Προδιαγεγραμμένο «βαθύ κόκκινο» ξεκίνημα στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο υπό σημαντική πίεση πωλητών. Δια... χειρός MSCI η κατά έως 7,25% «βουτιά» των τραπεζών, με ενδεικτικό το ότι στα πρώτα 15' της συνεδρίασης, τα 5 από τα 6,8 εκατ. ευρώ της συνολικής αξίας συναλλαγών πραγματοποιούνταν στον τραπεζικό κλάδο.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες, αποτιμώντας τα κρίσιμα πρώτα 15', εκτιμούσαν πως η προσφορά της αρχής ήταν μάλλον λιγότερη από αυτή που ανάμεναν, ωστόσο το κύριο μέρος των συναλλαγών από την πλευρά των ξένων funds αρχίζει να περνά στο σύστημα σταδιακά από τις 14:00 και μετά, με κορύφωση προς το κλείσιμο, στο τελευταίο 5λεπτο και τη διαδικασία της δημοπρασίας, ειδικά όταν εξελίσσονται συνεδριάσεις αυξημένων συναλλαγών/τζίρου και υψηλής μεταβλητότητας.
Εως τις 480 μονάδες «βούλιαξε» ο ΔΤΡ, που κατά γενική εκτίμηση των αναλυτών λογίζεται ως μία σημαντική περιοχή στήριξης πριν την υποχώρηση προς το πολυετές χαμηλό των 456,98 μονάδων.
Με τον τραπεζικό κλάδο στο μείον και με συνεχή ροή πωλήσεων κυρίως σε Εθνική και Eurobank (για λόγους που είχαμε αναλύσει από νωρίς στο προσυνεδριακό σχόλιό μας) ήταν θέμα χρόνου να ενεργοποιηθούν εντολές πώλησης στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αφορμής δοθείσης, ευκαιρία για να διαμορφωθούν λίγο χαμηλότερες τιμές για μη τραπεζικά χαρτιά, δημιουργώντας έτσι το περιθώριο αντίδρασης στην επόμενη ανοδική διόρθωση της αγοράς.
Το έως μείον 7,2% του ΔΤΡ είχε ως συνέπεια το έως 1,85% του FTSE25 και το έως 1,68% του ΓΔ, αλλά και με τους τρεις βασικούς δείκτες να δοκιμάζονται μεν στην περιοχή των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (ημερήσιων), αλλά -προσώρας- να αντέχουν και να αποφεύγονται χαμηλότερες τιμές.
Εως τις 633 μονάδες ο ΓΔ, έως τις 1.666 μονάδες ο FTSE25, με τη ροή των εντολών σταδιακά μετά τις 10:45 να επιβραδύνεται, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ορισμένους τολμηρούς να κινηθούν για trading, παίρνοντας θέσεις από το 1,206 της Εθνικής (νέο χαμηλό), από ταο 0,52 της Eurobank ενώ σε Alpha Bank και Πειραιώς με συγκριτικά καλύτερη διακύμανση (μικρότερες απώλειες).
Με απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη στην αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών, με την απάντηση της Ρώμης στην Κοινότητα και δευτερευόντως στις εξελίξεις γύρω από το θέμα του Brexit. Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, παρά τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.
Ωστόσο οι απώλειες θεωρούνται λελογισμένες και εντός παιδιάς, πιθανότατα για τον λόγο πως οι αγορές, τα funds, δεν θεωρούσαν τη χθεσινή ημέρα καταληκτική στην αντιπαράθεση των δύο πλευρών. Μετά τα πρώτα 45', οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 10,5 εκατ., με 8,2 εκατ. να αλλάζουν χέρια στις τράπεζες. Τα 4,9 είχαν γίνει στη μετοχή της Eurobank -που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση πωλητών-,τα 2,8 εκατ. στην Εθνική.
Σε αυτό το σημείο της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες ουσιαστικές εντολές αγοράς από την πλευρά των long, με επίκεντρο τη Motor Oil και στη συνέχεια την Jumbo και τον ΤΙΤΑΝα.
Πρόκειται για τις 3 από τις 5 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη MSCI Greece που εμφανίζουν εισροές, απόρροια των εκροών από τις τραπεζικές. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ είναι οι άλλες δύο του δείκτη που αργά ή γρήγορα και στην πορεία προς τα τέλη Νοεμβρίου θα ελκύσουν εισροές. Στα 10,12 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας τη βελτιωμένη τεχνική εικόνα, στα 8,495 ευρώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ.
Στις 11:20, η σχέση ανοδικών/πτωτικών συντριπτικά στο μέρος των short, με 50 μετοχές να διορθώνουν και μόλις 9 να κινούνται κόντρα στο ρεύμα. Χρήζουν αναφοράς, πέραν των 3 από τον FTSE25, οι Νηρέας, ΤτΕ, Creta Farms, ΜΕΡΚΟ, ΚΕΚΡΟΨ και Alcatel.