Συντηρείται το πτωτικό κλίμα στα χρηματιστήρια, επιχειρείται, με Coca Cola, να περιοριστούν οι απώλειες στο ΧΑ.
Στις 10.817 κατά 0,66% χαμηλότερα ο DAX, από τις 2.574, με μείον 0,76% τα futures του S&P 500. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις μέτριες συναλλαγές και στον χαμηλό τζίρο αποτυπώνεται η απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από τα ξένα σπίτια και η μείωσή του από την πλευρά όσων ενεργών traders διαμόρφωσαν τη μέση αξία συναλλαγών, την περασμένη εβδομάδα, στα 40 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, οπότε με γνώμονα τη διάθεση προεξόφλησης πολιτικών εξελίξεων ενεργοποιήθηκε «βραχυπρόθεσμο χρήμα» που προσέβλεπε σε κίνηση προς τις 650 μονάδες.
Οι εξελίξεις ήρθαν όπως ήρθαν, δρομολογώντας και άλλα σενάρια, με την αγορά να συμμερίζεται περισσότερο την άποψη ξένων παραγόντων ότι η προσφυγή στις (βουλευτικές ) κάλπες θα πρέπει να επισπευσθεί. Ωστόσο άγνωστοι, εισέτι, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, με την αγορά να τελεί σε αβεβαιότητα μέχρις ότου καταστεί πιο σαφές το σκηνικό όσον αφορά λ.χ. τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Σταθερά σε αρνητικό έδαφος οι βασικοί δείκτες, από τις πρώτες κιόλας εντολές σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και πριν λίγο. Και για τους τρεις κύριους δείκτες το «άνοιγμα» έγινε από χαμηλότερα επίπεδα τιμών (καθοδικό χάσμα), παρέμειναν κοντά στα χαμηλά ημέρας και σταδιακά την τελευταία ώρα επιχειρείται η τεχνητή αντίδρασή τους.
Εως τις 623,63 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, επιβεβαιώνοντας την τεχνικότητα των 623 και 620 μονάδων ως σημαντικών τιμών στήριξης, ενώ εδώ και λίγη ώρα έχει ανακτήσει 4-5 μονάδες. Εως τις 431,51 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, είναι αυτός που δέχτηκε και υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση καθώς η αβεβαιότητα είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα στο ήδη υφιστάμενο μείζον των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως η οποιαδήποτε παρέκκλιση ή αστοχία των συστημικών ομίλων όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα των NPLs/NPEs εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Προφανώς οι του οικονομικού επιτελείου συνεκτιμούν αυτή την παράμετρο.
Με απώλειες μεγαλύτερες του 3% και για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, παρότι η προσφορά, οι συναλλαγές κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα. Ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 15:00, στον κλάδο είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 4,2 εκατ. ευρώ, με τις όποιες αγορές να συνεχίζονται από χαμηλότερες τιμές.
Με μέτρια προσφορά όμως υποχωρεί και η πλειονότητα των blue chips, με την Coca Cola και την Jumbo τις μόνες δύο από τις 21 του δείκτη που διατηρούν το θετικό πρόσημο.
Στα 28,50 η μετοχή της Coca Cola, στα 13,66 της Jumbo και πέραν αυτών, ουδέν. Πωλήσεις, λιγότερες ή περισσότερες και στις μετοχές-σηματωρούς, ένδειξη πως μερίδα traders (και λιγότερο επενδυτών) επιχειρεί να... ανιχνεύσει το τι έπεται.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως η Αθήνα, το ΧΑ, θα έχει μία ένδειξη της διάθεσης των ξένων, όταν την Παρασκευή το βράδυ θα γίνει γνωστή η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's. Παράλληλα εκτιμούν πως οι ξένοι περιμένουν να δουν και τι θα γίνει με την περίφημη έξοδο στις αγορές, εάν δηλαδή η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει έστω το ελάχιστο παράθυρο ευκαιρίας, προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση ενός μικρού ομολόγου (5ετές για 1,5-2,5 δισ.). Ακόμη και αν θα υποχρεωθεί να το τιμολογήσει «ακριβά», θα πρέπει η Αθήνα να δώσει το στίγμα της στις αγορές, είναι το μήνυμα που περνούν παράγοντες και γνώστες της αγοράς χρέους. Ενδεχομένως μία τέτοια κίνηση σε συνδυασμό με την αποσαφήνιση του «πολιτικού χρόνου» (στις αγορές δεν αρέσουν ούτε τα κενά ούτε η αβεβαιότητα) να βελτίωνε το κλίμα, που τα τελευταία 24ωρα είναι... παγωμένο.
Στις 26/69 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με εισηγμένες/μετοχές της μεσαίας κατηγορίας να ξεχωρίζουν. Creta Farms, BriQ, ΙΑΣΩ, Μοτοδυναμική, Λούλη, Alcatel, Aλουμύλ, ΓΕΒΚΑ κ.α.
Στα μόλις 12,1 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στις 15:15. Εναντι 40 (και κάτι) του μέσου όρου της περασμένης εβδομάδας.