Μπορεί οι λίγοι αγοραστές να πιστώθηκαν το τρίτο συνεχόμενο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 640 μονάδων και την σημερινή κίνηση κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Wall Street και τα συγκρατημένα αρνητικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, όμως η απίστευτα χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια περαιτέρω αισιοδοξίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ώρα συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 4,2 εκατ. και το δίωρο με 7,1 εκατ., όταν 7,1 εκατ. ήταν ο τζίρος στο πρώτο ημίωρο της χθεσινής συνεδρίασης (!)
Από την άλλη και χωρίς αμφιβολία η εβδομάδα που έρχεται κρίνεται ιδιαίτερα αποφασιστική, καθώς στο τέλος της εβδομάδας λήγουν τα συμβόλαια Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ στις 13 τρέχοντος θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση του MSCI, αλλά και η επίσημη απάντηση της Ιταλίας, για τον προϋπολογισμό του 2019.
Μένοντας στο τελευταίο, ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, υπογράμμισε ότι "μια απότομη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σαν αυτή που ζητάει η Κομισιόν, θα ήταν αυτοκτονία για την Οικονομία της Ιταλίας".
Σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον επικεφαλής του Eurogroup, ο κ. Τρία επισήμανε πως δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τον προϋπολογισμό του 2019, προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες της Ε.Ε. είναι αδικαιολόγητες. Νωρίτερα ο κ. Τρία είχε τονίσει πως "δεν υπάρχει λόγος να αναμένει μία Τραπεζική κρίση, αλλά αν το spread Ιταλικού - Γερμανικού yield παραμείνει στο τρέχον επίπεδο των περίπου 300 μονάδων βάσης για αρκετό καιρό, τότε θα είναι ανησυχητικό".
"Η επιβολή κυρώσεων κατά της Ιταλίας δεν είναι στην ατζέντα του Eurogroup αυτή τη στιγμή", υποστήριξε από την πλευρά του ο Μάριο Σεντένο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Σεντένο, αποκλιμάκωσαν, προς στιγμήν, τις πιέσεις στα Ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,41% (+2 μονάδες βάσης) και του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου στο 4,34% (+5 μονάδες βάσης).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ανεξάρτητα του τελικού προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, η σημερινή συνεδρίαση αύξησε τους υφιστάμενους προβληματισμούς, καθώς διαπιστώθηκε εμφανής "κόπωση" στο Τραπεζικό ταμπλώ και σε αρκετά, μη Τραπεζικά, blue chips, ενώ η καθαρή αξία συναλλαγών οδεύει σε συνεχώς χαμηλότερα επίπεδα (σήμερα διαμορφώθηκε στα 21,7 εκατ.).
Κυριότερο χαρακτηριστικό των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, η ανάδειξη μίας "βαριάς" μετοχής, χθες η ΕΕΕ, σήμερα τα Ελ. Πετρέλαια, με βοήθειες από τον ΟΤΕ (+2,25% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που αναλαμβάνουν ρόλο "ταγού", είτε για να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, είτε να κρατήσουν τα προσχήματα, προκειμένου να μην επιστρέψουν τα σενάρια για κίνηση προς τα πρόσφατα χαμηλά.
Αν συνυπολογιστούν τα ανωτέρω, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα αναφέρει πως οι αποσπασματικές κινήσεις από πλευράς των λίγων αγοραστών, μπορεί να συνεχιστούν στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, στον απόηχο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εννεαμήνου, όμως αυτές δεν μπορούν από μόνες τους να βγάλουν το Χ.Α. από την περιδίνηση των τελευταίων πολλών μηνών.
