Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 5,43% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 10,71% και επόμενο ήταν οι ενεργοί traders να προχωρήσουν σε ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με κύριο εκφραστή τον προερχόμενο από βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση Τραπεζικό κλάδο, στην πρώτη αλλαγή του διεθνούς κλίματος.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η παρατεινόμενη αδύναμη εικόνα για τα περισσότερα μη Τραπεζικά blue chips, η εμμονή των συναλλαγών στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, που γίνονται ακόμα χαμηλότερα αν αφαιρεθούν τα "πακέτα" και οι λίγες επιλεκτικές κινήσεις, από πλευράς αγοραστών, σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές εντάθηκαν κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, όπου ο ΔΤΡ κατέγραψε και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό, ενώ στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές, στο σύνολο του ταμπλώ ήταν, περίπου, διπλάσιες των ανοδικών και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν αποτελεί, τουλάχιστον για όσους ευελπιστούσαν σε σταδιακή διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Το κλίµα 'επικείµενων πολιτικών εξελίξεων' µε την αναγγελία της συνάντησης Τσίπρα - Καµµένου την Παρασκευή, συµβάλλει στη συναλλακτική βελτίωση, µε τον Τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την Αγορά. Από κοινού µε τη συντήρηση του θετικού momentum των Διεθνών Αγορών, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο του ΓΔ, συντηρώντας την 'όρεξη' των αγοραστών, στο βαθµό που η διάθεση ρευστοποιήσεων από την πλευρά των πωλητών, παραµείνει σε χαµηλά επίπεδα" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Η κατοχύρωση κερδών, μετά από 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί, με μείωση του momentum και μετακύλιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος" σημείωνε η Beta Sec.
Πέμπτο ανοδικό κλείσιμο στη σειρά, το χθεσινό, σε μια ασυνήθιστη συνεδρίαση, με πρωταγωνιστές και πάλι τις Τράπεζες που κέρδισαν πάνω από 5%. Απουσία πωλητών, διακύμανση και με έντονη άνοδο τιμών και όγκου στο τέλος συνεδρίασης, τα χθεσινά χαρακτηριστικά. Ο ΓΔ με στήριξη στις 620 και αντίσταση στις 651. Ο FTSE25 με στήριξη στις 1618 και αντίσταση στις 1708. Ο ΔΤΡ με στήριξη στις 398 και αντίσταση στις 471 μονάδες. Συμπερασματικά: Με μικρή βοήθεια από τις Ξένες Αγορές, ο ΓΔ πέρασε με άνεση τα πρώτα εμπόδια βάζοντας στόχο τις 651, όπου εκεί αλλάζουμε και βραχυπρόθεσμη τάση. Πλέον κινείται πάνω από τους ΚΜΟ 22 και 50 ημερών και η διατήρηση πάνω από αυτούς διατηρεί και την θετική προοπτική ζωντανή. Η ειδησιογραφία αυτών των ημερών, διεθνές οικονομικές και εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την συνέχεια" τόνιζε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει υποσημείωσης ότι ο τίτλος της Eurobank (-2,26%) ήταν ο μοναδικός που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.
Και τα δύο πρόσημα "είδαν" Alpha Bank (-2,40%), Εθνική (-1,67%) και Πειραιώς (-2,23%), με την τελευταία να δείχνει περισσότερο αμυντικές διαθέσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης και να "υποκύπτει" προς το τέλος, ενώ τόσο το "πράσινο", όσο και το "κόκκινο", "είδε" και ο Τραπεζικός δείκτης.
Ο τελευταίος, αν και αναρριχήθηκε μέχρι τις 472,09 μονάδες (+0,59%), κάπου εκεί "έμεινε από δυνάμεις", με αποτέλεσμα να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 455 (-3,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 459,22 (-2,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 458,95 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,21%.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραπεζικός δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα από τις 31/12, με το "stop" να παραμένει στις 398 μονάδες. Ουσιαστικό επίπεδο αντίστασης, σε ημερήσιο, είναι η περιοχή των 505 μονάδων. Κύρια στήριξη το 446, ενώ είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 457 μονάδων.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "νέο πακέτο μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, καθαρού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 700 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να πουλήσει η Εθνική Τράπεζα έως τον Ιούνιο του 2019. Πρόκειται για περίπου 600.000 μικρά καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών, τα οποία η Τράπεζα έχει ήδη 'πακετάρει' και βρίσκεται στην τελική ευθεία για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία".
