Περισσότερο εύκολα από όσο περίμεναν και οι ίδιοι, οι λίγοι αγοραστές πιστώθηκαν και την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α., έστω και αν ο τζίρος παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα και η γενικότερη εικόνα παραπέμπει περισσότερο σε ανακωχή πωλήσεων, μέχρι το επόμενο κύμα διόρθωσης στις Διεθνείς Αγορές και πολύ λιγότερο σε ουσιαστική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Την ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, τόνωσαν τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, με τα κέρδη να αυξάνονται στην διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και η μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 4,31%, -3 μονάδες βάσης, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).
Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και πέμπτη του νέου έτους ήταν καθαρά ανοδική, με τον Γενικό, αλλά και τους άλλους βασικούς δείκτες, να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, βελτιώνοντας την τεχνική εικόνα, αλλά και αυξάνοντας την "απόσταση ασφαλείας" από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.
Από την άλλη, η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση αποτελεί ρεκόρ τριμήνου, καθώς τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από το διάστημα 11 έως και 16/10/2018.
Τα αθροιστικά κέρδη του ΓΔ στις τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, έφθασαν στο 3,43%.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Η διατηρούµενη συναλλακτική καθίζηση, σε συνδυασµό µε το έλλειµµα εξελίξεων στα επιχειρηµατικά δρώµενα και το πεδίο των Αποκρατικοποιήσεων, δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστική διαφοροποίηση του σκηνικού στο Ελληνικό Χρηµατιστήριο, όπου η µεταβλητότητα αρκετών µετοχών δηµιουργεί προϋποθέσεις για επιτυχές trading. Η συνέχιση της συγκρατηµένα ανοδικής κίνησης προβάλλει ως επικρατέστερο ενδεχόµενο, λόγω της πιθανολογούµενης αποχής των πωλητών, ενόψει του ενδεχοµένου απρόβλετων πολιτικών εξελίξεων" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Για σήμερα περιμένουμε το επιλεκτικό ενδιαφέρον να κρατήσει την Αγορά σε θετικό έδαφος, με περιορισμένο εύρος διακύμανσης και χαμηλό όγκο συναλλαγών" σημείωνε η Beta Sec.
"Κομβικό σημείο για μια σοβαρή προσπάθεια ανοδικού απεγκλωβισμού του Γενικού Δείκτη αποτελούν οι 650 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση τις 630 μονάδες. Ωστόσο, η διατήρηση των χαμηλών τζίρων δείχνει ξεκάθαρα ότι απαιτούνται θετικοί καταλύτες για να 'δουλέψει' η Αγορά. Μια πετυχημένη έξοδος της Χώρας στις Αγορές κεφαλαίου, θα μπορούσε να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην παρούσα φάση. Άλλωστε, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα 'παράθυρα ευκαιρίας' θα προσφέρει ο διεθνής παράγοντας εντός του 2019 και σίγουρα δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί η μάχη με τον χρόνο" τόνιζε η Merit Sec.
"Καθαρά ανοδική η χθεσινή συνεδρίαση, παρά την μικτή εικόνα των Ξένων Αγορών. Μια άνοδος που όμως, αν και έδωσε ανάσες στην Αγορά, δεν πείθει λόγω του χαμηλού τζίρου. Ο ΓΔ με στήριξη στις 600 και αντίσταση στις 629. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1603 και αντίσταση στις 1646. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 398 και αντίσταση στις 450 μονάδες. Συμπερασματικά: Τρίτη ανοδική συνεδρίαση στη σειρά, η χθεσινή και ο ΓΔ έχει βελτιώσει την εικόνα του, βάζοντας στόχο τις 634 μονάδες, όπου συναντά την πτωτική γραμμή τάσης. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών προβληματίζει και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις ανοδικές φιλοδοξίες του Δείκτη. Σε περίπτωση που οι Ξένες Αγορές κινηθούν υψηλότερα, έχουμε μεγάλη πιθανότητα να αλλάξουμε την βραχυπρόθεσμη τάση. Αρκετοί τίτλοι έχουν δώσει καλές αποδώσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις και πλησιάζουν σε υπεραγορασμένα επίπεδα" σημείωνε στο δικό της report η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, ως είθισται, από τον Τραπεζικό κλάδο, όπου σήμερα και προς έκπληξη όσων παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., ηγήθηκε της ανοδικής κίνησης, "ξεχνώντας" την αδύναμη εικόνα των προηγούμενων ημερών, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ Alpha Bank (+4,16%), Eurobank (+3,10%) και Πειραιώς (+5,07%) κινήθηκαν μόνιμα στο "πράσινο".