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στα "πακέτα" του Υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω τριών "πακέτων" συνολικής αξίας 204,4 εκατομμυρίων ευρώ έγινε η μεταβίβαση του 70,38% του Υγεία από την MIG στην Hellenic Helthcare, εταιρεία συμφερόντων της CVC Capital. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προέβλεπε την μεταβίβαση 215,189,466 μετοχών που αντιστοιχούν σε 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία. Το προσφερθέν τίμημα είναι €0,95 ανά μετοχή και κατά συνέπεια το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε €204,429,933 εκατ.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Η διατήρηση των αρνητικών καταλυτών, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό περιβάλλον, αποτρέπει την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, προαπαιτούμενο για υπέρβαση των 650 μονάδων, ενώ η αίσθηση ότι η διάσπαση των 600 μονάδων συνιστά αρνητική υπερβολή αποτρέπει την πλαγιοκαθοδική κίνηση. Έτσι, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις σκηνικού συσσώρευσης με τον ΓΔ να κινείται ανάμεσα στο εύρος των 610 - 650 μονάδων. Στη σημερινή συνεδρίαση θα τιμολογηθούν τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των ΕΛ.ΠΕ, που είναι πιθανό να αποτελέσουν θετικό καταλύτη για την Αγορά, με ανοικτά, ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου που δημοσιεύτηκαν και θα δημοσιευτούν, ίσως δώσουν λόγους για επιλεκτικό ενδιαφέρον. Η διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα παραπέμπει σε συνεδρίαση με περιορισμένο εύρος διακύμανσης" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
Από εκεί και πέρα, όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα η μεταβλητότητα θα αυξηθεί εκ νέου, καθώς οι πρώτες μέρες θα συνοδευτούν από "πονταρίσματα" των traders, που θα έχουν άμεση σχέση με την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI.
Οι Τραπεζικές μετοχές θα παραμείνουν στο επίκεντρο λόγω των πληροφοριών, ή εκτιμήσεων Ξένων Οίκων για το ποιες θα μείνουν στον MSCI Greece Standard και ποιες θα υποβιβαστούν.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι πλην της Πειραιώς (-4,26%) που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, οι υπόλοιπες Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αλλά και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο "κόκκινο".
Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 517,63 (-1,61%) και 533,36 μονάδων (+1,38%), στις 17.00 βρέθηκε στις 522,29 (-0,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 518,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,45%.
Για τον εν λόγω δείκτη, μπορεί να θεωρηθεί θετική ένδειξη όσο συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 510 μονάδων, καθώς διατηρεί "εν ζωή" το σενάριο επαναπροσέγγισης των 547 - 560 μονάδων. Αν σημειωθεί καθοδική διαφυγή, αυξάνονται οι πιθανότητες "pullback" προς την ζώνη στήριξης 467 - 457. Το ημερήσιο "stop long" στις 471 μονάδες.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόλις χθες ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+5,03%) είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και με ημερήσιες απώλειες 2%. Σήμερα, με "καύσιμο" από τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα εννεαμήνου, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας. Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να δείχνουν πιο κινητικοί, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αντίσταση στα 7,98 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 6,85 ευρώ.
"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Μυτιληναίος (+0,62%), με τον τίτλο να πετυχαίνει και δεύτερο κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ. Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο "long", βάζοντας σαν πρώτο στόχο τα 8,34 και δεύτερο και δυσκολότερο τα 8,76 ευρώ. Σημαντική η στήριξη στα 7,85 - 7,74 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Intralot (-2,42%), ενώ η Centric (+6,50%) προσπάθησε να "ρεφάρει" το χθεσινό -9,91%.
Επιστροφή αγοραστών στον Ικτίνο (+7,37%), διόρθωσε μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η Κρι Κρι (-1,09%), σχετική αύξηση των συναλλαγών στον Δρομέα (+3%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Περσέα (+1,58%), ενώ συνεχίζει πλαγιοανοδικά η MIG +10,73%), που σήμερα ανέβασε στροφές μετά τα "πακέτα" του Υγεία (+1,42% και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση).
Από την άλλη, αυξημένη προσοχή "απαιτούν" τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα για τον ΟΛΘ (+6,17%), που δείχνει "διακριτικό μάζεμα".
Ο τίτλος διέσπασε ανοδικά τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών (24,94 ευρώ) και αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 26,00 - 26,20 ευρώ, μπορεί να δώσει minimum κίνηση προς τα 27,00 - 27,40 ευρώ. Ισχυροποιημένη η στήριξη στα 25,20 - 24,80 ευρώ.
Η περίπτωση ΟΛΘ είναι από τα θεωρούμενα "φτηνά χαρτιά", που συνεχίζουν να "υποφέρουν" από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, άρα για να προσεχθεί από περισσότερους επενδυτές, χρειάζεται η ανοδική κίνηση να έχει συνέχεια και συνέπεια και να συνοδευτεί από σταδιακή αύξηση των συναλλαγών.
Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε και πολλά πράγματα στην εικόνα των βασικών δεικτών.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 645 μονάδες, με επόμενες αντιστάσεις στις 670 και 702 μονάδες. Πρώτη στήριξη στις 631 μονάδες.
