Καθαρά ανοδική, η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και την ανοδική τάση να ανεβάζει στροφές μετά το δημοσίευμα του Bloomberg.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική αντίδραση, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, δεν είχε τον ανάλογο αντίκτυπο στον τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), ο οποίος επέστρεψε σε χαμηλότερα επίπεδα.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Η γνωστοποίηση των δεδομένων για τον Ιταλικό προϋπολογισμό, των εξαμηνιαίων αλλαγών των δεικτών MSCI, αλλά και του περιεχομένου της τηλεδιάσκεψης της Motor Oil μετά τη συνεδρίαση, αναμένεται να τροφοδοτήσει με νευρικότητα τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ αρνητικά προσδοκάται να επιδράσει και το έντονα αρνητικό πρόσημο των δεικτών στη Wall Street, προϊδεάζοντας για αρνητικό πρόσημο και στο Γ.Δ. του Χ.Α." ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Ο Γενικός Δείκτης κινείται σταθερά εντός του εύρους διαπραγμάτευσης του τελευταίου μήνα, εν αναμονή του πορίσματος για την αναδιάρθρωση MSCI, αλλά και με επιφυλακτικότητα λόγω της πιθανής διάστασης που μπορεί να πάρει η κόντρα Ρώμης – Βρυξελλών. Η είσοδος στην περιοχή του 4% - 5% για την απόδοση του 10ετους της Ιταλίας ενδέχεται να δημιουργήσει κλυδωνισμούς στις Αγορές και σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας" τόνιζε η Merit Sec.
"Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, αναμένεται να διατηρήσει τη μεταβλητότητα και την πλάγια κίνηση του Δείκτη για μία ακόμη συνεδρίαση" ήταν οι εκτιμήσεις της Beta Sec.
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις ήπιας ανοδικής αντίδρασης, ακολουθώντας τον "βηματισμό" των Ευρωπαϊκών Αγορών, οι οποίες στην συνέχεια γύρισαν σε μικτά πρόσημα, όμως επιτάχυνε στο δεύτερο μισό, με τους αγοραστές να "ξεχνούν" την υφιστάμενη επιφυλακτικότητα λόγω της επικείμενης, βραδινής, ανακοίνωσης του MSCI και να "περνάνε ντούκου" τα αρνητικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, που "βλέπουν" να συνεχίζεται η εκκρεμότητα στο θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους διαμορφώνεται στο 3,45% (+2 μονάδες βάσης) και του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου στο 4,40% (+3 μονάδες βάσης).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., "η ΤτΕ δουλεύει ένα σχέδιο το οποίο θα βοηθήσει τις Ελληνικές Τράπεζες να μειώσουν τα 'κόκκινα' δάνειά τους στο μισό, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο Τραπεζικό Σύστημα", δήλωσαν στο Bloomberg δυο πηγές με γνώση του θέματος.
"Με βάση την πρόταση, οι Τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το 50% των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία σε ένα 'όχημα ειδικού σκοπού' το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια, για να αγοράσει περίπου 42 δισ. ευρώ 'κόκκινων' δανείων από τους τραπεζίτες", λένε οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.
Η πρώτη αντίδραση της Αγοράς ήταν εντυπωσιακή, όμως δεν αποκλείεται οι traders που τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας, να "πληρώσουν υψηλό τόκο" αν το βράδυ υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από τις ανακοινώσεις του MSCI.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει υποσημείωσης ότι οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής, κινήθηκαν, σήμερα, χωρίς να έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ στα υψηλά ημέρας η μετοχή της Alpha Bank (+3,89%) έφθασε μέχρι τα 1,334 ευρώ (+8,02%), της Εθνικής (+5,45%) μέχρι τα 1,45 ευρώ (+9,68%), της Eurobank (+8,93%) μέχρι τα 0,616 ευρώ (+10%) και της Πειραιώς (+1,83%) μέχρι τα 1,171 ευρώ (+7,33%), για να υποχωρήσουν σχετικά στην συνέχεια εκθέτοντας όσους τοποθετήθηκαν στα ενδοσυνεδριακά υψηλά.
Ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 534,43 μονάδες (+8,03%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 524,42 (+6%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 521,2 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,35%.
Για τον εν λόγω δείκτη, παραμένει ζητούμενο η έξοδος από το γνωστό εύρος 457 - 547. Στις 529 μονάδες, ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών. Κλείσιμο υψηλότερα των 547 μονάδων και λόγω κινήσεων "stop short", μπορεί να δώσει περιθώριο κίνησης έως και 100 μονάδων υψηλότερα. Αντίθετα, "pullback" με καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 457 μονάδων, θα πυροδοτήσει μαζικές ρευστοποιήσεις.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "το πρώτο εν Ελλάδι εγχείρημα τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεκίνησε η Eurobank. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι ενδιαφερόμενοι Επενδυτές έλαβαν ένα σύντομο ενημερωτικό, καθώς και τη σύμβαση εμπιστευτικότητας (NDA) για το project 'Pillar'. Τον διαγωνισμό, δηλαδή, για την ανάδειξη προτιμητέου Επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει το mezzanine ομόλογο της τιτλοποίησης 'κόκκινων' στεγαστικών δανείων, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 2 δισ. (εντός ισολογισμού απαίτηση) και συνολικής απαίτησης 2,5 δισ. ευρώ".
