Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το «παιχνίδι» των short και οι 700 μονάδες

Θετικό το ξεκίνημα στο ΧΑ. Πρώτος στόχος η επανάκτηση των 700 μονάδων, που πλέον έχουν γίνει αντίσταση. Οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές και οι προειδοποιητικές βολές από μερίδα ξένων. Τα σινιάλα από την αύξηση του τζίρου.

ΧΑ: Το «παιχνίδι» των short και οι 700 μονάδες

Τεχνολογικές απώλειες στη Wall Street, σημαντική διόρθωση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ οι short είχαν προηγηθεί «στέλνοντας» την αγορά κάτω και από τις 700 μονάδες.

Και αν στη Νέα Υόρκη ακόμη και εάν ξεκινά η υποχώρηση θα περάσει καιρός μέχρι να δοθεί ξεκάθαρο σήμα για μία πιθανή μεγάλη διόρθωση προπομπό του επόμενου κύκλου των αγορών, στη Φρανκφούρτη το χθεσινό μείον 1,40% του DAX στις 12.039 μονάδες έχει ενεργοποιήσει τους traders.

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για τον μύχιο σχεδιασμό του Βερολίνου για ανασυγκρότηση της ΕΕ και ακόμη περισσότερο έλεγχο θέσεων-κλειδιά που εποπτεύουν τη ροή του χρήματος, δείχνει πως το πολιτικό σύστημα ή δεν έχει συνειδητοποιήσει τι διαδραματίζεται στα νότια, στο «μαλακό υπογάστριο» της Ευρώπης αλλά και στις κοινωνίες του Βορρά, ή οι άνθρωποι ακολουθούν τη μοίρα του ιστορικού DNA τους, αυτή τη φορά με οικονομικά μέσα.

Στα καθ' ημάς, οι προειδοποιητικές βολές μερίδας ξένων συνεχίστηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση με επιθετικότερο ρυθμό και δη στον ευπαθή τραπεζικό κλάδο, με χρήσιμο στοιχείο την κατακόρυφη ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου.

Χαμηλότερα και των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με ουδεμία διάθεση αντίστασης έστω στις 705 μονάδες, με συνέπεια η διάσπαση του ορίου να εντείνει τις ρευστοποιήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που αποτυπώθηκε στον τελικό συνολικό τζίρο. Στα 28,7 εκατ. ο τζίρος στις τράπεζες σε σύνολο 69,5 εκατ. και με τον κλαδικό δείκτη σε 5άρι πτωτικό σερί με σωρευτικές απώλειες 15,89% σε διάστημα εβδομάδας.

Ενα μικρό sell off στον κλάδο, την ώρα που το 10ετές επιβαρυνόταν πάνω και από το 4,6%, για να διορθώσει οριακά χαμηλότερα στα 4,559% στη συνέχεια. Αργότερα το βράδυ ακολούθησε νέα υποχώρηση του GREK ETF στη Νέα Υόρκη στα 8,27$, που είναι και νέο χαμηλό 52 εβδομάδων για το «ελληνικό καλάθι».

Η υποχώρηση στα χαμηλά 52 εβδομάδων ήταν συνέπεια της νέας διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου σε τιμές πέραν του 12μήνου αλλά και των απωλειών που είχαν βαριές μετοχές όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, με την Coca Cola να δίνει προβάδισμα στους short από τις 11:15-11:30 και μετά της χθεσινής συνεδρίασης.

Τι σημαίνει η απώλεια (και) των 700 μονάδων ανέλυσε εκτενώς ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με ειδικούς της αγοράς (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Beta Sec, Fast Finance ΑΕΠΕΥ) να παραθέτουν τις εκτιμήσεις τους.

Εύλογο το ερώτημα: τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που για τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει ήδη ξεκινήσει ο κύκλος της υποχώρησης και σήμερα-αύριο ο DAX διορθώσει προς τις 11.800 μονάδες.

Θα ενταθούν οι πωλήσεις από funds που μειώνουν θέσεις ή και αποχωρούν από αναδυόμενες αγορές, από χαρτοφυλάκια που για τον ένα ή τον άλλο λόγο βλέπουν πως η έξοδος της ελληνικής οικονομίας κρύβει περισσότερες παγίδες από ευκαιρίες; Το ΧΑ δεν μπορούσε τον τελευταίο χρόνο να ακολουθήσει την (ίσως) τελευταία ανοδική φάση των ξένων αγορών, θα αυτονομηθεί εάν τώρα αυτές μπουν σε bear φάση; Προφανώς και όχι.

Στο καθαρά βραχυπρόθεσμο μπορεί για τους traders να υπάρξουν αφορμές για ένα «γύρισμα»/ανοδική διόρθωση, μόνο που πλέον οι 700 μονάδες είναι αντίσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v