Ο FTSE25 προστέθηκε στο ημερήσιο "long" με το "stop" στο 1612 και το 1721 να είναι σημαντική διαγραμματική αντίσταση.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε ανοδική με εβδομαδιαία κέρδη 3,88% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 5,71% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 19,81% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 40,82%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Κώστας Φέγγος
"Ανέκαμψε πάλι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς όμως να μπορέσει να κατακτήσει με αξιώσεις τη ζώνη των 650 με 660 μονάδων του Γενικού Δείκτη, όπου σηματοδοτείται η πρώτη σημαντική αντίσταση, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.
Κατάκτηση με αξιώσεις σημαίνει να γίνει τζίρος και να ξεπεραστούν τα επίπεδα του Δείκτη, αρκετά γρήγορα.
Βασικός λόγος για την ανάκαμψη είναι εντολές που ενεργοποιήθηκαν λόγω των πολύ χαμηλών τιμών, αλλά και η συνειδητοποίηση ότι σε κάθε σενάριο, κάποιες μετοχές είναι καλύτερες από τις άλλες. Επίσης οι εταιρείες συνέχισαν να βγάζουν αποτελέσματα 9μηνου που στην πλειονότητά τους ήταν καλά.
Δυστυχώς η βδομάδα είχε και αρνητικά νέα. Οι εκθέσεις των Ξένων Οίκων για τη Motor Oil, ξεκάθαρα δείχνουν ότι όποιος επιλέγει να επενδύσει στην Ελλάδα θεωρείται επικίνδυνος. Επίσης η μελέτη που αναφέρει ότι εκτός από "brain drain" η Ελλάδα έχει και "elders drain", με αρκετούς Συνταξιούχους να πληρώνονται από την Ελλάδα και να ξοδεύουν στη Βουλγαρία, δείχνει τις απόψεις που έχουν οι ίδιοι οι Έλληνες για τη Χώρα τους.
Το ίδιο διάστημα η Κυβέρνηση ασχολείται με τη Συνταγματική αναθεώρηση και το διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, ενώ τα Δικαστήρια ακυρώνουν τους μνημονιακούς νόμους και δικαιώνουν αναδρομικές απαιτήσεις.
Τελικά όλα αυτά καταλήγουν σε εξαγγελίες για προσλήψεις, πληρωμές αυξημένων μισθών σε Δημοσίους Υπαλλήλους και αυξημένων συντάξεων και άλλα όμορφα προεκλογικά.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν φέρνουν νέα κεφάλαια στη Χώρα, που νομίζω είναι η βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη.
Πίσω στο Χρηματιστήριο, τεχνικά πρέπει να κρατήσουν οι 600 μονάδες του Δείκτη και να ξεπεραστούν με αξιώσεις οι 650 με 660 μονάδες για να πούμε ότι έχουμε δει τα χαμηλά για φέτος.
"Πάντως η μέχρι τώρα πορεία και τα καλά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εταιρείες, προδιαθέτουν για ένα τέτοιο σενάριο" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.
- Απόστολος Μάνθος
"Την άνω πλευρά της πλάγιας κίνησης των τελευταίων εβδομάδων, μεταξύ των 650 με 610 μονάδων, φαίνεται διαγραμματικά να δοκιμάζει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προσπαθώντας να 'δηλώσει ανοδικό παρών', μέσα στη ζώνη αντίστασης των 640 με 650 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
Επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση, με τουλάχιστον δύο ημερήσια κλεισίματα άνω των 650 μονάδων, θα δώσει λαβή στους αγοραστές για ένα ριψοκίνδυνο "σπρώξιμο" προς την πολύ κρίσιμη περιοχή αναμέτρησης των 660 με 665 μονάδων. Αντιθέτως εμφανή αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας του σημείου των 650 μονάδων, θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη σε έναν επανέλεγχο του μέσου της παραλληλόγραμμης ταλάντωσης, πέριξ των 630 με 625 μονάδων.
Η ανοδική διάσπαση, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών του καθοδικού τόξου τάσης του περασμένου Ιουλίου, στις 1665 μονάδες, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για την αναμέτρηση με το ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 1710 μονάδων. Ανοδική κίνηση η οποία έχει επιφέρει μερική "χαλάρωση" της καθοδικής πίεσης, που είχε ασκηθεί χαμηλότερα των 1640 μονάδων. Και εδώ, όπως ανάλογα και στο Γενικό Δείκτη με τις 650 μονάδες, κρίνεται ως απαραίτητη η ανοδική διαφυγή πάνω από το επίπεδο των 1710 μονάδων, τοποθετώντας ως επόμενο στόχο τις 1780 μονάδες.