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 446,27 μονάδες (+3,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 443,75 (+3,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 445,45 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,73%, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 5,08%.
Ο εν λόγω δείκτης, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, συνεχίζει να έχει βασικό ζητούμενο την επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 547 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 457, 513 και 525 μονάδες.
Επιστροφή χαμηλότερα των 409 μονάδων, θα απαιτήσει άμεσο κλείσιμο των όποιων "long" θέσεων έχουν ανοίξει, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Για τους επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, χρήσιμες ενδείξεις δίνουν τα ημερήσια διαγράμματα, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να απευθύνεται σε "γρήγορους" traders.
Σύμφωνα με αυτά, η Alpha Bank είναι σε ημερήσιο "short" με "stop" στα 1,347 ευρώ, όπως και η Eurobank με "stop" στα 0,549 ευρώ.
Σε ημερήσιο "long" η Εθνική με "stop" στα 0,995 ευρώ και η Πειραιώς με "stop" στα 0,723 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι μόλις σήμερα η Εθνική επέστρεψε σε κεφαλαιοποίηση, μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ (!)
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, " Mega deal έχει στα σκαριά η διοίκηση της Πειραιώς για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPEs), επιδιώκοντας, μέσω της ίδιας διαδικασίας, να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και να μειώσει περαιτέρω τα λειτουργικά της κόστη".
Από εκεί και πέρα, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για την Ελληνική Οικονομία. Η Κομισιόν, με τις τελευταίες της προβλέψεις, είχε θέσει τον πήχη στο 2,3%. Τώρα, οι Θεσμοί προετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, για καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών τους, καθώς τα 'σύννεφα' στην Ευρωζώνη πυκνώνουν, ενώ στην Αθήνα η προεκλογική αβεβαιότητα έχει αποδειχθεί πως δεν κάνει καλό στην Οικονομία. Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν ο πήχης να μπει ακόμα και κάτω από το 2% και το μέγεθος της αναθεώρησης θεωρείται κρίσιμο εξαιτίας της και της ευθείας αντανάκλασης στους δημοσιονομικούς στόχους".
"Η θέση της Ελλάδας στην 'καρδιά' της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διασφαλισμένη" ανέφερε στο "Euractiv.com" εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "απαντώντας" στους ισχυρισμούς του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι "η Χώρα θα αναζητήσει σύντομα νέα βοήθεια από την ΕΕ".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, αν αυτό επιτραπεί από το διεθνές κλίμα, καθώς το επιλεκτικό ενδιαφέρον για μετοχές με καλά θεμελιώδη, μπορεί να κρατήσει την Αγορά σε θετικό έδαφος, έστω και αν το εύρος διακύμανσης εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένο".
Σύμφωνα με τους ίδιους, πολύ δύσκολα ο τζίρος θα μπορέσει να ξεφύγει από τα παγιωμένα χαμηλά επίπεδα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις Ιδιωτικές ΑΧΕ και όχι μόνο.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δύο από τους τίτλους που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, κατά την σημερινή συνεδρίαση, ήταν αυτοί των ΔΕΗ (+2,46%) και Fourli (+1,34%).
Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και πλησιάζει απειλητικά το ημερήσιο "stop short" το οποίο έχει κατέβει στα 1,385 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 1,31 και 1,255 ευρώ.