Από εκεί και πέρα, απόλυτα αναμενόμενη θεωρούν την σημερινή διόρθωση οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, που έσπευσαν να επισημάνουν ότι μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και με μόνη αρνητική συνεδρίαση, αυτή της πρώτης του έτους, επόμενο ήταν η Εγχώρια Αγορά να υποκύψει στο δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών, κίνηση στην οποία συνηγορούσε και η εικόνα των Διεθνών Αγορών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Σύμφωνα με τους ίδιους, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν επόμενο να βρεθούν οι μετοχές των Ελλάκτωρ (+8,94%) και ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+8,61%), μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της Ελλάκτωρ με τους αναλυτές.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και μένοντας στον Ελλάκτωρα, αξίζει να σημειωθεί ότι το 3,9% της εταιρείας πέρασε, μέσω δύο "πακέτων", από το Χ.Α..
Ειδικότερα, διατέθηκαν συνολικά 6 εκατ. μετοχές της εισηγμένης στα 1,25 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 7,5 εκατ. ευρώ.
Πωλητής ήταν ο Δημήτρης Κούτρας, με αγοραστή τη Βρετανική χρηματιστηριακή εταιρεία "Ambrosia Capital", η οποία διοικείται από τους κ.κ. Τάσο Αστυφίδη και Σταύρο Ανάγνου. Αναμένεται ο τελικός αγοραστή των μετοχών, για λογαριασμό του οποίου φαίνεται πως ενήργησε η χρηματιστηριακή εταιρεία του Λονδίνου.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η μετοχή της Ελλάκτωρ προσπάθησε να δώσει ανοδική αντίδραση, στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,492 ευρώ (κλείσιμο 13/12), ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η σημερινή αντίδραση ήταν, καθαρά, τεχνικού χαρακτήρα, ή στην επιστροφή των αγοραστών έπαιξαν ρόλο η χθεσινή τηλεδιάσκεψη και τα σημερινά "πακέτα".
Στα 1,36 ευρώ το ημερήσιο "stop short" και στα 1,18 ευρώ η πρώτη σημαντική στήριξη.
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Viohalco (+1,53%). Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο "long" με "stop" στα 2,45 ευρώ. Αν συνεχίσει πλαγιοανοδικά, οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,79 - 2,83, 3,06 και 3,32 ευρώ. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 2,45 ευρώ, θα ανοίξει "διάδρομο" προς τα 2,10 ευρώ.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή αγοραστών σε Πλ. Θράκης (+0,27%), Σελόντα (+3,11%), Νηρέα (+1,65%) και Άβακα (+5,56%).
Ισχνή προσπάθεια αντίδρασης για τον Τζιρακιάν (+3,23%), μετά το χθεσινό -29,14%, ενώ αυτά που συνέβησαν στον Κέκροπα ασφαλώς και δεν δικαίωσαν τους "βιαστικούς". Πιο συγκεκριμένα και ενώ η εμφάνιση εντολής αγοράς σχετικού "ειδικού βάρους" στα 1,40 ευρώ, έδωσε την αφορμή αναρρίχησης μέχρι τα 1,44 ευρώ (+5,11%), στην συνέχεια το "bid" αποσύρθηκε και η λήξη της συνεδρίασης βρήκε τον τίτλο πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 1,35 ευρώ (-1,46%), να διακόπτει το ανοδικό σερί των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων.
Πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι για την ΕΛΧΑ (+2,68%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για την ΚΛΜ (+1,79%) και "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για Ιντρακόμ (+1,48%) και Ιντρακάτ (+7,35%).
Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση άφησε κάποια αναπάντητα ερωτήματα, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 635 μονάδες, ενώ έχει πάντα μπροστά του την σημαντική "αναμέτρηση" με τις 650 μονάδες, η οποία θα χρειαστεί σαφώς πιο αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Οι πρώτες στηρίξεις στις 620 - 618, 608 - 601 και 597 - 593 μονάδες.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 650 μονάδες παραμένουν το ημερήσιο "stop short".
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,18%), στις 1708 μονάδες παραμένει το ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων. Οι στηρίξεις στις 1625 - 1620, 1612, 1590 - 1588 και 1569 μονάδες. Χαμηλότερα από το εν λόγω όριο αναμένονται κινήσεις κλεισίματος "long" θέσεων.
Απόλυτα κρίσιμη η ζώνη αντίστασης 1702 - 1708, η οποία αν υπερκεραστεί θα απαιτήσει άμεσο κλείσιμο "short" θέσεων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει τεχνικά η εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου" εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Η αναμενόμενη τεχνική αντίδραση των τελευταίων ημερών, έχει προσεγγίσει τα πρώτα ισχυρά επίπεδα αντιστάσεων και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπασή τους, θα αλλάξει την μακροπρόθεσμη αρνητική εικόνα.