Οποιοδήποτε όμως βίαιο πισωγύρισμα προς το προαναφερόμενο σημείο των 1665 μονάδων, θα προκαλέσει ρήγμα στο ανοδικό μοντέλο, θέτοντας εκ νέου το σενάριο καθοδικής διερεύνησης της περιοχής στήριξης, που εκτείνεται από τις 1640 έως τις 1600 μονάδες. Ως θετικό τεχνικό στοιχείο, αν και χρειάζεται επιβεβαίωση, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την ανοδική απόκλιση (divergence), που έχει αποτυπώσει ο δείκτης σχετικής δύναμης (RSI) στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών, παρά την πλάγια κίνηση του FTSE 25.
Τελικά η σθεναρή διατήρηση του άτμητου της ζώνης στήριξης των 462 με 456 μονάδων, για τον Τραπεζικό δείκτη, αναπτέρωσε το "ανοδικό ηθικό" των Τραπεζικών μετοχών, δημιουργώντας ένα πολύ βραχυχρόνιο ανοδικό στροφέα, προς το επίπεδο ορόσημο των 563 με 550 μονάδων. Η περαιτέρω όμως κίνηση του δείκτη προς την αντίσταση των 604 μονάδων, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από αγοραστική θέληση.
"Στοιχείο όμως, που ήδη τείνει να ξεθωριάσει με το εν εξελίξει 'pullback' του ΔΤΡ προς το διαγραμματικό σκαλοπάτι των 525 μονάδων" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής, της AENAON MARKETS.
-Μάνος Χατζηδάκης
"Η μεταβίβαση του 'πακέτου' μετοχών του Υγεία στο 'CVC', έσωσε τα προσχήματα την εβδομάδα που πέρασε στο Χ.Α., καθώς μέχρι και την Πέμπτη η Αγορά είχε σταθερή ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα 32 εκατ. ευρώ, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η άνοδος που παρατηρήθηκε σε εβδομαδιαία βάση ήρθε με αισθητά μειωμένες συναλλαγές, αφύσικα χαμηλές για την περίοδο του έτους που διανύουμε.
Η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών του MSCI τα μεσάνυχτα της Τρίτης (13/11), δεσπόζει στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας. Σε μια Αγορά που οι καθημερινοί τζίροι έχουν συμπιεστεί και το ενδιαφέρον για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχει συρρικνωθεί, η ανακοίνωση των αλλαγών ενδέχεται να ενεργοποιήσει κάποιο ενδιαφέρον έως το τέλος του μήνα, σε συνδυασμό και με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου.
Αν και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα έχουν δώσει ένα θετικό στίγμα, η Αγορά δεν έχει δείξει ιδιαίτερα αντανακλαστικά πλην, ίσως, της περίπτωσης των Ελληνικών Πετρελαίων.
Αν η συναλλακτική πορεία ως τώρα θεωρείται ως μη κανονική, ως μια αντανάκλαση μη κανονικών περιόδων από την ανάποδη (π.χ 1999), η επόμενη ημέρα της επιστροφής στην κανονικότητα θα έχει χαμηλότερο σημείο αναφοράς από αυτό που είχε πέρυσι τέτοια εποχή.
Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο μειώνονται ως αποτέλεσμα της μείωσης του πλήθους των εταιρειών και της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Το φαινόμενο δεν είναι αφύσικο, ούτε παράδοξο, είναι συνάρτηση του κύκλου που βρίσκεται η Αγορά, ο οποίος προσομοιάζει με την περίοδο 1991 – 1997, όταν η Ελληνική Αγορά είχε παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα συναλλαγών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους την περασμένη Δευτέρα (610,42 μονάδες), από το οποίο ανέκαμψε αισθητά προς την ζώνη αντίστασης των 650 μονάδων. Η αντίδραση ήρθε την ύστατη ώρα, καθώς κλείσιμο κάτω από το εν λόγω επίπεδο, θα επιτάχυνε την πτώση προς την επόμενη ζώνη στήριξης που βρίσκεται στις 570 μονάδες.
Έτσι η Αγορά διατήρησε την εικόνα συσσώρευσης, μαζεύοντας δυνάμεις για να "συγκρουστεί" με την πλαγιοκαθοδική αντίσταση που έρχεται από τον Αύγουστο του 2018.