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "αύριο θα είναι άλλη μέρα για το Χ.Α. και κυρίως για τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος θα κινηθεί στον απόηχο των βραδινών ανακοινώσεων του MSCI και όλα τα παραπάνω προκρίνουν το σενάριο της αυξημένης μεταβλητότητας, σαν επικρατέστερο. Προσοχή χρειάζεται το αυξημένο volatility, που επικρατεί στις Αγορές του εξωτερικού, καθώς το Χ.Α. δεν δείχνει να έχει τα συναλλακτικά 'καύσιμα', προκειμένου να κινηθεί 'αναρχοαυτόνομα".
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η εικόνα μπορεί να ήταν σχετικά επιφυλακτικότερη του Τραπεζικού ταμπλώ, όμως δεν έλειψαν οι μετοχές που ξεχώρισαν (Σαράντης +4,73%, ΕΧΑΕ +3,09%, Αεροπορία Αιγαίου +3,60% και Viohalco +3,01%), ενώ με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μόνο ο Τιτάν (-1,32%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.
Συμπλήρωσε 11 συνεδριάσεις για να ξαναβρεί επαφή με το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, ο τίτλος της ΕΧΑΕ, ενώ στα 4,04 ευρώ εντοπίζεται το ημερήσιο "stop long". Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η επόμενη αντίσταση στα 4,35 ευρώ, ενώ θα επιστρέψουν οι τεχνικοί προβληματισμοί, αν ακολουθήσει υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 3,84 ευρώ.
Επιμένει πλαγιοανοδικά η Μυτιληναίος (+1,87%), που συμπλήρωσε τέσσερα κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ. Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η μετοχή έκλεισε το "gap" στα 8,13 ευρώ, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 8,22 ευρώ, δημιουργεί τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 8,72 ευρώ. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η στήριξη στα 7,62 ευρώ.
Χρειάστηκαν 20 συνεδριάσεις, προκειμένου ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου να επιστρέψει σε κλείσιμο με το "7" μπροστά. Κλείσιμο υψηλότερα των 7,27 ευρώ, αφήνει δρόμο για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 7,80 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 6,52 ευρώ, αλλά θα ανέβει στις επόμενες συνεδριάσεις.
"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Σελόντα (-3,41%) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές ο Περσέας (+2,94%).
"Τσίμπησαν" οι όγκοι στον Λούλη (+1,01%), "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις Ιατρικό (+0,99%) και Πλαίσιο (+4,22%, με ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιασώ (+4,48%) και Τρ. Ελλάδος (+0,79%) και πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Κέκροπα (+0,65%).
Ακόμα ένα ιστορικό υψηλό για την Mermeren (+15,56%), που "τραβάει" ψηλότερα και τον Ικτίνο (+1,93% και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση).
Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε τα δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του τις 645 μονάδες (ημερήσιο "stop short") και τις επόμενες αντιστάσεις στις 649 - 651 και 657 - 660 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 630 μονάδων, μπορεί να ξαναδώσει κίνηση προς τις 610 - 600 και 580 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,40%), αυτός άφησε πίσω του τις αντιστάσεις στις 1676 και 1698 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1706 και 1730 (gap). Πρώτη στήριξη στο τεχνικό "χάσμα" των 1661 μονάδων και οι αμέσως επόμενες στις 1652, 1647 και 1610 μονάδες (ημερήσιο "stop long").
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η μεταβίβαση του Υγεία και μάλιστα με ικανοποιητικό τίμημα, συνέβαλε στη συναλλακτική αναβάθμιση τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ημερήσιες συναλλαγές μετά βίας ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ ημερησίως" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Οι εγχώριες παθογένειες, ελέω της υπόθεσης της Folli-Follie, έχουν οδηγήσει το δείκτη εμπιστοσύνης στο ναδίρ, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να παραμένει "μαύρος κύκνος" για την Αγορά, με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να απειλούνται με "έξωση" από τους δείκτες MSCI Αναδυομένων Αγορών.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός και το Δημόσιο χρέος της Ιταλίας, θα συνεχίσουν να απασχολούν την Ευρώπη επί πολύ, διατηρώντας τις αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων και κατ’ επέκταση και των Ελληνικών, σε υψηλά επίπεδα, ενώ παραμένει πάντα η απειλή ενός άτακτου "Brexit".
Το περιβάλλον επομένως για το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι αρνητικό, οδηγώντας την Επενδυτική Κοινότητα σε στάση αναμονής, σε σχέση με τη διαμόρφωση συναλλαγών που θα οδηγήσουν το Γ.Δ. πάνω από τις 650 μονάδες, ενώ προσπερνά τα θετικά αποτελέσματα 9μηνου των Δεικτοβαρών τίτλων (ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo, Τιτάν, ΟΤΕ, ΕΕΕ).
