Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική προσπάθεια εναντίον profit taking

Πόσο δρόμο έχει η «χαμηλού κόστους» κίνηση της αγοράς προς υψηλότερα επίπεδα. Ο ρόλος των ξένων αγορών και η βραχυπρόθεσμη στόχευση. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για τον Γενικό Δείκτη, τον τραπεζικό κλάδο και τον FT 25.

ΧΑ: Ανοδική προσπάθεια εναντίον profit taking

Νέα άνοδος στη Wall Street με επίκεντρο στο εμπόριο, σε υψηλά τριών εβδομάδων στις ευρωαγορές και στο ΧΑ, ρεκόρ τριμήνου με χαμηλό κόστος.

Για πρώιμο January Effect έκαναν λόγο χθες οι χρηματιστές, μετά και το νέο ανοδικό κλείσιμο των αγορών στην Ευρώπη. Ακολούθησε αργότερα το βράδυ η Νέα Υόρκη, για να έρθει να καταδείξει πως όταν η «αγορά των αγορών» δίνει τον ρυθμό προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούν. Από μικρότερη ή μεγαλύτερη απόσταση, δεν έχει και τόση σημασία όσο το ότι η Νέα Υόρκη οδηγεί από Τόκιο και Σανγκάη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Σε αυτό το πρώιμο μίνι ανοδικό σερί, στο ΧΑ, οι long έχουν αδράξει την ευκαιρία που τους δίνεται καλύπτοντας ήδη ένα σημαντικό μέρος των απωλειών που είχαν λόγω της... αναβολής του year-end-rally.

Για τη Wall Street, ειδικότερα για τον S&Ρ 500, το σημαντικό για τους long είναι πως επιτεύχθηκε «κλείσιμο» του δείκτη υψηλότερα των σημαντικών 2.573, στις 2.574,41 μονάδες. Από την τεχνική πλευρά, και μόνο, αυτή η ένδειξη δίνει το περιθώριο για τη συνέχιση αυτής της βραχύβιας ανοδικής διόρθωσης, με αποτέλεσμα την επαναφορά των αγορών στο κανάλι των αρχών Δεκεμβρίου. Δηλαδή πριν ξεκινήσει η διόρθωση που οδήγησε σε αρκετά χαμηλότερες τιμές.

Τηρουμένων των αναλογιών και στο ΧΑ σημειώνεται μία αντίστοιχη προσπάθεια, με τους long να έχουν αναλάβει από το... χείλος των 600 μονάδων, στη συνεδρίαση της Πέμπτης και εκμεταλλευόμενοι το βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές επιχειρούν προσεκτικά βήματα προς τα εμπρός. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι που είχαν τεθεί, δηλαδή η υπέρβαση των 615 και 620 μονάδων, επιτεύχθηκαν, το σημαντικό όμως είναι πως καλύφθηκαν και οι 623 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τον Δείκτη Τραπεζών να αντιδρά 3,73% και τον FTSE25 0,76%, που σημαίνει ότι ειδικά η χθεσινή αντίδραση ήταν κυρίως τραπεζοκεντρική.

Στις 445,45 μονάδες ο ΔΤΡ απέχει ακόμη πολύ για να θεωρηθεί πως αλλάζει η τάση (σε εβδομαδιαίο), ωστόσο μπορεί να συνεχίσει λίγο υψηλότερα, στο πλαίσιο της αντίδρασής του από τα χαμηλά των 400 μονάδων. Αλλωστε από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης είδαμε πως διαδοχικά δεικτοβαρή blue chips ήταν αυτά που οδήγησαν στον απεγκλωβισμό από τον πυθμένα των 600 μονάδων, και συγκεκριμένα Coca Cola αρχικά και ΟΤΕ στη συνέχεια. Ακολούθησαν άλλες 2-4 βαριές μετοχές, για να σημειωθεί το χθεσινό κλείσιμο του δείκτη στις 1.650 μονάδες.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, συνεχίστηκε για τον ΓΔ η χαμηλού κόστους κίνηση και μάλιστα με υπέρβαση του ΚΜΟ 30 ημερών (στις 623 μονάδες), διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για διόρθωση πριν την επόμενη προσπάθεια για υψηλότερα. Αρωγός, προφανώς, το κλίμα στις διεθνείς αγορές, απόρροια των προσδοκιών για τα αποτελέσματα της συνάντησης ΗΠΑ - Κίνας. Καθαρά προεξοφλητική κίνηση των αγορών από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, φτάνοντας και στην Αθήνα.

Κρίσιμη στήριξη για τον ΓΔ στις 613 μονάδες, εκεί θα κριθεί (από την επιβεβαίωσή της ή όχι) εάν θα έχει συνέχεια η ανοδική κίνηση μετά την επικείμενη διόρθωση.

Σημειωτέον πως ένα από τα πιθανά σημεία ολοκλήρωσης αυτού του μίνι ανοδικού σερί είναι στις 635 μονάδες. Για τον FTSE25, ως ένα αντίστοιχα πιθανό σημείο είναι η περιοχή των 1.680 μονάδων.

Βραχυπρόθεσμα η τάση θα κριθεί διεθνώς από το αν, κατ' αρχήν, ο S&P 500 συνεχίσει πέραν των 2.573 έχοντας περιθώρια συνέχισης ή θα οπισθοχωρήσει, όπως είναι το πιθανότερο, προς τις 2.520, για να αντιδράσει εκ νέου στη συνέχεια και στα καθ' ημάς και από τις εξελίξεις που όπως φαίνεται θα είναι «καυτές» τα επόμενα 24ωρα.

Συνεπώς για σήμερα-αύριο, όσοι από τους traders αποκόμισαν κέρδη από το μίνι ανοδικό σερί θα κάνουν ένα... πέρασμα από το ταμείο για να κλειδώσουν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους και λογικά θα αναμένουν την επόμενη αφορμή για να κινηθούν ανάλογα.

Για το ΧΑ, ενδεχομένως από Παρασκευή, να συνεκτιμηθεί η επικείμενη πρώτη βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την προσεχή εβδομάδα, από τη Standard & Poor's. Εάν συντρέχουν, τότε, λόγοι και βοηθά το διεθνές περιβάλλον, ίσως επιχειρηθεί μία κίνηση προεξόφλησης, παρότι η αγορά δεν αναμένει κάποια αναβάθμιση από τον οίκο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v