Σε ένα περιβάλλον μεγάλης (οικονομικής και γεωπολιτικής) αναταραχής και παρά την πρόσφατη τεχνική αντίδραση, ο προβληματισμός παραμένει για την συνέχεια. Το γεγονός ότι σε ανοδικές συνεδριάσεις οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ σε πτωτικές παρουσιάζουν αύξηση, αλλά και ότι το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό μας κράτα σε επιφυλακή.
Αναμένουμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου για την ανάπτυξη και το διαμορφούμενο ΑΕΠ, αν και με στοιχεία Νοεμβρίου το Συνολικό Χρέος αισίως έφτασε τα 356 δισ. ευρώ. Με εκτιμώμενη ανάπτυξη πέριξ του 2%, το Δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 193,89% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2018. Οι ληξιπρόθεσμες όφειλες των Ιδιωτών προς στο Δημόσιο συνεχίζουν να αυξάνονται και τον Νοέμβριο έφθασαν τα 104 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 857 εκατομμύρια σε ένα μήνα.
Κατασχετήρια εστάλησαν σε 1.162.000 Φορολογούμενους ενώ τα "κόκκινα" ΑΦΜ ξεπέρασαν τα 4,2 εκατομμύρια. Αναμένουμε και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου (εκτιμούμε νέα ιστορικά υψηλά), για να δούμε πόσο η υπερφορολόγηση ζημίωσε τον δημιουργικό ιστό της Ελληνικής Οικονομίας.
Οι Τράπεζες μετά την αντίδραση τους, περιόρισαν τις πρόσφατες απώλειες των αποτιμήσεών τους, αλλά ακόμα υπάρχουν Επενδυτές που πιστεύουν ότι νέες ανακεφαλαιοποιήσεις είναι αναπόφευκτες, αν δεν υπάρξει άμεση και ραγδαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος, διατηρώντας τις πωλητικές θέσεις τους.
Ο δείκτης Τραπεζών, παρά τον πρόσφατο "καλλωπισμό" του, αδυνατεί να περάσει πάνω από τις 480 μονάδες, που αποτελούν και την κοντινή αντίστασή του, με το επόμενο σημείο αντιστάσεων να εντοπίζεται στις 500 μονάδες. Οι 435 - 430 μονάδες αποτελούν την πρώτη ζώνη στήριξης. Επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 422, 415, 405 και 400 μονάδες αντίστοιχα.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται προ των πυλών των 640 & 650 μονάδων αδυνατώντας προς το παρόν να τις διασπάσει. Η επόμενη και πολύ ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στις 660 μονάδες.
Αντίστοιχα η έγκυρη ανοδική ημερήσια διάσπαση των 1685 μονάδων που αποτελεί και την κοντινή αντίσταση, θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερα επίπεδα πέριξ των 1705 μονάδων, για τον FTSE25.
Συμπερασματικά, η Ελληνική Αγορά και Οικονομία συνεχίζουν να ταλανίζονται από τα γνωστά διαχρονικά προβλήματά τους, παρά την πρόσφατη αντίδραση τεχνικής φύσεως, η οποία οφείλεται κυρίως, στην ανακωχή των πιέσεων στις Διεθνείς Αγορές, αλλά και στη μεγάλη πτώση που είχε προηγηθεί το τελευταίο διάστημα. Έτσι ο "καθρέπτης" της Ελληνικής Οικονομίας, το 10ετες ομόλογο, συνεχίζει να παραμένει για αρκετούς μήνες πέριξ του 4,30%, καθιστώντας απαγορευτική μια 10ετη έκδοση, οδηγώντας την Κυβέρνηση σε μία έκδοση μικρότερης διάρκειας.
Τα προβλήματα των Διεθνών Αγορών, γίνεται προσπάθεια να αμβλυνθούν, προς αποφυγή μεγαλύτερων πιέσεων. Όμως η ρευστότητα, πλέον, είναι πολύτιμη και ακριβή και τα γεωπολιτικά προβλήματα ανακυκλώνονται, ή μετατίθενται, αλλά δεν λύνονται.
"Η αναμενόμενη ανοδική αντίδραση που βιώνουμε στο Χ.Α., θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνικής φύσεως όσο παραμένουμε 'προ σημαντικών τεχνικών πυλών", τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Η ίδια μικτή εικόνα στην Ευρώπη, που δείχνει μερική ανάκαμψη από τα χαμηλά ημέρας, απόλυτα ελεγχόμενες οι απώλειες στην Wall Street.