Τα δημοσιεύματα για σύσταση ειδικού επενδυτικού οχήματος (SPV), με στόχο τη μεταβίβαση σημαντικού ύψους NPLs από τα Τραπεζικά χαρτοφυλάκια, συμβάλλουν στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, καθώς το Χ.Α. παραμένει μια Τραπεζοκεντρική Αγορά. Οφείλουν, ωστόσο, να τύχουν ολοκληρωμένης επεξεργασίας ως προς τη σύνθεση των ιδίων κεφαλαίων του, για να τύχουν ευνοϊκής αποδοχής από τις Αγορές που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα υπό έκδοση ομόλογά του και ασφαλώς να τύχουν της έγκρισης των Ευρωπαϊκών Αρχών.
Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση ότι η περιοχή των 600 μονάδων για το Γ.Δ., καθιστά τις τιμολογήσεις αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων δελεαστικές, κινητοποιεί τα αγοραστικά αντανακλαστικά του "έξυπνου χρήματος". Ευλόγως λοιπόν, η συσσώρευση παραμένει το χαρακτηριστικό της Ελληνικής Αγοράς με τον Γ.Δ. να συνεχίζει να κινείται στο ελεγχόμενο εύρος μεταξύ 610 - 650 μονάδων.
Οι Διεθνείς Αγορές παραμένουν νευρικές, σε συνέχεια του "κόκκινου Οκτώβρη" που προηγήθηκε. Η προοπτική της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (μόλις στο +1,9% για το 2019), απογοητεύει τις Αγορές καθώς προεξοφλούν μείωση της εταιρικής κερδοφορίας, που ήδη συντελείται σε πολλούς κλάδους. Αλλά και στις ΗΠΑ, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει διπλή ανάγνωση: επιτρέπει την παραμονή Trump στην Προεδρία, αλλά δυσκολεύει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται πλέον από τους Δημοκρατικούς.
"Η Wall Street, ωστόσο, είναι ανήσυχη και νευρική καθώς, μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι η εφεξής οικονομική μεγέθυνση θα υπολείπεται της αύξησης του Δημόσιου χρέους, μειώνοντας τελικά τους διαθέσιμους πόρους για τον Ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα τη διάβρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Ευρώ, πιέσεις στον Χρυσό και ακόμα μεγαλύτερες στο Πετρέλαιο, στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚ.
O ΟΠΕΚ προειδοποίησε σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει πλεονάζουσα προσφορά Πετρελαίου το 2019, καθώς η Παγκόσμια Οικονομία επιβραδύνεται και η προσφορά των ανταγωνιστών Παραγωγών αυξάνεται ταχύτερα του αναμενόμενου.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, τον Οκτώβριο, ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,5%, φθάνοντας στο πιο υψηλό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008. Σε μηνιαία ανάγνωση κινήθηκε ανοδικά κατά 0,2%, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
"Η ανθεκτικότητα του Τραπεζικού Συστήματος της Ευρωζώνης δεν είναι απόλυτα ικανοποιητική και οι προσπάθειες ορισμένων Χωρών να ανακαλέσουν ρυθμίσεις δημιουργεί κίνδυνο εφησυχασμού", προειδοποίησε η επόπτρια της ΕΚΤ, Sabine Lautenschlaeger.
"Η συμφωνία για το 'Brexit' είναι σχεδόν σε απόσταση αναπνοής και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες", σημείωσε ο Βρετανός Υπουργός παρά τον Πρωθυπουργό και αρμόδιος για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντέηβιντ Λίντινγκτον.
Το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις -24,1 μονάδες το Νοέμβριο, μετά την υποχώρησή του στο επίπεδο των -24,7 τον προηγούμενο μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί χαμηλότερα, στο -25.
Ο δείκτης για τις τρέχουσες εκτιμήσεις υποχώρησε στις 58,2 μονάδες, από 70,1 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει υψηλότερα, στις 65 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2017 συνεχίζεται το 2018, αλλά με σχετικά μέτριο ρυθμό", σημειώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD) σε έκθεσή της για την Ελλάδα. Σημειώνει ωστόσο ότι η ανεργία μειώθηκε κάτω του 20% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Στις επισημάνσεις περιλαμβάνεται και η αργή πρόοδος των Ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι, όπως σημειώνεται, ορισμένες εμβληματικές συμφωνίες έχουν ολοκληρωθεί, σε άλλες υπάρχουν καθυστερήσεις, ορισμένες εκ των οποίων οφείλονται σε συγκυρίες που δεν σχετίζονται με την Κυβέρνηση.
Τη σύσταση "accumulate" και την τιμή - στόχο των 29 ευρώ για τη μετοχή της Coca Cola HBC διατηρεί η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις της για τα μεγέθη της εισηγμένης.
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 648,39 μονάδες (+2,08%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 645,35 (+1,60%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 644 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,39%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 42,9 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ), ενώ ΕΤΕ και ΜΟΗ απασχόλησαν το 31,2% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ και στο χαμηλό ημέρας ο Τιτάνας.
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 28 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
ΥΓ: Δεν υπάρχει σχόλιο Χ.Π.Α., καθώς μέχρι και τις 22.30, στο site του Χρηματιστηρίου, δεν είχε δημοσιευτεί το Η.Δ.Τ. (!)