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για τον Fourli. Η μετοχή απέχει σημαντικά από το να δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου (4,66 ευρώ), ενώ στα 3,96 ευρώ εντοπίζεται η απόλυτα αποφασιστική στήριξη.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Σελόντα (+12,37%, αύριο η γ.σ.), την Intralot (+5,26%) και τον Κέκροπα (+2,29%), με τον τελευταίο να κινείται με "ξεχασμένο το χειρόφρενο".
Με λίγες συναλλαγές προσπαθεί για ψηλότερα η Revoil (+3,90%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Άβακα (+4,17%, είχαν προηγηθεί επτά πτωτικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις), Δρομέα (+8,49%), Ιντρακόμ (+2,44%), Ιντρακάτ (+3,16%, είχαν προηγηθεί 12 πτωτικές και 1 αμετάβλητη), ενώ η Profile (+5,95%) έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο από τις 20/12.
Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Άνεμο (+0,65%), τρεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις, για την MIG (+1,55%), δεν έχει τελειώσει ο μεγάλος πωλητής στην Frigoglass (0%), ενώ δεν έπεισε κανέναν το σημερινό +8,18% της Audiovisual.
Αργά, αλλά σταθερά, δείχνει να βελτιώνεται η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, αλλά θέλει πολύ ακόμα για να πειστούν τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.
Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, θεωρείται θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών (623 μονάδες). Επόμενη "μάχη" στην ζώνη 626 - 628, μέσα στην οποία ο Δείκτης ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση και οι αμέσως επόμενες στις 634 και 650 μονάδες.
Με αυτούς τους τζίρους, πιθανό πέρας της ανοδικής αντίδρασης στις 635 και στην καλύτερη περίπτωση στις 650 μονάδες, αν δεν υπάρξει η είδηση - καταλύτης που θα επιτρέψει κάποια μεγαλύτερη κίνηση.
Οι πρώτες στηρίξεις στις 620 - 618, 608, 601 και 593 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,76%) και σύμφωνα με τα ίδια διαγράμματα, ιδιαίτερα αποφασιστική θεωρείται η αντίσταση στις 1652 μονάδες, με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στις 1660, 1672, 1702 και 1708 μονάδες.
Οι στηρίξεις στις 1625 - 1620, 1612, 1590 - 1588 και 1569 μονάδες. Χαμηλότερα από το εν λόγω όριο αναμένεται "νηοπομπή" από κινήσεις κλεισίματος "long" θέσεων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Οι πρώτες συνεδριάσεις για το 2019 ξεκίνησαν με χαμηλής έντασης 'αψιμαχίες' ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές, με τους πρώτους να υπερισχύουν κατά κανόνα" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σχετικής αποχής των πωλητών, επιτρέποντας στους λίγο περισσότερους αγοραστές να επιτυγχάνουν "νίκες", οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη λίγο ψηλότερα από το κλείσιμο του προηγούμενου έτους.
Όμως, με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν ούτε τα 30 εκατ. ευρώ ημερησίως, το σκηνικό αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν, με την τεχνική ανάλυση να οριοθετεί, επί του παρόντος, την κίνηση του Γενικού Δείκτη στη "διακεκαυμένη" ζώνη αντίστασης των 630 - 650 μονάδων, ή στα επίπεδα των 613 μονάδων (όριο στήριξης).
Όσον αφορά δε την επιβεβαίωση του "January effect" για φέτος, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι θα μετατεθεί, εκτός απροόπτου, για…του χρόνου, υπό την έννοια της αδυναμίας καταγραφής μιας αξιοσημείωτης αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σχετικής ειδησεογραφικής ανομβρίας των πρώτων ημερών του έτους στο πεδίο της Οικονομίας, με την αξιολόγηση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας να αναμένεται στις 18/1.
