Διστακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις ανησυχίες για τις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ και το sell off στις αναδυόμενες αγορές να παραμένουν στο επίκεντρο. Ενδεικτικά, νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρούσε ελαφρώς προς τις 11.968 μονάδες. Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και για το ΧΑ, τελευταία πριν την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ, που κατά γενική ομολογία θεωρείται ορόσημο για τις εξελίξεις, συνεκτιμώντας πως από Δευτέρα έρχονται στην Αθήνα οι δανειστές.
Προσώρας οι κινήσεις των traders είναι προσεκτικές, έχοντας και το προηγούμενο των δύο τελευταίων, στη διάρκεια των οποίων το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα διαδεχόταν η σημαντική διόρθωση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Γενικός Δείκτης από τις 714,48 υποχώρησε χαμηλότερα των 700, για να κλείσει στις 696,09 μονάδες και της Πέμπτης το αρχικό 704,27 κατέληξε στις 688,77 μονάδες.
Δύο προσπάθειες ανοδικής διόρθωσης, στο πλαίσιο μίας τεχνικής κίνησης έστω, ισάριθμες παγίδες εγκλωβισμού για όσους αναθάρρησαν και ενήργησαν αγοραστικά στα πρώτα 30'-60' και των δύο συνεδριάσεων. Τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση με προσπάθειες από την πλευρά των αγοραστών να εξισορροπήσουν όσο είναι δυνατόν την πτωτική τάση με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.
Ηπια αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο, μετά από σωρευτικές απώλειες 13,07% σε διάστημα εβδομάδας, με τον ΔΤΡ στις 635 μονάδες.
Καθότι κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός (κατ' αρχάς) για τη βραχυπρόθεσμη τάση, πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα των αγοραστών να απορροφήσουν την προσφορά των πωλητών, έστω σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.
Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης «...αν όλο αυτό το ξεπούλημα στον τραπεζικό δεν είναι απλά ένα υποτιμητικό κερδοσκοπικό παιχνίδι και δεν καταστεί δυνατή η εξισορρόπησή του πάνω από τις 600 μονάδες, τότε ο κλάδος, η αγορά, θα κινδύνευαν να μπουν σε σοβαρές περιπέτειες. Μπορεί τα margins να οδηγούν χαμηλότερα αλλά η αγορά ξέρει να διορθώνει γρήγορα τέτοιου είδους καταστάσεις, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σοβαρότατοι λόγοι. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα μας δείξουν το τι πραγματικά συμβαίνει».
Στο διάγραμμα του κλαδικού δείκτη είναι εμφανείς οι τεχνικές περιοχές που χρήζουν της προσοχής μας.
Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικός της επιφυλακτικότητας (κυρίως) των traders να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο ακόμη και σε αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα.
Συγκριτικά μεγάλος τζίρος στη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς νωρίτερα πέρασαν δύο μεγάλα πακέτα για 305.675 και 194.325, αμφότερα στα 8,90 ευρώ, με την συνολική αξία των δύο συναλλαγών να ανέρχεται στα 4,450 εκατ. ευρώ. Το σχεδόν 60% του τζίρου (στην πρώτη ώρα συνεδρίασης) αφορά στη μετοχή του ΟΠΑΠ ενώ ακολουθούν (από απόσταση ) Alpha Bank, OTE, Μυτιληναίος, Εθνική, Motor Oil, Eurobank κ.α
Υπερίσχυση των long δείχνει η συνεδρίαση -την πρώτη ώρα-, εικόνα σχεδόν πανομοιότυπη με των δύο προηγούμενων. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως πολλά -για τη βραχυπρόθεσμη τάση- θα κριθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και κυρίως από το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, οι 700 μονάδες είναι -πλέον- αντίσταση για τον ΓΔ και ζητούμενο η αποφυγή περαιτέρω υποχώρησης χαμηλότερα των 680 μονάδων. Κλάδος που θα κάνει τη διαφορά είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, ο τραπεζικός.
Στο 2/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 40 μετοχές να ενισχύονται και μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση για MIG, Cenergy, ΜΕΡΚΟ, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο κ.α. Στα 8,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών.