ΧΑ: ΕΤΕ-Eurobank πληρώνουν το «μάρμαρο» του MSCI

Στις 630 μονάδες προσγειώνεται ο ΓΔ, με διψήφιες απώλειες για τις μετοχές Εθνικής και Eurobank, μετά τις ανακοινώσεις του MSCI. Οι νέες σταθμίσεις των ελληνικών μετοχών και οι εκτιμήσεις για τις συνολικές εκροές.

ΧΑ: ΕΤΕ-Eurobank πληρώνουν το «μάρμαρο» του MSCI

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε βαθύ κόκκινο το ΧΑ που διορθώνει, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει σημαντικές απώλειες μετά τον MSCI.

Και ενώ στα διεθνή χρηματιστήρια επικρατούν μάλλον ψύχραιμες κινήσεις με ελεγχόμενες απώλειες, στο ΧΑ οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο και με τις τράπεζες στο στόχαστρο πιέζουν χαμηλότερα δείκτες και μετοχές. Ακριβώς στην περιοχή των 630 μονάδων οι πρώτες συντονισμένες αγορές από την πλευρά των traders, επιβεβαιώνοντας -μέχρι τώρα- τη σημασία της ευρύτερης ζώνης στήριξης.

Στο στόχαστρο ο τραπεζικός κλάδος, σε μία προδιαγεγραμμένη πτωτική πορεία κλάδου, μετοχών, με αφορμή τις τελευταίες αλλαγές στους δείκτες MSCI. Κινητικότητα τόσο στις 4 τραπεζικές μετοχές όσο στα blue chips, που άμεσα (είτε έμμεσα) επηρεάζονται από τις εκροές στον τραπεζικό κλάδο και τις εν δυνάμει εισροές σε μη τραπεζικά χαρτιά.

Οι σταθμίσεις των ελληνικών μετοχών

Σε σχετικό θέμα αναφέρονται αναλυτικά όλες οι σταθμίσεις των ελληνικών μετοχών στον δείκτη MSCI, με τη βαρύτητα των 6 μετοχών που παραμένουν να αυξάνεται, αλλά να μειώνεται συνολικά αυτή της αγοράς/χώρας.

Αναλυτικά, οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και δευτερευόντως αυτοί των Alpha Bank, MOH και Τιτάν βγαίνουν κερδισμένοι από την τακτική αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, καθώς λόγω της διαγραφής από τον MSCI Greece των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank, κερδίζουν σε στάθμιση.

Ειδικότερα, η στάθμιση του ΟΤΕ ανεβαίνει στο 26,1% από 21,1% σήμερα, του ΟΠΑΠ στο 20% από 16,1% και της Jumbo στο 14,5% από 11,8%. Ακολούθως η στάθμιση της Alpha φθάνει στο 18,6% από 15,1% σήμερα, της Motor Oil στο 11,4% από 9,2% και της Τιτάν στο 9,4% από 7,6%.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η συνολική στάθμιση της χώρας περιορίζεται και από το 0,27% σήμερα θα υποχωρήσει σε 0,22% στις 30 Νοεμβρίου, οπότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές.

 

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η Goldman Sachs παρουσίασε τις προβλέψεις της για τις εκροές σε Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, μετά την υποβάθμιση των τραπεζών από τον MSCI στον Small Cap.

Ο διεθνής οίκος βλέπει για τη Eurobank εκροές αξίας 35,2 εκατ. δολαρίων (55,82 εκατομμύρια μετοχές) και για την Εθνική $24,5 εκατ. (16,49 εκατ. μετοχές). Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, εκτιμά πως οι εκροές θα ανέλθουν στα $10,47 εκατ. (8,5 εκατ. μετοχές). Αντίθετα η Goldman Sachs εκτιμά ότι η μετοχή της Alpha θα υπεραποδώσει.

Από την πλευρά της, η Société Générale προβλέπει ότι οι εκροές για τη μετοχή της Eurobank θα ανέλθουν σε 58,54 εκατ. δολάρια (92,90 εκατομμύρια μετοχές) σε 16,79 ημέρες διαπραγμάτευσης (με βάση τον μεσοσταθμικό όγκο συναλλαγών).

