Στον ρυθμό της πολιτικής αβεβαιότητας το ΧΑ

Σε χαμηλότερο επίπεδα ο Γενικός Δείκτης μετά τη χθεσινή τραπεζοβαρή υποχώρηση. Τα περιθώρια κίνησης για τράπεζες - blue chips και η διστακτικότητα των ξένων. Η προσοχή και στα small caps. Αυλαία για τα αποτελέσματα 2018 στη Wall.

Στον ρυθμό της πολιτικής αβεβαιότητας το ΧΑ

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street, προβληματισμός για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά 4% άνοδος της μετοχής της Citigroup και κλείσιμο του S&P 500 με απώλειες μεν 0,53% αλλά στις 2.582,61 μονάδες.

Για όσο η περιοχή των 2.432 μονάδων λειτουργεί ως στήριξη για τον «δείκτη των δεικτών» τόσο οι long έχουν πλεονέκτημα στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το σημαντικό από τη χθεσινή συνεδρίαση ανοίγει η αυλαία της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, με τη Citi να κάνει την αρχή. Σήμερα σειρά έχουν άλλοι ισχυροί τραπεζικοί/επενδυτικοί όμιλοι, κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμάται οπωσδήποτε για το επόμενο διάστημα.

Στα καθ' ημάς, τραπεζοβαρής υποχώρηση στο ΧΑ, με τον κλάδο να μετρά απώλειες 4,17% και τον ΔΤΡ να χάνει όλα όσα κερδίσει με την αντίδραση από τη δεύτερη συνεδρίαση του 2019 μέχρι τα τελευταία τοπικά υψηλά. Στις 419,46 το ελάχιστο της 2ας Ιανουαρίου, στις 469,34 το υψηλό στις 9 του μηνός. Εύρος διακύμανσης για τον ΔΤΡ, που κατά πώς φαίνεται ορίζει τα περιθώρια αντίδρασης ή υποχώρησης μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, λήγει η πρώτη απλή σειρά μηνός (για τα ΣΜΕ του δείκτη) για το 2019 και το βράδυ ο Standard & Poor's θα κάνει γνωστή την αξιολόγηση του outlook της ελληνικής οικονομίας.

Εύλογα στον ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων (και) το ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι ο πιο... ευαίσθητος σε αυτές, καθώς οι ξένοι εκτιμούν ότι έρχονται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για τον δοκιμαζόμενο κλάδο.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιβιώσει της βαθιάς ύφεσης, αλλά έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα: είναι μετά βίας κερδοφόρες και οι ισολογισμοί τους είναι γεμάτοι κόκκινα δάνεια...» είναι το μότο των ξένων, κάτι που καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης. Και κατά την εκτίμηση ειδικών της αγοράς, απαιτεί ρηξικέλευθες ενέργειες. Οπως σημείωνα και χθες, όλα αυτά προφανώς είναι σε γνώση της πλατείας Συντάγματος, με το οικονομικό επιτελείο να πρέπει να συνεκτιμά όλες τις παραμέτρους αυτό το διάστημα και κατά την πορεία προς τα τέλη Μαΐου. Εάν υποθέσουμε πως εθνικές εκλογές διεξάγονται στα τέλη Μαΐου, καθίσταται πρόδηλη η κρισιμότητα αυτού του 5μήνου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι/δεσμεύσεις για τα NPLs/NPEs που έχουν αναλάβει/δεσμευθεί οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι. Το πιθανότερο, ο κλάδος να παραμείνει υπό την ακόμη πιο έντονη παρακολούθηση όχι μόνο της ΕΚΤ και του Εποπτικού Μηχανισμού αλλά και των επενδυτικών οίκων.

Ο Χρήστος Κίτσιος από νωρίς μας αναλύει τα σχέδια των ομίλων για τα κόκκινα δάνεια, με κυρίαρχη την ανάγκη επιθετικότερης μείωσής τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει αυτή την περίοδο.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει «κλειδί», κατ' αρχάς της βραχυπρόθεσμης τάσης, αλλά ερώτημα είναι τι θα κάνουν τα ξένα σπίτια μέχρις ότου η κυβέρνηση ανοίξει τα χαρτιά της για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Το πιθανότατο, τα κάθε λογής funds και επενδυτικά σχήματα να ακολουθήσουν μία ακόμη πιο βραχυπρόθεσμη τακτική, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή τους, με συνέπεια η αγορά να αποκτήσει μεταβλητότητα με χαμηλούς τζίρους και συναλλαγές. Τα 40 εκατ. ευρώ θα πρέπει να θεωρείται ένας μέγιστος μέσος ημερήσιος τζίρος, μέχρις ότου διαμορφωθεί πιο σαφής εικόνα. Αυτό αδυνατίζει το ενδεχόμενο μίας κίνησης υπέρβασης των 660 μονάδων, αλλά διασφαλίζει την ευρύτερη περιοχή των 600 μονάδων ως ανθεκτική στήριξη.

Χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης η... επιστράτευση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών, προκειμένου να αντισταθμιστεί η σημαντική υποχώρηση των τραπεζικών. Ετσι, με θετικό πρόσημο διαμορφώθηκαν οι δύο βαρύτερες μετοχές της αγοράς ΟΤΕ με 0,93% και Coca Cola με 1,06%. Συν τις βοήθειες από Jumbo, TITAN, ΕΛΠΕ και δευτερευόντως από Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή. Συνήθης τακτική των ισχυρών χεριών, όταν σε συνεδριάσεις που πιέζονται οι τραπεζικές, να λειτουργούν ως αντιστάθμιση τα blue chips. Ενδειξη ελεγχόμενης, εντός πλαισίου, υποχώρησης.

Στις 38/52 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, άλλη ένδειξη πως, πέραν των blue chips μέσω των οποίων θα αντισταθμίζονται οι δείκτες (μην ξεχνάμε και τα Παράγωγα την Παρασκευή) στα χαμηλότερα της αγοράς, σε εισηγμένες/μετοχές που δεν είναι εκτεθειμένες στον ξένο παράγοντα θα ενεργούν εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ετσι μετοχές των Creta Farms, Revoil, Aluil, BriQ, ΚΛΜ, ΙΑΣΩ, Μοτοδυναμική, Τεχν. Ολυμπιακή, Σελόντα, Attica Συμμετοχών, ΕΛΤΟΝ, ΛΟΥΛΗ, Ευρ. Πίστη, Frigoglass είχαν άνοδο μεγαλύτερη του 1,5%. Τάση που σε μεγαλύτερη ή μικρότερη έκταση θα έχει συνέχεια σήμερα έως Παρασκευή.

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία, που αναδεικνύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης όσον αφορά στις μικρές εισροές που καταγράφονται στα ETFs και αναλυτικά δίνει για τις μετοχές όπου έχουν θέσεις. Να σημειώσουμε, κλείνοντας, πως το GREK Global X FTSE Greece 20 υποχώρησε οριακά 0,14% στα 7,27 δολάρια, με ιστορικό χαμηλό στα 6,77 δολάρια. Στα 4,299% η απόδοση του 10ετούς, ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v