ΧΑ: Ο πρώτος λογαριασμός του MSCI και η επόμενη ημέρα

Ισχυρές απώλειες για Εθνική (13%), Eurobank (9,8%) και Πειραιώς (6,2%) οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 634 μονάδες. Πώς κινήθηκαν οι τίτλοι που απέμειναν στον MSCI Greece. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Ο πρώτος λογαριασμός του MSCI και η επόμενη ημέρα

Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε, "δεν αποκλείεται οι traders που τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας, να 'πληρώσουν υψηλό τόκο' αν το βράδυ υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από τις ανακοινώσεις του MSCI" και δυστυχώς οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τα πλέον αρνητικά σενάρια και τις εκτιμήσεις της Societe Generale που προέβλεπε τον "υποβιβασμό" των ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ από τον MSCI Standard Greece, στον MSCI Small Cap.

Πιο συγκεκριμένα, τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους ομώνυμους δείκτες ανακοίνωσε, μεταμεσονύκτια, ο MSCI.

Από τον MSCI Standard Greece αφαιρούνται οι μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank οι οποίες προστίθενται στον MSCI Small Cap.

Επίσης από τον Small Cap διαγράφεται η μετοχή της Ελλάκτωρ (-6,22%).

Όλες οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου.

Οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και δευτερευόντως αυτοί των Alpha Bank, Motor Oil και Τιτάν βγαίνουν κερδισμένοι από την τακτική αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, καθώς λόγω της διαγραφής από τον MSCI Greece των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank κερδίζουν σε στάθμιση.

Ειδικότερα, η στάθμιση του ΟΤΕ ανεβαίνει στο 26,1%, από 21,1% σήμερα, του ΟΠΑΠ στο 20% από 16,1% και της Jumbo στο 14,5%, από 11,8%. Ακολούθως η στάθμιση της Alpha φθάνει στο 18,6%, από 15,1% σήμερα, της Motor Oil στο 11,4%, από 9,2% και της Τιτάν στο 9,4%, από 7,6%.

Τις προβλέψεις της για τις εκροές σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank παρουσίασε η Goldman Sachs μετά την υποβάθμιση των Τραπεζών από τον MSCI.

Ο Διεθνής Οίκος βλέπει για την Eurobank εκροές αξίας $35,2 εκατ. (55,82 εκατομμύρια μετοχές), για την Εθνική $24,5 εκατ. (16,49 εκατ. μετοχές) και για την Πειραιώς εκτιμά πως οι εκροές θα ανέλθουν στα $10,47 εκατ. (8,5 εκατ. μετοχές).

Αντίθετα η Goldman Sachs εκτιμά ότι η μετοχή της Alpha θα υπεραποδόσει.

Από την πλευρά της η Societe Generale προβλέπει ότι οι εκροές για την μετοχή της Eurobank θα ανέλθουν σε $58,54 εκατ. (92,90 εκατ. μετοχές).

Σε ότι αφορά την Εθνική προβλέπει εκροές $40,82 εκατ. (27,44 εκατ. μετοχές). Για την Πειραιώς εκτιμά εκροές $17,42 εκατ. δολαρίων (14,19 εκατ. μετοχές).

Η Morgan Stanley, με τη σειρά της, εκτιμά ότι οι εκροές για τη Eurobank θα διαμορφωθούν στα $80 εκατ., για την Εθνική στα $56 εκατ. και για την Πειραιώς στα $24 εκατ.

Και βέβαια, δεν πρέπει να αγνοηθεί η συνέχιση των αρνητικών μηνυμάτων από τις Αγορές ομολόγων, καθώς η Κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθούν.