Έτσι, η πολιτική ειδησεογραφία ενόψει της εισαγωγής της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, απασχολεί την επικαιρότητα με τη σεναριολογία για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών να αναβάλει πρωτοβουλίες στην Οικονομία. Ενόψει αυτών των δεδομένων, η ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών για μετοχικές τοποθετήσεις αναστέλλεται, με παράλληλη αποφυγή και ρευστοποιήσεων, αφού τυχόν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις (πρόωρες εκλογές για παράδειγμα) είναι ενδεχόμενο να αλλάξουν την επενδυτική ψυχολογία, προεξοφλώντας επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών.
Με αυτά τα δεδομένα, οι Διαχειριστές διατηρούν σχετικά παθητική στάση, περιοριζόμενοι σε μικρές κινήσεις με βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα και χαμηλό βαθμό έκθεσης ως προς τον επενδυτικό κίνδυνο.
Από τη άλλη πλευρά, στο εξωτερικό οι Αγορές ξεκίνησαν με αναταράξεις που έχουν ωστόσο οδηγήσει σε θετικό έδαφος τους δείκτες των Διεθνών Αγορών. Οι απειλές που μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας "είναι εδώ": το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει στις 15/1 επί της συμφωνίας για το "Brexit" με το ενδεχόμενο να συμφωνήσει να είναι μικρό, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα ακόμη και για ένα άτακτο "Brexit" ! Οι Σινοαμερικανικές συνομιλίες συνεχίζονται και ουδείς μπορεί να μιλήσει για ισχυρό ενδεχόμενο αποφυγής αυξημένου προστατευτισμού στην Παγκόσμια Οικονομία. Η Ευρώπη ακόμη δεν έχει βρει τη συνταγή που θα οδηγήσει σε βελτίωση της συνοχής της.
Μόνο παρήγορο είναι ότι ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης υιοθετεί μια διαφορετική στάση, μιλώντας για υπομονετική και ευέλικτη νομισματική πολιτική για τη συνέχεια και επιτρέποντας στη Wall Street να βελτιωθεί μετά από τις επιθετικές ρευστοποιήσεις που προηγήθηκαν.
"Με τέτοιες λοιπόν αβεβαιότητες, η επιλογή της διακράτησης αυξημένων ρευστών από τους διαχειριστές είναι μονόδρομος, μετά την καθολική υποχώρηση των επενδυτικών αξιών (μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων) την προηγούμενη χρονιά" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με εμφανή υπεροπλία των αγοραστών ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο, μετά την ήπια άνοδό τους τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Τα διαθέσιμα αυξήθηκαν σε $3,0727 τρισ. στο τέλος Δεκεμβρίου, από $3,0617 τρισ. τον Νοέμβριο.
Η αύξηση του Δεκεμβρίου κατά 0,4%, ήταν ελαφρά μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της αγοράς για $3,07 τρισ. Ο Κρατικός Οργανισμός Ξένου Συναλλάγματος (SAFE) απέδωσε την αύξησή τους σε παράγοντες, όπως τις αυξήσεις τιμών των Κρατικών ομολόγων μεγάλων Χωρών, την ενίσχυση άλλων Νομισμάτων έναντι του Δολαρίου και τις μεταβολές των τιμών στοιχείων ενεργητικού.
"Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν σημειώσει πρόοδο στην συρρίκνωση των εμπορικών τους διαφορών, ειδικά όσον αφορά τις εισαγωγές Αμερικανικών Αγαθών και Υπηρεσιών και το περαιτέρω άνοιγμα της Κινεζικής Αγοράς. Ωστόσο, οι δύο Πλευρές παραμένουν ακόμα μακριά από την επίτευξη μιας συμφωνίας", σύμφωνα με τη "WSJ".
Η Ιταλική Κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα νομοθετικού περιεχομένου το οποίο περιέχει μέτρα για την ενίσχυση της "Banca Carige", δίνοντάς της πρόσβαση σε Κρατικές εγγυήσεις για την έκδοση νέων αξιόγραφων και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ιταλίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, "η 'Carige' ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει το Κρατικό Εγγυητικό Σχήμα, αλλά δεν πρόκειται να στραφεί στην Κυβέρνηση για κεφάλαια".