Ένα πρώτο δειλό βήμα διαφυγής πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής, χωρίς όμως να μεταβάλει άρδην την τεχνική εικόνα.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε κομβική ζώνη, έχει πλέον κάποιες θετικές τεχνικές ενδείξεις υπέρ των αγοραστών (ταλαντωτές, MACD και τον κινητό μέσο των 30 ημερών) στερείται όμως πάθους, τις συναλλαγές δηλαδή που θα φτιάξουν momentum και κλίμα, για κάτι πολύ καλύτερο για την συνέχεια.
Επόμενο σημείο αναμέτρησης με την προσφορά είναι οι 660 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα αλλάξει τον χαρακτήρα της τάσης και θα δώσει πιο ζωηρό βηματισμό στην άνοδο.
Σε αντίθετη περίπτωση το γνώριμο επίπεδο των 610 μονάδων, αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας των αγοραστών.
Η πλάγια κίνηση είναι το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα, με τους αγοραστές να έχουν το τεχνικό πλεονέκτημα βραχυπρόθεσμα.
Η Motor Oil παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων την ερχόμενη Δευτέρα (12/11), μετά το τέλος της συνεδρίασης. Βέβαια το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί πρωτίστως στην τηλεδιάσκεψη (13/11) που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα, στην οποία αναμένονται διευκρινήσεις για την σκοπιμότητα των πρόσφατων κινήσεων εξαγοράς στις οποίες προχώρησε ο όμιλος και δευτερευόντως στο ύψος του προμερίσματος που είθισται να διανέμεται το Δεκέμβριο.
Την Τετάρτη (14/11) ακολουθούν τα αποτελέσματα της Autohellas.
"Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων σε δείκτες για το μήνα Νοέμβριο" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, διορθώνει από τα πρόσφατα υψηλά η Wall Street.
Πιέσεις σε Πετρέλαιο και Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερες για τον Χρυσό.
Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Οκτώβριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αμετάβλητος από την ανάγνωση του Σεπτεμβρίου.
Αυξάνονται οι επιχειρηματίες που εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK). Περίπου 25% των εταιρειών φοβούνται ότι η οικονομική επιβράδυνση θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 10% σε σχέση με την Άνοιξη.
Υποχώρησε η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο, που κινήθηκε αρνητικά κατά 1,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ανέμεναν μικρότερη πτώση κατά 0,3%.
Κατά 0,6% ενισχύθηκε η Βρετανική Οικονομία το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ήταν η πιο δυνατή τριμηνιαία ανάγνωση από το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ ενισχύθηκε 1,5%, σημειώνοντας την πιο ισχυρή μέτρηση από το τρίτο τρίμηνο του 2017.
O πληθωρισμός χονδρικής κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι ετών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,6% τον περασμένο μήνα, αφότου έμεινε σχεδόν αμετάβλητος μετά τον Ιούλιο. Η άνοδος ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα κινηθεί 0,2% υψηλότερα.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε οριακά χαμηλότερα τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διαμορφώθηκε στις 98,3 μονάδες, από 98,6 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διολισθήσει στις 98 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 638,26 (-0,38%) και 646,03 μονάδων (+0,84%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 643,69 (+0,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 643,42 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,43%.
Ο τζίρος στα 226,2 εκατ., από τα οποία τα 204,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΥΓΕΙΑ, ΟΠΑΠ), ενώ το ΥΓΕΙΑ απέσπασε το 90,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΕΕΕ και ΕΛΠΕ, ενώ δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΠΕΙΡ και ΜΠΕΛΑ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Εθνική και στο υψηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα, με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνεχεία στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη, αν και ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων και σαφώς μεγαλύτερη μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.332 συμβόλαια).
Στα 4.904 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.888 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.144, 702 για τον Νοέμβριο και 442 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.696) κινήθηκε μεταξύ 1.678,5 και 1.704,75 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 Πειραιώς, 5.300 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.582), Alpha Bank (1.476), Πειραιώς (2.172), ΔΕΗ (309), ΟΠΑΠ (356), Εθνική (8.306), Μυτιληναίο (204), MIG (4.555), ΟΤΕ (360), Ελ. Πετρέλαια (303).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.332, Eurobank 29.114, Alpha Bank 20.044, Εθνική 209.044, Πειραιώς 12.329.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,33% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,99% | 2018-11-05 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,51% | 2018-10-05 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-10-31 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 27.608.334 τεμ., (από 27.608.334 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.416.057 τεμ. (28.416.057), ΔΕΗ 6.477.732 τεμ. (6.478.538), Eurobank 56.943.308 τεμ. (59.391.373), Εθνική 8.723.215 τεμ. (8.723.215), ΟΠΑΠ 1.008.287 τεμ. (1.008.287) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.