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, προβλέπει εκροές 40,82 εκατ. δολαρίων (27,44 εκατ. μετοχές) σε 12,5 ημέρες διαπραγμάτευσης. Για την Πειραιώς, εκτιμά εκροές 17,42 εκατ. δολαρίων (14,19 εκατ. μετοχές) σε 7,82 ημέρες διαπραγμάτευσης.

Η Morgan Stanley, με τη σειρά της, εκτιμά ότι οι εκροές για τη Eurobank θα διαμορφωθούν στα 80 εκατ. δολάρια, για την Εθνική στα 56 εκατ. δολάρια και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 24 εκατ. δολάρια. 

Τι γίνεται στην αγορά

Στις 485 μονάδες ο ΔΤΡ, με χαμηλό ημέρας στις 477 μονάδες και απώλειες σταθερά μεγαλύτερες του 6% μετά τα πρώτα 5' της συνεδρίασης. Στα χαμηλά ημέρας ο κλάδος, με τις πωλήσεις να συνεχίζονται με μάλλον ελεγχόμενο ρυθμό και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, όταν μετά τις 14:00-14:30 πέρασε στο σύστημα το κύριο μέρος των συναλλαγών των ξένων.

Στα 32 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στα 23 εκατ. η αξία των συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο. Μεγαλύτερος ο τζίρος σε Eurobank (10,8 εκατ.) και Εθνική (7,6 εκατ.), όπου εστιάζεται το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων.

Συγκριτικά μικρότερες οι απώλειες για Πειραιώς, καθώς ήταν η μετοχή για την οποία όλοι οι ξένοι οίκοι που είχαν προχωρήσει σε προβλέψεις την... έβλεπαν εκτός δείκτη. Επίσης συγκριτικά ηπιότερη η πίεση στην Alpha Bank, τη μόνη από τις 4 συστημικές που εξαρχής τα ξένα σπίτια προεξοφλούσαν την παραμονή της στον MSCI Greece.

Οπως και στην αρχή της συνεδρίασης έτσι και στη συνέχεια, χρηματιστηριακοί παράγοντες αποτιμούσαν ως ψύχραιμη τη -μέχρι τώρα- αντίδραση των funds, πλην όμως ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την ισχύ των αλλαγών περιλαμβάνει ακόμη 12 συνεδριάσεις, διάστημα στο οποίο θα υπάρχουν εκροές/εισροές σε τραπεζικές και μη μετοχές.

Μόλις 2 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο, Motor Oil και ΤΙΤΑΝ, αλλά και με απώλειες μικρότερες του 1% για τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Lamda Development, ενώ χωρίς μεταβολή, στα 7,20 ευρώ, είναι η μετοχή της Aegean.

Στις 15:00, η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 17/61 μετοχές, με τίτλους των ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Ολυμπιακή Τεχνική, Ελλάδος να ξεχωρίζουν, με κίνηση κόντρα στο πτωτικό... κύμα.

Οι ξένες αγορές

Από νωρίς στην Ευρώπη επικρατούν οι πωλητές, με την προσοχή στραμμένη κυρίως στην αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών, πλην όμως οι απώλειες από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο δεν «δείχνουν» ανησυχία των αγορών για οριστική ρήξη των δύο πλευρών. Απεναντίας, μέχρι τώρα θεωρούν ως επικρατέστερο ενδεχόμενο αυτό της επίτευξης ενός συμβιβασμού σε εύθετο χρόνο.

Ενδεικτικό το οριακά αρνητικό πρόσημο του DAX στη Φρανκφούρτη, στις 11.459 μονάδες, το μείον 0,78% του ΜΙΒ στο Μιλάνο, στις 19.077 μονάδες, την ώρα που η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται στα 3,483%, παρασύροντας το αντίστοιχο ελληνικό στο 4,516%. Στη Wall Street, τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα από τις 2.730 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v