Χειρότερη από ότι αναμενόταν ήταν η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο, στη Γερμανία. Η μέτρηση έδειξε πτώση κατά 1,9% από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας απωλειών και πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη για άνοδο 0,3%, που έβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.
"Αμετάβλητο παρέμεινε το κόστος δανεισμού των Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2018", σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
"Βρετανοί και Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι συζητούν την πιθανότητα να παρατείνουν την επίσημη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω φόβων ότι η συμφωνία που έκλεισε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός με την ΕΕ δεν θα εγκριθεί μέχρι τις 29 Μαρτίου", όπως μεταδίδει η "Daily Telegraph".
"Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν στις 15 Ιανουαρίου για τη συμφωνία του 'Brexit', που εκπονήθηκε έπειτα από διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης επιδεινώθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο, κλείνοντας ένα έτος κατά το οποίο η αισιοδοξία μειωνόταν κάθε μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ESI μειώθηκε στις 107,3 μονάδες, από 109,5 μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας την 12η συνεχόμενη μηνιαία πτώση του και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017. Οικονομολόγοι, που είχαν ρωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν μία λιγότερο σημαντική μείωση στις 108,2 μονάδες.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα για το θέμα της μετανάστευσης και των νότιων συνόρων το βράδυ της Τρίτης, στις 21.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης).
Η ανακοίνωση αυτή έγινε μέσω του Twitter, καθώς η Χώρα διανύει τη 17η ημέρα της μερικής παράλυσης των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών με αφορμή το αίτημα του Προέδρου προς το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό.
Την επιθυμία του για χαμηλότερα επιτόκια εξέφρασε για πολλοστή φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος, λέγοντας πως "θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην Οικονομία, αν η Κεντρική Τράπεζα μείωνε το επιτόκιο σε μηδενικά επίπεδα".
Στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 14 μηνών υποχώρησε ο δείκτης εμπιστοσύνης Μικρών Επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με το MarketWatch, διαμορφώθηκε στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 104,4 μονάδων, καταγράφοντας πτώση 0,4 μονάδων.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, φθάνοντας μέχρι τις 627,34 μονάδες (+1,09%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 626,22 (+0,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 626,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,89%.
Ο τζίρος στα 30,6 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΡΙΒ), ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ και ΦΡΛΚ.
Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΟΤΕ και ΛΑΜΔΑ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ και Lamda Development και στο χαμηλό οι Μυτιληναίος και Σαράντης.
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 22 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι "τερμάτισαν" την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αύξηση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.694 συμβόλαια).
Στα 4.698 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.470 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.511, 1.128 για τον Ιανουάριο και 383 για τον Φεβρουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.649) κινήθηκε μεταξύ 1.638,25 και 1.651,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.201), Alpha Bank (1.307), Πειραιώς (2.762), ΔΕΗ (422), Εθνική (2.114), ΟΤΕ (121), ΟΠΑΠ (210), MIG (215), Ελλάκτωρα (330), ΕΧΑΕ (258), Μυτιληναίο (146), Cenergy (231), Intralot (701), Viohalco (142).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 59.320, Alpha Bank 19.991, Εθνική 30.541, Πειραιώς 17.816, MIG 48.577.
Ας σημειωθούν τα 140 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,90 ευρώ.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,40% | 2018-01-02 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,60% | 2018-12-31 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.980.008 τεμ., (από 28.980.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.603.526 τεμ. (22.603.526), ΔΕΗ 6.586.107 τεμ. (6.586.107), Eurobank 23.293.943 τεμ. (23.293.943), Εθνική 8.226.551 τεμ. (8.226.551), ΟΠΑΠ 1.107.199 τεμ. (1.107.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.