό Δείκτη, καθώς αναδύουν τη θέληση σταδιακής και όχι βίαιης ολισθηρότητας στην περίπτωση έναρξης  ενός  “Bear market”.

Η απομάκρυνση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης από την περιοχή στήριξης των 1570 μονάδων και η ταυτόχρονη διέλευσή του άνω των 1600 μονάδων, δίνει βραχυχρόνιο ανοδικό αέρα προς τις 1634 μονάδες. Επίπεδο, όπου εάν τμηθεί ανοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, μπορεί να εκδηλώσει ανοδική ώθηση προς το σημείο αλλαγής της πτωτικής τάσης, στις 1655 μονάδες. Αντιθέτως μια "νωχελική βόλτα" έως τις 1626 μονάδες, δίχως περαιτέρω δυνάμεις, θα επαναφέρει το δείκτη σε πτωτική τροχιά προς το όριο της γραμμής στήριξης των 1580 με 1570 μονάδων.

Τέλος ο πολύπαθος Τραπεζικός δείκτης ασθμαίνει λίγο πάνω από τις 400 μονάδες, προσπαθώντας να δηλώσει ότι διαθέτει τα εφόδια για μία προσέγγιση των 456 μονάδων.

"Πιθανή ανοδική τμήση της εν λόγω περιοχής, θα τονώσει το ενδιαφέρον των αγοραστών, αυξάνοντας τη διάθεσή τους για να αναλάβουν ένα ανοδικό 'ρίσκο' προς το επίπεδο των 472 με 480 μονάδων" εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

"Το 2019 ξεκίνησε επαναλαμβάνοντας το ροκ σκηνικό που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της περυσινής χρονιάς" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης. Η Ελληνική Αγορά συνέχισε την χαμηλή πτήση σε υποτονικούς ρυθμούς, αποσπασμένη από την πορεία των Ξένων Αγορών.

Η αίσθηση της προεκλογικής περιόδου είναι έντονη, επισκιάζοντας κάθε άλλη είδηση που μπορεί να έχει επιχειρηματικόπεριεχόμενο και το όποιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται είναι αυστηρά επιλεκτικό και έχει σε κάποιο
βαθμό ισορροπήσει την αδυναμία στον Τραπεζικό κλάδο.

Τα δεδομένα φαίνεται ότι δύσκολα θα αλλάξουν, αν δεν υπάρξει ένα νέο σημείο αναφοράς που να δώσει μεγαλύτερη ζωντάνια στο ταμπλώ, μια είδηση που θα έχει ευρύτερο χαρακτήρα και θα επηρεάσει ουσιωδώς τις
αποτιμήσεις, όπως είναι μια Αποκρατικοποίηση, ή μια αναβάθμιση.

Στο εξωτερικό η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει με την νέα χρονιά. Οι δείκτες συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων, τιμολογώντας επιβράδυνση, ή και μείωση των ρυθμών αύξησης της κερδοφορίας των Επιχειρήσεων. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, όταν και θα ξεκινήσει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ, οι Αγορές θα κάνουν το πρώτο "τεστ αλήθειας" για φέτος, αναθεωρώντας την στάση τους. Μέχρι τότε φαίνεται ότι θα παραμείνουν ευάλωτες σε αναγνώσεις, όχι απαραίτητα κρίσιμες για το σύνολο των αξιών που ακολουθούν την τάση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην ζώνη στήριξης των 600 μονάδων, καθώς η υπέρβαση των 650 μονάδων ήθελε κάτι καλύτερο από ημερήσιες συναλλαγές των 30 εκατ. ευρώ. Η μεσοπρόθεσμη εικόνα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2018 παραπέμπει σε μια μεσοπρόθεσμη συσσώρευση τιμών σε περιορισμένο εύρος διαπραγμάτευσης, όπου τα βραχυπρόθεσμα σήματα αγορών αναιρούνται διαδοχικά.

Ευρισκόμενος στο κάτω εύρος της συσσώρευσης αυτής ο Γενικός Δείκτης, πραγματοποίησε μια ισχνή αντίδραση που κέρδισε προσωρινά χρόνο υπέρ των αγοραστών, αφού και η άλλη πλευρά δεν δείχνει ιδιαίτερα ικανή να ωθήσει πλέον τις αποτιμήσεις αισθητά χαμηλότερα.

Τα δεδομένα της συσσώρευσης θα αλλάξουν σε μια ενδεχόμενη υποχώρηση κάτω από τις 590 μονάδες, ή σε μια υπέρβαση των 650 μονάδων. Επί του παρόντος η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ουδέτερη και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μια νέα προσπάθεια προς το μέσον του εύρους (625 μονάδες) με τους υπάρχοντες συναλλακτικούς όγκους.

"Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα γεγονότα η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας. Σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις, επισημαίνεται ότι η 7η Ιανουαρίου έχει τεθεί σαν καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείεται και νέα παράταση της προθεσμίας, ενώ σε ότι αφορά την ΛΑΡΚΟ η ΔΕΗ έχει δώσει προθεσμία έως τις 11 Ιανουαρίου, για την συνέχιση της παροχής ρεύματος, εφόσον δεν υπάρξει νέα συμφωνία για τα χρέη της Επιχείρησης" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

To XA

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ύψους 625 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 606,37 μονάδες (-0,11%, για να ακολουθήσει σταδιακή αντίδραση με αποτέλεσμα στις 17.00 να βρεθεί στις 614,55 (+1,24%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών αναρριχήθηκε μέχρι τις 615,73 (+1,43%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 615,69 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,42%. Ο τζίρος στα 26,8 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΓΡΙΒ), ενώ ΟΤΕ και ΜΟΗ απέσπασαν το 30,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο υψηλό ημέρας οι LamdaDevelopment, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Το ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο όγκος συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.858 συμβόλαια). Στα 4.398 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.502  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 601, 510 για τον Ιανουάριο και 91 για τον Φεβρουάριο,τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.626,5) κινήθηκε μεταξύ 1.600 και 1.624,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (41.919 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.933), Alpha Bank (1.751), Πειραιώς (654), ΔΕΗ (316), Εθνική (787), ΟΤΕ (1.144), ΟΠΑΠ (134), MIG (102), Ελλάκτωρα (484), ΓΕΚ (184), Μυτιληναίο (138), Τέρνα Ενεργειακή (550).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 60.333, Alpha Bank 20.177, Εθνική 30.159, Πειραιώς 17.119, MIG 48.558.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder                                  Name of Issuer                                           NSP    Date




NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.980.008 τεμ., (από 28.916.408 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.664.020 τεμ. (22.664.020), ΔΕΗ 6.588.679 τεμ. (6.589.106), Eurobank 23.293.943 τεμ. (23.158.943), Εθνική 8.226.551 τεμ. (8.225.551), ΟΠΑΠ 1.117.199 τεμ. (1.217.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v