"Η Ιταλική Κυβέρνηση ζητεί την εφαρμογή της ευελιξίας για γεγονότα εξαιρετικού χαρακτήρα", γράφει στην επιστολή του ο Ιταλός Υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία, η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους ομολόγου ενισχύεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,49% και του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου κατά 5 μονάδες βάσης (4,45%).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Στη σημερινή συνεδρίαση η Αγορά καλείται να αξιολογήσει την έξοδο για 3 από τις 4 συστημικές Τράπεζες (διασώθηκε η Alpha Bank) από το δείκτη MSCI Standard Greece, ενώ παράλληλα η Ιταλία δεν μεταβάλλει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Την ίδια ώρα Λονδίνο και Βρυξέλλες διαμορφώνουν προσχέδιο συμφωνίας για το 'Brexit'. Αναμένεται συναλλακτική βελτίωση και αυξημένη μεταβλητότητα, με το πρόσημο του Γ.Δ. να είναι σε μέρος τουλάχιστον της συνεδρίασης αρνητικό" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Το χειρότερο σενάριο εξελίσσεται, τελικά, για τον Τραπεζικό δείκτη, καθώς ETE, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ εξέρχονται του δείκτη MSCI Standard Greece και εισέρχονται στον MSCI Small Cap. ‘Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου, αλλά οι εκροές αναμένεται να 'ταρακουνήσουν' τον ΔΤΡ, οδηγώντας τον, ενδεχομένως, μέχρι και σε νέα τοπικά χαμηλά. Ωστόσο, το σχέδιο για σημαντική μείωση των NPLs, που σύμφωνα με διαρροές, προωθεί η ΤτΕ, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο, αν και 'ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες', οι οποίες δεν γνωρίζουμε επισήμως πότε θα ανακοινωθούν (το Bloomberg αναφέρει τις 22 Νοεμβρίου)" τόνιζε η Merit Sec.

"Η επίσημη ανακοίνωση για τη νέα κατάταξη στους δείκτες MSCI χθες βράδυ, η οποία αφαιρεί τρεις Ελληνικές Τράπεζες (Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) από τον MSCI Greece Standard, θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των εν λόγω Τραπεζών στη σημερινή συνεδρίαση. Παρά τις θετικές ειδήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος για μείωση των NPEs (η οποία έχει αρκετό δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση), δεν περιμένουμε θετική κίνηση στη σημερινή συνεδρίαση. Η διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα είναι ένας ακόμη λόγος ανησυχίας" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Με τα παραπάνω δεδομένα ξεκίνησε και διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση, που είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά την εμφανή αύξηση του τζίρου, την επιφυλακτική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη και την περίπου ολοσχερή απόσυρση των αγοραστών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ήταν μία συνεδρίαση, "γεμάτη MSCI", αν συνυπολογιστεί ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απέσπασαν το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, ενώ στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά ο τίτλος της Alpha Bank (-2,96%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,215 ευρώ (-5,30%), της Εθνικής (-13,20%) μέχρι τα 1,185 ευρώ (-14,99%), της Eurobank (-9,84%) μέχρι τα 0,52 ευρώ (-14,75%) και της Πειραιώς (-6,21%) μέχρι τα 1,01 ευρώ (-9,09%).

Να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ επιφυλακτικοί δηλώνουν οι Ξένοι Διαχειριστές, τουλάχιστον στην πρώτη ανάγνωση, για σχέδιο, που σύμφωνα με το Bloomberg, επεξεργάζεται η ΤτΕ για τα "κόκκινα" δάνεια των Τραπεζών.

Από την άλλη, για όσους απορούν γιατί ο τίτλος της ΠΕΙΡ έδειξε σχετικά "αμυντικότερη" συμπεριφορά έναντι των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, τουλάχιστον σήμερα και στην πρώτη αντίδραση της Αγοράς, μία πρώτη εξήγηση είναι ότι όλες οι "εισαγόμενες" εκθέσεις που είχαν προηγηθεί, θεωρούσαν δεδομένη την "υποβάθμιση" της Πειραιώς και αυτό, μέχρι ενός σημείου, είχε προεξοφληθεί από την Αγορά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Ξένα χαρτοφυλάκια των οποίων το καταστατικό "απαγορεύει" τοποθετήσεις σε μετοχές εκτός MSCI Standard, θα προχωρήσουν σε αναγκαστικές ρευστοποιήσεις θέσεων, ακόμα και με μεγάλες ζημιές, ή θα μεταφέρουν τις μετοχές αυτές σε Θυγατρικές, ή μεγάλους Πελάτες τους.

Ακόμα και αν υπάρξουν βραχύβια διαλείμματα ανοδικής αντίδρασης, το Χ.Α. εισέρχεται σε φάση πλαγιοκαθοδικής πορείας, τουλάχιστον μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, όπου κάθε ανοδική αντίδραση στο Τραπεζικό ταμπλώ, θα αντιμετωπίζεται με αυξημένη επιφυλακτικότητα.

