Τραπεζική αντίδραση στο ΧΑ, δια... χειρός Bloomberg. Συναγερμός στα χρηματιστηριακά γραφεία λίγο μετά τις 13:40, οπότε έγινε γνωστό πως το ειδησεογραφικό δίκτυο «περνά» πληροφορίες για το σχέδιο της ΤτΕ και τον αναβαλλόμενο φόρο, που ευνοούν τη θέση των συστημικών τραπεζών.
Αμεση η ανταπόκριση... πληκτρολογίων και τερματικών, με τους traders να κινητοποιούνται και μέσα σε ελάχιστα λεπτά να επιταχύνονται συναλλαγές/τζίροι, με επίκεντρο πάντα τον τραπεζικό κλάδο. Σε χρόνο d.t. η... εκτόξευση του ΔΤΡ έως 6,77% υψηλότερα, πυροδοτώντας σχεδόν αντανακλαστικά κινήσεις intraday trading κυρίως στο κλάδο, αλλά και δημιουργώντας κλίμα και τάση σε blue chips μέχρι μεσαία/χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.
Πάνω από τις 530 μονάδες ο ΔΤΡ, με τζίρο εστιασμένο στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών και κατακόρυφη ενίσχυσή του στα 5 και πλέον εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό το ότι από τις 13:40 και μέσα σε χρόνο 10'-15' πέρασαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό συναλλαγές αξίας σχεδόν 2 εκατ. ευρώ στις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς.
Το... τίναγμα του τραπεζικού κλάδου ήρθε σε μία συγκυρία πονηρή για το ΧΑ, σε μία συνεδρίαση όπου οι βραχυπρόθεσμοι επιχειρούσαν να προεξοφλήσουν το ποιες μετοχές δεν θα τεθούν εκτός δείκτη MSCI Standard, με το κλίμα να είναι υποτονικό μέχρι τις 13:30, με επιφυλακτικές κινήσεις και μεικτές τάσεις στις μετοχές του κλάδου.
Η ισχυρή ανοδική αντίδραση των τραπεζικών είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κίνηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον FTSE25 με ποσοστό 2,10% και επαναφορά πάνω από τις 1.700 μονάδες και τον ΓΔ να μετρά σχεδόν 2% και κίνηση προς την περιοχή των 650 μονάδων.
Στις 14:00, η μετοχή της Αlpha Βank αντιδρούσε 6,40% στο 1,314 ευρώ, η μετοχή της Eurobank με 8,75% στο 0,609 ευρώ, της Εθνικής με 9,08% στο 1,442 ευρώ και της Πειραιώς με 4,40% στο 1,139 ευρώ.
Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η δημιουργία SPV στο οποίο θα μεταφερθεί το 50% των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία για ελάφρυνση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους έως 42 δισ., δημιουργεί σαφώς ευνοϊκότερο περιβάλλον για το εγχώριο banking, στην προσπάθεια της διαχείρισης του... βουνού των 88 δισ. ευρώ.
Συνακόλουθα, μία τέτοια εξέλιξη επηρεάζει την αγορά, διαμορφώνοντας νέες προϋποθέσεις για τον πολύπαθο κλάδο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και βραχυπρόθεσμα.