Υποχωρούν χαμηλότερα Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.
O δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκε τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,9% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων δημοσκόπησης του Reuters, που εκτιμούσαν ότι θα φτάσει το 2,1%.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,9%, σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από το 1,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία σημείωσε πτώση τον Νοέμβριο. Η παραγωγή υποχώρησε 1,3% τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί κατά 0,1%.
"Στη συνεδρίασή τους τον Δεκέμβριο, οι Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρότειναν να επανεξετάσουν τη χρήση φθηνών, πολυετών δανείων στις Τράπεζες τους επόμενους μήνες, ενώ αναφέρθηκαν και στις προοπτικές της Οικονομίας της Ευρωζώνης", σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν.
Αποχώρησε από τις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς ο Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη. Αντικείμενο της συνεδρίασης στον Λευκό Οίκο ήταν το κλείσιμο των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών και η χρηματοδότηση αυτών και του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, που επιθυμεί να φτιάξει ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνεδρίαση "χάσιμο χρόνου". Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη 19η μέρα του μερικού "shutdown".
Οι εκτιμήσεις από την Οικονομική Ομάδα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσδιορίζουν το οικονομικό κόστος του "shutdown", στο σύνολο της Αμερικανικής Οικονομίας, στα $1,2 δισ. για κάθε εβδομάδα και για όσο η διακοπή αυτή θα συνεχίζεται.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,05% της ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
"Είναι πλέον αυξημένες οι πιθανότητες για τη συνέχιση της μεγαλύτερης, χρονικά, διακοπής λειτουργίας των Υπηρεσιών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά και της κήρυξης από τον Αμερικανό Πρόεδρο μιας κατάστασης έκτακτης Εθνικής ανάγκης", σχολιάζει το “Politico”.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 17.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο των 216.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιανουαρίου.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τις 225.000.
Επιστροφή στο ΧΑ
Μεγάλα περιθώρια ανόδου για τις Ελληνικές Τράπεζες συνεχίζει να βλέπει η Deutsche Bank.
Ο Οίκος για τη μετοχή της Εθνικής διατηρεί την τιμή - στόχο στα 2,7 ευρώ και σύσταση "buy".
"Αγορά" συστήνει και για τον τίτλο της Alpha Bank (στα 2 ευρώ ο στόχος) ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει τιμή - στόχο στα 2,2 ευρώ, με σύσταση "hold".
"Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κράτησε πολύ περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι περισσότεροι", σχολιάζει η Citi με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα μας. Δεν αποτελεί έκπληξη το διαζύγιο, λίγους μήνες πριν τις επερχόμενες εκλογές.
Όπως εκτιμά, "ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμα να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία ως επικεφαλής Κυβέρνησης μειοψηφίας, αντί να πάει σε πρόωρες εκλογές".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 630,88 μονάδες (-1,15%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 632,88 (-0,84%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 633,20 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,79%.
Ο τζίρος στα 47,9 εκατ., από τα οποία τα 17,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ απέσπασαν το 43,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο χαμηλό ημέρας οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ και Fourlis.
Κακή η τελική εικόνα, με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.
-----ΧΠΑ
Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μείωση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.271 συμβόλαια).
Στα 4.266 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.613 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.069, 783 για τον Ιανουάριο και 286 για τον Φεβρουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.657,75) κινήθηκε μεταξύ 1.656 και 1.675 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Eurobank, 5.280 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.059), Alpha Bank (2.094), Πειραιώς (3.199), ΔΕΗ (228), Εθνική (3.752), ΟΤΕ (275), ΟΠΑΠ (153), MIG (1.619), Ελλάκτωρα (2.224), ΕΧΑΕ (189), Μυτιληναίο (181), Cenergy (111), Intralot (332), Viohalco (145), ΓΕΚ (199), Τέρνα Ενεργειακή (130).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 57.718, Alpha Bank 18.977, Εθνική 29.836, Πειραιώς 17.504, MIG 49.899, ΑΔΜΗΕ 10.043.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,40% | 2018-01-02 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,60% | 2018-12-31 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.980.008 τεμ., (από 28.980.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.318.202 τεμ. (22.518.564), ΔΕΗ 6.524.107 τεμ. (6.524.107), Eurobank 22.092.879 τεμ. (22.462.851), Εθνική 8.226.551 τεμ. (8.226.551), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.107.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.