Μάλιστα και οι τεχνικοί αναλυτές, "σηκώνουν τα μολύβια τους", επισημαίνοντας ότι "το Ελληνικό Χρηματιστήριο, λόγω και του Τραπεζοκεντρικού του χαρακτήρα, εισέρχεται σε περίοδο 'ειδικών συνθηκών', που βάζουν την τεχνική ανάλυση, σε δεύτερη μοίρα, αν όχι στο περιθώριο, τουλάχιστον όσον αφορά την τεχνική εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ".

Εννοείται ότι και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 475,94 μονάδες (-8,68%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 482,88 (-7,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 484,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 7,10%.

Κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 457 μονάδων, θα φέρει αυξημένες κινήσεις "stop loss", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,97%), ΛΑΜΔΑ (+0,17%), ΜΠΕΛΑ (+1,72%), ΟΤΕ (+0,10%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,32%), ΤΙΤΚ (+1,55%) και αμετάβλητη η μετοχή της ΜΟΗ.

Τέσσερα κλεισίματα χαμηλότερα των 13,00 ευρώ, συμπλήρωσε ο τίτλος της Jumbo, ενώ η πρώτη, σημαντική, αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 13,28 - 13,34. Στα 12,10 ευρώ το ημερήσιο "stop long".

Κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, αλλάζει τελικό πρόσημο επί καθημερινής βάσεως, ο τίτλος της Viohalco (-0,73%), ενώ συμπλήρωσε 32 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ. Στα 3,28 ευρώ έχει κατέβει το ημερήσιο "stop long", στα 2,655 - 2,44 ευρώ, η πρώτη ζώνη στήριξης.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου κάτι προσπαθεί να κάνει η ΕΚΤΕΡ (+0,94%), αργά αλλά σταθερά ανεβαίνουν οι αγοραστές στην Nexans (+1,23%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Πλαίσιο (+2,03%).

Από την άλλη, πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Σελόντα (-2,75%), τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για την Intralot (-2,64%), ενώ μάλλον "άκομψη" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή υποχώρηση της Mermeren (-10,10%), από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά (!)

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε την ημερήσια υποχώρηση στην πρώτη στήριξη των 630 μονάδων, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στις επόμενες συνεδριάσεις δεν θα μπουν σε δοκιμασία οι στηρίξεις στις 610 - 600 και 580 μονάδες. Παραμένει αποφασιστική η πρώτη αντίσταση στις 645 μονάδες (ημερήσιο "stop short") και ακόμα αποφασιστικότερες οι επόμενες στις 649 - 651 και 657 - 660 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,74%), έκλεισε το "gap" στις 1661 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1652, 1647 και 1610 μονάδες (ημερήσιο "stop long". Οι αντιστάσεις στις 1676, 1698, 1706 και 1730 μονάδες ("gap").

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Εξ απροόπτου έπιασε την Ελληνική Αγορά η χθεσινή ανακοίνωση της Morgan Stanley, παρά τις προειδοποιήσεις της Société Générale που επιβεβαιώθηκε απόλυτα στις προβλέψεις της" επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η έξοδος των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ από τον MSCI Greece Large Cap και η εισαγωγή τους στον MSCI Greece Small Cap φαίνεται να μην είχε προεξοφληθεί από την Αγορά, καθώς η πλειοψηφία των Επενδυτών εκτιμούσε πως μόνο η Τράπεζα Πειραιώς θα ήταν αυτή που θα βρισκόταν εκτός του βασικού δείκτη. Παράλληλα η μετοχή του Ελλάκτωρα διεγράφη από τον MSCI Greece Small Cap, με τις εκροές να είναι αμελητέες σε σχέση με αυτές των Τραπεζών.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την πλάγια κίνηση, με την συσσώρευση 610 - 650 να παραμένει ανέπαφη και αυτή την εβδομάδα. Καμία διαφοροποίηση λοιπόν, καθώς όσο η Αγορά δεν ανεβάζει τους απαιτούμενους όγκους συναλλαγών, δεν αναμένεται καμία αλλαγή της εικόνας.

Όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, παρουσιάζει ίδια εικόνα με αυτή του Γενικού, έχοντας διαμορφώσει την αντίστοιχη συσσώρευση μεταξύ 455 και 550 μονάδων. Ιδιαίτερα αρνητική συμπεριφορά αυτή της Εθνικής, καθώς βρίσκεται κυριολεκτικά σε ελεύθερη πτώση “σημαδεύοντας” πλέον τα ιστορικά χαμηλά του Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,99 ευρώ. Πτωτική διάσπαση των 455 μονάδων του κλαδικού δείκτη, θα πυροδοτήσει νέο κύμα πωλήσεων, με τις 358,6 μονάδες να αποτελούν το επόμενο σημαντικό σημείο στήριξης (ιστορικά χαμηλά 2/2016).

Η αρνητική ειδησεογραφία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να επιβαρύνει το ήδη βεβαρυμμένο κλίμα, με τους εξωγενείς παράγοντες (Ιταλία και Αμερική) να ετοιμάζονται να αποτελέσουν το “κερασάκι στην τούρτα”, σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ελληνική Οικονομία.

"Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και φυσικά την συμπεριφορά, κυρίως των Τραπεζικών τίτλων, έως την ημερομηνία των εκροών (δημοπρασία Παρασκευής 30/11)" τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, με τάσεις ανοδικής αντίδρασης, οι δείκτες στο NYSE.

Προσπαθεί να αντιδράσει ανοδικά το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Η ανάπτυξη των επενδύσεων real estate τον Οκτώβριο στην Κίνα, υποχώρησε σε χαμηλό 10 μηνών. "Οι πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν ακόμη μία πτώση", όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Γερμανική Οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο, ενώ υποχώρησαν οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση 0,1%.

"Η Οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια", σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα", σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε ετήσια βάση, σημείωσε άνοδο κατά 0,9%.

O πληθωρισμός στη Βρετανία δεν αυξήθηκε όσο αναμενόταν τον Οκτώβριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,4% τον προηγούμενο μήνα, σε συμφωνία με τον ρυθμό του Σεπτεμβρίου. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ανάγνωση ύψους 2,5%.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι "η Βουλή θα λάβει μία σωστή ανάλυση της όποιας συμφωνίας για το 'Brexit', μόλις αυτή οριστικοποιηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να κλείνει εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο Κόσμο, μετά την έξοδό του από το Μπλοκ".

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων εννιά μηνών τον Οκτώβριο, στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,1% τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 2,5%, υψηλότερα από το επίπεδο του 2,3% στο οποίο είχε βρεθεί ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε 0,2% υψηλότερα. Σε ετήσια βάση, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,1% τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί 0,3% υψηλότερα και ο δομικός πληθωρισμός 0,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Διαθέτουμε σχέδιο δράσης, ελέγχουμε επίσης έναν αριθμό δεικτών. Προσβλέπουμε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, θα μπορέσουμε να άρουμε τους κεφαλαιακούς ελέγχους, αν όλα πάνε καλά, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, σε εκδήλωση που έγινε στη Γενεύη", όπως γράφει το Bloomberg.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο, διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 6,460 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,584 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5,33 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 630,29 μονάδες (-2,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 634 (-1,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 634,64 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,45%.

Ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) έφθασε στα 56,3 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Κακή η τελική εικόνα, με 27 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων τόνωσαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (67.325 συμβόλαια).

Στα 2.621 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.930 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.641, 3.150 για τον Νοέμβριο, 2.488 για τον Δεκέμβριο και 3 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.667) κινήθηκε μεταξύ 1.657,5 και 1.675,25 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.726), Alpha Bank (2.831), Πειραιώς (8.905), ΔΕΗ (219), ΟΠΑΠ (188), Εθνική (41.494), Μυτιληναίο (255), MIG (212), ΟΤΕ (204), Ελ. Πετρέλαια (211), Ελλάκτωρα (353), ΓΕΚ (145), Viohalco (189).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.383, Eurobank 27.251, Alpha Bank 22.822, Εθνική 243.972, Πειραιώς 13.112.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                    Name of Issuer                  NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,99%

2018-11-05

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-10-31

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.344.316 τεμ., (από 28.344.316 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.420.057 τεμ. (28.420.057), ΔΕΗ 6.477.732 τεμ. (6.477.732), Eurobank 57.143.308 τεμ. (56.943.308), Εθνική 8.723.215 τεμ. (8.723.215), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v